Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

AGRAFA NEWS Έκτακτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ: Να πει η Κυβέρνηση τις προτάσεις της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


2/3/2017
Σε Έκτακτη Κοινή Συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, συζητήθηκε το θέμα που αφορά την αλλαγή του « Καλλικράτη», στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση και τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέληξαν στις παρακάτω θέσεις με κοινό ψήφισμα που καταρτίστηκε:

- Ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει άμεσα τις επίσημες Κυβερνητικές Προτάσεις για την Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες θέσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες.

- Συστήνεται Κοινή Επιτροπή του Πρώτου και του Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την επεξεργασία θέσεων για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

- Εξουσιοδότησαν τους δύο Προέδρους ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τη διεξαγωγή κοινού συνεδρίου με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εισήγηση Προέδρου ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού

«Οδηγούν σε απλή αλλαγή κι όχι στην αναγκαία μεταρρύθμιση που πρέπει να οδηγεί στην Αυτοδιοίκηση της παραγωγής και της δημιουργίας», σχολίασε για τις προτάσεις της Επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και έκρινε αναγκαίο και χρήσιμο για τη χώρα και την κοινωνία «ο ρόλος της Περιφέρειας στη μετά Καλλικράτη εποχή να αναβαθμισθεί και να μετεξελιχθεί, τόσο θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά, όσο και οικονομικά και αναπτυξιακά.
Στην πράξη, η μετεξέλιξη αυτή συνοψίζεται ως μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση
», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και παρουσίασε έναν «Οδικό Χάρτη» με 4 βασικά βήματα που αφορούν:
Στη σχέση της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι η περιφέρεια δεν είναι εργαλείο του κεντρικού κράτους.
Γι’ αυτό και πρέπει να έχει κανονιστική αυτονομία και κρατική εποπτεία που να μην εμποδίζει την ελεύθερη πρωτοβουλία και δράση της.
-Στη θεσμική συγκρότηση, την ορθολογική οργάνωση και τη λειτουργία της Περιφέρειας, με υποκατάσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βασιζόμενη σε καλές πρακτικές άλλων χωρών και, αναλαμβάνοντας, τελικά, το ρόλο που της αναλογεί στην περιφερειακή διακυβέρνηση.
-Στην απόκτηση σταθερών και δυναμικών πηγών ίδιων εσόδων, που μπορούν να λειτουργήσουν και στις συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.
-Στην αναπτυξιακή προοπτική που καλείται να συνοικοδομήσει και να υπηρετήσει προς όφελος περιφερειακής οικονομίας και των πολιτών, στηριζόμενη σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό».
Ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε επίσης αναγκαίο να αποτυπωθεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στο νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.

Εισήγηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει «ιστορική ευθύνη» να δράσει ενωμένα και συντεταγμένα με στόχο να διεκδικήσει το αυτονόητο που είναι η δυνατότητα σε κάθε τόπο να αποφασίζει μόνος του, χωρίς κηδεμονίες, για το καλό των τοπικών κοινωνιών.
Σχετικά με το κείμενο των προτάσεων της Επιτροπής Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν συνιστά κείμενο θέσεων που προωθούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, αλλά ένα πολυσέλιδο, προχειρογραμμένο πόνημα, χωρίς ενιαία δομή και λόγο.
Επίσης ανέφερε πως το κείμενο δεν αποτυπώνει τις θέσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να αγνοεί και πρόσθεσε πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., όπως αυτές τέθηκαν στο Υπουργείο μετά τα δύο συνέδρια σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον τόνισε πως δεν δίνεται απάντηση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων, (π.χ φορολογική αποκέντρωση, καταστατική θέση των αιρετών, συνεργασία μεταξύ Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης, νέα γενιά παρακρατηθέντων, μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α., απουσία προτάσεων για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως ο ρόλος της Τ.Α. στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής και της μεταναστευτικής πολιτικής). Τέλος υπογράμμισε πως οι προτάσεις είναι απόσπασμα χωρίς στρατηγική συνοχή και καταδεικνύουν την αδυναμία όσων συνέταξαν το κείμενο, να παράγουν «νέα πολιτική».

AGRAFA NEWS ΤΗΣ Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ...ΞΥΝΟΓΑΛΟ

ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ...ΞΥΝΟΓΑΛΟ
Την εποχή που πουλούσαν ή απόκοβαν τα κατσίκια από το βύζαγμα, η μάνα μου μάζευε το γάλα για κοπάνισμα.. μια φορά κάτι της έτυχε και έπρεπε να φύγει ...
Φεύγοντας όπως πάντα μας έδωσε εντολές και μοίρασε τις δουλειές που θα κάναμε η κάθε μια μας....
Δεν θυμάμαι αν έδωσε σε μένα το κοπάνισμα ή στην πιο μεγάλη μου αδελφή, άλλωστε πάντα μόνη της το έκανε δεν ήξερε καμιά μας να κοπανίσει, ήμασταν μικρές....αυτό που θυμάμαι είναι ότι το ανέλαβα εγώ....πιθανόν να έκανα ανταλλαγή γιατί το θεωρούσα εύκολο.....έβλεπα την μάνα μου να κοπανίζει και μου φαινόταν σαν παιχνίδι.
Ευτυχώς το είχε βάλει μέσα στην βούρτσα από την καρδάρα που το μάζευε για να γίνει κατάλληλο για κοπάνισμα....
Έβαλα ένα σκαμνάκι, ανέβηκα επάνω και άρχισα να χτυπάω το βουρτσόξυλο μέσα στο γάλα... γέμισε ο τόπος γάλα .....στα μάτια μου, στο πρόσωπό μου, στα ρούχα μου ένας χαμός......πως το έκανε η μάνα μου και δεν της πεταγόταν σταγόνα έξω δεν μπορούσα να το καταλάβω.
Σιγά-σιγά τα ψιλοκατάφερα...κόντευα να ξεπλατιστώ και βούτυρο δεν έβλεπα να βγαίνει στην επιφάνεια... σκεφτόμουνα τι μπορούσε να φταίει...μήπως ήταν το γάλα χαλασμένο....δεν έβγαζα άκρη .
Σε μια στιγμή θυμήθηκα ότι με έστελνε στην βρύση κάθε φορά που κοπάνιζε (δεν υπήρχε ρεύμα και ψυγείο) για να πάρω κρύο νερό και έριχνε λίγο γύρω-γύρω για να μαζευτεί το βούτυρο.....
Παρατάω στη μέση το κοπάνισμα, αρπάζω ένα παγούρι και πάω για την βρύση να πάρω νερό...
Τελικά μετά από ώρες και αφού πονούσαν τα χέρια μου και η πλάτη μου σχεδόν τα κατάφερα...έβλεπα κάτι και μαζευόταν πάνω -πάνω και δώστου να ρίχνω νερό... κόντευε να διπλασιαστεί το γάλα από το νερό...
Τώρα έπρεπε να βγάλω το βούτυρο από μέσα και να κάνω ότι είχα δει την μάνα μου..ευτυχώς θυμόμουν τις κινήσεις της...
Στο σπίτι υπήρχε μια κακή τακτική που μάλλον την δημιούργησα εγώ...δεν βοηθούσε η μία την άλλη .....η μεγάλη μου αδελφή πάντα είχε τις πιο πολλές δουλειές και δεν την βοηθούσα ποτέ παρά της έλεγα ''εσένα το είπε η μάνα'' ..
Όσο και αν τεντωνόμουν δεν έφτανα να βγάλω το βούτυρο από την βούρτσα....δεν τολμούσα να ζητήσω και βοήθεια γιατί ήξερα την απάντηση.... κρατούσα στο ένα χέρι μια *σουπιέρα και με το άλλο προσπαθούσα να φτάσω μέσα... τίποτα ....τι να κάνω, τι να κάνω τελικά βρήκα την λύση..
Παίρνω ένα πιο μικρό σκαμνάκι και το βάζω πάνω από αυτό που πατούσα, ωραία ..τώρα σίγουρα θα έφτανα!!!!!!!!!!!!!
Ανέβηκα,ακούμπησα την κοιλιά μου πάνω στην βούρτσα έσκυψα και τέντωσα το χεράκι μου να πιάσω το βούτυρο...για πότε πέσανε τα σκαμνάκια, για πότε αναποδογύρισε η βούρτσα και βρέθηκα πεσμένη κάτω πνιγμένη στο ξυνόγαλο χαμπάρι δεν πήρα..αφού δε έπεσα μέσα πάλι καλά....ακόμα όταν το σκέφτομαι νομίζω πως με κυνηγάνε οι μύγες......
Η συνέχεια γνωστή.....η γκρίνια της μάνας μου, ο πατέρας μου σοβαρός, τα αδέλφια μου να γελάνε, εγώ να βράζω στο ζουμί μου.......και να ακούω την χιλιοειπωμένη σπαστικιά παροιμία...''αν έβγαναν ούλις οι μέλσσις μέλι, θα ν' άτρουγαν κ' οι γύφτ' μι τα χλιάρια'' .......
Πλήρης κατανόηση!!!!!!!!!!!!!!
(Περσινή μου ιστοριούλα)
Χαρά-Χαρίκλεια Βλαχάκη

AGRAFA NEWS Nερό κι αλάτι

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων σας εύχονται καλή Σαρακοστή, και σήμερα μέρα της Αποκριάς και της Συγχώρεσης, ας δώσουμε τη συγχώρεσή μας από την καρδιά μας σε όλo τον κόσμο. !!! Σχωρεμένα κι όλα νερό κι αλάτι

AGRFA NEWS ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΑΡΓΥΡΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός
ολοκληρωμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας και εθελοντικών δράσεων,
προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία «Τράπεζας Εθελοντικής Αιμοδοσίας
Στερεάς Ελλάδας».
Με αφορμή την δημιουργία της Τράπεζας ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριος Αργύρης σε συνεργασία με τον
Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό διοργανώνουν εθελοντική
αιμοδοσία στο Καρπενήσι.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί 7 Μαρτίου 2017 , ημέρα Τρίτη και ώρα 9.30
π.μ. έως 13.00 μ.μ. στο Τμήμα Αιμοδοσίας (ισόγειο) του Γενικού Νοσοκομείου
Καρπενησίου.
Η εθελοντική αυτή προσπάθεια έχει πρωταρχικό στόχο την ανάγκη
ευαισθητοποίησης των πολιτών και την σύνδεση του εθελοντισμού με τις
ανάγκες της κοινωνίας, την προσφορά και την αλληλεγγύη.

AGRAFA NEWS Ανεπάρκεια ή ανικανότητα;Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την πρόταση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών για κοινή σύγκλιση περιφερειακού Συμβουλίου και Δημοτικών Συμβουλίων Ευρυτανίας σχετικά με την ανάδειξη και την ανάπτυξη Της Ευρυτανίας με πυλώνα τη λίμνη Κρεμαστών.

Ανεπάρκεια ή ανικανότητα;
Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την πρόταση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών για κοινή σύγκλιση περιφερειακού Συμβουλίου και Δημοτικών Συμβουλίων Ευρυτανίας σχετικά με την ανάδειξη και την ανάπτυξη Της Ευρυτανίας με πυλώνα τη λίμνη Κρεμαστών.
Μετά από ένα χρόνο, από τους επίσημους φορείς δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το μόνο που έγινε είναι η μοναχική διεκδίκηση ανταποδοτικών από τον ίδιο Σύλλογο έχοντας αυτή τη φορά τη στήριξη του ΤΕΕ και την αναμενόμενη από το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Για το ίδιο θέμα έγινε και ερώτηση στην Ευρωβουλή από τον κ. Γραμματικάκη.
Αναλυτικά η επιστολή που στάλθηκε στις 15.2.16
Προς
1.κ.Κωσταντίνο Μπακογιάννη
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας