Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

AGRAFA NEWS Παρουσίαση του τόμου: «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913»


ΘΕΜΑ: Παρουσίαση του τόμου: «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους
Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913»
Η Πανευρυτανική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών
Σπουδών και Ερευνών (ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε.) συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την
παρουσίαση του τόμου των εκδοθέντων πρακτικών του Επετειακού Συνεδρίου
για τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, που πραγματοποιήθηκε στη
Δημοτική Ενότητα Προυσού στις 27 και 28 Ιουλίου 2013 και είχε ως θέμα του: «Η
Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13», καθώς και
σε εκδήλωση τιμής
Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2017, ημέρα
Κυριακή και ώρα 11.00΄, στην ιστορική Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου
13, Αθήνα).
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέρη, ήτοι:
Α΄ ΜΕΡΟΣ
Χαιρετισμοί
Παρουσίαση του τόμου «Η συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς
Πολέμους 1912-13» (Πρακτικά Συνεδρίου) από τους:
- κ. Αθανάσιο Νικολοδήμο, Αντιστράτηγο ε.α.
- κ. Καίτη Αρώνη Τσίχλη, Ομότ. Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας; Παντείου
Πανεπιστημίου Αθηνών
- κ. Γιάννη Σακκά, Καθηγητή της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της
Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Θα ακολουθήσει σύντομη αποφώνηση από τον Επιμελητή της έκδοσης κ.
Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο.
Β΄. ΜΕΡΟΣ
Απονομή τιμής σε ευεργέτες της Πανευρυτανικής Ένωσης κατά την
τελευταία διετία.
Επιλεγμένα επίκαιρα ηρωικά τραγούδια σχετικά με τους Βαλκανικούς
Πολέμους θα αποδώσει ο κ. Χρήστος Σερέτης.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε. κ. Κλεομένης
Κουτσούκης, Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρακαλούμε όλους τους Ευρυτάνες και τους φιλευρυτάνες να τιμήσουν
με την παρουσία τους την παραπάνω εκδήλωσή μας.
Τα Διοικητικά Συμβούλια

AGRAFA NEWS Συνάντηση Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
Στην Αθήνα για άλλη μία φορά μετέβη ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος κρίσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Αγράφων θέματα.
Ο κ. Μπαμπαλής μίλησε για όλα και έθεσε στον κ. Υπουργό πλήθος αιτημάτων και προτάσεων του Δήμου Αγράφων για την κάλυψη σημαντικών αναγκών και προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
1. Στη χρηματοδότηση για επισκευή – ανακαίνιση και διαμόρφωση Ειρηνοδικείου και υπάρχοντος κτηρίου Δημαρχείου για την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων (μετά την ολοκλήρωση των μελετών).
2. Στο τεράστιο πρόβλημα με τις αγωγές ιδιωτών κατά του Δήμου και τη διεκδίκηση ποσού που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.000.000 ευρώ, από χρέη που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες δημοτικές αρχές (στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αποφάσεις, παραστατικά και παραλαβή). Τόνισε ότι ο Δήμος χρειάζεται οπωσδήποτε Νομικό Σύμβουλο ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει, και ότι απαιτείται χρηματοδότηση για τις αποπληρωμές των επιδικάσιμων ποσών.
3. Στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ (Γ.Γ. Δήμου – Αντιμισθία όλων των Αντιδημάρχων – Έξοδα παράστασης Δημοτικών Συμβούλων – Αρμοδιότητες Υπαλλήλων ΚΕΠ – Προσλήψεις Μόνιμου Εξειδικευμένου Προσωπικού ΠΕ και ΤΕ) είναι απαραίτητο για όλους τους μικρούς και ορεινούς Δήμους.
4. Στη δημιουργία Τακτικών Εσόδων στους μικρούς Δήμους με συμμετοχή σε επενδύσεις (ενεργειακού χαρακτήρα) ώστε να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενοι και αυτοσυντήρητοι σε μακροχρόνια βάση.
5. Στη θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ (φράγμα των Κρεμαστών) και όχι μόνο από τα μικρά υδροηλεκτρικά, ώστε να αποκτήσουν έσοδα οι Δήμοι που έχουν τέτοια έργα στην επικράτειά τους.
6. Στην οικονομική βοήθεια για την ελάχιστη συντήρηση του Μουσείου της Παλιάς Βίνιανης, ενώ προσκάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για τη γιορτή της Εθνικής Αντίστασης στο Μουσείο.
7. Στο αίτημα με όλους τους τρόπους (Απόφαση ΔΣ – Έγγραφο Εισαγγελέα Ευρυτανίας και Αποστολή Αιτημάτων και Εγγράφων) για διαχειριστικό έλεγχο του Δήμου Αγράφων (τόσο του Καλλικρατικού όσο και των Καποδιστριακών που τον αποτελούν), τονίζοντας ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα.
8. Στην μη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών τόσο για τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2015 για τις τεράστιες ζημιές που είχαμε υποστεί σε όλες τις βασικές υποδομές του Δήμου, όσο και για τις πλημμύρες του Ιουνίου 2016 (σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στις δύο περιπτώσεις 6 συν 6 μήνες κάθε φορά).
9. Στην ανάγκη εκχώρησης αρμοδιότητας και επιλεξιμότητας της δαπάνης για τη συντήρηση των αναμεταδοτών τηλεοράσεων λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την DIGEA σε όλες τις ορεινές περιοχές με την περιορισμένη τηλεοπτική κάλυψη των οικισμών (για τη συντήρηση των υπαρχόντων μικρών δημοτικών αναμεταδοτών που υπάρχουν στις Τοπικές Κοινότητες).
10. Στην έλλειψη διαδικτυακής κάλυψης καθώς ελάχιστοι οικισμοί μας διαθέτουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαδικτύου. Απαιτείται η πλήρης κάλυψη σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Αγράφων.
11. Στο σοβαρότατο ζήτημα της διαγραφής των προσαυξήσεων των δημοτικών τελών των παρελθόντων ετών του Δήμου Αγράφων και αναμένεται απάντηση επί του εγγράφου του Δήμου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.
Ο Δήμαρχος Αγράφων κατέθεσε και τα παρακάτω συνημμένα έγγραφα:
• την Απόφαση 25/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την «παραχώρηση Ειρηνοδικείου για στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου» και το σχετικό με αριθμ. Πρωτ.: ΓΓΔΠ 0014862 ΕΞ 2016 έγγραφο ΥΠΕΣ,
• την Απόφαση 34/2016 Δημοτικού Συμβουλίου για «Πρόσληψη Τακτικού Προσωπικού κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ»,
• το αριθμ Πρωτ.: 622/31-01-2017 «Αίτημα του Δήμου Αγράφων για διαγραφή προσαυξήσεων δημοτικών τελών παρελθόντων ετών»,
• το αριθμ Πρώτ.: 929/10-02-2017 «Αίτημα Δήμου Αγράφων για οικονομική βοήθεια μετά τον παγετό και τις έντονες χιονοπτώσεις κατά το τελευταίο δίμηνο στο Δήμο Αγράφων Νομού Ευρυτανίας»
Ο κ. Μπαμπαλής ευχαριστεί θερμά τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του για τη συνάντηση καθώς και για την συζήτηση για τα θέματα που αφορούν το Δήμο Αγράφων.