Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΑGRAFA NEWS" Η Τραγική κατάσταση του Θεραπευτηρίου χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας"



Κώστας Κοντογεώργος
Βουλευτής ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                                              Καρπενήσι  23-10-2017


ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Εργασίας

          κυρία  Έφη Αχτσιόγλου
             2. Υπουργό Επικρατείας
                 κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: " Η Τραγική κατάσταση του Θεραπευτηρίου χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας"

Κυρία και κύριε Υπουργέ,
Ο Νομός Ευρυτανίας δεδομένου ότι είναι ο κατ' εξοχήν ορεινός και απομονωμένος Νομός της Χώρας, αντιμετωπίζει δε και έντονα δημογραφικά στοιχεία γήρανσης του πληθυσμού και δυϊσμού της οικονομίας του.
Οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, σε συνάρτηση με τα κλιμακούμενα κύματα μετανάστευσης τόσο κατά παρελθόν όσο και σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση, ιδιαίτερα για τις μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες και τις ομάδες τρίτης ηλικίας, που χρήζουν την προστασία μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας.
Αυτή την αναγκαιότητα, αναγνώρισε η πολιτεία και με την αμέριστη συνδρομή των τοπικών αρχών, Νομαρχία Ευρυτανίας και Δήμο Καρπενησίου, της τοπικής κοινωνίας (Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Καρπενησίου) και των Ομογενών Ευρυτάνων Αμερικής (Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ), κατασκεύασε και λειτούργησε το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Καρπενησίου, το σημερινό Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας.
Το παραπάνω Ίδρυμα, λειτούργησε υποδειγματικά, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στην τοπική κοινωνία και όχι μόνον, κάνοντας περήφανους όλους τους Ευρυτάνες. (ΠΔ 252/ΦΕΚ Α103/31-7-1990).
Ταυτόχρονα, το 2010, κατασκευάσθηκε μια νέα πτέρυγα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες, η οποία παραδόθηκε στην διοίκηση του ιδρύματος, αυξάνοντας σημαντικά την δυναμικότητά του.
Κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το θεραπευτήριο αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία επιλύονταν μέχρι πρότινος με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των Τοπικών Φορέων και Υπουργείου.
Το Θεραπευτήριο διοικείται από επταμελές ΔΣ στο οποίο μετέχουν με καταστατική πρόβλεψη, ένα μέλος από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Καρπενησίου, ένα μέλος από την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής, ένα μέλος από τους εργαζόμενους και τέσσερα μέλη που διορίζει το Υπουργείο Εργασίας.
Σήμερα όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το Θεραπευτήριο υπολειτουργεί και σταδιακά καταρρέει με άμεσο κίνδυνο να κλείσει.
Από τους ενενήντα εργαζομένους που προβλέπει ο Οργανισμός, υπηρετούν σήμερα περίπου σαράντα έξι.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια λειτουργεί χωρίς Διευθυντή, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η Διοικητική και Οικονομική Υπηρεσία είναι τελείως διαλυμένη, πλαισιώνεται πλέον από μία απόφοιτη Λυκείου, μια υπάλληλο καθαριότητας και μία τραπεζοκόμο, οι οποίες μετατάχθηκαν στην διοίκηση, με αποτέλεσμα παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα, που απαιτούνται για αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις.
Οι υπόλοιπες υπηρεσίες υπολειτουργούν με το μισό προσωπικό, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, ενώ τα κενά που έχουν δημιουργηθεί θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ζωή των περιθαλπομένων.
Ενώ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο σας, επικουρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, η διοίκηση του θεραπευτηρίου, δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, περιμένοντας "το μάνα εξ ουρανού".
Ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής  του θεραπευτηρίου, που έχουν και την κύρια ευθύνη της διοίκησης, παρακολουθούν να εξελίσσονται τα γεγονότα με μια εξοργιστική απάθεια.
Η συσσώρευση όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων για το Θεραπευτήριο, οι οποίες μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, δίνουν το δικαίωμα σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, να τους χαρακτηρίσει με επιείκεια, ως ανεπαρκείς, άσχετους και απαράδεκτους, με μόνο τους προσόν την κομματική τους ταυτότητα (μέλη του Σύριζα), δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι διαθέτουν την παραμικρή γνώση και εμπειρία, ιδιαίτερα στη διοίκηση τέτοιων ευαίσθητων κοινωνικών δομών.
Είναι πρόσφατο το γεγονός, που οι περιθαλπόμενοι, αναγκάσθηκαν σε υποχρεωτική νηστεία ελαιόλαδου, γιατί οι κύριοι που ασκούν διοίκηση στο Θεραπευτήριο, δεν ήταν ικανοί να προβούν στις νόμιμες ενέργειες για τις αναγκαίες προμήθειες.
Οι πρόσφατες αυθαίρετες ενέργειές τους δεν έχουν προηγούμενο. Το τελευταίο τρίμηνο, προέβησαν στην πρόσληψη προσωπικού φύλαξης του Θεραπευτηρίου, χωρίς την έγκριση του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρόσληψη, οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι και οι περιθαλπόμενοι - λόγω έλλειψης φύλαξης - να περιφέρονται ανεξέλεγκτα, στους δρόμους της πόλης με συνέπεια να εκτίθενται σε κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ίδια τους την ζωή.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή ένταση, από την απαράδεκτη συμπεριφορά των παραπάνω, ενώ έχουν να πληρωθούν τα εξαιρέσιμα (Κυριακές, αργίες, νυχτερινά) από τον Νοέμβριο του 2016.
Εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια του Διοικητή του θεραπευτηρίου, ο οποίος σε στιγμές αξιοζήλευτου διοικητικού οίστρου, με την αρ.πρωτ.723/20-9-2017 ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ότι: «...απο σήμερα και στο εξής δεν θα δέχεται στο γραφείο του κατά μόνας κανένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας..».
Επιδεικνύοντας με σαφήνεια την αποστροφή του προς τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα και τις όποιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων - μέσω των εκπροσώπων τους - για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει περιέλθει εσχάτως το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Νομού Ευρυτανίας.
Δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος, για την λειτουργία της νέας πτέρυγας και την τροποποίηση του Οργανισμού λειτουργίας του Θεραπευτηρίου.
Με λίγα λόγια, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, περνάει «Τα Πάθη Του Χριστού».
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πολιτεία με το άρθρο 34 του Ν.4368/2016, κατήργησε την παρακράτηση μέρους των συντάξεων των περιθαλπομένων, με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, οι δε συντάξεις σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται μήλον της έριδος μεταξύ των συγγενών των.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  η κυρία και ο κύριος Υπουργός:

1.Τι απαντάτε στους πολίτες της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα στους περιθαλπόμενους αλλά και στους εργαζομένους του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων για το μέλλον του Ιδρύματος;
2.Προτίθεστε να ελέγξετε άμεσα τις αυθαίρετες πράξεις της διοίκησης και να επιβάλετε την νομιμότητα;
3.Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση και αναγκαία αντικατάσταση της ανίκανης και απαράδεκτης διοίκησης (Διοικητή, Υποδιοικητή) του θεραπευτηρίου, προκειμένου να προλάβουμε την πλήρη διάλυσή του;
4.Προτίθεστε να προσλάβετε το  απολύτως αναγκαίο προσωπικό, για την διασφάλιση της στοιχειώδους λειτουργίας του Ιδρύματος;
5.Προτίθεστε να τροποποιήσετε τον Οργανισμό λειτουργίας του Θεραπευτηρίου, εντάσσοντας και την νέα πτέρυγα στην λειτουργία του;
6.Ποιές ενέργειες σχεδιάζετε, προκειμένου να βελτιώσετε την εικόνα, της απαραίτητης για την τοπική κοινωνία δομής, αποδεικνύοντας το πραγματικό σας ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας;

Ο Ερωτών

Κώστας Κοντογεώργος
Βουλευτής Ευρυτανίας