Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

AGRAFA NEWS ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟ ΣΤΕΡΓΙΟ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΗΡΩΑ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟ ΣΤΕΡΓΙΟ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΗΡΩΑ


ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟ ΣΤΕΡΓΙΟ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΗΡΩΑ
Παρουσίαση βιβλίου από την Αμφικτιονία Ακαρνανών, Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα στην Βόνιτσα.
Μία εξαιρετική εκδήλωση προσφορά των μη-Σαρακατσάνων προς τους Σαρακατσάνους !!!
Με την ενεργό συμμετοχή της στην εκδήλωση, για την παρουσίαση του βιβλίου του ιστοριοδίφη, κυρίου Στυλιανού Ντίνου, με θέμα: «Ο Απροσκύνητος Στέργιος Κουμπάρος, ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων χαιρετίζει και επιβραβεύει αυτή την συγγραφική προσπάθεια, διότι μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου υπηρετείται το επιβαλλόμενο χρέος για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα στην Βόνιτσα.
Την παρουσίαση του βιβλίου προλόγισαν οι κύριοι:
  • Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων,
  • Φίλιππος Ντόβας,πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων,
  • Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας
  • Παντελής Αποστολάκηςπρόεδρος του Κέντρο Μέριμνας Ακτίου Βόνιτσας,
  • Απόστολος Ρούσος, πρόεδρος του συλλόγου Παλιαμπέλων «Κοσμάς ο Αιτωλός»,
  • Ευστάθιος Σουλιώτηςπρόεδρος του συλλόγου των εν Αθήναις Παλιαμπελιωτών,
  • Γεώργιος Κουμπής, από τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Πρέβεζας «Τα χειμαδιά».
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους το μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Κουτσουπιάς Δημήτρης, ο κ. Κάλης Θεόδωρος, πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων του Ν. Πρέβεζας «Τα χειμαδιά», η κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου, διπλωματούχος βυζαντινής Μουσικής, ο κ. Μακρής Δημήτριος Δημοτικός Σύμβουλος της Ι.Π. Μεσολογγίου και πλήθος κόσμου.
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Συγγραφέας και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ιστορικός ερευνητής Στυλιανός Ντίνος και πραγματικά συγκλόνισε με τον συγκινητικό του λόγο και κατάφερε μέσα από την ομιλία του να ζωντανέψει, μνήμες, εικόνες, αλλά κυρίως να μεταφέρει την ιστορική πορεία του Απροσκύνητου Σαρακατσάνου Στέργιου Κουμπάρου, αγγίζοντας τις ψυχές των παρευρισκομένων, οι οποίοι παρακολουθούσαν προσηλωμένοι και γεμάτοι ενδιαφέρον.
Κάτω από το βλέμμα, του Αυγουστιάτικου βονιτσιάνικου φεγγαριού, μέσα σε μια ζεστή βραδιά του φετινού καλοκαιριού, συνδυασμένη με την απλότητα και την ηρεμία του τοπίου, πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση που προσέφεραν, η Αμφικτιονία Ακαρνάνων και οι μη - Σαρακατσάνοι της περιοχής προς τους Σαρακατσάνους.


Η όλη εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε Μυσταγωγία, απ όλους όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν, πλαισιώθηκε με ένα καταπληκτικό θεατρικό δρώμενο με την μοναδική ερμηνεία του ηθοποιού Δημήτρη Βερύκιου στο ρόλο του «Γητευτή» και στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Σαρακατσάνων Πρέβεζας, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, όπου χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.
Ευχόμαστε από καρδιάς καλοτάξιδο το υπέροχο βιβλίο που αναδεικνύει ήρωες που έκαναν υπερήφανο έναν λαό που δεν προσκύνησε ποτέ. Το βιβλίο είναι έκδοση των συλλόγων Αμφικτιονία Ακαρνανών, Ακαδημία Μελετών «Κοσμάς Αιτωλός» και του Συλλόγου των εν Αθήναις Παλιαμπελιωτών.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ιδιαίτερα την Αμφικτιονία Ακαρνανών για το πλούσιο ερευνητικό της έργο!