Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

AGRAFA NEWS Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. Εν Όψη του Προσεχούς Αφιερώματος Με Θέμα: «Ο Σαρακατσάνικος Μουσικοχορευτικός Πολιτισμός» της Εκπομπής «Το Αλάτι της Γης»

poss poster

Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις
Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. Εν Όψη του Προσεχούς Αφιερώματος Με Θέμα: «Ο Σαρακατσάνικος Μουσικοχορευτικός Πολιτισμός» της Εκπομπής «Το Αλάτι της Γης»
Κρίναμε σκόπιμο και απαραίτητο να συντάξουμε αυτή την επιστολή, πρώτα απ’ όλα γιατί ως κορυφαία οργάνωση του χώρου μας, φέρουμε και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον χειρισμό των ζητημάτων, καταβάλλοντας εργώδεις προσπάθειες μετά συνέσεως, ώστε να αποκλειστεί κάθε περίπτωση να υποστεί βλάβη η φήμη των Σαρακατσαναίων και οι οργανώσεις που το εκπροσωπούν. Και το λέμε αυτό γιατί η δημοσιότητα τις πιο πολλές φορές καταλήγει αρνητική και δημιουργεί χάσματα στις σχέσεις μας με φορείς και σημαίνοντα πρόσωπα.
Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, αξιοποιώντας τη γνωριμία μας με τον επιμελητή και παρουσιαστή της εκπομπής «Το αλάτι της γης», καθηγητή – εθνομουσικολόγο, κ. Λάμπρο Λιάβα (ο οποίος ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής αλλά και εισηγητής του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Λαμία), συζητήσαμε μαζί του την ιδέα να πραγματοποιηθεί μια εκπομπή, στην οποία θα προβάλλονταν ο λαϊκός πολιτισμός των Σαρακατσαναίων. Ο κ. Λιάβας βρήκε ενδιαφέρουσα την ιδέα μας, δέχθηκε την πρόταση που του κάναμε και από την πλευρά μας τον διαβεβαιώσαμε ότι θα ήμασταν στη διάθεσή του, για να ανταποκριθούμε πρόθυμα σε ότι μας ζητήσει, καλύπτοντας τις υποχρεώσεις που θα δημιουργούσε η πραγματοποίηση της εκπομπής.
Στη συζήτηση μας αυτή, ο κύριος Λιάβας αναφέρθηκε στον κ. Βασίλη Σερμπέζη και ζήτησε να είναι από τα πρόσωπα που θα πάρουν μέρος στην εκπομπή κι εμείς δεν είχαμε καμιάν αντίρρηση. Εξ άλλου ο κ. Σερμπέζης είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις των συντελεστών, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε, αναλυτικά, για τις παρενέργειες που προηγήθηκαν, αλλά και ακολούθησαν την ετοιμασία και τον προγραμματισμό προβολής της σχετικής εκπομπής με θέμα τον «Σαρακατσάνικο μουσικοχορευτικό πολιτισμό» από την ΕΡΤ 1, (Δημόσια Τηλεόραση) στον κύκλο των εκπομπών «Το αλάτι της γης». Η υποχρέωσή μας αυτή μεγάλωσε μετά από τις εντονότατες διαμαρτυρίες όχι μόνο των Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( μελών της Π.Ο.Σ.Σ.) που έχουν τους ιδιαίτερους δικούς τους λόγους να αισθάνονται θιγμένοι αλλά και των Σαρακατσάνων τραγουδιστών.
Η πρώτη μας ενέργεια, μετά από όσα έγιναν και τα οποία θεώρησαν όλοι ως μη καλώς καμωμένα, ήταν να επικοινωνήσουμε με τον δημιουργό της εκπομπής, κύριο Λάμπρο Λιάβα, για να ενημερωθούμε με ακρίβεια τί ακριβώς συνέβη.
Η επικοινωνία μας μαζί του ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική και, θα γράφαμε, σωτήρια για τη συνέχεια, καθώς συνέβαλε να αντιληφθούμε ποια λογική και ποιο δρόμο ακολουθούν τα πράγματα, όταν διαμορφώνονται από πρόσωπα που χειρίζονται ολόκληρη τη διαδικασία.
Ο κ. Λιάβας μας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η εκπομπή θα είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους (κατ’ αυτόν) Σαρακατσαναίους τραγουδιστές κυρίους Βασίλη Σερμπέζη και Σταύρο Μπόνια και όχι γενικά στους Σαρακατσαναίους.
Υπεύθυνος κατά τον κύριο Λιάβα, για τους συντελεστές που συμμετείχαν στην εκπομπή (μουσικοί, χορευτικά και λοιποί συμμετέχοντες) ήταν αποκλειστικά ο κύριος Βασίλης Σερμπέζης, ο οποίος κατέχει εκτός των άλλων, όπως αναφέραμε και παραπάνω, και την ιδιότητα του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.
Εμείς ως Ομοσπονδία (ανώτατο θεσμικό όργανο της Σαρακατσάνικης παράδοσης), επιφυλασσόμεθα για την συνέχεια και δηλώνουμε πως θα δούμε την εκπομπή ως οφείλουμε... και μετά θα κρίνουμε...
ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ!http://www.e-sarakatsanos.gr
poss poster