Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

AGRAFA NEWS Ανεπάρκεια ή ανικανότητα;Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την πρόταση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών για κοινή σύγκλιση περιφερειακού Συμβουλίου και Δημοτικών Συμβουλίων Ευρυτανίας σχετικά με την ανάδειξη και την ανάπτυξη Της Ευρυτανίας με πυλώνα τη λίμνη Κρεμαστών.

Ανεπάρκεια ή ανικανότητα;
Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την πρόταση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών για κοινή σύγκλιση περιφερειακού Συμβουλίου και Δημοτικών Συμβουλίων Ευρυτανίας σχετικά με την ανάδειξη και την ανάπτυξη Της Ευρυτανίας με πυλώνα τη λίμνη Κρεμαστών.
Μετά από ένα χρόνο, από τους επίσημους φορείς δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το μόνο που έγινε είναι η μοναχική διεκδίκηση ανταποδοτικών από τον ίδιο Σύλλογο έχοντας αυτή τη φορά τη στήριξη του ΤΕΕ και την αναμενόμενη από το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Για το ίδιο θέμα έγινε και ερώτηση στην Ευρωβουλή από τον κ. Γραμματικάκη.
Αναλυτικά η επιστολή που στάλθηκε στις 15.2.16
Προς
1.κ.Κωσταντίνο Μπακογιάννη
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

2.κ.Νικόλαο Σουλιώτη
Δήμαρχο Καρπενησίου
3.κ.Θεόδωρο Μπαμπαλή
Δήμαρχο Αγράφων
4.κ. Αριστείδη Τασιό
Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας
Θέμα: Κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ευρυτανίας και Δημοτικών Συμβουλίων Αγράφων , Καρπενησίου με θέμα τη Διαχείριση και την ανάδειξη της λίμνης Κρεμαστών
Πέρασαν δεκαετίες επι δεκαετιών που φορείς και πολίτες διατυπώνουν, συχνά πυκνά την αναγκαιότητα ανάπτυξης της Ευρυτανίας με μοχλό τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Λίμνη 3,3 δισεκατομμύριων κυβικών μέτρων ύδατος ενώ παράλληλα το ΥΗΕ Κρεμαστών περιλαμβάνει ΥΗΣ ισχύος 437,2 MW.
Ο συντονισμός των δύο Ευρυτανικών Δήμων, της Περιφέρειας και της ΔΕΗ ή δεν απέδωσε ή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ευρυτανία και κυρίως ο Δήμος Αγράφων έχουν το γηραιότερο πληθυσμό με μέσο όρο ηλικίας τα 53, 3 έτη, είναι η περιοχή που υποβάλλει τις λιγότερες φορολογικές δηλώσεις λόγω του μικρού εισοδήματος των κατοίκων και συνεχώς υποβαθμίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υγεία και την παιδεία .
Η ανάπτυξη της Ευρυτανίας και κυρίως της Δυτικής αποτελεί μονόδρομο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια κινητικότητα γύρω από τη λίμνη με πρωταγωνιστή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που έχει και την ευθύνη για τα νερά. Με χρηματοδότηση της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε μελέτη που προτείνει την ένταξη έργων σε Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα:
Στις 12-1-2011 το Συμβούλιο Διεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ενέκρινε Μελέτη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάδειξης Περιοχής Λιμνών και Τεχνητών Φραγμάτων (Ανάντη Φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου). Το ποσό που εγκρίθηκε ήταν 336.712,00 Ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προς εκτέλεση της απορρέουσας από τη σχετική ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων των Έργων υποχρέωση της Επιχείρησης.
Κατόπιν στις 17 Οκτωβρίου 2011 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Αιτωλοακαρνανίας υπέγραψε σύμβαση ανάθεσης του έργου με την εταιρεία ΤΟΜΗ Α.Ε.Μ.Ε.Υ- PLAS. Το έργο αφορούσε το σύνολο της λίμνης με την κατάθεση μελέτης ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και ανάδειξης περιοχής λιμνών και τεχνητών φραγμάτων ( ανάντη φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου.
Για την ανάπτυξη με μοχλό τη λίμνη των Κρεμαστών συνεδρίασε στις 18 -1-2012 μετά από αίτημα του τότε Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Στην επιτροπή συμμετείχαν υπουργοί, βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθρούρος Ζερβός ό οποίος μεταξύ άλλων είπε, ότι η ΔΕΗ με την Ευρυτανία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή. Αυτά είναι η άδεια χρήσης της λίμνης για τουριστικά σκάφη, για ερασιτεχνική και ελεγχόμενη αλιεία για την προώθηση ενός προγράμματος αγροτοτουρισμού, για τη χωροθέτηση της ζώνης για χρήση υδροπλάνων και άλλων συγκοινωνιακών και τουριστικών μέσων που προβλέπονται στην μελέτη που χρηματοδότησε η ΔΕΗ.
Ο κ. Ζερβός ζήτησε από την Περιφερειακή Ενότητα της Ευρυτανίας να παρακολουθεί από κοινού την εξέλιξη της μελέτης με την Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια να εξετασθεί η περαιτέρω συνεισφορά της ΔΕΗ. Κατόπιν παραδέχθηκε ότι έμειναν έργα ανοκλήρωτα όπως είναι η κατασκευή δύο προβλητών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Βαλαώρα κ.α Για το ιστορικό γεφύρι της γέφυρας Μανώλη και των θρησκευτικών μνημείων δήλωσε ότι η ΔΕΗ περιμένει προτάσεις προκειμένου να προχωρήσουν τα προτεινόμενα έργα.
Έκτοτε, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μελέτης κλήθηκαν οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους επι του αρχικού σχεδίου της μελέτης. Για το λόγο αυτό συνεδρίασε στις 6-9-13 (αρ. πρ.1220) το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υποβάλλοντας τις δικές του προτάσεις.
Από τότε ουδείς γνωρίζει τι έγινε η μελέτη , αν υπήρξαν προτάσεις από τους φορείς της Ευρυτανίας, ποια έργα περιέχει για την Ευρυτανία, αν ζητήθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη, και ποια είναι αυτά. Αν προτείνεται η σύσταση φορέα που θα διαχειρίζεται την περιοχή της λίμνης και των πολλών ποταμιών της Ευρυτανίας, αν η ίδια η ΔΕΗ προτίθεται να συμπράξει με ιδιώτη επενδυτή.
Συμβαίνει το παράδοξο, όλες οι εταιρείες των μικρών υδροηλεκτρικών έργων να αποδίδουν έσοδα στις τοπικές κοινωνίες ενώ η ΔΕΗ τίποτα. Συνεπώς, είναι δίκαιο, είναι επείγον και άμεσο η διεκδίκηση αντισταθμιστικών και από τη ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο τιμολόγιο για τους ηλικιωμένους, δωρεά δημοτικό φωτισμό, μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα για τις νέες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην περιοχή κ.α.
Για όλους αυτούς τους λόγους και,
Για την πληρέστερη ενημέρωση, για καλύτερο προγραμματισμό και συντονισμό θεωρούμε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η σύγκλιση από κοινού του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων Αγράφων και Καρπενησίου, όχι για να αποδοθούν ευθύνες για τυχόν παραλείψεις, αλλά για να γίνει μια αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και να παρθούν όλες εκείνες πρωτοβουλίες που θα δώσουν νέα προοπτική στο τόπο μας και στην ζωή των κατοίκων που καθημερινά υποβαθμίζεται.