Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

AGRAFA NEWS Κοπή πίτας Γρανιτσιωτών, Βράβευση Ιερέως Δημητρίου Σκόνδρα και ετήσιος απολογισμός της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών

 Κοπή πίτας Γρανιτσιωτών, Βράβευση Ιερέως Δημητρίου Σκόνδρα και ετήσιος απολογισμός της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών
unnamed (17)

Κοπή πίτας Γρανιτσιωτών, Βράβευση Ιερέως Δημητρίου Σκόνδρα και ετήσιος απολογισμός της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών

Με μεγάλη προσέλευση Γρανιτσιωτών, αλλά και φίλων του χωριού μας, έγινε και εφέτος η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας και ανταλλάχθηκαν οι καθιερωμένες ευχές.
Στην ίδια εκδήλωση βραβεύθηκε με τιμητική πλακέτα  ο Ευρυτάνας Ιερέας του Αγίου Σπυρίδωνα Παγκρατίου κ. Δημήτριος Σκόνδρας, για το μεγάλο πνευματικό του και ανθρωπιστικό του έργο. Ο Παπαδημήτρης  ακούραστα για δεκαετίες στέκεται δίπλα στους Ευρυτάνες της Αθήνας και συμμετέχει σχεδόν στον σύνολο των θρησκευτικών εκδηλώσεων που γίνονται στην Αθήνα.
Κατόπιν έγινε και ο ετήσιος απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών, ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη αυτών.
unnamed (37)
Εν συντομία,
Στον τομέα της προβολής της περιοχής μας
– Ο Σύλλογός μας εγκατέστησε την WEB κάμερα στο χωριό και ζωντανά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μέσω του υπολογιστή ή του κινητού μας
τηλεφώνου βλέπουμε τη Γρανίτσα και τα Αγραφιώτικά βουνά.  
Τις ημέρες των εορτών με τα χιόνια 65000 χρήστες είδαν το χωριό μας και τα περισσότερα κανάλια είχαν απευθείας συνδέσεις με την χιονοστολισμένη πλατεία των αγαλμάτων.
Τομέας Υγείας και Πρόνοιας
– Με χορηγία της Ανοικτής Αγκαλιάς για το παιδί εγκαταστάθηκε καρδιογράφος στο Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο της Γρανίτσας.
– Με χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Φάρμασερβ Λίλυ εγκαταστάθηκε φορητό απινιδωτής αξίας 3.700 ευρώ  που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος σε περίπτωση καρδιακών επεισοδίων.
– Για τη χρήση του απινιδωτή με τη συνεργασία του ΕΚΑΒ Καρπενησίου εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν εθελοντές.
-Την  ερχόμενη Πέμπτη ένα πλήρες οδοντιατρείο φεύγει για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας. Το ιατρείο είναι δωρεά του κ. Πλάτωνα Τόμπα και η μεταφορά και η εγκατάσταση είναι χορηγία της  Ανοικτής Αγκαλιάς για το Παιδί.
– Για τα θέματα της υγείας κάναμε πολλές παρεμβάσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που ευελπιστούμε κάποια στιγμή να εισακουστούν. Τις προτάσεις αυτές τις ανέδειξαν τοπικά και πανελλήνια μέσα ενημέρωσης όπως είναι τα περεταίρω κίνητρα που πρέπει να δοθούν από Περιφέρεια και Δήμο για τη στελέχωση των μονάδων υγείας.
Ενημέρωση του Εισαγγελέα Καρπενησίου για την κατάσταση στην υγεία στην Ευρυτανία, την αμέσως επομένη του θανάτου του συμπολίτη μας στη Βελαώρα το περασμένο Πάσχα.
– Για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στα χωριά μας συναντηθήκαμε δύο φορές με τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ και έχουμε την υπόσχεση ότι θα ανέβει τις αμέσως επόμενες μέρες στα χωριά μας και ότι διάκειται θετικά στην ανάπτυξη παραρτήματος. Κοντός ψαλμός αλληλουια.
–Για το κύμα των προσφύγων που τη περασμένη χρονιά κατέκλυσε την Ελλάδα, ο σύλλογός μας συγκέντρωσε τρόφιμα και άλλα είδη  που δόθηκαν στους ανήμπορους συνανθρώπους μας.

-Μέσω της ανοικτής αγκαλιάς καταφέραμε να υποστηριχτεί συμπατριώτης που αντιμετώπιζε  σοβαρά προβλήματα υγείας.  Το ποσό που διατέθηκε  ήταν περίπου 2.500 ευρώ.
Τομέας Παιδείας
-Από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Καίσαρη μας παρασχέθηκε  δύο φορές πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό, όπως βιβλία, πίνακες, βιβλιοτετράδια  τα οποία μοιράστηκαν στους μαθητές των σχολείων.
 – Για τη δωρεά διαδικτυακού φροντιστηρίου των παιδιών των απομακρυσμένων σχολείων της Ευρυτανίας η πρότασή μας υιοθετήθηκε από τον περιφερειάρχη και με τη συνεργασία μας,  καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα,  με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του φροντιστηρίου Αρνός πριν από λίγες μέρες.  
Για το θετικό αποτέλεσμα ευχαριστούμε, εκτός από τον Περιφερειάρχη και τον Νίκο Χαρδαλιά που συνεργαστήκαμε στενά στην αρχή,  και τον Αρη Τασιό που ασχολήθηκε μεθοδικά και έδωσε μια ευτυχή κατάληξη στο θέμα.
– Σε συνέχεια του διαδικτυακού φροντιστηρίου και για την καλύτερη αξιοποιησή του από τους μαθητές, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών  με την χορηγία της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα δίνει ταμπλετ σε όλους τους μαθητές των σχολείων της Γρανίτσας.  Συγχρόνως παραδίδουμε και σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό στο Δημοτικό σχολείο. Η χορηγία είναι 5000 ευρώ και βέβαια ευχαριστούμε  την Εθνική  Τράπεζα και όσους μας βοήθησαν.

Τομέας Πολιτισμού και θρησκευτικές εκδηλώσεις
– Κάναμε το καλοκαίρι σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο, την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση για την Ευρυτάνισσα μάνα με ομιλητή τον Δεσπότη μας κκ Γεώργιο και την κ. Μαρία Παπαιωάννου. Ποιήματα του ηγουμένου της Μονής Αγάθωνος πατέρα Δαμασκηνού απήγγειλε ο ηθοποιός Δημήτρης Κωσταντίνου.
 – Σε όλα τα καταστήματα της Γρανίτσας βάλαμε μεγάλα κάδρα με ποιήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Στέφανου Γρανίτσα.
– Από κοινού με τον πολιτιστικό  Σύλλογο της Γρανίτσας βραβεύσαμε τον παραδοσιακό μουσικό και άνθρωπο Αποστόλη Παπά στη γιορτή του τσίπουρου.
– Στην εκδήλωση για την Ευρυτάνισσα  μάνα  βραβεύσαμε τον κορυφαίο Ευρυτάνα λαϊκό ζωγράφο Λευτέρη Θεοδώρου που μέσα από τους πίνακές του ανέδειξε των καθημερινό δύσκολο αγώνα των γυναικών στα χωριά μας.
 – Βραβεύσαμε επίσης την Βασιλική Κλείτσα για  το σπουδαίο έργο που προσφέρει ως υπεύθυνη της νεοσυσταθείσας αιμοδοτικής ομάδας για τους κατοίκους των πρώην Δήμων Απεραντίων  και Ασπροποτάμου
– Καθιερώσαμε ως Σύλλογος, την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη να εορτάζονται οι Ευρυτάνες άγιοι στην εκκλησία του Νεομάρτυρα Μιχαήλ στη Γρανίτσα. Στην πρώτη εορτή που έγινε, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας και οι γυναίκες του χωριού από μόνες τους έκαναν το τραπέζι σε όλους τους παρευρισκόμενους.
– Με μεγάλη συμμετοχή εορτάστηκε ο Νεομάρτυρας Μιχαήλ στο εκκλησάκι μας στην Αθήνα, όπως εορτάζεται κάθε χρόνο μετά το Πάσχα.
– Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν και οι Ευρυτάνες Αγιοι στην Αθήνα σε συνεργασία με την Πανευρυτανική Ένωση. Την ίδια μέρα έγινε και το μνημόσυνο του Ηλία Λιάσκου πρώην Προέδρου της Πανευρυτανικής..
-Είμαστε πολύ κοντά στην καθιέρωση Πανελληνιου μαθητικού διαγωνισμού ποιήματος προς τιμήν του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ο διαγωνισμός θα γίνεται κάθε χρόνο και η βράβευση των αρίστων θα γίνεται σε ειδική εκδήλωση στη Γρανίτσα.

Παρεμβάσεις σε Κεντρική, Περιφερειακή και Δημοτική Διοίκηση
-Κληθήκαμε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στο περιφερειακό Συμβούλιο στα Άγραφα όπου πήγαμε και αναδείξαμε χρονίζοντα προβλήματα, προτείνοντας παράλληλα λύσεις. Για παιδεία, υγεία, λίμνη, πυρόσβεση και γενικά για τις υποδομές της περιοχής.
-Για την παραμονή της Εθνικής Τράπεζας στο Ραπτόπουλο, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών σε αρχικό στάδιο με την ανάδειξη του θέματος έπαιξε ουσιαστικό  ρόλο και μαζί με την καταλυτική παρέμβαση της Περιφέρειας και βέβαια με τη βοήθεια του στελέχους της ΕΤΕ κ.Χαρίλαου Γρανίτσα αλλάξαμε την απόφαση κλεισίματος.
 – Συναντηθήκαμε επίσης με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ζητώντας του να συνηγορήσει στην καταβολή ανταποδοτικών τελών από την εκμετάλλευση των νερών της λίμνης Κρεμαστών και των ποταμιών. Ειχαμε προφορική συμφωνία καταρχήν και αναμένουμε την έγγραφη απάντησή του στο αίτημά μας. Το ίδιο αίτημα διατυπώσαμε και στην ΚΕΔΚΕ.
Κλείνοντας θα σταθώ σε μια απόφαση σταθμό για τη Γρανίτσα, για το Συλλογό μας, αλλά και για όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού.
Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αποφασίσαμε την ανέγερση ανδριάντα του Λαϊκού Ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά στη Γρανίτσα. Ήδη συγκροτήσαμε και μια άτυπη επιτροπή και από αυριο όλοι μαζί ενωμένοι εργαζόμαστε για να το πετύχουμε.
Δίπλα στους πολύ μεγάλους λογοτέχνες  Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα θα μπεί και η προτομή του  κορυφαίου έλληνα ζωγράφου.
Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν ο γιατρός και πρώην Βουλευτής κ.Ηλίας Καρανίκας, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Θόδωρος Κατσιάδας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας κ.Μαρία Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος Λεπιανιτών κ. Γιώργος Νταλής, η πρόεδρος των Ευρυτανισσών Γυναικών Αθήνας κ. Ελένη Ζαγγανιάρη και πολλοί φίλοι.