Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Στον Λαγκαδά - Κοινή Σύσκεψη του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. και των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας


Στον Λαγκαδά - Κοινή Σύσκεψη του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. και των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην προσπάθεια του να βρεθεί κοντά στους συλλόγους πραγματοποιεί σειρά συσκέψεων, ανά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 27/05/2016, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. με τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην κοινή αυτή συνεδρίαση, παραβρέθηκαν: η επιτροπή νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ., εκπρόσωπος του ραδιοφώνου της Π.Ο.Σ.Σ. , ο πρώην πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Δημήτριος Κυργιάννης και οι σύλλογοι: Σαρακατσαναίων Λαγκαδά «ΤΑ ΣΤΑΥΡΑΔΕΡΦΙΑ», Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ», Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ», Ν. Κιλκίς «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ», Ν. Ημαθίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» και Κορδελιού «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ».
Η σύσκεψη διεξήχθη σε ευχάριστο και φιλικό κλίμα, ενώ κατά τη διάρκειά της οι σύλλογοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους περί παράδοσης στο Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ., και κατέθεσαν και τις προτάσεις τους.
Συζητήθηκε η καλύτερη οργάνωση και συντονισμός του 36ου Πανελληνίου Ανταμώματος και η αρτιότερη προετοιμασία με την συμμετοχή και των παραπάνω συλλόγων στο βιωματικό καραβάνι που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με την συμμετοχή του κόσμου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Λαγκαδά που βρίσκονται εντός του παραδοσιακού Σαρακατσάνικου οικισμού του συλλόγου και την τίμησαν με την παρουσία τους, ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Καραγιάννης και ο πρόεδρος των λουτρών κ. Μάρκου.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ευχαριστεί θερμά τους συλλόγους για την συμμετοχή τους και τον οικοδεσπότη σύλλογο για την εξαιρετική του φιλοξενία.

Οι Ευρυτάνες πήραν τον... γιατρό στα χέρια τους


Θα χρηματοδοτήσουν όποιον αποδεχθεί να υπηρετήσει στη Γρανίτσα Ευρυτανίας
Οι Ευρυτάνες πήραν τον... γιατρό στα χέρια τους

4

εκτύπωση  

Είδαν και απόειδαν οι Ευρυτάνες, με την υποστελέχωση του ΕΣΥ, και αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το δικαίωμά τους στην περίθαλψη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, ο οποίος προτίθεται από τις συνδρομές των μελών και φίλων του Συλλόγου να καταβάλλει 500 ευρώ μηνιαίως στον επικουρικό ή στον αγροτικό γιατρό που θα αποδεχθεί τον διορισμό και θα θελήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο χωριό. Η αποζημίωση θα δοθεί για κάλυψη των βασικών του αναγκών. Οπως αναφέρει, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας διαθέτει και χώρο φιλοξενίας του γιατρού. Βασική προϋπόθεση είναι ο γιατρός να υπηρετεί μόνιμα στη Γρανίτσα και να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες των πρώην δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου.

Εφτασε ο κόμπος στο χτένι
Οι κάτοικοι του χωριού απευθύνουν εδώ και καιρό έκκληση προς τους αρμοδίους να προχωρήσουν στη στελέχωση των μονάδων υγείας της περιοχής, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν την περίοδο του Πάσχα άφησε την τελευταία του πνοή ένας άνδρας από τη Βελαώρα επειδή δεν υπήρχε γιατρός να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες.
Την Τετάρτη μετά το Πάσχα η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών απέστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας με θέμα «Χωρίς ΕΣΥ η Δυτική Ευρυτανία». Στην επιστολή γινόταν αναφορά στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Ευρυτανία, στον τομέα της υγείας, με αποκορύφωμα τις ημέρες των γιορτών όπου πέρα από τον Μέγδοβα ποταμό δεν υπήρχε κανένας γιατρός.
Στην επιστολή τους προς τον Εισαγγελέα αναφέρουν ότι απευθύνονται σε εκείνον «...μη έχοντας άλλη επιλογή, και αφού πρώτα ενημερώσαμε επανειλημμένα όλους τους αρμοδίους, ως τελευταίο καταφύγιο για να παρέμβετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και αυτό για να προλάβουμε, προτού χαθούν αδίκως ανθρώπινες ζωές και για να σταματήσει η ταλαιπωρία των υπερηλίκων συνανθρώπων μας».
Σύμφωνα με τον κ. Καρδαμπίκη, στη Δυτική Ευρυτανία από τη στιγμή που έμειναν κενά τα Περιφερειακά Ιατρεία, το Πολυδύναμο Γρανίτσας, και με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, ο κόσμος μη έχοντας άλλη επιλογή καταφεύγει στο Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλου και στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ελάχιστοι πλέον πηγαίνουν στο Καρπενήσι.
«Αν δεν ξυπνήσουν οι πάντες, κι όταν θα γίνει η αναδιάρθρωση, και τα στατιστικά στοιχεία θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ίσως θα είναι πολύ αργά να διασωθεί το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και να παραμείνει ως έχει το Νοσοκομείο Καρπενησίου» σημειώνει και προσθέτει: «Μην έχετε καμιά αμφιβολία, η εγκατάλειψη και η ερημοποίηση της Δυτικής Ευρυτανίας, αν συνεχισθούν, θα συμπαρασύρουν και αυτούς που ζουν πέρα από τον Μέγδοβα».
Το σοβαρό αυτό ζήτημα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου το είχαν θέσει στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό με επιστολή τους στις 22.3.2016. Επίσης, είχαν ενημερώσει με επιστολή τους εκπροσώπους των κομμάτων. Θέμα: «Στο έλεος του Θεού. Κανένας γιατρός στους πρώην δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου στα Αγραφα».  Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους ανέφεραν ότι στον πιο δυσπρόσιτο δήμο της Ελλάδας που έχει τον γηραιότερο πληθυσμό, τον Δήμο Αγράφων, και συγκεκριμένα στους πρώην δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου, υπάρχουν τα περιφερειακά ιατρεία της Βελαώρας, του Ραπτοπούλου, της Παλαιοκατούνας και το Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας.
Ολες αυτές οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν κλειστές, αφού αποχώρησε πριν από περίπου ενάμιση μήνα με γονική άδεια και ο τελευταίος γιατρός Γενικής Ιατρικής που υπηρετούσε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας. Σε αυτά τα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας λειτουργούν τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια Γρανίτσας και Ραπτοπούλου και πολλά ακόμη δημοτικά σχολεία. Λειτουργούν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες σε Γρανίτσα και Ραπτόπουλο και το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι και χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.
«Στην άγονη περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας», σημειώνουν, «δεν έχει αναπτυχθεί το ΕΚΑΒ και όταν κληθεί ασθενοφόρο η διάρκεια διακομιδής από πολλά χωριά διαρκεί ακόμη και 6 ώρες. Λίγο περισσότερο από το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Το ασθενοφόρο που παραχωρήθηκε από το ΕΚΑΒ και σταθμεύει στο Πολυδύναμο Γρανίτσας είναι ανασφάλιστο, σε κακή κατάσταση και η ομάδα εθελοντών που το κινούσαν δεν μπορούν πλέον να το κινήσουν. Από το βιβλίο κίνησης και τα στοιχεία που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ φαίνονται οι πολλές σωτήριες διακομιδές που έγιναν. Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρυτανίας δεν έχουν την αρμόζουσα ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης είναι εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη η έγκαιρη μεταφορά τους στο Καρπενήσι».http://www.tovima.gr/

Δήλωση Μπακογιάννη στο Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θάνατο του Κώστα Μίχου


 

Τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Μίχου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι για τον πρόωρο και άδικο χαμό του Κώστα, ο οποίο σε ηλικία μόλις  49 ετών μας άφησε σήμερα το πρωί. 

Τον Κώστα τον Μίχο τον γνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια, όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στην Περιφέρεια. Γνωρίσαμε έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο, έναν καταξιωμένο επιστήμονα και επιτυχημένο επαγγελματία.

Ήταν και είναι απαράμιλλη η εκτίμηση που έχαιρε μεταξύ των συναδέλφων και των συνεργατών του. Όπου πέρασε, ακόμα και σε μεγάλα έργα πανελλαδικής εμβέλειας, άφησε πίσω του βαθύ το ίχνος της ακεραιότητας, της εργατικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Στη συνέχεια, γίναμε συνεργάτες. Αγάπησε την ευθύνη και αγωνιστήκαμε πλάι πλάι.
Πολύτιμος συμμαχητής που πίστεψε και συνέβαλε καθοριστικά στο όραμα για μια δυνατή και ανθρώπινη περιφέρεια.

Πάνω από όλα, υπήρξε άξιος εκπρόσωπος του λαού της Φωκίδας, για την οποία μοχθούσε, με ζήλο και αυταπάρνηση καθημερινά, με ευαισθησία για τους ανθρώπους της, ήθος και εντιμότητά.

Διακρίθηκε για τη μετριοπάθεια, την πραότητα, την προσήνεια, τη γλυκύτητα  και την ευγένεια σε κάθε έκφανση της ζωής σου.

Πάλεψε γενναία, αθόρυβα και με αξιοπρέπεια την ασθένειά του, ενώ μέχρι τέλους υπήρξε αφοσιωμένος στα καθήκοντά του. Με χαμόγελο και ανείπωτη εσωτερική δύναμη.

Στην σύζυγό σου Νικολέτα, το στήριγμά του, και τα δύο παιδιά του, τη
Δήμητρα και τον Νίκο, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Από σήμερα είμαστε κι εμείς οικογένειά τους.

Είμαι περήφανος που με τίμησε με την πολύτιμη φιλία του και την εμπιστοσύνη του.

Καλή αντάμωση». Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.