Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Ομιλία Άρη Τασιού - Ετ. Συνέλευση Δικτύου Πόλεων με Λίμνες


Μπακογιάννης: Να είμαστε άνθρωποι


 
 
Στην τελετή θεμελίωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στο Κέντρο Γεροντολογίας παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Κατά τη διάρκεια της τελετής, στις εγκαταστάσεις του κέντρου στο Δήλεσι Βοιωτίας, ο Περιφερειάρχης απηύθυνε χαιρετισμό προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία Περιφέρειας και Εκκλησίας για την ανακούφιση ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
 
«Το Κέντρο Γεροντολογίας είναι απόδειξη ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Εκκλησία μπορούν μαζί να κάνουν πολλά πράγματα. Από τη μία εμείς εξοικονομούμε τους πόρους και από την άλλη η Εκκλησία τους αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο για να δοθούν λύσεις σε ανθρώπους που τις χρειάζονται. Πέρα από κάθε αριθμό, πέρα από κάθε ποσό, να είμαστε άνθρωποι. Αυτό προσπαθούμε καθημερινά, αυτό έχει αξία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης αναφερόμενος στις υποδομές που δημιουργήθηκαν στο Κέντρο για τη φιλοξενία 68 ανθρώπων.
 
 
 
 

Βοήθεια σε 12.460 πολίτες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


 
 
Υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, οι συμβάσεις που αφορούν στην υλοποίηση του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής σε πολίτες που έχουν ανάγκη.
 
Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή τροφίμων και βασικών ειδών σε 12.460 πολίτες της Στερεάς Ελλάδας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
 
Το ίδιο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, προβλέπει επιπλέον συμπληρωματικές δράσεις στήριξης των ωφελούμενων όπως νομική βοήθεια, διαχείριση οικογενειακού προϋπολογισμού κ.α. τα οποία θα υλοποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό.
 
Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.
 
Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Θα είμαστε ευτυχείς όταν ο αριθμός των δικαιούχων αυτών των παροχών μειωθεί. Μέχρι τότε, κάνουμε αυτό που λέει η συνείδησή μας, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μη χάσουμε ούτε σεντ του ευρώ που μπορεί να φέρει τα απαραίτητα σε κάθε οικογένεια της Στερεάς Ελλάδας»

Με λαμπρότητα τελέστηκε η εκδήλωση στην Ιστορική Βίνιανη Δήμου Αγράφων για τα 72 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης)


Με λαμπρότητα τελέστηκε η εκδήλωση στην Ιστορική Βίνιανη Δήμου Αγράφων για τα 72 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης)

Σάββατο 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση μνήμης στην Ιστορική Βίνιανη, για τα 72 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ  (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης). Η λαμπρή τελετή έγινε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, του Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, Αντιδημάρχων, αιρετών της Ευρυτανίας, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου.

Κατά την τελετή απόδοσης φόρου τιμής στην «Κυβέρνηση του Βουνού» στην πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης, έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τους: Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Νικόλαο Κουίκ, Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο, Εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και Περιφερειακό Σύμβουλο κα Αικατερίνη Καλαντζή, Αστυνομικό Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Ιωάννη Νικοπολίδη, Πρόεδρο Τ.Κ. Βίνιανης κ. Παντελή Μαντή, Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Παντελή Χαλκιά, Πρώην Δήμαρχο Δομνίστας και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου κ. Ιωάννη Σταμάτη, Πρόεδρο της ΤΚ Δομνίστας κ. Νικόλαο Καρέτσο, πρώην Αντιπεριφερειάρχη και πρώην Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά, Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Παντελή Χαλκιά, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας Σύριζα κ. Δημήτριο Μαντέκα, Εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας Ν. Δημοκρατίας  κ. Θεοδωρόπουλο Βασίλειο, Εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας ΑΝΕΛ κ. Κωνσταντίνο Μπακόλα, Εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βίνιανης «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» κα Αρετή Γαζέτα.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά «Του ξεσηκωμού αυτού, που υπήρξε ισάξιος του μεγάλου «21» , η Βίνιανη   αποτελεί την κορυφαία ιστορική έπαλξη.  Την κορυφαία   έπαλξη της αντίστασης και των  αγώνων  του   λαού μας….. Η Ευρυτανία, ο τόπος μας,  η Δομνίστα, οι Κορυσχάδες, το Νιμάτι , τα Άγραφα, η Νιάλα,  η Βίνιανη,   ποτίστηκαν με το αίμα των αγωνιστών της Εθνικής μας  Αντίστασης. Η  Βίνιανη παραμένει  σύμβολο της σύγχρονης Ελληνικής μας Ιστορίας, που ο διακαής πόθος του λαού, για ανεξαρτησία και ελευθερία, πήρε εδώ σάρκα και οστά, μες τη φωτιά του 2ου Παγκοσμίου  Πολέμου, στις 10 Μαρτίου του 1944.». Ο κ. Μπαμπαλής τόνισε επίσης τη σημασία για  συνεργασία με τους  συναρμόδιους φορείς,  προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών και η ανάδειξη του ιστορικού Οικισμού της Παλιάς Βίνιανης αλλά και του Μουσείου – Σχολείου των Ελλήνων όπως το χαρακτήρισε. 
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφώνησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης στη Βίνιανη, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Αντιστασιακό Αγώνα της «Κυβέρνησης του Βουνού» αλλά και του απελευθερωτικού αγώνα στην Ευρυτανία γενικότερα. Ο κ. Κουίκ αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκεται στο Δήμο Αγράφων ευχαριστώντας τον Δήμαρχο κ. Μπαμπαλή, άδραξε την ευκαιρία και γνωστοποίησε δημοσίως την έκβαση του ζητήματος στέγασης όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων στην έδρα του Δήμου, το Κερασοχώρι – ζήτημα που όπως είπε ο κ. Μπαμπαλής του είχε θέσει σε πρόσφατη συνάντησή τους. Ο κ. Κουίκ ενημέρωσε πως το ζήτημα πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Με δύο νέα Δωρεάν Σεμινάρια συνεχίζεται ο κύκλος Σεμιναρίων στη Βίνιανη υπό την αιγίδα του Δήμου ΑγράφωνΚερασοχώρι, 31 Μαΐου 2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με δύο νέα Δωρεάν Σεμινάρια συνεχίζεται ο κύκλος Σεμιναρίων στη Βίνιανη υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων
Με δύο νέα σεμινάρια εμπλουτίζεται ο κύκλος σεμιναρίων στην Παλιά Βίνιανη. Ο Δήμος Αγράφων μετά το Διήμερο Σεμινάριο Δενδροκομίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, προγραμματίζει και άλλα δύο δωρεάν Διήμερα Σεμινάρια, για Αρωματικά Φυτά – Βότανα – Εναλλακτικές Καλλιέργειες (Κρόκος Κοζάνης – Σαφράν κ.α.) αλλά και για Οικοτεχνία (παστέλια – λουκούμια – καραμέλες – ζυμαρικά – γλυκά κουταλιού – μαρμελάδες – κέτσαπ κ.α.), με ειδική αναφορά στη νομοθεσία που διέπει την εμπορευματοποίηση αγαθών για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ,  τα οποία θα λάβουν χώρα στο Μουσείο Βίνιανης.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
·        ΔενδροκομίαςΣάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου - ώρα 10:00 – 15:30
Εισηγητής: κ. Χρήστος Παναγόπουλος – Γεωπόνος και Καθηγητής Δενδροκομίας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών
·        Αρωματικά Φυτά – Βότανα – Εναλλακτικές Καλλιέργειες (Κρόκος Κοζάνης – Σαφράν κ.α.) – Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Ιουνίου - ώρα 10:00 – 15:00
Εισηγήτρια: κα Σωτηροπούλου Δήμητρα – Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών – Δ/ντρια ΕΠΑΛ Αναβρύτων & Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
·        Οικοτεχνία (παστέλια – λουκούμια – καραμέλες – ζυμαρικά – γλυκά κουταλιού – μαρμελάδες – κέτσαπ κ.α.) – Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιουλίου – ώρα 10:30 – 16:00
Εισηγητής: κ. Γεωργόπουλος Θεοφάνης – MSc Γεωπόνος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Καθηγητής Εφαρμογών στο ΤΕΙ Λάρισας, με εξειδίκευση στην Τεχνολογία & Ποιοτικό Έλεγχο Σιτηρών και Αρτοσκευασμάτων
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ: 6972831623 & 2237770879 (κα Βούλα Σούκη)

Συμμετοχή της Περιφέρειας στην 50η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
   
  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
   
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
       


Δ Ε Λ Τ Ι Ο       Τ Υ Π Ο Υ


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές της την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα κάνει τα προϊόντα της ανταγωνιστικά.
Στόχος της είναι η ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα με συσπείρωση όλων των παραγωγικών δυνάμεών της, στηριζόμενοι στην παραγωγή προϊόντων με ποιότητα και Στερεοελλαδίτικη ταυτότητα αλλά και την προβολή και προώθηση αυτών.
Στα πλαίσια αυτά, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  θα συμμετάσχει με δικό της περίπτερο στην 50η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας η οποία θα πραγματοποιηθεί από  11 έως 19 Ιουνίου 2016,
Για την όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή των τοπικών μας προϊόντων  στην   παραπάνω έκθεση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  παραχωρεί δωρεάν χώρο στην έκθεση σε όσους  παραγωγούς, επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα, μεταποιητές, τυποποιητές αγροτικών προϊόντων επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Στον μισθωμένο από την Περιφέρεια χώρο της έκθεσης  υπάρχει δυνατότητα προβολής εκτός των αγροτικών προϊόντων και των τουριστικών και πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας και όλων των μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Για το σκοπό αυτό καλούνται οι Δήμοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς τουρισμού να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην έκθεση προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη και άρτια  προβολή του τουριστικού και εμπορικού προϊόντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Για την καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Έκθεση θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016  στα τηλέφωνα 22313 53173 & 22313 53150  ή στα email   floros@2450.syzefxis.gov.gr,  k.koutras@pste.gov.gr
                                                                                                 Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
                                                                                                      Κων/νος Αποστολόπουλος