Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Επισκέψεις Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας , Κώστα Μπακογιάννη

Επισκέψεις Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας , Κώστα Μπακογιάννη στη Χαλκίδα την Μεγάλη Τετάρτη

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης,
συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας, Φάνη Σπανό,
αύριο Μ. Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 θα επισκεφθεί:
Στις 14.00 τον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Χαλκίδας
Στις 14.30 το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας    

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΗΣ – 194 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ Σάββατο 7 Μαΐου μέχρι Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΗΣ – 194 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ Σάββατο 7 Μαΐου μέχρι Τρίτη 10 Μαΐου 2016 - Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή της 7ης Μαΐου μέχρι τη δύση του ηλίου της 10ης Μαΐου. Τρίτη 10 Μαΐου 2016 Ώρα 08:00΄: Έπαρση σημαίας στο Δημοτικό Κατάστημα από την Υπηρεσία του Δήμου Αγράφων . Ώρα 10:00΄: Προσέλευση προσκεκλημένων στην Πλατεία του χωριού «ΚΏΣΤΑΣ ΒΈΛΗΣ». Ώρα 10:10΄: Έπιμνημόσυνη δέηση Ώρα 10:20΄: Κατάθεση Στεφάνων από τους : - Δήμαρχο Αγράφων - Βουλευτή Έυρυτανίας - Έκπρόσωπο Περιφερειακής Ένότητας Έυρυτανίας - Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου - Πρόεδρο Τ.Κ. Κερασοχωρίου - Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κερασοβιτών - Γυμνάσιο - Λ. Τ. Κερασοχωρίου - Δημοτικό Σχολείο Κρέντης - Νηπιαγωγείο Κρέντης Ώρα 10:30΄: Χαιρετισμοί Έπισήμων Ώρα 10:40’: Πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κρέντης Ώρα 10:50’: Ένός λεπτού σιγή Ώρα 10:51΄: Έθνικός Υμνος Ώρα 10:53’ : Απόδοση πατριωτικών και εκκλησιαστικών ύμνων από την Παραδοσιακή- Βυζαντινή χορωδία <<Η Αγία Σκέπη>> υπό την διεύθυνση της κ. Τασολάμπρου Χρυσούλας Ώρα 11:15΄: Έπίδειξη παραδοσιακών χορών από τη μαθητική χορευτική ομάδα Γυμνασίου – Λυκείου Κερασοχωρίου Τέλος ΈκδήλωσηςΤελετάρχης ορίζεται η κα Έλλη Γατή Παρακαλούνται να παραβρεθούν : • Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος. • Ο Αρχιερατικός Έπίτροπος Αγραίων. • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Έλλάδας κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης. • Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Έλλάδας κ. Αριστείδης Τασιός . • Ο Βουλευτής Έυρυτανίας κ. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος . • O Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης. • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. • Οι Αντιδήμαρχοι . • Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. • Οι Τοπικοί Σύμβουλοι. • Οι Υπάλληλοι του Δήμου Αγράφων . • Οι προϊστάμενοι υπηρεσιών ΝΠΔΔ Οργανισμών και Τραπεζών . • Οι Υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας στο Δήμο μας και οι εν αποστρατεία με στολή κατά ιεραρχική τάξη. • Έκπρόσωποι της Έθνικής Αντίστασης. • Οι Πρόεδροι άλλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων. • Οι Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων. • Οι αντιπρόσωποι Τύπου. • Οι κάτοικοι του Δήμου Αγράφων . • Σύλλογοι Έκπαιδευτικών Α’/Βάθμιας και Β’/Βάθμιας Έκπαίδευσης του Δήμου Το πρόγραμμα αυτό αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων των Δημοτικών Καταστημάτων και Τοπικών Κοινοτήτων και επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 1. Αναφερόμενους στο πρόγραμμα. 2. Έφημέριους Τοπικής Κοινότητας Κερασοχωρίου ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 3. Δ/ντες Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. 4. Δ/ντες Γυμνασίων – Λυκείων του Δήμου. 5. Δημόσιες Υπηρεσίες που εδρεύουν στο Δήμο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΛΗΣ
1770 – 1821
ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΒΕΛΗ
ΑΔΕΛΦΟΙ ΗΛΘΕΝ Η ΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΩΜΕΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΝ
ΤΥΡΑΝΝΙΑΝ
ΛΟΙΠΟΝ ΑΜΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΟΥ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΑ
ΑΡΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΘΕΤΕ ΟΠΟΥ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΔΩ ΕΝΤΟΣ
ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΔΙΟΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΜΩΜΕΝ ΤΑ
ΧΡΕΗ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
ΚΕΡΑΣΟΒΟΝ 10 ΜΑΪΟΥ 1821
Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΚΕΡΑΣΟΒO
1821 ΜΑΪΟΣ 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Σεβασμιώτατε, Με βαθύτατο σεβασμό ασπαζόμαστε τη Δεξιά Σας.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ
ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


Σεβασμιώτατε,
Με βαθύτατο σεβασμό ασπαζόμαστε τη Δεξιά Σας.
Εκφράζουμε τα εγκάρδια συγχαρητήριά μας για την επάξια επιλογή σας εις Αρχιερέα της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου.
Το μέγα γεγονός της ενθρονίσεώς Σας χαιρετίστηκε από την τοπική Εκκλησία με συγκινητικές εκδηλώσεις χαράς, τιμής και σεβασμού. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου κυρίου Ιερωνύμου, πολλών Αρχιερέων και πλήθους πιστών προσέδωσαν ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια.
Να ζήσετε, Σεβασμιώτατε. Πάντα άξιος.
Τιμητικώς σας προσκαλούμε στην εορτή του Αγίου Νεομέρτυρος Μιχαήλ, προστάτου του χωριού μας, του οποίου η μνήμη στην γενέτειρά του ανέκαθεν τιμάται την Πέμπτη της Διακαινησίμου. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά και ευλογία.
Επίσης, απευθύνουμε θερμή παράκληση, επιθυμία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Δυτικής Ευρυτανίας με έδρα τη Γρανίτσα, να εορτάζονται από κοινού όλοι οι Ευρυτάνες Άγιοι μια φορά το χρόνο, στη Γρανίτσα. Προτεινόμενη ημερομηνία τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Με τις πρεσβείες των Ευρυτάνων Αγίων να σας χαρίζει ο Θεός χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη στη νέα πολυεύθυνη Αρχιερατική Ποιμαντική Διακονίας Σας, για την πνευματική αναγέννηση του τόπου μας και στηριγμό, του πολύπαθου λαού μας.
Ζητάμε συγνώμη Σεβασμιώτατε. Την ευλογία σας.

                               Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρανίτσας

Ο Πρόεδρος                                                                          Η Γραμματέας
Παναγιώτης Τσιάκος                                                          Εφη Καρυώτη

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ


Την καθιέρωση ημέρας εορτής των Ευρυτάνων Αγίων στην Δυτική Ευρυτανία, ζητά η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών με επιστολή της στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κκ Γεώργιον.                                           

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την καθιέρωση ημέρας εορτής των Ευρυτάνων Αγίων στην Δυτική Ευρυτανία, ζητά η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών με επιστολή της  στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κκ Γεώργιον.

Ειδικότερα στην επιστολή τους μεταξύ των άλλων  αναφέρουν:


 Για την ενθρόνισή σας ως νέου Μητροπολίτη στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών σας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια και σας εύχεται από καρδιάς ο Ύψιστος να σας χαρίζει δύναμη και κουράγιο για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων της ευρυτανικής κοινωνίας.
  Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής, σεβασμιότατε θα θέλαμε την ευλογία σας και τη στήριξή σας στην απόφασή μας να καθιερωθεί ημέρα εορτής των Ευρυτάνων Αγίων στο χωριό μας, τη Γρανίτσα Ευρυτανίας, γενέτειρα του Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ, ενός από τους Ευρυτάνες Αγίους, στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Του.
 Ως χρόνο τέλεσης της εορτής αυτής προτείνουμε την πρώτη κατ’ έτος Κυριακή του μήνα Οκτώβρη.
  Βέβαιοι ότι θα συμμεριστείτε την πρωτοβουλία μας αυτή και με την ευλογία σας θα συγκατατεθείτε στην ολοκλήρωσή της, διατελούμε με απεριόριστη τιμή και αγάπη.

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Σεμινάριο Σαπωνοποιίας υπό την Αιγίδα του Δήμου Αγράφων – Σειρά έχει το Σεμινάριο Κατασκευής Κεριών στις 8 Μαΐου


Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Σεμινάριο Σαπωνοποιίας υπό την Αιγίδα
του Δήμου Αγράφων – Σειρά έχει το Σεμινάριο Κατασκευής Κεριών στις
8 Μαΐου
Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Απριλίου, ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 2
ο
Σεμινάριο Σαπωνοποιίας στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης στον
Ιστορικό Οικισμό Βίνιανης.
Οι ενδιαφερόμενοι που παρακολούθησαν το σεμινάριο, έφτιαξαν το
δικό τους σαπούνι κατά ομάδες, ενώ τους δόθηκαν διάφορες συνταγές για
σαπωνοποίηση ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, από την εισηγήτρια κα
Βούλα Σούκη.
Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων σεμιναρίων του Δήμου Αγράφων
στο Μουσείο Βίνιανης, σειρά έχει το Σεμινάριο Κατασκευής Κεριών που θα
πραγματοποιηθεί την Κυριακή 08 Μαΐου στις 10:30πμ – 16:00μμ. Απαραίτητη
η δήλωση συμμετοχής στα τηλ: 2237770879 και 6972831623

ΕΥΧΕΣ Κώστας Μπακογιάννης/Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας


ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ


ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ


Ευχές απο το Σύλλογο Απανταχού Προυσιωτών


Η Π.Ο.Σ.Σ συμμετείχε με δύο Συλλόγους στην επέτειο Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, με τούς συλλόγους Σαρακατσαναίων, Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», και του Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Άγραφων»


Η  Π.Ο.Σ.Σ  συμμετείχε  με δύο Συλλόγους στην  επέτειο Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, με τούς συλλόγους Σαρακατσαναίων,  Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», και του Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Άγραφων»
Το Σάββατο του Λαζάρου 23/4/2016 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έγινε ο εορτασμός της 190ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου. Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιο συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η έξοδος ήταν η κατάληξη ενός άνισου, με όρους αριθμητικής σύγκρισης, αγώνα μεταξύ των αναρίθμητων Τούρκων και λιγοστών Ελλήνων και φιλελλήνων υπερασπιστών της ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Στη μεγάλη αυτή Γιορτή του έθνους έλαβε μέρος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων την οποία εκπροσώπησαν, οι αντιπρόεδρος κ Κατσιούλας Απόστολος, και το μέλος του Δ.Σ. κ Κουτσουπιάς Δημήτρης, και με αντιπροσωπίες χορευτικών τμημάτων, οι σύλλογοι Σαρακατσαναίων, Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» και ο τοπικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρόμερου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ». Οι σύλλογοι, συμμετείχαν στην πομπή από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων, κρατώντας το λάβαρο της Π.Ο.Σ.Σ. δίνοντας έτσι δυναμικό παρόν εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία και όλους τους Σαρακατσάνους ανά την Ελλάδα, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, μέσα στους οποίους υπήρχαν Σαρακατσάνοι, στρατηγοί, οπλαρχηγοί και απλοί πολίτες.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Στους αγωνιστές της πολιορκημένης Πόλης συγκαταλέγονται και επιφανείς οπλαρχηγοί Σαρακατσαναίοι, πέρα από το ανώνυµο πλήθος των Σαρακατσαναίων παλικαριών τους, που πάντοτε ήταν στο πλευρό τους. Ο Σαρακατσάνος κλεφταρµατωλός του αρματολικιού της Βόνιτσας Γεώργιος Τσιόγκας µε το σώµα του, που αποτελείτο κατά το μεγαλύτερο µέρος από συµπατριώτες του κτηνοτρόφους των ξεκαλοκαιριών των Τζουμέρκων και των χειμερινών λιβαδιών της νότιας Ηπείρου, χρημάτισε στρατιωτικός διοικητής του πολιορκημένου Μεσολογγίου, για να παραδώσει το αξίωµα στον Νότη Μπότσαρη, όταν η «στενούρα» και η υγρασία της πόλης κατέστησε ανέφικτη τη δυνατότητά του να το διοικεί. Οι Σαρακατσαναίοι κλεφταρµατωλοί του αρματολικιού του Καρπενησίου, που περιελάμβανε τα αρματολίκια του Σολοβάκου, του Βλοχού και των Πολιτοχωρίων, Αλεξάκης και Κων/νος Συκάς ή Βλαχόπουλος, µε τα παλικάρια τους είχαν σηµαντική συμμετοχή στην απόκρουση των επιθέσεων του Κιουταχή και του Ιµπραήµ για να εκπορθήσει την Πόλη. Μάλιστα ο Αλεξάκης Συκάς ή Βλαχόπουλος χρημάτισε και Υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση που σχημάτισε ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι. Ο δε αδελφός του Κων/νος, που προήχθη σε Στρατηγό, όπως και ο Αλεξάκης, µετά την απελευθέρωση της χώρας µας ίδρυσε την Ελληνική Βασιλική χωροφυλακή. Οι κλεφταρµατωλοί Λαµπραίοι ή Λαµπροπουλαίοι και Αραπογιανναίοι ήταν ξαδέλφια του Αλεξάκη και του Κων/νου.
Κορυφαίος οπλαρχηγός, χιλίαρχος και κατόπιν Στρατηγός , υπερασπιστής των ελεύθερων πολιορκημένων ήταν ο Σαρακατσάνος αρµατωλός Κλινοβού Ασπροποτάµου, καπετάν Γρηγόρης Λιακατάς. Γόνος της µεγάλης Σαρακατσάνικης οικογένειας των τσελιγκάδων Λιακατέων, γαµπρός του αρµατωλού του Ασπροποτάµου Νικολάου Στουρνάρη, ανεψιός του αρµατωλού Ολύµπου και Ραψάνης Νασιούλα Λιακατά, µετά τη διάλυση των κλεφταρµατωλών του Ασπροποτάµου και της Πίνδου από το Σκόδρα Πασά κατέβηκε µε τον πεθερό του στο Μεσολόγγι και αγωνίστηκε εκεί µέχρι τον ηρωικό του θάνατο στο νησάκι Ντολµά του Αιτωλικού, εκτός από µια περίοδο που έκανε εκστρατεία για να καταλάβει τα Γιάννενα. Στο Μεσολόγγι µε τον Νικ. Στουρνάρη διατάχθηκαν να φυλάγουν την τάπια - προµαχώνα τερίµπιλε, που σήµαινε φοβερά επικίνδυνη και θανατηφόρα. Και όταν ο πασάς Ιµπραήµ άρχισε να καταλαμβάνει το ένα µετά το άλλο τα νησάκια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου για να κάνει πιο ασφυκτική την πολιορκία και να πλησιάσει περισσότερο την πόλη από τη θάλασσα, ο Γρηγόριος Λιακατάς µε τους 300 περίπου άνδρες του σώµατος του προθυμοποιήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του Ντολµά. Όταν όλοι οι άλλοι Στρατηγοί έλεγαν όχι εκείνος είπε το «θα πάω εγώ» εν γνώσει του ότι εκεί θα εύρισκε το θάνατο. Τον ακολούθησαν και 80 δικοί, δηλαδή 3 αδέλφια του, 36 ξαδέλφια, κουµπάροι, ανεψιοί και λοιποί συγγενείς και πιστά παλικάρια. Σ' αυτούς προστέθηκαν και άλλοι 200 περίπου Ασπροποταµίτες από τον Κλινοβό και τα γύρω χωριά, που µαζί µε τους συγγενείς του ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Οι λίγοι εκείνοι γενναίοι αντιµετώπισαν2000 Αρβανίτες µε επικεφαλής τον Μανούση Σερβάνη και άλλους 2000 πεζούς και καβαλάρηδες Αγαρηνούς του Ιµπραήµ με γενικό Αρχιστράτηγο το γαµπρό του Χουσεΐν Μπέη. Η µάχη που ακολούθησε θυµίζει εκείνη των Θερμοπυλών του Λεωνίδα, τη γιγαντομαχία στο Καλπάκι, στα βουνά της Βόρειας Ηπείρου το 1940. Το αποτέλεσµα της µάχης εκείνης ήταν 1000 περίπου Αγαρηνοί έπεσαν στο πεδίο της µάχης και ανάµεσα σε αυτούς και ο επικεφαλής των Αρβανιτών Σερβάνης. Αργότερα στην Κλείσοβα έπεσε και ο γαµπρός του Ιµπραήµ, Χουσεΐν Μπέης. Και από την άλλη πλευρά έπεσαν όλοι, πλην ενός, και µαζί, τελευταίος µάλιστα µε σπασμένο το σπαθί στο χέρι του, ο ήρωας Γρηγόρης Λιακατάς.
Θα ήταν όµως σοβαρή παράλειψη αν δεν αναφερόταν και η βοήθεια και η συµπαράσταση στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκηµένων του γιου της Καλογριάς, του αρχιστράτηγου της Ρούµελης, Γεωργίου Καραϊσκάκη. Σαρακατσάνος σίγουρα και αναμφισβήτητα από τη µάνα του Ζωή Ντιµισκή, αδελφή του Σαρακατσάνου κλεφταρµατωλού Γ. Ντιµισκή και πρώτη εξαδέλφη του επίσης Σαρακατσάνου καπετάνιου στο αρματολίκι του Ραδοβιτσίου Γώγου Μπακόλα. Σαρακατσάνος όµως και από την πλευρά του Σαρακατσάνου πατέρα του ∆ηµητρίου Ίσκου ή Καραΐσκου, γιου του Λαλογιώργου Ίσκου, αρµατωλού του Κάτω Βάλτου.
Ο Καραϊσκάκης µε το στράτευµά του σ' όλο το διάστηµα της πολιορκίας πολιορκούσε τους πολιορκητές και κάθε φορά που του δινόταν κάποια ευκαιρία, παρά το ολιγάριθµο στράτευµά του µπροστά στις χιλιάδες των αντιπάλων του, επετίθετο εναντίον τους και τους προκαλούσε πολλές φθορές σε έµψυχο και άψυχο υλικό. Κατά την έξοδο ευρίσκετο ασθενής εις το στρώµα και δεν µπόρεσε να βοηθήσει συνεπεία µάλιστα και µιας ραγδαίας νεροποντής. "Μόνον ο Καραϊσκάκης έδωσεν βοήθεια πάντα εις ηµάς" ... "τον Καραϊσκάκη τον ευγνωµονούµεν και θα τον ευγνωµονούµεν όλη η φρουρά" λέγει ο Νικ. Στουρνάρης.
Είναι εποµένως αξιόλογη η συμμετοχή των Σαρακατσαναίων, στον αγώνα των Μεσολογγιτών να κρατήσουν ελεύθερη την πατρίδα τους...