Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Ευχαριστήριο για παραχώρηση εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία της Γρανίτσας από τα ιδιωτικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευχαριστήριο για παραχώρηση εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία της
Γρανίτσας από τα ιδιωτικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ
Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, ο τοπικός Σύλλογος Γρανίτσας και ο
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, μετά την παραλαβή του
εκπαιδευτικού υλικού απέστειλαν την πιο κάτω επιστολή:
Προς: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ Αθήνα 26.3.2016

Θέμα: Ευχαριστήρια επιστολή για την υποστήριξη των σχολείων της
Γρανίτσας Ευρυτανίας του Δήμου Αγράφων από τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
ΚΑΙΣΑΡΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας, ο
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο τοπικός Σύλλογος Γρανίτσας
ευχαριστούμε τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ για την παραχώρηση
εκπαιδευτικού υλικού που θα διευκολύνει τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του
Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου στη διεύρυνση των
γνώσεών τους.
Οι ευχαριστίες αυτές, προέρχονται από όλα τα μέλη των Συλλόγων μας, τα
παιδιά, αλλά και από όλους τους πολίτες της Γρανίτσας και της γύρω
περιοχής, που συνοδεύονται από τη διαβεβαίωση ότι η δωρεά των σχολικών
βοηθημάτων θα αξιοποιηθεί κατάλληλα και θα αποβεί χρήσιμη στην
εκπαίδευση των μαθητών

Περιφερειακο Συμβουλίο στην Κάρυστο

«Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου στην Κάρυστο, θέλω να σας ενημερώσω για την απόφασή μας, να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις στις έδρες και των 25 Δήμων της Περιφέρειάς μας. Στόχος μας είναι να συνεδριάζουμε εκεί όπου βρίσκονται τα προβλήματα και εκεί όπου μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες. Κάθε περιοχή αντιμετωπίζει προκλήσεις και αυτές πρέπει να τις παρακολουθούμε από κοντά και να ακούμε τους ανθρώπους που τις βιώνουν, μέσα από διαδικασίες ανοιχτές για όλους».

Στον απόηχο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Σαρακατσαναίων, Λαμία

ntasios p
Δρ. Παναγιώτη Ντάσιου 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 4-6 Μαρτίου 2016, στην καρδιά της Ρούμελης, τη Λαμία., το 3ο διεθνές συνέδριο των Σαρακατσαναίων της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων νομού Φθιώτιδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τον δήμο Στυλίδας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η πρώτη μέρα, άνοιξε το προσυνεδριακό  πρόγραμμά του στη Στυλίδα στο «Πάρκο του Λαού».  Μας υποδέχτηκαν με τραγούδια οι γυναίκες  του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας.   Στον αύλιο χώρο του κτιρίου είχε στηθεί ένα ορθό τουρλοκάλυβο και μία τσατούρα (τέντα), σήμα κατατεθέν της Σαρακατσαναίϊκης ζωής.  Η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην Σαρακατσάνα γυναίκα.  Οι εισηγήσεις των διακεκριμένων εισηγητών είχαν θέμα: «Σαρακατσάνα: γυναίκα και μάνα», καθώς και «Η Σαρακατσάνα.. λαογραφική προσέγγιση με λόγια και εικόνες».   Η βραδιά συνεχίστηκε με θεατρικό δρώμενο για τον κύκλο ζωής της Σαρακατσάνας γυναίκας, από τις Σαρακατσαναίϊκες ομάδες «Η ένωση» και «Οι σταυραετοί» και ολοκληρώθηκε με δείπνο στον Καραβόμυλο Στυλίδας.
Τη δεύτερη μέρα, στο Δημοτικό θέατρο της πόλης της Λαμίας, όπου στον αύλιο χώρο είχαν στηθεί ένα ορθό κονάκι με την κάπα και την γκλίτσα του Σαρακατσάνου ριγμένα στην πόρτα και στον προθάλαμο του κτιρίου υπήρχε έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, (Σαρακατσάνος και Σαρακατσάνα), άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του .  
Μετά τον αγιασμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικολάου, ακολούθησαν οι προσφωνήσεις των παραγόντων της πολιτείας, για να ακολουθήσει η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου.
Οι διακεκριμένοι  επιστήμονες ανέπτυξαν  τη θεματολογία σχετική με τον αξιακό χώρο, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, τα εικαστικά μας έργα, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οικονομική οργάνωση, τα γενεαλογικά δέντρα, την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, την πορεία και την προοπτική στον χώρο των μουσείων, τη συμβολή του έντυπου και περιοδικού τύπου των συλλόγων, την ιδεολογική και συμβολική συγκρότηση της Σαρακατσάνικης χορευτικής ταυτότητας, το γλωσσικό ιδίωμα, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, την ενδυμασία και γενικότερα τις πτυχές της ιστορίας των Σαρακατσαναίων. 
Η πλούσια σε περιεχόμενο και ουσία μέρα για σκέψη και προβληματισμό, έκλεισε με μια εξαιρετική παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας, στο κέντρο ΑΡΙΩΝ ΠΑΛΛΑΣ, όπου έλαβαν χώρα δρώμενα, που αφορούσαν τον Καπετάν Δίπλα και τον Κατσαντώνη μιας και το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην Σαρακατσάνο προεπαναστατικό ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη.
Τη τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, συνεχίστηκαν οι εργασίες και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Σαρακατσαναίοι, πορεία και προοπτική στον χώρο και στο χρόνο.  Από την συζήτηση που προέκυψε με τη συμμετοχή του κοινού,  έγινε κατανοητή, η διαχρονική πορεία των Σαρακατσαναίων, που οι περισσότεροι από νομάδες έγιναν διακεκριμένοι επιστήμονες και ζητήθηκαν τα αίτια αυτής της αλλαγής.  Σχολιάστηκε επίσης η ανάγκη ότι, πέρα από τις επιστημονικές προσεγγίσεις στη  ζωή των Σαρακατσαναίων, απουσίαζαν οι βιωματικές αναφορές των ίδιων των Σαρακατσαναίων, που αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας, έτσι ώστε κρίθηκε σκόπιμο να αποτελέσει το κύριο θέμα για το επόμενο συνέδριο.
Η οργανωτική επιτροπή πέτυχε στο έργο της, αφού πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εισηγήσεις, πλην εξαιρέσεων, που οι εισηγητές για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Οι εργασίες τους θα δημοσιευθούν και αυτές στα πρακτικά του Συνεδρίου,  που θα εκδοθούν ώστε να βοηθήσουν ένα ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Σαρακατσαναίικης ζωής..
Το Συνέδριο απέδειξε ότι το παρόν και το μέλλον της παράδοσης των Σαρακατσαναίων είναι η συνεργασία, η συλλογική προσπάθεια, η επικοινωνία και η εξέλιξη, μελετώντας τις ρίζες τους.   Επιστήμονες – ερευνητές παρουσίασαν και έθεσαν στη διάθεση του κοινού νέες μελέτες και στοιχεία για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συμβολή των Σαρακατσαναίων στο διάβα του χρόνου.
Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία, σε ερευνητές και ενδιαφερόμενους  να έρθουμε σε επαφή με τους Σαρακατσαναίους, που έζησαν τη νομαδική ζωή μέχρι τις μέρες μας και να αντλήσουμε πρωτογενείς πληροφορίες, που έχουν μεγάλη σημασία για τη συνέχιση των ερευνών μας.
Στα παραλειπόμενα του Συνεδρίου, υπήρχε έκθεση βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας από τον παραδοσιακό βίο των Σαρακατσαναίων, του συλλόγου «η ένωση», ενώ ακόμη μία έκθεση φωτογραφίας του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, θα  είναι ανοικτή όλο το μήνα Μάρτιο.
Οι εργασίες του Συνεδρίου υπήρξαν επιτυχείς και η οργάνωσή του από την εκτελεστική επιτροπή άρτια επιμελημένη και αποτελεσματική.  Η χαρά δε των συμμετεχόντων εμφανής.
Το 3ο διεθνές  συνέδριο των Σαρακατσαναίων ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις εργασίες του,  πέρασε στην ιστορία αλλά συνεχίζει με αισιοδοξία τη πορεία του και προοπτική  στον χώρο και τον χρόνο.  Και όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. Μουτσιάνας Γεώργιος,  πραγματώσαμε ένα επιστημονικό Συνέδριο αυτογνωσίας και ανίχνευσης της πραγματικότητας και εξήχθησαν  πλούσια συμπεράσματα απ την πολύχρονη διαδρομή της ιστορίας μας.  Μ αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε με σιγουριά στο μέλλον.

Στην καρδιά της Ρούμελης το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.     Του Ζιαζιά Κωνσταντίνου           Αντιστράτηγος Ε.Α., Πρώην Αρχηγός Στρατού
Πρόσφατα στην καρδιά της Ρούμελης ,στην ιστορική Λαμία ,πραγματοποιήθηκε το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σαρακατσαναίων ,με απόλυτο επιτυχία.
Συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΠΟΣΣ και στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.
Οι Σαρακατσαναίοι είναι ένα πανάρχαιο πρώτο ελληνικό φύλο.
Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε εκτενώς τους Σαρακατσαναίους είναι ο Δανός γλωσσολόγος Κάρστεν Χεγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης . Ταξιδέψε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1920 και μελέτησε τη διάλεκτο και τις παραδόσεις τους. Υποστηρίζει οτι οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαιοελληνικό φύλο.
Ο Στέφανος Γρανίτσας χαρακτηρίζει τους Σαρακατσαναίους ως τους "καταλαγοτερους Ελληνες".
Ο καθηγητής Δημήτριος Γεωργάκας απέδειξε οτι η σαρακατσάνικη διάλεκτος είναι απηλλαγμένη απο ξενισμους και τους θεωρεί αρχαίο νομαδικό ελληνικό φύλο.
Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός σε σχετική έρευνα συμπαιρένει πως οι Σαρακατσάνοι αποτελούν τον αρχαιότερο λαό της Ευρώπης και πως η γλώσσα τους ,αμιγώς ελληνική, πρωτοεμφανίζεται στα βουνά της Πίνδου και συνδέεται με την πρώτο ελληνική γλώσσα.
Οι Σαρακατσάνοι έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στους αγώνες του Έθνους.
Στην έκδοση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του 1970 αναφέρεται:
"Οι Σαρακατσαναιοι ήσαν ακέραιοι και γνήσιοι Έλληνες και έζων διεσπαρμένοι εφ ολοκλήρου της Χερσονήσου του Αιμου . Εις την Κεντρικην Μακεδονίαν περίφημες ήσαν οι οικογένειες των Σαρακατσαναιων ,οι οποίοι υψίστης υπηρεσίας προσεφερον εις τον Ελληνικον αγώνα........Τα γνήσια ελληνικά χαρακτηριστικά των διατηρούν οι Σαρακατσαναίοι εις το ακέραιον και επι των ημερών μας".
Ο ποιητής "του βουνού και της στάνης " Κωστας Κρυστάλλης με το ποίημα του "ο Σταυραετός "εκφράζει τους καημούς και τους πόθους των Σαρακατσαναίων:
Μπεζέρισα νὰ περπατῶ στοῦ κάμπου τὰ λιοβόρια.
Θέλω τ᾿ ἀψήλου ν᾿ ἀνεβῶ ν᾿ ἀράξω θέλω, ἀητέ μου,
μέσ᾿ στὴν παλιά μου κατοικιά, στὴν πρώτη τὴ φωλιά μου,
Θέλω ν᾿ ἀράξω στὰ βουνά, θέλω νὰ ζάω μ᾿ ἐσένα.
Θέλω τ᾿ ἀνήμερο καπρί, τ᾿ ἀρκούδι, τὸ πλατόνι,
καθημερνή μου κι ἀκριβὴ νὰ τἄχω συντροφιά μου.
Κάθε βραδούλα, κάθε αὐγή, θέλω τὸ κρύο τ᾿ ἀγέρι
νἄρχεται ἀπὸ τὴν λαγκαδιά, σὰν μάνα, σὰν ἀδέρφι
νὰ μοῦ χαϊδεύει τὰ μαλλιὰ καὶ τ᾿ ἀνοιχτά μου στήθη.
Θέλω ἡ βρυσούλα, ἡ ρεματιά, παλιὲς γλυκές μου ἀγάπες
νὰ μοῦ προσφέρνουν γιατρικὸ τ᾿ ἀθάνατα νερά τους.
Θέλω τοῦ λόγγου τὰ πουλιὰ μὲ τὸν κελαϊδισμό τους
νὰ μὲ κοιμίζουν τὸ βραδύ, νὰ μὲ ξυπνοῦν τὸ τάχυ.
Καὶ θέλω νἄχω στρῶμα μου, νἄχω καὶ σκέπασμά μου
τὸ καλοκαίρι τὰ κλαδιὰ καὶ τὸν χειμώ᾿ τὰ χιόνια.
Ζιαζιάς Κωνσταντίνος Αντιστράτηγος Ε.Α
 Πρώην   Αρχηγός Στρατού

ποιοι είναι υποψήφιοι σύνεδροι στην Ευρυτανία της Νέας Δημοκρατίας "Ανανέωση το ζητούμενο"

θεοδωρόπουλος βασίλειος,Καραγκούνης Ανδρέας,Λάππας κλεομένης,Ράντζος Στέφανος,Φακίτσας βασίλειος,Παπασπύρου Αλκιβιάδης,Δημητρόπουλος Χρήστος,Καρατσίκης Δημήτριος,Παπαδήμας Γεώργιος, Παπαθανάσης γρηγόρης. ΓΥΝΑΙΚΕΣ Φεγγούλη Βασιλική , Παναγιωτοπούλου Μαρία , Καλαντζή Αικατερίνη , Ατέσση Δήμητρα , Χορμόβα Γιαννούλα.Οι εκλογές θα διεξαχθούν στης 3/4/2016