Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ξεκινά η διανομή κοτόπουλων, ειδών παντοπωλείου & μαναβικής για τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ



Κερασοχώρι, 31 Μαρτίου  2016


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στο πλαίσιο της Β΄Φάσης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) ο Δήμος Αγράφων προβαίνει στη διανομή κοτόπουλων, ειδών παντοπωλείου  & μαναβικής.

          Δικαιούχοι του ανωτέρω προγράμματος είναι:
-         Οι εγκριθέντες από το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ / FEAD

Η διανομή θα γίνει ΜΟΝΟ την Παρασκευή 1 Απριλίου  από τις 9:00πμ έως τις 15:00 από τη Δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες πλην της Δημοτικής Ενότητας Βίνιανης, όπου οι δικαιούχοι θα τα παραλάβουν από τη Μαθητική Εστία Κερασοχωρίου,

Για την παραλαβή των προϊόντων απαραίτητη είναι η επίδειξη Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση οι δικαιούχοι να απευθυνθούν στους Τοπικούς Προέδρους τους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2237351300 & 2237031888.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

                                                                             Λαμία,  30  Μαρτίου  2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Διεύθυνση Περιφ. Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας  Στερεάς  Ελλάδας, γνωστοποιεί ότι:
Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της ‘’εναέριας ρίψης - διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων, για το έτος 2016’’, θα πραγματοποιηθούν ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων στo βορειοδυτικό τμήμα της Π.Ε. Ευρυτανίας (Γρανίτσα, Άγραφα, Ραπτόπουλο), την  Παρασκευή 1 Απρίλιου 2016

Υπενθυμίζουμε στο κοινό τα εξής:

·         Τα εμβολιακά δολώματα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού και   περιέχουν ζωντανό ιό λύσσας.
·         ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ (δεν τα ακουμπάμε και δεν τα πατάμε)
·         Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί την ύπαρξή τους ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
·         Σε περίπτωση επαφής με το εμβολιακό δόλωμα πρέπει να γίνει επίσκεψη άμεσα σε γιατρό.
·         Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των παιδιών-μαθητών ώστε να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα δολώματα.

Το πρόγραμμα των ρίψεων μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Για οποιαδήποτε αλλαγή στο σχέδιο των πτήσεων ή για νέες ρίψεις θα ακολουθήσει ενημέρωση με νέο δελτίο τύπου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται  στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


και στην  Κτηνιατρική  υπηρεσία Ευρυτανίας 

στα τηλέφωνα      22370 22301 & 80258

Εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλογών Σαρακατσαναίων 2016

Η διαδικασία είναι ανοικτή για το κοινό. Όσοι φίλοι και φίλες θέλουν , μπορούν να παρακολουθήσουν την ετήσια γενική συνέλευση της ομοσπονδίας το Σάββατο 2 Απρίλιου και ώρα 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του πανεπιστήμιου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη.
Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας. Επίσης θα δεχόμαστε εγγραφές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την διάδοση και διατήρηση της παράδοσης μας και από τους παραβρισκόμενους με στόχο την άμεση επικοινωνία με τους Σαρακατσάνους.

Πάσχα στα Άγραφα Ευρυτανίας




Η Κίνηση Πολιτών Αγράφων Κ.Π.Α σε συνεργασία με το διαδικτυακό κανάλι του Prasi@onlineTV
δημιούργησε το πρώτο διαφημιστικό σποτ για την περίοδο του Πάσχα στα Άγραφα .
Στο σποτ διάρκειας 3.08 λεπτών μπορείτε να δείτε όμορφες εικόνες, από την αμόλυντη φύση των Αγράφων ,απο την ιστορία του τόπου,και τα τοπικά έθιμα, συνδυασμένες με τη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών.

Επισκεφθείτε και εσείς τα Άγραφα!

2Ο Δωρεάν Σεμινάριο Μελισσοκομίας στο Δήμο Αγράφων



Κερασοχώρι, 29 Μαρτίου 2016


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το προγραμματισμένο για τον Απρίλιο 2Ο Σεμινάριο Μελισσοκομίας υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Βίνιανης στον ιστορικό οικισμό της Παλιάς Βίνιανης, το Σάββατο και την Κυριακή 9 & 10 Απριλίου 2016, και ώρα 10.00 -  16.00 .

Εισηγητής του Σεμιναρίου θα είναι ο εκπαιδευτής γεωπόνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδος κ. Βασίλειος Αηδόνης, ο οποίος προς διευκόλυνση των μελισσοκόμων θα δεχθεί αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης για αντικατάσταση κυψελών και μετακίνηση μελισσοσμηνών το οποίο λήγει τέλος Απριλίου. Στο σεμινάριο θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους εχθρούς της μέλισσας (σκαθάρι, βαρρόα, νοζεμίαση κα).

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις 12ωρης παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στην κυρία Βούλα Σούκη στο τηλ: 6972831623

«Έλλειμα αστυνόμευσης στο Δήμο Αγράφων – Υπολειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου Ευρυτανίας»




                                             Κερασοχώρι, 29/03/2016
                                                      Αριθμ. Πρωτ.: 2225                                                                                
                                                                        Προς:
·        Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή 
Κοινοποίηση:
·        Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη
·        Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας – Γραφείο Αρχηγού κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα
·        Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος
·        Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας – Γραφείο Διευθυντή κ. Ιωάννη Νικοπολίδη




      Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Εν όψει της επίσημης ανακοίνωσης της αναδιοργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας ,έχω την τιμή να σας εκθέσω τα παρακάτω, σχετικά με την αστυνόμευση και την υπάρχουσα μοναδική Αστυνομική Υπηρεσία, στο Δήμο Αγράφων:
Α – Ο Δήμος Αγράφων, τον οποίον οι συμπατριώτες μου, μου έκαναν την εξαιρετική τιμή να υπηρετώ , είναι ο πιο ορεινός, δύσβατος και δυσπρόσιτος Δήμος στην Ελλάδα με την πιο δύσκολη γεωμορφολογία. Αποτελεί το 53% της συνολικής έκτασης του νομού Ευρυτανίας, με 14365 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2011, υπάρχει δε πολύ μεγάλη διασπορά οικισμών και συνοικισμών (32 τοπικές κοινότητες και 160 0ικισμοί) με εξαιρετικά υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο (χωματόδρομοι, επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι σε ποσοστό 70% του δικτύου) .Η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη ιδιαίτερα μετά τις τεράστιες καταστροφές του Φεβρουαρίου 2015. Η κατάσταση του οδικού δικτύου , δυσχεραίνει την όποια πρόσβαση λόγω των τεράστιων αποστάσεων και της κατάστασης του υπάρχοντος οδικού δικτύου που προανέφερα, με αποτέλεσμα την απομόνωση των κατοίκων, πρόβλημα το οποίο κατά του χειμερινούς μήνες γίνεται μη αντιμετωπίσιμο .
B. - Τα παραπάνω αξιότιμε κ Υπουργέ , σε συνδυασμό με την υπολειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου,  της μοναδικής αστυνομικής Υπηρεσίας που υπάρχει στο Δήμο μας,  οξύνει το πρόβλημα της απομόνωσης των κατοίκων και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα όσον αφορά στην ασφάλειά των και στην ασφάλεια των περιουσιών τους. Ακόμα δημιουργούνται προβλήματα όσον αφορά στην ασφάλεια των θρησκευτικών και άλλων μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα στο Δήμο μας, τα περισσότερα από αυτά σε απομονωμένες περιοχές και τους χειμερινούς μήνες ακατοίκητες. Τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας έχουν γίνει στόχος τελευταία και εκ των ενόντων, υπάλληλοι του Δήμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και  εγώ προσωπικά, επισκεπτόμαστε συχνά τις ακατοίκητες περιοχές για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.
Γ. – Το Αστυνομικό Τμήμα Κερασοχωρίου Ευρυτανίας κ. Υπουργέ είναι η μοναδική Αστυνομική Υπηρεσία του Δήμου Αγράφων και εδρεύει στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας , έδρα που απέχει 70 περίπου χιλιόμετρα από τον ακροτελεύτιο κατοικημένο οικισμό του Δήμου μας. Στο Αστυνομικό Τμήμα Κερασοχωρίου, η έλλειψη προσωπικού προκαλεί ανεπάρκεια στοιχειώδους λειτουργίας , όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν όσοι υπηρετούν σε αυτό . Η οργανική δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος είναι δέκα επτά (17) άτομα και σήμερα είναι τοποθετημένοι σε αυτό ένας (1) Αξιωματικός και πέντε (5) αστυφύλακες. Θέματα Αστυνόμευσης φυσικά δεν μπορούν να τεθούν, γιατί η υπάρχουσα δύναμη επαρκεί μόνο και μόνο για την 24ωρη φρούρηση του αστυνομικού καταστήματος,
Δ.- Αξιότιμε κ Υπουργέ, Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε και κατανοώ απόλυτα τις ανάγκες και και τις ιδιαιτερότητες που ανακύπτουν κάθε φορά και σε κάθε περιοχή. Τούτο όμως κ Υπουργέ, δεν σημαίνει ότι μια πλήρως υποβαθμισμένη από την Πολιτεία περιοχή της χώρας (οι καταστροφές του 2015 παραμένουν ακόμα ανοιχτές πληγές στο σώμα της Αγραφιώτικης γής) επιτρέπεται να αντιμετωπίζει επιπρόσθετα και σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας των κατοίκων και των περιουσιών τους. Κατεπείγουσα και αδήριτη ανάγκη κ Υπουργέ είναι του Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου με τουλάχιστον δέκα (10) αστυνομικούς ακόμα,  για να αντιμετωπιστούν ζωτικά προβλήματα ασφάλειας των κατοίκων, των περιουσιών και της περιοχής του πολύπαθου Δήμου Αγράφων .
    Κύριε Υπουργέ , με θερμή παράκληση προσδοκώ να σκύψετε προσωπικά στο πρόβλημα αυτό του Δήμου μας και να συμβάλετε στην άμεση επίλυσή του. Οι κάτοικοι του Δήμου Αγράφων βιώνουν δύσκολες μέρες,  σε μια περιοχή που μαστίζεται ιδιαίτερα από την ανεργία, την οικονομική ανέχεια, την έλλειψη Υπηρεσιών όπως το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας (για το οποίο έχουμε αποστείλει το υπ’αριθμ. 6279/15-07-2015 έγγραφό μας),  την απουσία ιατρών και φαρμακευτικής περίθαλψης, και τις ακραίες,  μερικές φορές, καιρικές συνθήκες.

    Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και ευελπιστώ στην κατανόησή σας

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Αγράφων

Μπαμπαλής Θεόδωρος

Τιμητικές Εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγράφων – Η δήλωση του Δημάρχου

Κερασοχώρι, 28 Μαρτίου  2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Παρασκευή 25η Μαρτίου, στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Αγράφων πραγματοποιήθηκαν τιμητικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο. Παρά την κακοκαιρία, κανονικά διεξήχθησαν,  καταθέσεις στέφάνων  και παρελάσεις των μαθητών.
Στο Ραπτόπουλο έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή και το παρόν έδωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Τσιάμης, ενώ στην έδρα του Δήμου το Κερασοχώρι, κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Αντιδήμαρχο κ. Τάκη Κωνσταντίνο. Στα Άγραφα, τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε καταθέτοντας στεφάνι, ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μάκκας, στη Γρανίτσα στεφάνι κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Κατσιάδας και στη Δυτ. Φραγκίστα, η Αντιδήμαρχος κα Βασιλική Φεγγούλη. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι ΤΚ και πλήθος δημοτών.
Ο Δήμαρχος Αγράφων μετά το πέρας της εκδήλωσης στο Ραπτόπουλο, παρέθεσε δεξίωση με αφορμή την ομαλή έκβαση της εκδρομής στις Βρυξέλλες για τους μαθητές του Λυκείου Ραπτοπούλου, οι οποίοι παρά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη βελγική πρωτεύουσα επέστρεψαν ασφαλείς στις οικογένειές τους. «Τέτοιες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, είναι σημαντικό να τιμούμε όσους πάλεψαν για την ελευθερία μας, μία ελευθερία για την οποία ως φαίνεται πρέπει να μαχόμαστε από όλα τα μετερίζια. Είμαστε ανακουφισμένοι που τα δικά μας παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους ασφαλή. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τα θύματα των Βρυξελλών, προβληματισμένοι για την ελευθερία και δημοκρατία που απειλούνται συνεχώς, με όπλο τις ύψιστες αξίες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, δεν υποκύπτουμε στο φόβο της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Δήμαρχος Αγράφων.  

Ανακυκλώνουμε Μπαταρίες – Τοποθετήθηκαν Κάδοι Ανακύκλωσης Μπαταριών σε όλα τα δημοτικά καταστήματα με πρωτοβουλία του Δήμου Αγράφων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος
Αγράφων απέκτησε δωρεάν, Κάδους Ανακύκλωσης Μπαταριών από την εταιρεία
«ΑΦΗΣ ΑΕ» στα Δημοτικά Καταστήματά του σε Κερασοχώρι, Άγραφα, Γρανίτσα,
Δυτ. Φραγκίστα και Ραπτόπουλο. Επομένως, στα σημεία αυτά μπορεί ο κάθε
δημότης να ανακυκλώνει φορητές μπαταρίες παντός τύπου.
Ο Δήμος Αγράφων με το φυσικό του κάλλος και την καθαρότητα
περιβάλλοντός του, οφείλει να διατηρήσει τα φυσικά πλεονεκτήματά του. Η
δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του Δήμου
Αγράφων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα,
την προστασία του από τις βλαβερές και επικίνδυνες ουσίες των μπαταριών για
το νερό, το έδαφος και τη δημόσια υγεία.
Για το σκοπό αυτό, τα οφέλη για τον Δήμο μας, από την ανακύκλωση
μπαταριών είναι πολλαπλά και κοινά για όλους. Δημιουργούμε ένα καλύτερο
περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Διατηρούμε την καθαρότητα του, καθώς η
ανακύκλωση μπαταριών συνεισφέρει:
στην προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
των πολιτών
στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στα ΧΥΤΑ
(Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων)
στην εξοικονόμηση πρώτων υλών
στην εξοικονόμηση ενέργειας
στη συνεισφορά στον πολιτισμό, εφόσον η εναλλακτική διαχείριση των
απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Το 3o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣ και ένας συμμετέχων στο συνέδριο προσφέρουν έναν απολογισμό


Το 3o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στη Λαμία έδειξε τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο θεσμός, προσελκύοντας ένα ευρύ κοινό, αλλά και προσωπικότητες από τον κόσμο της πολιτικής και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) και υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από επιστήμονες με θεματολογία σχετική με τον αξιακό χώρο, τα εικαστικά έργα των Σαρακατσάνων, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οικονομική οργάνωση, τα γενεαλογικά δέντρα, την ιδεολογική και συμβολική συγκρότηση της σαρακατσάνικης χορευτικής ταυτότητας, το γλωσσικό ιδίωμα και το δίκαιο των Σαρακατσάνων και πολλά άλλα.

«Τα συνέδρια είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να παρουσιάζονται νέες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η σαρακατσάνικη παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων διοργάνωσε το συγκεκριμένο συνέδριο με σκοπό να βάλει και αυτή ένα λιθαράκι στη διεθνή προβολή της ιστορίας και της παράδοσης των Σαρακατσαναίων, γεγονός που στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία», σχολιάζει σχετικά ο Γεώργιος Μουτσιανάς, πρόεδρος της ΠΟΣΣ.



Από την πλευρά του, ο δρ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής του ΚΕΠΕ και αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η Αγχίαλος», μίλησε για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο: «Το κρίσιμο είναι να αποφευχθεί ο “εγκλωβισμός” στην παρελθοντολογία και να επιτευχθεί η “προβολή” των δομικών και κρίσιμων στοιχείων του πολιτισμού, της ιστορίας, αλλά και της λαογραφίας στο σήμερα, συνεισφέροντας στην πρόοδο και μπολιάζοντας την προσπάθεια που η κοινωνία κάνει για την έξοδο από τα (όποια) αδιέξοδα φαίνεται να έχει βρεθεί. Παρακολουθώντας, αλλά και συμμετέχοντας στις εργασίες του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Σαρακατσαναίων στις 4-6 Μαρτίου στη Λαμία, κάποιος διαπίστωνε ότι υπάρχει ο χώρος, το μεράκι, οι άνθρωποι και η διάθεση για μία σημαντική σύμπραξη πολιτισμού και επιστήμης, που θα επιτρέψει τη “μεταφορά” στη σημερινή πραγματικότητα και με σύγχρονους όρους στοιχείων, πρακτικών και νορμών από την πλούσια παράδοση των Σαρακατσαναίων [...]».

Το κοινό αποτελούνταν από όλες τις ηλικίες. «Οι μεγαλύτερης ηλικίας Σαρακατσαναίοι είναι οι θεματοφύλακες των αρχών και των αξιών μας. Είναι επίσης γνωστό ότι οι νέοι μας τιμούν με την παρουσία τους όλες τις εκδηλώσεις μας. Άλλωστε, όλοι εμείς φροντίζουμε να περάσει η παράδοση μας στους νέους μας. Φροντίζουμε λοιπόν να τους μεταλαμπαδεύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καταγωγής μας: το κύτταρο της οικογένειας, τη θεοσέβεια, την εντιμότητα, τις αρετές της υπομονής και της καρτερικότητας, τη σκληρή βιοπάλη, τη νομαδική ζωή, την αλληλεγγύη, το θεμέλιο της ανατροφής, αλλά και την ευγένεια της σαρακατσάνικης ψυχής. Σκοπός μας είναι να τους κερδίσουμε με το παράδειγμά μας, ώστε να συνεχίσουν, μετά από μας, να ενδιαφέρονται για τις ρίζες του στοιχείου μας και τους κανόνες της ζωής με αυτοσεβασμό. Να τους μεταγγίσουμε το ενδιαφέρον για τα ήθη και έθιμά μας, για τον λαϊκό πολιτισμό μας, ιδανικά που αποτελούν το καλύτερο θεμέλιο για να χτίσουν τη ζωή τους», επισημαίνει ο κ. Μουτσιανάς για να προσθέσει: «Πιστεύουμε ότι αν πετύχουμε σε αυτό τότε θα πάμε κόντρα στην ισοπεδωτική σύγχρονη εποχή. Για τον λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων την Επιτροπή Νεολαίας, η οποία αποτελείται από νέους Σαρακατσάνους επιστήμονες».

Ο ίδιος εντοπίζει τα σημεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η επιτυχία του φετινού συνεδρίου: «Είχαμε την τύχη να μας τιμήσουν με τις εισηγήσεις τους πλήθος έγκριτων Σαρακατσαναίων επιστημόνων οι οποίοι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού θέτοντας τους νέες μελέτες και νέα στοιχεία για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική παρουσία και συμβολή των Σαρακατσαναίων στο διάβα του χρόνου. Παράλληλα, υπήρχαν και αξιόλογες εκδηλώσεις που μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες με σκοπό να κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν της φυλής μας».http://www.protothema.gr

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ευχαριστήριο για παραχώρηση εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία της Γρανίτσας από τα ιδιωτικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευχαριστήριο για παραχώρηση εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία της
Γρανίτσας από τα ιδιωτικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ
Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, ο τοπικός Σύλλογος Γρανίτσας και ο
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, μετά την παραλαβή του
εκπαιδευτικού υλικού απέστειλαν την πιο κάτω επιστολή:
Προς: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ Αθήνα 26.3.2016

Θέμα: Ευχαριστήρια επιστολή για την υποστήριξη των σχολείων της
Γρανίτσας Ευρυτανίας του Δήμου Αγράφων από τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
ΚΑΙΣΑΡΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας, ο
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο τοπικός Σύλλογος Γρανίτσας
ευχαριστούμε τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ για την παραχώρηση
εκπαιδευτικού υλικού που θα διευκολύνει τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του
Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου στη διεύρυνση των
γνώσεών τους.
Οι ευχαριστίες αυτές, προέρχονται από όλα τα μέλη των Συλλόγων μας, τα
παιδιά, αλλά και από όλους τους πολίτες της Γρανίτσας και της γύρω
περιοχής, που συνοδεύονται από τη διαβεβαίωση ότι η δωρεά των σχολικών
βοηθημάτων θα αξιοποιηθεί κατάλληλα και θα αποβεί χρήσιμη στην
εκπαίδευση των μαθητών

Περιφερειακο Συμβουλίο στην Κάρυστο

«Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου στην Κάρυστο, θέλω να σας ενημερώσω για την απόφασή μας, να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις στις έδρες και των 25 Δήμων της Περιφέρειάς μας. Στόχος μας είναι να συνεδριάζουμε εκεί όπου βρίσκονται τα προβλήματα και εκεί όπου μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες. Κάθε περιοχή αντιμετωπίζει προκλήσεις και αυτές πρέπει να τις παρακολουθούμε από κοντά και να ακούμε τους ανθρώπους που τις βιώνουν, μέσα από διαδικασίες ανοιχτές για όλους».

Στον απόηχο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Σαρακατσαναίων, Λαμία

ntasios p
Δρ. Παναγιώτη Ντάσιου 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 4-6 Μαρτίου 2016, στην καρδιά της Ρούμελης, τη Λαμία., το 3ο διεθνές συνέδριο των Σαρακατσαναίων της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων νομού Φθιώτιδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τον δήμο Στυλίδας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η πρώτη μέρα, άνοιξε το προσυνεδριακό  πρόγραμμά του στη Στυλίδα στο «Πάρκο του Λαού».  Μας υποδέχτηκαν με τραγούδια οι γυναίκες  του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας.   Στον αύλιο χώρο του κτιρίου είχε στηθεί ένα ορθό τουρλοκάλυβο και μία τσατούρα (τέντα), σήμα κατατεθέν της Σαρακατσαναίϊκης ζωής.  Η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην Σαρακατσάνα γυναίκα.  Οι εισηγήσεις των διακεκριμένων εισηγητών είχαν θέμα: «Σαρακατσάνα: γυναίκα και μάνα», καθώς και «Η Σαρακατσάνα.. λαογραφική προσέγγιση με λόγια και εικόνες».   Η βραδιά συνεχίστηκε με θεατρικό δρώμενο για τον κύκλο ζωής της Σαρακατσάνας γυναίκας, από τις Σαρακατσαναίϊκες ομάδες «Η ένωση» και «Οι σταυραετοί» και ολοκληρώθηκε με δείπνο στον Καραβόμυλο Στυλίδας.
Τη δεύτερη μέρα, στο Δημοτικό θέατρο της πόλης της Λαμίας, όπου στον αύλιο χώρο είχαν στηθεί ένα ορθό κονάκι με την κάπα και την γκλίτσα του Σαρακατσάνου ριγμένα στην πόρτα και στον προθάλαμο του κτιρίου υπήρχε έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, (Σαρακατσάνος και Σαρακατσάνα), άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του .  
Μετά τον αγιασμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικολάου, ακολούθησαν οι προσφωνήσεις των παραγόντων της πολιτείας, για να ακολουθήσει η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου.
Οι διακεκριμένοι  επιστήμονες ανέπτυξαν  τη θεματολογία σχετική με τον αξιακό χώρο, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, τα εικαστικά μας έργα, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οικονομική οργάνωση, τα γενεαλογικά δέντρα, την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, την πορεία και την προοπτική στον χώρο των μουσείων, τη συμβολή του έντυπου και περιοδικού τύπου των συλλόγων, την ιδεολογική και συμβολική συγκρότηση της Σαρακατσάνικης χορευτικής ταυτότητας, το γλωσσικό ιδίωμα, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, την ενδυμασία και γενικότερα τις πτυχές της ιστορίας των Σαρακατσαναίων. 
Η πλούσια σε περιεχόμενο και ουσία μέρα για σκέψη και προβληματισμό, έκλεισε με μια εξαιρετική παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας, στο κέντρο ΑΡΙΩΝ ΠΑΛΛΑΣ, όπου έλαβαν χώρα δρώμενα, που αφορούσαν τον Καπετάν Δίπλα και τον Κατσαντώνη μιας και το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην Σαρακατσάνο προεπαναστατικό ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη.
Τη τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, συνεχίστηκαν οι εργασίες και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Σαρακατσαναίοι, πορεία και προοπτική στον χώρο και στο χρόνο.  Από την συζήτηση που προέκυψε με τη συμμετοχή του κοινού,  έγινε κατανοητή, η διαχρονική πορεία των Σαρακατσαναίων, που οι περισσότεροι από νομάδες έγιναν διακεκριμένοι επιστήμονες και ζητήθηκαν τα αίτια αυτής της αλλαγής.  Σχολιάστηκε επίσης η ανάγκη ότι, πέρα από τις επιστημονικές προσεγγίσεις στη  ζωή των Σαρακατσαναίων, απουσίαζαν οι βιωματικές αναφορές των ίδιων των Σαρακατσαναίων, που αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας, έτσι ώστε κρίθηκε σκόπιμο να αποτελέσει το κύριο θέμα για το επόμενο συνέδριο.
Η οργανωτική επιτροπή πέτυχε στο έργο της, αφού πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εισηγήσεις, πλην εξαιρέσεων, που οι εισηγητές για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Οι εργασίες τους θα δημοσιευθούν και αυτές στα πρακτικά του Συνεδρίου,  που θα εκδοθούν ώστε να βοηθήσουν ένα ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Σαρακατσαναίικης ζωής..
Το Συνέδριο απέδειξε ότι το παρόν και το μέλλον της παράδοσης των Σαρακατσαναίων είναι η συνεργασία, η συλλογική προσπάθεια, η επικοινωνία και η εξέλιξη, μελετώντας τις ρίζες τους.   Επιστήμονες – ερευνητές παρουσίασαν και έθεσαν στη διάθεση του κοινού νέες μελέτες και στοιχεία για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συμβολή των Σαρακατσαναίων στο διάβα του χρόνου.
Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία, σε ερευνητές και ενδιαφερόμενους  να έρθουμε σε επαφή με τους Σαρακατσαναίους, που έζησαν τη νομαδική ζωή μέχρι τις μέρες μας και να αντλήσουμε πρωτογενείς πληροφορίες, που έχουν μεγάλη σημασία για τη συνέχιση των ερευνών μας.
Στα παραλειπόμενα του Συνεδρίου, υπήρχε έκθεση βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας από τον παραδοσιακό βίο των Σαρακατσαναίων, του συλλόγου «η ένωση», ενώ ακόμη μία έκθεση φωτογραφίας του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, θα  είναι ανοικτή όλο το μήνα Μάρτιο.
Οι εργασίες του Συνεδρίου υπήρξαν επιτυχείς και η οργάνωσή του από την εκτελεστική επιτροπή άρτια επιμελημένη και αποτελεσματική.  Η χαρά δε των συμμετεχόντων εμφανής.
Το 3ο διεθνές  συνέδριο των Σαρακατσαναίων ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις εργασίες του,  πέρασε στην ιστορία αλλά συνεχίζει με αισιοδοξία τη πορεία του και προοπτική  στον χώρο και τον χρόνο.  Και όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. Μουτσιάνας Γεώργιος,  πραγματώσαμε ένα επιστημονικό Συνέδριο αυτογνωσίας και ανίχνευσης της πραγματικότητας και εξήχθησαν  πλούσια συμπεράσματα απ την πολύχρονη διαδρομή της ιστορίας μας.  Μ αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε με σιγουριά στο μέλλον.

Στην καρδιά της Ρούμελης το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.



     Του Ζιαζιά Κωνσταντίνου           Αντιστράτηγος Ε.Α., Πρώην Αρχηγός Στρατού
Πρόσφατα στην καρδιά της Ρούμελης ,στην ιστορική Λαμία ,πραγματοποιήθηκε το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σαρακατσαναίων ,με απόλυτο επιτυχία.
Συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΠΟΣΣ και στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.
Οι Σαρακατσαναίοι είναι ένα πανάρχαιο πρώτο ελληνικό φύλο.
Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε εκτενώς τους Σαρακατσαναίους είναι ο Δανός γλωσσολόγος Κάρστεν Χεγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης . Ταξιδέψε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1920 και μελέτησε τη διάλεκτο και τις παραδόσεις τους. Υποστηρίζει οτι οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαιοελληνικό φύλο.
Ο Στέφανος Γρανίτσας χαρακτηρίζει τους Σαρακατσαναίους ως τους "καταλαγοτερους Ελληνες".
Ο καθηγητής Δημήτριος Γεωργάκας απέδειξε οτι η σαρακατσάνικη διάλεκτος είναι απηλλαγμένη απο ξενισμους και τους θεωρεί αρχαίο νομαδικό ελληνικό φύλο.
Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός σε σχετική έρευνα συμπαιρένει πως οι Σαρακατσάνοι αποτελούν τον αρχαιότερο λαό της Ευρώπης και πως η γλώσσα τους ,αμιγώς ελληνική, πρωτοεμφανίζεται στα βουνά της Πίνδου και συνδέεται με την πρώτο ελληνική γλώσσα.
Οι Σαρακατσάνοι έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στους αγώνες του Έθνους.
Στην έκδοση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του 1970 αναφέρεται:
"Οι Σαρακατσαναιοι ήσαν ακέραιοι και γνήσιοι Έλληνες και έζων διεσπαρμένοι εφ ολοκλήρου της Χερσονήσου του Αιμου . Εις την Κεντρικην Μακεδονίαν περίφημες ήσαν οι οικογένειες των Σαρακατσαναιων ,οι οποίοι υψίστης υπηρεσίας προσεφερον εις τον Ελληνικον αγώνα........Τα γνήσια ελληνικά χαρακτηριστικά των διατηρούν οι Σαρακατσαναίοι εις το ακέραιον και επι των ημερών μας".
Ο ποιητής "του βουνού και της στάνης " Κωστας Κρυστάλλης με το ποίημα του "ο Σταυραετός "εκφράζει τους καημούς και τους πόθους των Σαρακατσαναίων:
Μπεζέρισα νὰ περπατῶ στοῦ κάμπου τὰ λιοβόρια.
Θέλω τ᾿ ἀψήλου ν᾿ ἀνεβῶ ν᾿ ἀράξω θέλω, ἀητέ μου,
μέσ᾿ στὴν παλιά μου κατοικιά, στὴν πρώτη τὴ φωλιά μου,
Θέλω ν᾿ ἀράξω στὰ βουνά, θέλω νὰ ζάω μ᾿ ἐσένα.
Θέλω τ᾿ ἀνήμερο καπρί, τ᾿ ἀρκούδι, τὸ πλατόνι,
καθημερνή μου κι ἀκριβὴ νὰ τἄχω συντροφιά μου.
Κάθε βραδούλα, κάθε αὐγή, θέλω τὸ κρύο τ᾿ ἀγέρι
νἄρχεται ἀπὸ τὴν λαγκαδιά, σὰν μάνα, σὰν ἀδέρφι
νὰ μοῦ χαϊδεύει τὰ μαλλιὰ καὶ τ᾿ ἀνοιχτά μου στήθη.
Θέλω ἡ βρυσούλα, ἡ ρεματιά, παλιὲς γλυκές μου ἀγάπες
νὰ μοῦ προσφέρνουν γιατρικὸ τ᾿ ἀθάνατα νερά τους.
Θέλω τοῦ λόγγου τὰ πουλιὰ μὲ τὸν κελαϊδισμό τους
νὰ μὲ κοιμίζουν τὸ βραδύ, νὰ μὲ ξυπνοῦν τὸ τάχυ.
Καὶ θέλω νἄχω στρῶμα μου, νἄχω καὶ σκέπασμά μου
τὸ καλοκαίρι τὰ κλαδιὰ καὶ τὸν χειμώ᾿ τὰ χιόνια.
Ζιαζιάς Κωνσταντίνος Αντιστράτηγος Ε.Α
 Πρώην   Αρχηγός Στρατού