Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

TΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΚΑΡΔΑΜΠΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριοι Αντπεριφερειάρχες κύριε Δήμαρχε, κύριοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητές φίλες και φίλοι, καλημέρα..
Ευχαριστώ την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την πρόσκληση εκ μέρους της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών.
Στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Ευρυτανία, αναφέρθηκαν ήδη πολλοί συνομιλητές.
Τις ημέρες του Πάσχα κανένας γιατρός. Εδώ και χρόνια κανένας πυροσβέστης, κανένας γεωπόνος, κανένας κτηνίατρος κοκ.
Εμείς, ως Σύλλογος, τους τελευταίους τέσσερις μήνες πήραμε αρκετές πρωτοβουλίες, διεκδικήσαμε, προτείναμε, προσπαθήσαμε. Άλλες φορές τα καταφέραμε, άλλες όχι. Αλλά συνεχίζουμε.
Ενδεικτικά, αναφέρω ότι με την βοήθεια φίλων και συγχωριανών, πήγαμε στη Γρανίτσα τον πρώτο φορητό απινιδωτή που ήρθε στη Ευρυτανία ως δωρεά από φαρμακευτική εταιρεία. Το ΕΚΑΒ εκπαίδευσε επτά νέα παιδιά ως χειριστές και τους πιστοποίησε.
Επίσης πήγαμε Καρδιογράφο.
Συμπαρασταθήκαμε και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την υπεύθυνη της νεοσύστατης τράπεζας αίματος για περεταίρω αύξηση των αιμοδοτών, μετά την επίσκεψη των γιατρών του Ιδρύματος Νιάρχου στο χωριό μας.
Βάλαμε κάμερα που δείχνει ζωντανά τα Αγραφιώτικα βουνά και μέσα σε 3 μήνες είχαμε 40.000 επισκέψεις.
Με τη συνδρομή επαγγελματιών κάναμε βίντεο προβολής της Δυτικής Ευρυτανίας.
Έχουμε έτοιμο και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες το οργανόγραμμα Πανευρυτανικού φωτογραφικού διαγωνισμού που θα είναι η προίκα προβολής όλης της Ευρυτανίας.
Σήμερα, θα θέσουμε υπόψη σας βασικές προτεραιότητες για την περιοχή μας, υποβάλλοντας ταυτόχρονα προτάσεις που κατά τη γνώμη μας δίνουν λύση σε χρονίζοντα προβλήματα.
Συγκεκριμένα,
Α. Αξιοποίηση της λίμνης
Παρήλθαν ήδη πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΕΗ και μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε καν η μελέτη ούτε αναπτύχθηκε κάποια πρωτοβουλία. -Η μελέτη πού κόστισε 336.712 ευρώ καλύπτει τα συμφέροντα της Ευρυτανίας και αν ναι, γιατί δεν αξιοποιείται;
- Ανταποδοτικά θα μπορούσε να διεκδικηθεί από τη ΔΕΗ μειωμένο τιμολόγιο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή και στα σπίτια των ηλικιωμένων που δύσκολα πλέον τα βγάζουν πέρα. Για ανταποδοτικά στη ΔΕΗ μίλησε και ο Δήμαρχος Καρπενησίου.
Β. Τουριστική Προβολή
Μέχρι σήμερα η προβολή της Δυτικής Ευρυτανίας είναι παντελώς ανύπαρκτη. Ο Σύλλογός μας προτείνει να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για:
- Τη δημιουργία γενικού και ειδικού τουριστικού οδηγού - εντύπου
- Τη συμμετοχή σε εκθέσεις για τον τουρισμό
- Καταχωρήσεις ή αφιερώματα για τον Δήμο σε έντυπα ή ΜΜΕ ευρείας κυκλοφορίας.
-Ενίσχυση τοπικών εκδηλώσεων προώθησης προϊόντων (μέλι, τσίπουρο, τυροκομικά κ.ά.).
-Δημιουργία προωθητικού βίντεο για το σύνολο της Δυτικής Ευρυτανίας
-Εκπόνηση ειδικού προγράμματος για το θρησκευτικό τουρισμό με κέντρο το μοναστήρι της Τατάρνας.
-Ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών, υπαλλήλων του Δήμου και φορέων που έχουν άμεση σχέση με το τουριστικό προϊόν μέσω ταχύρρυθμων σεμιναρίων.
- Βελτιστοποίηση της οδικής σήμανσης στην ευρύτερη περιοχή.
Γ. Υποδομές
Η ανάγκη βελτίωσης - ολοκλήρωσης των δρόμων επικοινωνίας της Δυτικής Ευρυτανίας με τους συνορεύοντες Νομούς είναι επιβεβλημένη. Ενώ είμαστε στο κέντρο της Ελλάδας, είμαστε αποκλεισμένοι.
Δ. Υγεία
Α. Μέχρι να διοριστούν μόνιμα ιατροί στα χωριά μας, ζητάμε να αξιοποιηθεί άμεσα ο νόμος 4058/2012 (ΦΕΚ 63/Α/12), που δίνει την δυνατότητα σύμβασης με ιδιώτες ιατρούς, όταν υπάρχει -όπως στη περίπτωσή μας- θέμα δημόσιας υγείας Ήδη, έχει γίνει χρήση του νόμου σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ για να είμαστε ανταγωνιστικοί με άλλες περιοχές.
Β. Πρόταση για ανάπτυξη ΕΚΑΒ. Να αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν.4368/2016) και η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, που δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις οι πυροσβέστες μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση να μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα. Προτείναμε να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία, που θα στελεχωθεί από τους υπηρετούντες οδηγούς των Κέντρων Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και Χαλκιοπούλου. Eπικουρικά, και μέχρι να διοριστεί μόνιμο προσωπικό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι μόνιμοι ή εποχικοί πυροσβέστες μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοικοι θα νιώσουν πιο ασφαλείς, θα σωθούν ανθρώπινες ζωές και το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί ελάχιστα οικονομικά.
Γ. Η κατασκευή ελικοδρομίου για τις επείγουσες αεροδιακομιδές που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια με επίσκεψη της πολιτικής αεροπορίας, να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς. Έχουμε το ρεκόρ της πιο χρονοβόρας διακομιδής πανελλαδικά (πάνω από 6 ώρες).
Δ. Η Περιφέρεια Στερεάς οφείλει να εξετάσει την υλοποίηση ενός προγράμματος τοποθέτησης φορητών εξωτερικών απινιδωτών, ξεκινώντας από την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της χώρας σε θέματα υγείας, τη Δυτική Ευρυτανία..
Ε. ΦΠΑ στα Άγραφα
Η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το θέμα επιστροφής ΦΠΑ στα νησιά. Προτείνουμε να διεκδικηθεί κάτι αντίστοιχο για τον φτωχότερο Δήμο της Ελλάδας.
ΣΤ. Εκπαίδευση
Προτείνουμε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εξετάσει την δυνατότητα της φροντιστηριακής εκπαίδευσης των μαθητών μέσω του διαδικτύου από πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς φορείς. Ίντερνετ σε όλους τους μαθητές και διαδικτυακό φροντιστήριο με έξοδα της Περιφέρειας. Οι μαθητές των σχολείων μας δίνουν άνισο αγώνα, χωρίς βοήθεια. Τα στατιστικά στοιχεία εισαγωγής στις ανώτατες σχολές είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Ζ. Διατμηματικό Μεταπτυχιακό ΕΜΠ
Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών τον Μάρτιο του 2016, έστειλε επιστολή στο ΕΜΠ με αίτημα το ΔΠΜΣ μεταπτυχιακό με τιτλο «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», να αναπτυχθεί και στη Δυτική Ευρυτανία. Πριν λίγες ημέρες επικοινώνησαν μαζί μας και μας ενημέρωσαν ότι προσκλήθηκε ο Δήμος Αγράφων μαζί με άλλους 4 Δήμους τον Σεπτέμβριο στο Μέτσοβο, όπου και θα γίνει σχετική συζήτηση για την επέκταση του μεταπτυχιακού. Στη συνάντηση αυτή προσκλήθηκε να παραβρεθεί και ο Σύλλογός μας που όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρακολουθούσε από κοντά το θέμα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που ασχολείται, συστηματικά, με την ορεινή Ελλάδα, η οποία αποτελεί το 70% της Ελληνικής επικράτειας. Στοχεύει στην εξειδικευμένη προσέγγιση των προβλημάτων και δυνατοτήτων που παρουσιάζουν οι ορεινές περιοχές. Βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση, τη βιωματική εκπαίδευση και προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα, όχι απλώς να μάθουν, αλλά να ζήσουν τις ορεινές περιοχές.
Είναι μια ευκαιρία για την περιοχή μας που δεν πρέπει να χαθεί.
Καταλήγοντας, αφού σας ευχαριστήσω. Πιστεύω ότι μόνο ενωμένοι -η Περιφέρεια, ο Δήμος, οι Φορείς και οι Πολίτες- με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ.