Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Γραφείο Περιφερειακού Συμβούλου Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης κατασκευής της γέφυρας Τέμπλας στον Αχελώο, που συνδέει τις δύο Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας

                    Δελτίο Τύπου
Γραφείο Περιφερειακού Συμβούλου
    Καρπενήσι

    Την Τετάρτη 17/2/2016 έγινε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ Τασιού Άρη, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ Τσιάκου Βασίλη, των Περιφερειακών Συμβούλων Ευρυτανίας Τσιτσάνη Λάμπρου και Φακίτσα Βασίλη καθώς επίσης και των Διευθυντών των Τεχνικών υπηρεσιών Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Λάρισας.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση στο Μεσολόγγι για θέματα που αφορούσαν τις Περιφερειακές Ενότητες : Ευρυτανίας και Αιτωλ/νιας.
    Στη συνάντηση της Καρδίτσας συζητήθηκαν οι οδικοί άξονες που συνδέουν τις δύο Περιφερειακέ Ενότητες, έγινε λεπτομερής ενημέρωση από τις Τεχνικές υπηρεσίες για το στάδιο των εργασιών καθώς επίσης και για έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στα όρια των δύο Νομών, ούτως ώστε να υπάρχει ο καλύτερος συντονισμός των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων για την ολοκλήρωση της σύνδεσης του οδικού δικτύου.
    Συγκεκριμένα στο οδικό δίκτυο Κέδρα Ευρυτανίας- Βραγκιανά Καρδίτσας που συνδέει τη Δυτική Ευρυτανία με την Καρδίτσα, το Δήμο Αγράφων με το Δήμο Αργιθέας, έχει ασφαλτοστρωθεί όλο το τμήμα της Ευρυτανίας μέχρι τα όρια Κέδρα (Φιλίκι) και το τμήμα που απομένει να ασφαλτοστρωθεί μέχρι τα Βραγκιανά είναι 5,5 km.
    Τονίστηκε η χρησιμότητα του οδικού αυτού δικτύου τόσο για τους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας- Δήμου Αγράφων, όσο και για τους κατοίκους του Δήμου Αργιθέας και η άμεση ολοκλήρωσή του. Από πλευράς Καρδίτσας αναφέρθηκε ότι η μελέτη για την ολοκλήρωση του δρόμου είναι έτοιμη και απομένει η ολοκλήρωσή της Περιβαλλοντικής Μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία.
    Το τμήμα Όρια Π.Ε. Ευρυτανίας (Διασταύρωση προς Αργύρι) μέχρι Γέφυρα Αυλακίου, 1km περίπου, ανήκει στην ΠΕ Καρδίτσας, χρειάζεται απαραιτήτως διάνοιξη και ασφαλτόστρωση. Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας προς το παρόν αδυνατεί να τον φτιάξει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο δρόμος Νέο Αργύρι-Γέφυρα Αυλακίου είναι πολύ χρήσιμος για την ευρύτερη περιοχή διότι συνδέει την Ευρυτανία με την Άρτα.
    Είναι επίσης σε εξέλιξη οι οδικοί άξονες : Τροβάτο- Τρία Σύνορα και Βραγκιανά Ευρυτανίας -Έλατος.
    Ο Παραμεγδόβιος: τονίστηκε από την πλευρά της Καρδίτσας ότι υπάρχει Μελέτη για τη γέφυρα 50 μ με τις προσβάσεις 1 km πριν και 1 μετά σύνολο 5.000.000 Ευρώ. Προς το παρόν όμως αδυνατούν για τη διάθεση του ποσού. Το θέμα του Παραμεγδόβιου οδικού άξονα παραμένει σε εκκρεμότητα όπως τόνισε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ Τασίος, ο οποίος ανέφερε δυσκολίες ου συνάντησε σε προσβάσεις, ιδιοκτησίες κλπ ύστερα από την επί τόπου επίσκεψή του στην πλευρά της Ευρυτανίας.
    Τέλος η συνάντηση έκλεισε με δηλώσεις των Αντιπεριφερειαρχών και συγκεκριμένα του κ Τασιού με την ευχή να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι οδικοί άξονες που συνδέουν τους δύο Νομούς και να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία που υπάρχει.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Ευρυτανίας σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο διασύνδεσης με την Καρδίτσα έχει ολοκληρωθεί και τούτο οφείλεται στην κινητικότητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ Τασιού.
    Στις 18/2/2016 ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ Άρης Τασιός με την Τεχνική υπηρεσία και τους μελετητές πήγε τη γέφυρα Τέμπλας Αχελώου (Όρια ΠΕ Ευρυτανίας με ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας). Υπάρχει μελέτη για καινούργια γέφυρα από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας κόστους 1.690.000 Ευρώ μήκους 60μ και σε απόσταση 120μ κάτω από την υπάρχουσα. Ασφαλώς με τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Στη συνέχεια απαιτείται Περιβαλλοντική μελέτη, δημοπρασία κλ όπως ο νόμος ορίζει.
    Για να αποφύγουμε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες γίνονται κάποιες προσπάθειες σε νόμιμα πλαίσια ούτως ώστε να πετύχουμε απαλλαγή έκδοσης περιβαλλοντικών όρων. Αν τουτο δε επιτευχθεί, πολύ φοβάμαι ότι η γάγγραινα της γραφειοκρατίας, αυτή η μεγάλη πληγή την οποία πληρώνει ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος, στον ιδιωτικό αλλά και πολύ περισσότερο στο Δημόσιο τομέα, θα κάνει και πάλι την εμφάνισή της.
    Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι για την εν λόγω πίστωση, της κατασκευής της γέφυρας Τέμπλας στον Αχελώο, που συνδέει τις δύο Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, καθοριστική ήταν η συμβολή του Ευρυτάνα Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Κώστα Μπακογιάννη.

                        Με εκτίμηση
                    Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας
                        Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης