Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

«Οι Σαρακατσαναίοι αγωνιστές του Έθνους»Με μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πολεμικό Μουσείο (εντός του Γ’ Σώματος Στρατού) εκδήλωση, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ιωάννη Κουτσοκώστα, με θέμα «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ».
sarakatsanaioi
Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι Σαρακατσαναίοι αλλά και οι φίλοι αυτών, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους αλλά και φροντίζουν να οργανώνουν και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα ώστε να ενδυναμώνεται η θύμηση όλων μας και να τιμούνται όλοι οι Σαρακατσαναίοι που θυσιάστηκαν στους αγώνες του έθνους κατά την προεπαναστατική περίοδο, κατά τους Μακεδονικούς αγώνες, τους Βαλκανικούς πολέμους και την Νεότερη εποχή.
sarakatsanaioi2
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Π.Ο.Σ.Σ ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο οικοδεσπότης, Συνταγματάρχης ΠΒ-ΕΥ και διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου κ. Φαρμάκης Γεώργιος ο οποίος προηγουμένως ξενάγησε το κοινό στις αίθουσες του Μουσείου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν:

ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας ο οποίος τόνισε ότι «…από τα γραφόμενα του βιβλίου αποδεικνύεται ότι οι Σαρακατσαναίοι στάθηκαν πάντα μπροστάρηδες σε όλους τους αγώνες επιβίωσης που έδωσε το Ελληνικό Έθνος δίνοντας διακεκριμένους οπλαρχηγούς σε όλους τους αγώνες του έθνους…»,
Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης μεταφέροντας τις ευχές του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Άνθιμου ο οποίος παρά την μεγάλη του επιθυμία, για προσωπικούς λόγους δεν στάθηκε δυνατό να παραστεί.
Ακολούθως χαιρέτισε την εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ Τζιτζικώστα Απόστολος ο οποίος εξήρε την προσφορά των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του έθνους και ειδικά στους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
sarakatsanaioi3
Ιδιαίτερο ύφος και ποιότητα στην εκδήλωση έδωσαν οι παρακάτω εξαιρετικοί ομιλητές, με την θεματολογία που ανέπτυξαν σχετικά με τα γραφόμενα του συγγραφέα κ. Ι. Κουτσοκώστα, γύρω από την προσφορά των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του έθνους .
Φράγκος Φραγκούλης, Στρατηγός Ε.Α. Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Μπασδάνης Ιωάννης, Αντιστράτηγος Ε.Α Επίτιμος Διοικητής Α΄ Σώματος Στρατού.
Μήτας Δημήτριος, Αντιστράτηγος Ε.Α Επίτιμος Διοικητής 98 ΑΔΤΕ.
Νατσιός Δημήτριος, Εκπαιδευτικός Θεολόγος και Συγγραφέας.
Το βιβλίο προλόγισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Κατσαρός Νικόλαος δικηγόρος και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Ομοσπονδίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν Σαρακατσάνικα Κλέφτικα τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ».
Με εξαιρετικό τρόπο η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ» με συντονιστή τον κύριο Αθανάσιο Καρυώτη και επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο κ. Γεώργιο Μπούρα συγκινώντας το πολυπληθή κοινό παρουσίασε το δρώμενο «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ».
Έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών, που περιέχονται στο βιβλίο του κ. Ι. Κουτσοκώστα ,συγκινώντας τους παρευρισκόμενους, από τον καθηγητή κ. Λοκοβίτη Μιχάλη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σαρακατσάνος βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας, του Ν. Κιλκίς κ. Γεωργαντάς Γεώργιος,οι βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας του Ν. Θεσσαλονίκης κύριοι Γκιουλέκας Κωνσταντίνος και Καράογλου Θεόδωρος, ο Σαρακατσάνος Αντιπεριφερειάρχης του Ν. Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος (ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της πραγματοποίησης παρόμοιας εκδήλωσης από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), ο Διοικητής της Μεραρχίας Πεζικού κ. Καρυώτης Χρήστος. Επίσης πρόεδροι και Δ.Σ Συλλόγων Σαρακατσαναίων από όλη την Ελλάδα όπως και εκπρόσωποι διαφόρων πολιτιστικών Συλλόγων.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης συντόνιζε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος δημοσιογράφος – συγγραφέας.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο ιστοριοδίφης – συγγραφέας κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας, εμφανώς συγκινημένος και ενθουσιασμένος από την μεγάλη επιτυχία της, απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους κάνοντας σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσαναίοι, με τις τελετές και τις γιορτές τους , αναβαπτίζονται διαρκώς , μαθαίνουν να μην λυγίζουν και να μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που πέρασαν οι προγονοί τους.
Σε συντονισμό του αρτοζαχαροπλαστείου «Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ» του κ. Μουτσιάνα Ιωάννη, προσφέρθηκαν σαρακατσάνικα εδέσματα καθώς και χειροποίητες σαρακατσάνικες πίττες, εθελοντική προσφορά και των γυναικών του συλλόγου Σαρακατσαναίων του Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ».
Ο αριθμός των επισκεπτών της εκδήλωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκώμενο, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα τον θάλαμο και τον αύλειο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής στην Ημερίδα Ενημέρωσης Δυνητικών Δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣτο Καρπενήσι μετέβη χθές ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής προκειμένου να συμμετάσχει στην ημερίδα ενημέρωσης των δυνητικών δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΣτΕ) 2014-2020.
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε παρουσίαση των Βασικών Στοιχείων του ΕΠ της ΠΣτΕ 2014-2020, της 1ης φάσης εξειδίκευσής του, της διαδικασίας και των κριτηρίων αξιολόγησης των προτεινόμενων για χρηματοδότηση πράξεων από το ΕΠ και της αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας δυνητικων δικαιούχων του ΕΠ  της ΠΣτΕ. Επιπλέον, αναλύθηκαν τα νέα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και οι βασικές κατευθύνσεις του  νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Το 1ο θεματικό εργαστήρι στο Δήμο Αγράφων για την προώθηση της Απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 1ο θεματικό εργαστήρι στο Δήμο Αγράφων για την προώθηση της Απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας

Το 1ο θεματικό εργαστήρι σχετικά με δράσεις για την προώθηση της Απασχόλησης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Δήμος Αγράφων και η Α.Σ. Ευρυτανία «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση», στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Κερασοχώρι.
Η ενημέρωση για την πράξη «δράσεις για την Απασχόληση στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας» έγινε από την Γεν. Γραμματέα Καρπενησίου κα Γιάννα Χορμόβα και από την υπεύθυνη της δράσης στο Δήμο Καρπενησίου κα Ευσταθία Τόλη. Η εν λόγω πράξη απευθύνεται κυρίως σε ανέργους και νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους και στοχεύει στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη του τομέα κατάρτισης και ενημέρωσης.
Στην ημερίδα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξία των συνεταιρισμών επί του κοινωνικού συνόλου, στα προγράμματα που πρόκειται να τρέξουν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, ενώ συζητήθηκε ο ρόλος του Δήμου Αγράφων στην άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση ή να μετέχουν σε συνεταιρισμό. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο  κάθε πολίτης  μπορεί να ενημερώνετε και ατομικά παρακολουθώντας ηλεκτρονικά της προδημοσιεύσεις στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.espa.gr
Την ημερίδα συντόνισε ο Γραμματέας του Δ.Σ. Αγράφων κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για συλλογική οργάνωση στην οποία ωφείλουμε να επενδύσουμε ώστε να κερδίσουμε περισσότερα για τον τόπο μας. Το παρόν έδωσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κωνσταντίνος Τάκης και Βασιλική Φεγγούλη, εργαζόμενοι και συνεργάτες του Δήμου Αγράφων και δημότες.