Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κώστας Μπακογιάννης ΝΑΙ στην Ελλάδα ΝΑΙ στην Ευρώπη

ΝΑΙ στην Ελλάδα

ΝΑΙ στην Ευρώπη

Αυτή την Κυριακή, αποφασίζουμε για τις επόμενες δεκαετίες, για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Καλούμαστε να επικυρώσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των πολιτών της κάθε Περιφέρειας, του κάθε Δήμου, της κάθε Τοπικής Κοινότητας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Μακριά από μικροπολιτικά ψευτοδιλήμματα που οδηγούν στο διχασμό, απαιτούμε το αυτονόητο: την απρόσκοπτη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Γιατί η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη και κανείς δεν μπορεί να μας τη στερήσει.

Γιατί, είναι η Ευρώπη που χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί δράσεις και έργα σημαντικά, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε όλη τη χώρα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα μας.
Γιατί, είναι η Ευρώπη που εξασφάλισε και εξασφαλίζει με χρηματοδοτήσεις, αποζημιώσεις και κίνητρα,  την παραγωγή και την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτικού και παραγωγικού ιστού της χώρας μας. 
Γιατί, είναι η Ευρώπη που δεκαετίες τώρα συνέδραμε και συνδράμει, μέσα από προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην συνοχή του κοινωνικού ιστού της χωράς και την άρση των ανισοτήτων.
Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, οι νέες γενιές σπουδάζουν, εργάζονται, ταξιδεύουν και δημιουργούν.
Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, πρέπει να αγωνισθούμε, όλοι μαζί, για την άρση των όποιων αρτηριοσκληρώσεων και παθογενειών, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη και περισσότερη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της αμφίδρομης κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων των λαών που την απαρτίζουν.
Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, με αξιοπρέπεια, ευθύνη και σοβαρότητα, θα πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον των νέων της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Μπορεί η σημερινή Ευρώπη να περνά μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Και ένα σημαντικό μερίδιο αυτής να πληρώνει η Ελλάδα. Όμως, η ευθύνη να την ξεπεράσουμε βαρύνει εμάς. Όχι τους άλλους ή τους κατασκευασμένους ‘εχθρούς’. Σε μια ασταθή και αβέβαιη διεθνή πραγματικότητα, η Ευρώπη παραμένει το ασφαλές λιμάνι για τη χώρα μας.

Για αυτό, αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας, έχουμε όλοι ευθύνη ως πολίτες. Με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, διασφαλίζοντας το μέλλον του Ελληνικού λαού.

Σε αυτό το προσχηματικό δημοψήφισμα, θα απαντήσουμε μαζικά, πέρα και πάνω από κόμματα, ενωμένοι, ψηφίζοντας ΝΑΙ στη δυνατότητα της χώρας μας να τα καταφέρει και να ευημερήσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ας μην αφήσουμε τον φόβο και την απογοήτευση να μας κυριεύσει. Το αύριο είναι μπροστά μας. Το αύριο ανήκει στην Ελλάδα, μέσα στην Ευρώπη.

Δελτίο Τύπου Αναφορικά με το δημοψήφισμα Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας •Πολιτευτής Νομού Ευρυτανίας







Αρ.Πρωτ Α/029                     Καρπενήσι, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ελλάδα, οι Έλληνες για πρώτη φορά σηκώνουν ανάστημα απέναντι σε όσους μιλούσαν για το μονόδρομο της ανεργίας, των λουκέτων, των πενιχρών συντάξεων της υπερφορολόγησης, της διαρκούς ύφεσης και της εξαθλίωσης !

Η Ελλάδα όμως πάντα γράφει ιστορία και σπάει το ζυγό
μετά από τα μεγάλα «ΟΧΙ» .

Ευρυτάνισσες Ευρυτάνες την Κυριακή 5 Ιουλίου με το «ΟΧΙ», λέμε «ΟΧΙ» σε κάθε επιβολή μνημονιακής επιταγής .
Τα διεθνή χρηματιστήρια και οι αγορές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και καταρρέουν μπροστά στην δυναμική που αναπτύσσει σε παγκόσμιο επίπεδο το Δημοψήφισμα που διενεργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια μεταπολίτευσης.

«Το πειραματόζωο της Ευρώπης
και ο τενεκές αέναου χρέους του κόσμου, ξύπνησε»

Τώρα πια κανείς μας δε μπορεί να δηλώσει άμοιρος ευθυνών.
Τώρα πια η φωνή μας αποκτά ισχύ και ρόλο
ουσιαστικού τελεσιγράφου στους εκβιαστές δανειστές.

Η Ευρώπη ασκεί πιέσεις παρανόμως και αντισυμβατικά δια του ευρωσυστήματος αδυνατώντας να αντέξει τους κλυδωνισμούς που έπρεπε να νιώθει 5 χρόνια τώρα.

Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην συμφωνία των προθύμων με τις γεμάτες τσέπες της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Παραπόταμου των δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων αλλά και στην προκλητικώς αμέτοχη στάση του ΚΚΕ.

●Λέμε όχι στην συμφωνία που θα εκτοξεύσει
το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23% που πλήττει και την Ευρυτανία!
●Λέμε όχι στην συμφωνία που θα εκτοξεύσει στο 23% το ΦΠΑ στην Εστίαση !
●Λέμε όχι στην συμφωνία που θα εκτοξεύσει στο 23% το ΦΠΑ
σε βασικά προϊόντα διατροφής
●Λέμε όχι στην κατάργηση του Επιδόματος θέρμανσης
που πλήττει και τα Ευρυτανικά νοικοκυριά!
●Λέμε όχι στην Μείωση των μισθών και των συντάξεων.
●Λέμε όχι στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015-2016
●Λέμε όχι στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών των σπιτιών μας.
●Λέμε όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
●Λέμε όχι στην μείωση των αμυντικών δαπανών του Έθνους μας.
●Λέμε όχι στο 23% ΦΠΑ στα νησιά μας σβήνοντας τα από το χάρτη.






Η βαριά βιομηχανία της Ευρυτανίας μας
είναι ο Τουρισμός, η Κτηνοτροφία αλλά και το Εμπόριο δε τα παραδίδουμε.

Η συμφωνία θα αποτελέσει καταστροφή για το τόπο μας αλλά και συνολικά για την πατρίδα μας . Για εμάς και τα παιδιά μας ΛΕΜΕ ΟΧΙ!

Με Ενότητα, Ομοψυχία, Ωριμότητα, Ψυχραιμία και Αποφασιστικότητα παίρνοντας δύναμη συντεταγμένοι χωρίς φόβο και εκβιασμούς από τις τηλεοράσεις των «θαλασσοδανείων»  στις 5 Ιουλίου γράφουμε Ιστορία.
Για πρώτη φορά μαζί με τους 100.000 δεκαοκτάρηδες συμπολίτες μας που απέκλεισε ο Σαμαράς τον Ιανουάριο του 2015 από τις εκλογές.

Οι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν
ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»



Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας
•Πολιτευτής Νομού Ευρυτανίας
•Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Αναβολή δημοπρασιών έργων και μελετών Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Ανακοινώνεται ότι οι δημοπρασίες έργων ή μελετών που η ημερομηνία τους είχε οριστεί στο διάστημα από 30-06-2015 έως και 07-07-2015, αναβάλλονται τουλάχιστον για 15 ημέρες, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση εγγυητικών επιστολών από όλους τους ενδιαφερομένους, λόγω των κλειστών τραπεζικών ιδρυμάτων.

35ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι ΣΤΟ ΑΓΡΑΦΑ NEWS Aποκλειστικά


Αναβολή της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου στην Άμφισσα


Λόγω των έκτακτων εξελίξεων, η προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Άμφισσα, αναβάλλεται επ' αόριστον.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία και όχι στην Άμφισσα, στις 11.00.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

35ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει την πρωτοβουλία «Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου»

Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία «Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου» που έχει σκοπό τη διάδοση της εθελοντικής δωρεάς του μυελού των οστών, θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου 2015, στην πλατεία Ελευθερίας.
Το “Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου”, είναι μία πολύ σημαντική, άμεση κι αυθόρμητη πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΩΡΕΑΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ, ΑΠΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΠΑΤΟΝΕΤΑ! Στόχος είναι η αύξηση, σε πανεθνικό επίπεδο, του συνολικού αριθμού των δοτών μυελού των οστών, δοτών που αποτελούν ελπίδα ζωής για όλους τους ασθενείς  που χρειάζονται μεταμόσχευση, αυξάνοντας της πιθανότητες ίασης τους. Η ανάγκη αύξησης των υποψηφίων δοτών, παραμένει διαρκώς μεγάλη κι επιτακτική αφού η χώρα μας υστερεί σε αριθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η Δράση: “Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου”, που θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία, στην Πλατεία Ελευθερίας, την Πέμπτη 18, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, θα δώσει ένα πολύ δυναμικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών του Δήμου Λαμιέων, για την αναγκαιότητα της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι άνθρωποι του Be my Hero μαζί με ειδικούς εθελοντές, θα διανέμουν σε όλους όσους βρεθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, ενημερωτικά φυλλάδια, για τη δωρεά μυελού των οστών και παράλληλα θα προτρέπουν και θα εγγράφουν νέους υποψήφιους δότες.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι δότες είναι να συμπληρώσουν την αίτηση και με έναν απλό και ανώδυνο τρόπο να δώσουν δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα για την ταυτοποίηση του ιστικού τους τύπου. 


Κάθε νέος υποψήφιος δότης, θα παίρνει μετά την εγγραφή του ένα συμβολικό, αναμνηστικό βραχιολάκι με τυπωμένο το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης «Be My Hero». Αν κάποιος βρεθεί να είναι συμβατός με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, τότε θα ειδοποιηθεί για τη δωρεά, η οποία γίνεται εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και ακίνδυνα με μέθοδο παρόμοια με αυτή της απλής αιμοληψίας.
Την δράση του “Be My Hero – Γίνε Ο Ήρωας μου” στηρίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο των ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, εν όψη του αυριανού γεγονότος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμπαραστέκεται και να συνδράμει με όλες τις της δυνάμεις σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τον συνάνθρωπό μας. Οι εποχή μας έχει ανάγκη για λιγότερο «εγώ» και περισσότερο «εμείς». Σας καλώ λοιπόν αύριο να δώσετε το παρόν και να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας σε έναν τόσο σπουδαίο σκοπό. Είναι ζήτημα ζωής».

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Καρπενήσι, 12-6-2015

Σε απάντηση των όσων ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος περί κωλυσιεργίας του Δημάρχου Καρπενησίου, αναφέρουμε τα κάτωθι:
• Από τον Αύγουστο του 2012 ο Δήμος Καρπενησίου έχει εμπράκτως στηρίξει την σταθερή του θέση για την αποτροπή της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή. Το σύνολο των ενεργειών του παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην 7η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27.4.2015 αλλά και στην Συνάντηση – Λαϊκή Συνέλευση στο Κρίκελο στις 26-4-2015, παρουσία εκπροσώπων της Κίνησης Πολιτών. Όπως είναι γνωστό και αναλυτικά εκτέθηκε, η έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου περιλαμβάνει τόσο συγκεκριμένες Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, προς προώθηση πολιτικής επίλυσης του θέματος, όσο και ορισμό Δικηγόρων (με την ανάληψη σοβαρού οικονομικού κόστους για το Δήμο) για την δικαστική επίλυση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων. (Αναλυτικό Υπόμνημα Ενεργειών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης.4.2015).
• Τα ανωτέρω εκτέθηκαν επίσης, στην συνάντηση της 29ης Απριλίου στον Υπουργό κ. Λαφαζάνη και τους συνεργάτες του από τον Δήμαρχο κ. Σουλιώτη και τον Αντιδήμαρχο κ. Λάππα. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος στο πλαίσιο της συνάντησης έθεσαν στη διάθεση του Υπουργού το σύνολο των στοιχείων που έχει ο Δήμος Καρπενησίου, ενημέρωσαν τους συνεργάτες του για τα αναλυτικά [προσωπικά και επαγγελματικά] στοιχεία επικοινωνίας και δεσμεύτηκαν για άμεση ανταπόκριση με την παροχή των όποιων στοιχείων ζητηθούν.
• Ερωτούμε την Κίνηση Πολιτών που με τόση ευαισθησία καταγγέλλει το γνωμοδοτικό όργανο (ο Δήμος Καρπενησίου με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παρέχει απλή γνώμη η οποία δεν δεσμεύει σε τίποτε τον Υπουργό), ότι κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα το αποφασιστικό όργανο (ο Υπουργός έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα) να μην προβαίνει στις δέουσες ενέργειες (!), με ποια έγγραφη ή τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία μας ζήτησε το Υπουργείο μετά την συνάντηση της 29ης- Απριλίου να προσκομίσουμε στοιχεία και δεν το πράξαμε; Η απάντηση βέβαια είναι ότι ουδείς από το Υπουργείο ενόχλησε με ουδένα τρόπο το Δήμο Καρπενησίου και ποτέ δεν ζητήθηκε τίποτε.
• Προφορικά συζητήθηκε κατά την διάρκεια της ανωτέρω συνάντησης , η σύνταξη και υποβολή γεωλογικής μελέτης καθώς και τοπογραφική αποτύπωση των κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή Κοκκάλια. Ενημερώσαμε ότι στον Δήμο Καρπενησίου δεν διαθέτουμε γεωλόγο για τη σύνταξη γεωλογικής μελέτης και ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου για την αποστολή κλιμακίου του ΙΓΜΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Καρπενησίου είχε ήδη με το αρίθμ. 4066/13-3-15 έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξηγήσει την αναγκαιότητα σύνταξης Μελετών Γεωλογικής Αναγνώρισης από το Ε.ΚΒ.Α.Α. /Ι.Γ.Μ.Ε. και είχε ζητήσει να δοθεί σχετική εντολή προς το ΙΓΜΕ. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση ο Δήμος Καρπενησίου με δεύτερο έγγραφό του (επισυνάπτεται) απέστειλε εκ νέου το αίτημα. Πληροφορηθήκαμε προφορικά ότι το Υπουργείο ουδέποτε έδωσε σχετική εντολή στο ΙΓΜΕ. (Ταυτόχρονα δυστυχώς, ο γεωλόγος που είχε επισκεφθεί την περιοχή στη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο και νοσηλευόταν πάνω από 2 μήνες).
• Ως προς την τοπογραφική αποτύπωση των κατολισθήσεων, παρόλο που υπάλληλος κλάδου/ ειδικότητας πολιτικού- μηχανικού που διαθέτει ο Δήμος, δεν μπορεί να εκτιμήσει την αρχή, το τέλος και το μέγεθος ενός κατολισθητικού φαινομένου, προβήκαμε σε αποτύπωση των εμφανών ρηγματώσεων και σε συσχετισμό αυτών με τη θέση των ανεμογεννητριών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Τοπική Κοινότητα Κρικέλου και αποστέλλοντας το χάρτη με την αποτύπωση στο δικηγορικό γραφείο του κ. Ξανθούλη, στο οποίο έχει αναθέσει ο Δήμος το χειρισμό της υπόθεσης. Επί του αιτήματος για γεωλογική έκθεση κατόπιν επικοινωνίας του Δημάρχου Καρπενησίου με τον γεωλόγο κ. Στάππα, ο οποίος εκπονεί τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ, τον παρακάλεσε να προβεί στη σύνταξη της έκθεσης σε συνεννόηση με τον κ.Ξανθούλη και αν απαιτηθεί δαπάνη να την αναφέρει στον Δήμαρχο για να την καλύψει.
Αυτές είναι οι ενέργειες του Δήμου Καρπενησίου και του Δημάρχου που βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, με το αρμόδιο δικηγορικό γραφείο του κ. Ξανθούλη και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, για την παροχή όλων των στοιχείων με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε στους αρμόδιους που αποφασίζουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας, αλλά και στους «ευαίσθητους» που εκ του μακρόθεν καταγγέλλουν για κωλυσιεργία.
Λυπούμαστε ειλικρινά που μια μικρή μερίδα της Κίνησης Πολιτών, με την οποία είμαστε σε στενή και άψογη διαρκή συνεργασία, εξακολουθεί ασυλλόγιστα να «πετάει λάσπη» όπως έπραξε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Απριλίου. Λυπούμαστε και αναρωτιόμαστε για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επίθεσης στον μόνο πραγματικό συμπαραστάτη (με έργα και όχι μόνο με ευχάριστες εξαγγελίες), το Δήμο Καρπενησίου, για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Καρπενησίου και ο Δήμαρχος προσωπικά, παρά τη λάσπη που δέχονται, θα συνεχίσουν να συνδράμουν με το σύνολο των δυνάμεών τους προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της περιοχής μας, αφήνοντας σε άλλους πιο «ευαίσθητους» την άσκηση μικροπολιτικής σε βάρος του τόπου.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου
Νικόλαος Σουλιώτηςhttp://www.evrytanikospalmos.gr

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σεμινάριο επιμόρφωσης του Δήμου Αγράφων



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο επιμόρφωσης για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Αγράφων σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου.
Όλα τα ΚΕΠ του Δήμου Αγράφων καθώς και το ταμείο του Δήμου  θα λειτουργήσουν κανονικά για την εξυπηρέτηση των Πολιτών.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.

 Του Αθανασίου Καρυώτη,  Ταμίας της Π.Ο.Σ.Σ.
kariotis athanasios
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ,την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του οπλαρχηγού των Κλεφταρματολών Αντώνη Κατσαντώνη και η ονοματοδοσία της αντίστοιχης πλατείας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θ. Κολοκοτρώνη και Χ. Δοϊτσίδη, στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρούπολης.
 Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με σκοπό να τιμηθεί ο αγωνιστής των Αγράφων  Αντώνης Κατσαντώνης για την τεράστια συμβολή του στα πεδία των μαχών ως ένα πρότυπο Έλληνα με αλύγιστο και ανδρείο φρόνημα και χαρίσματα στρατηγικού νου.
 Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου , κ. Μπίκος Παναγιώτης , καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο , με επικεφαλή τον κ. Μπίκο Βασίλειο, για την σύλληψη της ιδέας καθώς επίσης και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης , κ. Λαμπάκη Ευάγγελο , και το δημοτικό συμβούλιο για την υλοποίηση του έργου. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων , κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος , ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης , τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του τιμώμενου ήρωα στην απελευθέρωση του έθνους και αναφέρθηκε στις αξίες που πρέπει να μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές μέσα από την Παράδοση και την Ιστορία του ελληνικού έθνους.
Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο ταμίας της ΠΟΣΣ κ Καρυώτης Αθανάσιος και ο ειδικός γραμματέας Γκόγκος Γεώργιος, επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν Καβάλας κ Δαλακούρα Χρύσα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ξάνθης κ Μπίκος Γεώργιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν Ροδόπης κ Νάκος Γεώργιος
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε από τον Σαρακατσάνο τραγουδιστή κ. Σερμπέζη Βασίλη , με την ερμηνεία ενός τραγουδιού προς τιμή του οπλαρχηγού Αντώνη Κατσαντώνη. 
Στην συνέχεια ,με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου , ακολούθησε εκδήλωση στο Κηποθέατρο του Πάρκου Προσκόπων με τίτλο «Κατσαντώνης – Τραγουδώντας το θρύλο», στην οποία οι καλλιτέχνες : Βασίλης Σερμπέζης, Σταύρος Μπόνιας και Παναγιώτης Ούτος ερμήνευσαν τραγούδια αφιερωμένα στον ηρωικό αγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. 
Ακολουθεί ο λόγος του προέδρου της Π.Ο.Σ.Σ.
IMG 0196
Η σημερινή εκδήλωση μπολιάζει με ευαισθησία το σώμα της Ελληνικής Κοινωνίας και ανασταίνει μνήμες που μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους και στητούς απέναντι σε γεγονότα, τα οποία έχουν απελπίσει πολλούς και τρομάζουν τον κόσμο για τα επερχόμενα.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Δήμος Αγράφων συμμετείχε στo πλαίσιo της Δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με εκδρομή που πραγματοποίησε την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.
Στο πλαίσιο  της «Πράσινης Πολιτιστικής Διαδρομής», οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Παλιό Γεφύρι της Βίνιανης, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα, την Επισκοπή, το Γεφύρι του Μανώλη και το Κάστρο της Τσούκας.
Εκτός προγράμματος, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν και το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος  «Γ. Καφαντάρης» στην Ανατολική Φραγκίστα, όπου εκεί φυλάσσονται κειμήλια της Ιεράς Μονής του Σωτήρος. 

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Συνεχείς υπογραφές συμβάσεων από τον Κώστα Μπακογιάννη



8 έργα προϋπολογισμού άνω του 1.000.000 ευρώ
για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Υπογράφηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη 8 συμβάσεις που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ (1.054.893,71 ευρώ), για την εκτέλεση σημαντικών έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσβαση σε απομακρυσμένα σημεία της Περιφέρειας, βελτιώνουν επαρχιακά οδικά δίκτυα και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε αυτή τη δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εποχή, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την κατασκευή όσο το δυνατόν περισσότερων έργων υποδομής.
Οι συμβάσεις αφορούν τα εξής έργα:

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Αποκαλυπτήρια μνημείου Κατσαντώνη στην Αλεξανδρούπολη


Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου

Syl Evrou Mnimio Katsantoni 02
Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του οπλαρχηγού των Κλεφταρματολών Αντώνη Κατσαντώνη και ονοματοδοσία της αντίστοιχης πλατείας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θ. Κολοκοτρώνη και Χ. Δοϊτσίδη, στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρούπολης.
Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Κηποθέατρο του Πάρκου Προσκόπων στις 21:00, με τίτλο «Κατσαντώνης – Τραγουδώντας το θρύλο», στην οποία θα ερμηνεύσουν τραγούδια οι: Βασίλης Σερμπέζης, Σταύρος Μπόνιας και Παναγιώτης Ούτος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
* Στη φωτογραφία το μνημείο Κατσαντώνη στα Άγραφα Ευρυτανίας
Πηγή:
Alexandroupoli Online

Η αρχή για την δημιουργία τράπεζας αίματος των Σαρακατσαναίων γίνεται από το Αγρίνιο (Σύλλογος Βάλτου – Ξηρόμερου και Ευρυτανίας)


ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Η αρχή για την δημιουργία τράπεζας αίματος των Σαρακατσαναίων γίνεται από το Αγρίνιο (Σύλλογος Βάλτου – Ξηρόμερου και Ευρυτανίας)
Για την δημιουργία διαρκούς παρακαταθήκης αίματος για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βάλτου – Ξηρόμερου και Ευρυτανίας, ανέλαβε την δημιουργία της Τράπεζας Αίματος των Σαρακατσαναίων.
Ως υπεύθυνοι, προκειμένου να δημιουργηθεί η εν λόγω τράπεζα αίματος, έχουν τεθεί οι κύριοι: Καραγκούνης Απόστολος (εκ μέρους του Δ. Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.) και Κουτσουπιάς Δημήτριος (εκ μέρους του Συλλόγου).
Με σκοπό να διασφαλιστεί η άμεση διάθεση αίματος και να γίνει η αρχή, ο Σύλλογος Βάλτου – Ξηρόμερου και Ευρυτανίας, διοργανώνει την πρώτη αιμοδοσία γι αυτό το σκοπό, το Σάββατο 13 Ιουνίου στο νοσοκομείο του Αγρινίου.
Σχετική ενημέρωση για την δημιουργία και την λειτουργία, της Τράπεζας Αίματος των Σαρακατσαναίων, θα γίνει σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Τρικάλων, στο 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί στα Περτουλιώτικα Λιβάδια στις 26-27 και 28 Ιουνίου.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 & Κυριακή 7 Ιουνίου 2015




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 & Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», διοργανώνει αρχαιολογικές περιηγήσεις στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία των Δήμων αρμοδιότητάς της, ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, το Κ.Π.Ε. Στυλίδας – Υπάτης
και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Υπάτης «Οι Αινιάνες».
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΛΑΜΙΑ
·           Πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή του Κάστρου Λαμίας. Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου και στην Παναγία Αρχοντική.
Ώρα εκδήλωσης: 9.30 - 13.00.
Σημεία συνάντησης: Στις 9.30 και 11.30 το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, και στις 10.30 η Παναγία Αρχοντική.
ΥΠΑΤΗ
·           Ξενάγηση και περιήγηση στην παλαιοχριστιανική βασιλική των Βαρκών της Υπάτης. Μετάβαση, στη συνέχεια, στην Υπάτη, ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας και γνωριμία με τα εκθέματα της παλαιοχριστιανικής περιόδου (ψηφιδωτά, αρχιτεκτονικά μέλη ναών κλπ).
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 - 13.00.
Σημείο συνάντησης: Βαρκά Υπάτης.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΛΑΜΙΑ
·           Περιαστικός πολιτιστικός περίπατος στην περιοχή του Κάστρου Λαμίας.
Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην Παναγία Αρχοντική, τον σπουδαιότερο μεταβυζαντινό ναό (1760) της Λαμίας,  στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου και στην περιοδική έκθεση «Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.
Ώρα εκδήλωσης: 9.30 - 11.30.
Σημείο συνάντησης: Η Παναγία Αρχοντική.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 & Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», διοργανώνει αρχαιολογικές περιηγήσεις στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία των Δήμων αρμοδιότητάς της, ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
Σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Στυλίδας – Υπάτης
και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Υπάτης «Οι Αινιάνες».
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΛΑΜΙΑ
·           Πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή του Κάστρου Λαμίας. Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου και στην Παναγία Αρχοντική.
Ώρα εκδήλωσης: 9.30 - 13.00.
Σημεία συνάντησης: Στις 9.30 και 11.30 το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, και στις 10.30 η Παναγία Αρχοντική.
ΥΠΑΤΗ
·           Ξενάγηση και περιήγηση στην παλαιοχριστιανική βασιλική των Βαρκών της Υπάτης. Μετάβαση, στη συνέχεια, στην Υπάτη, ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας και γνωριμία με τα εκθέματα της παλαιοχριστιανικής περιόδου (ψηφιδωτά, αρχιτεκτονικά μέλη ναών κλπ).
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 - 13.00.
Σημείο συνάντησης: Βαρκά Υπάτης.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΛΑΜΙΑ
·           Περιαστικός πολιτιστικός περίπατος στην περιοχή του Κάστρου Λαμίας.
Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην Παναγία Αρχοντική, τον σπουδαιότερο μεταβυζαντινό ναό (1760) της Λαμίας,  στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου και στην περιοδική έκθεση «Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.
Ώρα εκδήλωσης: 9.30 - 11.30.
Σημείο συνάντησης: Η Παναγία Αρχοντική.
ΥΠΑΤΗ
·           Συνάντηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Υπάτη, μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου και ξενάγηση στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο. Μετάβαση πεζή στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Υπάτη, μνημείο μεταβυζαντινών χρόνων και, τέλος, ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη.
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 - 13.00.
Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Υπάτης.

ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Σε συνεργασία με το Δήμο Στυλίδας και το Μουσικό Όμιλο Στυλίδας.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
Συνάντηση στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, στη Στυλίδα. Περιήγηση κατά μήκος του τείχους των αρχαίων Φαλάρων. Πεζοπορία έως την νοτιοδυτική οχύρωση και ξενάγηση στο χώρο των πρόσφατων ανασκαφών. Επιβίβαση σε λεωφορείο και μετάβαση στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου και στο παρεκκλήσιο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ξενάγηση στο Καθολικό της μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και κτίστηκε το 1741.
Μετά το πέρας της ξενάγησης η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Στυλίδας θα ψάλλει  εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ώρα εκδήλωσης: 09:30 - 12.30.
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αγίας Αικατερίνης Στυλίδας.

ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ
Σε συνεργασία με το Δήμο Λοκρών.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
ΑΤΑΛΑΝΤΗ
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης
«Στον Κήπο με τα Κρυμμένα Μυστικά».
Ώρα εκδήλωσης: 09.00 – 13.00.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΛΑΡΥΜΝΑ – ΑΛΕΣ
Πολιτιστικός περίπατος στις οχυρωματικές εγκαταστάσεις της αρχαίας Λάρυμνας (Λάρμες), που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της σύγχρονης πόλης.
Ξενάγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαρύμνης. Πρόκειται πιθανότατα για καθολικό μικρής Μονής, ιδιόμορφου αρχιτεκτονικού τύπου (τρίκογχος ναός με τριμερές Ιερό Βήμα). Αποτελεί σημαντικότατο μνημείο του 12ου αιώνα από τα ελάχιστα σωζόμενα στη Φθιώτιδα.
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αλών, στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Η θέση κατοικήθηκε αρχικά στη Νεολιθική εποχή (6.000-5.000 π.Χ.) και κατά τους ιστορικούς χρόνους αποτέλεσε σημαντική πόλη της Ανατολικής Λοκρίδας.
Ώρα εκδήλωσης: 09.00 – 13.00.

ΔΗΜΟΣ ΜΩΛΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Σε συνεργασία με το Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
Συνάντηση στην πλατεία της Μενδενίτσας. Μικρή πεζοπορία έως το ελληνιστικό τμήμα της οχύρωσης. Στη συνέχεια πεζοπορία στο Μεσαιωνικό Κάστρο.
Ώρα εκδήλωσης: 18.00 – 20.00.
Σημείο συνάντησης: πλατεία Μενδενίτσας.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ – ΕΛΑΤΕΙΑΣ
Σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας
και το Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία».
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΕΛΑΤΕΙΑ
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο «Αλωνάκι» και γνωριμία με την τοπογραφία της περιοχής.
Ώρα εκδήλωσης: 10.30 – 15.00.
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ – ΤΙΘΟΡΕΑ - ΜΟΔΙ
Ξενάγηση στο Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων στην Αμφίκλεια, στην κρήνη Χορευταριά και στον Φράγκικο Πύργο επίσης της πόλης. Περιήγηση στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού με επισκέψεις στην Ιερά Μονή Παναγίας Γαβριώτισσας και στην αρχαία Τιθόρα (οικισμός Βελίτσας). Ξενάγηση στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μόδι.
Ώρα εκδήλωσης: 10.30 – 15.00.
Σημείο συνάντησης: πλατεία Αμφίκλειας.

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
Σε συνεργασία με το Δήμο Δομοκού.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Με αφετηρία το δημοτικό σχολείο θα πραγματοποιηθεί σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία, σε επιλεγμένα μνημεία του Νέου Μοναστηρίου, ώστε οι μικροί μαθητές να έλθουν σε άμεση επαφή με την τοπική ιστορία. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τον πρωτογεωμετρικό θολωτό τάφο στη νότια κλιτύ του γηλόφου «Ταψί». Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε ιερό του τέλους του 6ου – 5ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένο στη Δήμητρα Προερνία, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στην ελληνιστική ακρόπολη της Πρόερνας στο ανατολικότερο και υψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης.
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 – 14.00.
Σημείο Συνάντησης: Δημοτικό Σχολείο Νέου Μοναστηρίου.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΔΟΜΟΚΟΣ – ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Με αφετηρία την πλατεία του Δήμου Δομοκού θα πραγματοποιηθεί σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο, σε  επιλεγμένα μνημεία του Δήμου Δομοκού.
Στο Κάστρο Δομοκού, του οποίου η πρωιμότερη οικοδομική φάση ανάγεται στην αρχαιότητα, οπότε αποτελούσε την ακρόπολη της πόλης των Θαυμακών και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την ύστερη βυζαντινή περίοδο.
Στο Λουτρό ή  Χαμάμ της οθωμανικής περιόδου. Πρόκειται για ένα μικρό κτίσμα τριών χώρων με δύο θολοσκέπαστα τετράγωνα δωμάτια.
Στη Χαμάμ Βρύση, έξω από το Λουτρό στο Δομοκό. Πρόκειται για μια τυπική κρηναία κατασκευή της οθωμανικής περιόδου, η οποία βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία.
Στο Στρογγυλόκαστρο της οθωμανικής περιόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων νότια του οικισμού, παρείχε δυνατότητα ελέγχου της κίνησης προς το πέρασμα της Φούρκας και αποτελεί ένα από τα οψιμότερα οθωμανικά οχυρωματικά έργα στο νοτιοελλαδικό χώρο.
Στον πρωτογεωμετρικό θολωτό τάφο του Νέου Μοναστηρίου, ο οποίος βρίσκεται στη νότια κλιτύ του γηλόφου «Ταψί».
ΣΤ) Στο Ιερό της Δήμητρας Προερνίας. Πρόκειται για ιερό του τέλους του 6ου – 5ου αιώνα π.Χ., το οποίο βρίσκεται σε βραχώδες ύψωμα στα νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης.
Στην Ακρόπολη Πρόερνας, οχύρωση ελληνιστικής περιόδου, στο ανατολικότερο και υψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης.
Ώρα εκδήλωσης: 10.00 – 14.00.
Σημείο Συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Δομοκού.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
Σε συνεργασία με το Δήμο Μακρακώμης.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ – ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟ
Πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή του Δήμου Μακρακώμης.
Περιλαμβάνεται ξενάγηση στον χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Σπερχειάδα, η οποία αποτελεί ιστορικό μνημείο της περιόδου της κατοχής. Στη συνέχεια μετακίνηση με λεωφορείο και ξενάγηση στην αρχαία ακρόπολη στα «Ελληνικά» Φτέρης, στο νεότερο μνημείο της Καλύβας Στεφανή, όπου το Μάιο του 1942 σχηματίστηκε ο πρώτος πυρήνας της οργανωμένης ένοπλης αντίστασης κατά των Γερμανών, και στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας ακρόπολης της Μακρακώμης, στη θέση «Αστέρια» Πλατυστόμου.
Ώρα εκδήλωσης: 10.00  - 13.00.
Σημείο συνάντησης: Η πλατεία της Σπερχειάδας.
Η μετακίνηση από τη Λαμία έως την πλατεία της Σπερχειάδας θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο, το οποίο θα παραλάβει το κοινό από τη Λαμία, από την επάνω πλευρά της πλατείας Πάρκου, στις 9.15.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
Σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, για το κοινό.
ΒΙΝΙΑΝΗ – ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ – ΤΣΟΥΚΑ - ΕΠΙΣΚΟΠΗ
Σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο, σε  επιλεγμένα μνημεία του Δήμου Αγράφων.
Γέφυρα Βίνιανης, μονότοξο πέτρινο γεφύρι από τα μεγαλύτερα της Ευρυτανίας, μεταβυζαντινών χρόνων.
Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανατολικής Φραγκίστας, το σπουδαιότερο μνημείο της ανατολικής Φραγκίστας, μονόκλιτος, τρίκογχος, οθωνικού τύπου Ναός. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή κτίστηκε το 1725 και τοιχογραφήθηκε το 1732.
Γέφυρα του Μανώλη, η αρχαιότερη στην Ευρυτανία. Σύμφωνα με επιγραφή, η οποία πλέον δεν σώζεται, «Εκτίσθη το 1659. Οι κτίτορες Δημήτριος και Μανώλης»
Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία της Επισκοπής), ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, του 9ου αιώνα με πολλές μεταγενέστερες φάσεις. Ανήκει στον λεγόμενο μεταβατικό τύπο του σταυροειδούς ναού με τρούλο και νάρθηκα. Από το 1965 βρίσκεται στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών.
Ώρα εκδήλωσης: 9.30 - 14.00.
Σημείο συνάντησης: Καρπενήσι.



ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ευρυτανίας
και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βράχας.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για σχολικές ομάδες.
ΚΛΑΥΣΙ - ΒΡΑΧΑ
·           Εκπαιδευτική  ξενάγηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Ευρυτανίας στην Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, στο Κλαυσί Ευρυτανίας, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο υλικό τεκμήριο και μοναδικό ανασκαμμένο μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου στην Ευρυτανία και χρονολογείται στο β’ τέταρτο του 6ου αιώνα.
Ώρα εκδήλωσης: 09.00 - 12.30.
Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός του  Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου.
·           Εκπαιδευτική  ξενάγηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Ευρυτανίας στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα, μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τον τρόπο εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών της Μονής, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικές σταυροπηγιακές Μονές της εκκλησιαστικής περιφέρειας της επισκοπής Λιτζάς και Αγράφων. 
Ώρα εκδήλωσης:11.00 – 13.00.
Σημείο συνάντησης: Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.





Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας

Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου
Αρχαιολόγος