Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΔΙΚΑΚΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ,




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων                                      
Γραφείο Δημάρχου
Τηλ: 2237351318                                                                 Κερασοχώρι, 27 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


        Την Κοιλάδα του Αχελώου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου κας Κορίνας Κρέτσου η οποία είναι αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διακαναλική ημερίδα που διοργανώθηκε από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
        Ο Δήμαρχος Αγράφων μετέβη με συνεργάτες του – δημοτικούς συμβούλους, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας προκειμένου να συμμετέχει στην ημερίδα που είχε  θέμα: «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η προαναφερόμενη Ευρωπαία Επίτροπος ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τους Περιφερειάρχες: Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάνν.  

        Χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι: Αγράφων, κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος.

        Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε αφού χαιρέτισε και ευχαρίστησε το κοινό, τις διοργανώτριες Περιφέρειες και την Ευρωπαία Επίτροπο κα Κορίνα Κρέτσου, ανέφερε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτή τη διακαναλική ημερίδα για την πολιτική συνοχή και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το νέο προσανατολισμό της κοινής γεωργικής Πολιτικής και των ευκαιριών που δίνει στην ελληνική πρωτογενή παραγωγική διαδικασία, και την ενημέρωση από την αρμόδια επίτροπο κα Κρέτσου την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της στον τόπο μας. Η κοιλάδα του Αχελώου και οι περιοχές που την περικλείουν όπως ο Δήμος Αγράφων τον οποίο εκπροσωπώ, έχουν πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες εφαρμογής στοχευμένων  δράσεων τόσο στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, κάτι που θα μας βοηθήσει και στην έξοδο από την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, όσο και στο δευτερογενή και τριτογενή παραγωγικό τομέα, εφόσον επικαιροποιήσουμε και προσαρμόσουμε τις πολιτικές και δράσεις μας πάνω στις αναπτυξιακές δυνατότητες και στους άξονες προτεραιοτήτων που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιορίζει. Η σημερινή Ημερίδα μας δίνει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Εύχομαι καλή επιτυχία και ευχαριστώ πολύ».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΝΙΑΝΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ 71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΕΑ.




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων                                      
Γραφείο Δημάρχου
Τηλ: 2237351318                                                                 Κερασοχώρι, 25 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως στην Παλαιά Βίνιανη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου, από το Δήμο Αγράφων και την Τοπική Κοινότητα Βίνιανης, εορταστική εκδήλωση  με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης).
Από τη Δημοτική Αρχή Αγράφων το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Τάκης Κωνσταντίνος, κ. Τσιάμης Θεόδωρος και κα Φεγγούλη Βασιλική. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώτσιας Θωμάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσιτσάνης Λάμπρος, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος του Μουσείου Κορυσχάδων κ. Χαλκιάς Παντελής, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βίνιανης και Πρόεδρος του Μουσείου Βίνιανης κ. Μαντής Παντελής, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Νικοπολίδης Ιωάννης, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Κερασοχωρίου κ. Ζαμπέλης Μάριος, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου πατέρας Ευάγγελος Φεγγούλης, η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καρπενησίου κ. Γιαννιώτης Ιωάννης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους λοιπούς επισήμους. Ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας ειπώθηκε από τον Ιστορικό – Ερευνητή και Διδάκτορα  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Σκαλιδάκη.

Ευεργετική Παράταση για τους σεισμοπαθείς της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Βοιωτίας, μετά από παρέμβαση του Κώστα Μπακογιάννη

Με επείγον έγγραφο του στις  11 Φεβρουαρίου 2015 (αρ.πρωτ.20540/211) προς το Υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών και την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενική Γραμματείας Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παράταση και τον ορισμό εκ νέου προθεσμίας υποβολής αιτήσεων χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για τους πληγέντες πολίτες της Στερεάς Ελλάδας από τους σεισμούς  της 7ηςΑυγούστου 2013 και 6ης Φεβρουαρίου 2014.
Μετά από τις απαραίτητες παρεμβάσεις και διαβουλεύσεις, το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στην έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ και όρισε εκ νέου προθεσμία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015. Ο λόγος που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η παράταση για τις αιτήσεις Στεγαστικής Συνδρομής είναι επειδή έχει υποβληθεί μικρός αριθμός αιτήσεων σε σχέση με το πλήθος των βληθέντων κτιρίων και παραμένουν αδιάθετα τα σχετικά κονδύλια αλλά και επίσης επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση όλων των επικινδύνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Εξέταση Μαστού – Υπερηχογράφημα – Ενημέρωση για Πρόληψη




        Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πολιτικής του και σε συνέχεια των δράσεών του, ο Δήμος Αγράφων με την Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας διοργανώνουν Δωρεάν Εξέταση Μαστού, Υπερηχογράφημα και Ενημέρωση για Πρόληψη για όσες γυναίκες από το Δήμο Αγράφων επιθυμούν να συμμετέχουν.

        Η επίσκεψη και κλινική εξέταση θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αγράφων με επικεφαλής την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας, Επίκουρο καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γυναικολόγο –Χειρούργο και Ειδική Μαστολόγο κα Λυδία Μουζάκα. Η ομάδα από την οποία θα πλαισιώνεται, θα αποτελείται από χειρουργούς, ειδικούς μαστολόγους και ακτινοδιαγνωστές.

Συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού Δήμου Αγράφων



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


        Στο πλαίσιο αναβάθμισης της ιστοσελίδας του Δήμου Αγράφων, συγκεντρώνεται φωτογραφικό υλικό. Για το λόγο αυτό, καλούνται όσοι επιθυμούν και έχουν στην κατοχή τους φωτογραφικό υλικό από το Δήμο Αγράφων, να το προσκομίσουν στο Γραφείο Δημάρχου.
        Θα προτιμηθούν εικόνες σε ψηφιακή μορφή όπου απεικονίζονται τοπικές κοινότητες, τοποθεσίες, μνημεία κ.α. Επιπλέον θα γίνουν δεκτές ασπρόμαυρες φωτογραφίες παλαιότερων ετών. Για όλες τις φωτογραφίες οι οποίες θα επιλεγούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου θα αναφέρεται το όνομα του κατόχου της.
        Η αποστολή φωτογραφικού υλικού γίνεται με την ένδειξη «Φωτογραφικό υλικό Δήμου Αγράφων»,με ακριβή αναφορά της τοποθεσίας αλλά και των στοιχείων επικοινωνίας του κατόχου της. Όσοι διατίθενται μπορούν να τις αποστείλουν είτε ηλεκτρονικά στο email του Δήμου (info@dimos-agrafon.gr) , είτε ταχυδρομικά (κατά προτίμηση σε cd) στη Διεύθυνση: Γραφείο Δημάρχου Αγράφων- Κερασοχώρι Ευρυτανίας – Τ.Κ. 36071.
        Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

Συμμετοχή του Δήμου Αγράφων στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



        Ο Δήμος Αγράφων θα διοργανώσει στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες  Πολιτιστικές Διαδρομές», Πολιτιστική Εκδρομή σε γεφύρια και βυζαντινά μνημεία του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Πράσινη Διαδρομή με ώρα εκκίνησης 9:30π.μ. από το Καρπενήσι. Το πρόγραμμα της διαδρομής συμπεριλαμβάνει:

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών
Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και
Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων

·        Έργο Προϋπολογισμού 1.700.00,00 ευρώ
·        Κώστας Μπακογιάννης: «Διατηρούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την παραδίδουμε στο παγκόσμιο κοινό»

Με έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποκατάσταση σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων για το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών».
Το Θέατρο των Δελφών, παρά την καλή κατάσταση διατήρησής του, παρουσιάζει προβλήματα συντήρησης, που επιδεινώνονται από την αποδόμηση ορισμένων τμημάτων του. Σήμερα, το εν λόγω θέατρο δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, αφενός γιατί πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί ως μνημείο, αφετέρου γιατί ενέχει στοιχεία επικινδυνότητας, που το καθιστούν μη ασφαλές για το κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ -το οποίο έχει αναπτύξει πάγια συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την ανάδειξη και την ενοποίηση των πολιτιστικών μνημείων- κατάρτισε μελέτη, βάσει τις οποίας υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Δελφών
Το υποέργο 1 θα υλοποιηθεί από Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος απολογιστικά και με αυτεπιστασία.
1.         Εργασίες πεδίου (ανασκαφικές διερευνήσεις στις απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου και στην περιοχή περί το βόρειο ανάλημμα, απομάκρυνση επιχώσεων, τμηματικές ή συνολικές αποσυναρμολογήσεις νεώτερων αργολιθοδομών, διαμορφώσεις, αποψιλώσεις, αποχωματώσεις, επιχωματώσεις)
2.         Μετακίνηση, μελέτη και αποτύπωση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από τα αναλήμματα, το κοίλο και την σκηνή. Ταύτιση και ένταξή τους στη σχεδιαστική αποκατάσταση του κοίλου.
3.         Εκπόνηση εξειδικευμένων επιμέρους μελετών στο πλαίσιο επικαιροποίησης και συμπλήρωσης του φακέλου του έργου:
-           Μελέτη εργοταξίου
-           Γεωτεχνική διερεύνηση και μελέτη
-           Επικαιροποίηση μελέτης σύνθεσης κονιαμάτων, ενεμάτων και τεχνητού λίθου.
-           Μελέτη εφαρμογής για την αποκατάσταση των αναλημμάτων του θεάτρου.
-           Μελέτη συγκόλλησης αρχιτεκτονικών μελών
-           Μελέτη απορροής όμβριων υδάτων θεάτρου και βόρειου πρανούς
4.         Προμήθεια νέων λίθων
5.         Αποκατάσταση αναλημμάτων (παρόδων, πλευρικά και βόρειο ανάλημμα).
6.         Αποκατάσταση του κοίλου (καθαιρέσεις σύγχρονων αργολιθοδομών, αποσυναρμολογήσεις, συγκολλήσεις, ανατάξεις, συμπληρώσεις με αρχαίο και νέο υλικό, διαμορφώσεις απογυμνωμένων περιοχών του κοίλου, συμπλήρωση διαζώματος, αποκατάσταση υπόβασης εδωλίων, συμπλήρωση πλακών επίστεψης ποδίου κάτω κοίλου, κάλυψη και επίχωση δυτικού αγωγού του κοίλου)
7.         Αποκατάσταση των ορθοστατών της ορχήστρας και καθαρισμός του περιμετρικού αγωγού.
8.         Εργασίες αποστράγγισης στο θέατρο και το βόρειο πρανές του κοίλου.
Με την υπογραφή της σύμβασης μπορεί το έργο να ξεκινήσει άμεσα καθώς η Περιφέρεια έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατανομή των πιστώσεων.  

ΥΠΟΕΡΓΟ 2 «Ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Δελφών»
Το Υποέργο 2 θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κατόπιν διενέργειας δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού και ανάθεσης σύμβασης για την παροχή υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3316/2005 και τη λοιπή  κείμενη νομοθεσία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.700.000,00 ευρώ. 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Έχουμε τη μεγάλη ευλογία να βρίσκονται στην Περιφέρειά μας, οι Δελφοί, με πολιτιστικά μνημεία που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και ιστορία που φτάνει στα πέρατα της γης. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την σπουδαία αυτή πολιτιστική μας κληρονομιά, να τη διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε ανέγγιχτη από το χρόνο, ασφαλή και προσβάσιμη στους πολίτες όλου του κόσμου».  

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΝΙΑΝΗ



Κερασοχώρι, 18 Μαΐου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




     Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σεμινάριο Τυροκομίας που διοργάνωσε ο Δήμος Αγράφων και το οποίο έλαβε χώρα στο Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως στην Παλιά Βίνιανη.
     Εισηγητής του Σεμιναρίου ήταν ο κ. Γραμματικάκης Χριστόδουλος Γαλακτοκόμος - Τυροκόμος του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρασκευή Κίτρινων Τυριών βραχείας και μακράς ωρίμανσης (κεφαλοτύρι γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, καπνιστό κ.α.)  με Θεωρία αλλά και Πρακτική Εφαρμογή.
    

"ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2015 ¨ στον Ιστορικό Μάραθο



Σας προσκαλούμε στον Ιστορικό Μάραθο Αγράφων Ευρυτανίας για την εκδήλωση
"ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2015"  , την Κυριακή της Πεντηκοστής,  στις 31 Μαΐου 2015.
Παράκληση για τη σχετική ανάρτηση/δημοσίευση/προώθηση της συνημμένης
πρόσκλησης. Επίσης συνημμένα: Λιθόγραφο (δεκαετία του 1910 περίπου από το
λιθογράφο ΧΡΗΣΤΙΔΗ)   που απεικονίζει τη μάχη της Σπανορούλας, στο Μάραθο,
όπου ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ εξόντωσε το διώκτη του   Βεληγκέκα, πρωτοπαλίκαρο του Αλή
Πασά,  το 1807.

«διαφάνεια@Στερεά» από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Πρόληψη ενόψει καλοκαιριού για τον καταρροϊκό πυρετό


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

                                                                                                Λαμία  5  Μαΐου  2015


Η Γενική Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους σε συνέχεια της εμφάνισης του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα το προηγούμενο έτος και των προβλημάτων που προκάλεσε στην κτηνοτροφία της Περιφέρειας μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, και δεδομένων των καιρικών συνθηκών της εποχής (αύξηση της θερμοκρασίας), οι οποίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου που είναι φορέας της νόσου ότι.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται με αιματοφάγα έντομα (σκνίπες) του γένους Culicoides. Προσβάλλει όλα τα  μηρυκαστικά, αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα και ο μόνος τρόπος προστασίας των ζώων είναι η καταπολέμηση τoυ εντόμου που μεταδίδει την νόσο γι αυτό το λόγο.
  1. Θα πρέπει να γίνει ψεκασμός των κοπροσωρών και των στάβλων (στρωμνή) με σκευάσματα κατάλληλα για την αντιμετώπιση του εντόμου.
  2. Προληπτικά να γίνει ψεκασμός των ζώων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά - εξωπαρασιτοκτόνα.
  3. Να γίνεται άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με την εμφάνιση ύποπτων κρουσμάτων, καθώς το νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα:
  1. Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42°C)
  2. Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών καθώς και της γλώσσας – κυανή γλώσσα)
  3. Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες
  4. Έντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου
  5. Χωλότητα λόγω φλεγμονής της στεφάνης της χηλής και ποδοδερματίτιδα
  6. Απίσχναση
  7. Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Corina Cretu στον Κώστα Μπακογιάννη

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Corina Cretu
στον Κώστα Μπακογιάννη


Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα βρέθηκε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Corina Cretu.
Την κ. Cretu υποδέχθηκε στο γραφείο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, κ. Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες, κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, κ. Γιάννη Περλεπέ και κ. Ηλία Σανίδα.
Εν συνεχεία, η Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία και αυτή της Περιφέρειας κατευθύνθηκαν στο Ενιαίο Σχολικό Συγκρότημα Λαμίας, προκειμένου η Επίτροπος να ξεναγηθεί σε ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας. Το εν λόγω έργο, τελικού κόστους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, στεγάζει το 5ο και 6ο Λύκειο Λαμίας σε μία έκταση 9 στρεμμάτων, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους.