Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων - Οι Πρόδρομες Εργασίες Συνεχίζονται.


Ο ΠΙΟ ΥΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων - Οι Πρόδρομες Εργασίες Συνεχίζονται
Μετά την πρώτη κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2014, ακολούθησε η δεύτερη, με σκοπό, την αρτιότερη οργάνωση του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Σαρακατσαναίων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, στην αίθουσα συσκέψεων του ξενοδοχείου ABC στη Θεσσαλονίκη. Σ' αυτή τη συνάντηση παρευρέθησαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, της Οργανωτικής Επιτροπής και ορισμένοι παρατηρητές.
Στην πολύωρη συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τίτλο του Συνεδρίου και τις Θεματικές Ενότητες αυτού, οι οποίες θα αποτελέσουν και την πρώτη ανακοίνωση του Συνεδρίου.
Η πρώτη Εγκύκλιος – Ανακοίνωση, για την πρόσκληση ενδιαφέροντος της συμμετοχής στο Συνέδριο των Εισηγητών, θα γίνει, μόλις ολοκληρωθεί το ειδικό site που δημιουργείται από την Ομοσπονδία, για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί στη πρώτη συνάντηση, για το τίτλο του συνεδρίου, κωδικοποιηθήκαν και ομόφωνα αποφασίστηκε ως τίτλος του Συνεδρίου να είναι:
«Σαρακατσαναίοι: Πορεία και προοπτική στον χώρο και στον χρόνο».
Με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Καψάλη, ο οποίος ανέλαβε και την σύνταξη της πρώτης εγκυκλίου, προχώρησαν οι συζητήσεις, οι οποίες επικεντρωθήκαν στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, που προσδιορίστηκαν, μετά τις τοποθετήσεις όλων των μελών τις Επιστημονικής Επιτροπής.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, επί των οργανωτικών θεμάτων. Αποφασίστηκε, μόλις ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί η πρώτη εγκύκλιος, να σταλεί άμεσα η διακήρυξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, ούτως ώστε να προκαλέσει το Παγκόσμιο Ερευνητικό Ενδιαφέρον της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τίμησαν με την παρουσία τους την συνάντηση:
Από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου:
 • Γκοδόλιας Γεώργιος ( Καθηγητής Ορθοπεδικής Δ.Π. Θράκης )
 • Καρατάσιου Μαρία (Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π. Θεσ/νίκης)
 • Καψάλης Γεώργιος (Καθηγητής- Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
 • Σερμπέζης Βασίλειος (Αν. Καθηγητής Μεθοδικής διδακτικής του χορού Δ.Π. Θράκης)
 • Σκεύας Αντώνιος ( Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπ. Ιωαννίνων)
 • Σούλιος Γεώργιος (Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π. Θεσ/νίκης)
 • Στεργίου Σπυρίδων (Dr Εκκλησιαστικών Σπουδών-Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών)
Από την Επιστημονική Επιτροπή της Ομοσπονδίας
 • Κατσαρός Νικόλαος (Δικηγόρος, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής)
 • Κουτσοκώστας Ιωάννης (Συνταξιούχος Γεωπόνος -Συγγραφέας)
Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου:
 • Μουτσιάνας Γεώργιος ( Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ)
 • Παππάς Κωνσταντίνος (Αντιπρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ)
 • Δερβίσης Ανδρέας ( Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ)
 • Καρύωτης Αθανάσιος ( Ταμίας Π.Ο.Σ.Σ)
 • Κατσιούλας Απόστολος ( Μέλλος Π.Ο.Σ.Σ)
 • Γιαννιώτης Θεόδωρος ( Επίτιμος Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ)
 • Επίσης παρόν ήταν και ο κ. Σουφλιάς Ηλίας εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων A.S.A. η οποία είναι και χορηγός του Συνεδρίου.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ:
 • Ζαχείλα Αικατερίνη (Εθελόντρια-Συνεργάτης Επιτροπής Νεολαίας Π.Ο.Σ.Σ)
 • Λέφας Γρηγόριος (Πρόεδρος Συλ. Σαρακ. Ν. Πιερίας)
 • Λουκοβίτης Ιωάννης ( Πρόεδρος Συλ. Σαρακ. Ν.Θεσ/νίκης)
 • Τριάντης Γεώργιος (πρόεδρος του Συλ. Φοιτητών Θεσ/νίκης)

Συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Σ στην γιορτή Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου με τον σύλλογο Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Άγραφων»Το Σάββατο του Λαζάρου 4/4/2015 και την Κυριακή των Βαΐων, 5/4/2015, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έγινε ο εορτασμός της 189ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου. Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιο συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η έξοδος ήταν η κατάληξη ενός άνισου, με όρους αριθμητικής σύγκρισης, αγώνα μεταξύ των αναρίθμητων Τούρκων και λιγοστών Ελλήνων και φιλελλήνων υπερασπιστών της ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Στη μεγάλη αυτή Γιορτή συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων την οποία εκπροσώπησε ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρόμερου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ». Ο σύλλογος, συμμετείχε στην πομπή από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων, κρατώντας το λάβαρο της Π.Ο.Σ.Σ. δίνοντας έτσι δυναμικό παρόν εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία και όλους τους Σαρακατσάνους, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, μέσα στους οποίους υπήρχαν Σαρακατσάνοι, στρατηγοί, οπλαρχηγοί και απλοί πολίτες.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Στους αγωνιστές της πολιορκημένης Πόλης συγκαταλέγονται και επιφανείς οπλαρχηγοί Σαρακατσαναίοι, πέρα από το ανώνυµο πλήθος των Σαρακατσαναίων παλικαριών τους, που πάντοτε ήταν στο πλευρό τους. Ο Σαρακατσάνος κλεφταρµατωλός του αρματολικιού της Βόνιτσας Γεώργιος Τσιόγκας µε το σώµα του, που αποτελείτο κατά το μεγαλύτερο µέρος από συµπατριώτες του κτηνοτρόφους των ξεκαλοκαιριών των Τζουμέρκων και των χειμερινών λιβαδιών της νότιας Ηπείρου, χρημάτισε στρατιωτικός διοικητής του πολιορκημένου Μεσολογγίου, για να παραδώσει το αξίωµα στον Νότη Μπότσαρη, όταν η «στενούρα» και η υγρασία της πόλης κατέστησε ανέφικτη τη δυνατότητά του να το διοικεί. Οι Σαρακατσαναίοι κλεφταρµατωλοί του αρματολικιού του Καρπενησίου, που περιελάμβανε τα αρματολίκια του Σολοβάκου, του Βλοχού και των Πολιτοχωρίων, Αλεξάκης και Κων/νος Συκάς ή Βλαχόπουλος, µε τα παλικάρια τους είχαν σηµαντική συμμετοχή στην απόκρουση των επιθέσεων του Κιουταχή και του Ιµπραήµ για να εκπορθήσει την Πόλη. Μάλιστα ο Αλεξάκης Συκάς ή Βλαχόπουλος χρημάτισε και Υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση που σχημάτισε ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι. Ο δε αδελφός του Κων/νος, που προήχθη σε Στρατηγό, όπως και ο Αλεξάκης, µετά την απελευθέρωση της χώρας µας ίδρυσε την Ελληνική Βασιλική χωροφυλακή. Οι κλεφταρµατωλοί Λαµπραίοι ή Λαµπροπουλαίοι και Αραπογιανναίοι ήταν ξαδέλφια του Αλεξάκη και του Κων/νου.
Κορυφαίος οπλαρχηγός, χιλίαρχος και κατόπιν Στρατηγός , υπερασπιστής των ελεύθερων πολιορκημένων ήταν ο Σαρακατσάνος αρµατωλός Κλινοβού Ασπροποτάµου, καπετάν Γρηγόρης Λιακατάς. Γόνος της µεγάλης Σαρακατσάνικης οικογένειας των τσελιγκάδων Λιακατέων, γαµπρός του αρµατωλού του Ασπροποτάµου Νικολάου Στουρνάρη, ανεψιός του αρµατωλού Ολύµπου και Ραψάνης Νασιούλα Λιακατά, µετά τη διάλυση των κλεφταρµατωλών του Ασπροποτάµου και της Πίνδου από το Σκόδρα Πασά κατέβηκε µε τον πεθερό του στο Μεσολόγγι και αγωνίστηκε εκεί µέχρι τον ηρωικό του θάνατο στο νησάκι Ντολµά του Αιτωλικού, εκτός από µια περίοδο που έκανε εκστρατεία για να καταλάβει τα Γιάννενα. Στο Μεσολόγγι µε τον Νικ. Στουρνάρη διατάχθηκαν να φυλάγουν την τάπια - προµαχώνα τερίµπιλε, που σήµαινε φοβερά επικίνδυνη και θανατηφόρα. Και όταν ο πασάς Ιµπραήµ άρχισε να καταλαμβάνει το ένα µετά το άλλο τα νησάκια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου για να κάνει πιο ασφυκτική την πολιορκία και να πλησιάσει περισσότερο την πόλη από τη θάλασσα, ο Γρηγόριος Λιακατάς µε τους 300 περίπου άνδρες του σώµατος του προθυμοποιήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του Ντολµά. Όταν όλοι οι άλλοι Στρατηγοί έλεγαν όχι εκείνος είπε το «θα πάω εγώ» εν γνώσει του ότι εκεί θα εύρισκε το θάνατο. Τον ακολούθησαν και 80 δικοί, δηλαδή 3 αδέλφια του, 36 ξαδέλφια, κουµπάροι, ανεψιοί και λοιποί συγγενείς και πιστά παλικάρια. Σ' αυτούς προστέθηκαν και άλλοι 200 περίπου Ασπροποταµίτες από τον Κλινοβό και τα γύρω χωριά, που µαζί µε τους συγγενείς του ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Οι λίγοι εκείνοι γενναίοι αντιµετώπισαν2000 Αρβανίτες µε επικεφαλής τον Μανούση Σερβάνη και άλλους 2000 πεζούς και καβαλάρηδες Αγαρηνούς του Ιµπραήµ με γενικό Αρχιστράτηγο το γαµπρό του Χουσεΐν Μπέη. Η µάχη που ακολούθησε θυµίζει εκείνη των Θερμοπυλών του Λεωνίδα, τη γιγαντομαχία στο Καλπάκι, στα βουνά της Βόρειας Ηπείρου το 1940. Το αποτέλεσµα της µάχης εκείνης ήταν 1000 περίπου Αγαρηνοί έπεσαν στο πεδίο της µάχης και ανάµεσα σε αυτούς και ο επικεφαλής των Αρβανιτών Σερβάνης. Αργότερα στην Κλείσοβα έπεσε και ο γαµπρός του Ιµπραήµ, Χουσεΐν Μπέης. Και από την άλλη πλευρά έπεσαν όλοι, πλην ενός, και µαζί, τελευταίος µάλιστα µε σπασμένο το σπαθί στο χέρι του, ο ήρωας Γρηγόρης Λιακατάς.
Θα ήταν όµως σοβαρή παράλειψη αν δεν αναφερόταν και η βοήθεια και η συµπαράσταση στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκηµένων του γιου της Καλογριάς, του αρχιστράτηγου της Ρούµελης, Γεωργίου Καραϊσκάκη. Σαρακατσάνος σίγουρα και αναμφισβήτητα από τη µάνα του Ζωή Ντιµισκή, αδελφή του Σαρακατσάνου κλεφταρµατωλού Γ. Ντιµισκή και πρώτη εξαδέλφη του επίσης Σαρακατσάνου καπετάνιου στο αρματολίκι του Ραδοβιτσίου Γώγου Μπακόλα. Σαρακατσάνος όµως και από την πλευρά του Σαρακατσάνου πατέρα του ∆ηµητρίου Ίσκου ή Καραΐσκου, γιου του Λαλογιώργου Ίσκου, αρµατωλού του Κάτω Βάλτου.
Ο Καραϊσκάκης µε το στράτευµά του σ' όλο το διάστηµα της πολιορκίας πολιορκούσε τους πολιορκητές και κάθε φορά που του δινόταν κάποια ευκαιρία, παρά το ολιγάριθµο στράτευµά του µπροστά στις χιλιάδες των αντιπάλων του, επετίθετο εναντίον τους και τους προκαλούσε πολλές φθορές σε έµψυχο και άψυχο υλικό. Κατά την έξοδο ευρίσκετο ασθενής εις το στρώµα και δεν µπόρεσε να βοηθήσει συνεπεία µάλιστα και µιας ραγδαίας νεροποντής. "Μόνον ο Καραϊσκάκης έδωσεν βοήθεια πάντα εις ηµάς" ... "τον Καραϊσκάκη τον ευγνωµονούµεν και θα τον ευγνωµονούµεν όλη η φρουρά" λέγει ο Νικ. Στουρνάρης.
Είναι εποµένως αξιόλογη η συμμετοχή των Σαρακατσαναίων, στον αγώνα των Μεσολογγιτών να κρατήσουν ελεύθερη την πατρίδα τους...