Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης στον Κώστα Μπακογιάννη

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, στη Λαμία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καλωσορίσαμε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον Υπουργό, κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος χαίρει βαθύτατης εκτίμησης ως άνθρωπος, επιστήμονας και πολιτικός. Συζητήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια μας. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τα σώματα ασφαλείας και να εξάρω το έργο των Ελλήνων αστυνομικών και πυροσβεστών, που 365 ημέρες τον χρόνο, με ήλιο, βροχή και χιόνι, στέκονται δίπλα στον πολίτη.
Μοιραστήκαμε επίσης και κάποιους προβληματισμούς μου. Είναι ακατανόητο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπραγματεύεται, είτε μέσω δημοσίων δηλώσεων, είτε με επισκέψεις βουλευτών στον Κουφοντίνα, με τρομοκράτες. Είναι ακατανόητο ότι, με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις και απελευθερώνονται έτσι απλά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατά συρροή δολοφόνοι, ληστές και βομβιστές, όπως ο Ξηρός, αγνοώντας ακόμη και την Ένωση των Εισαγγελέων. Είναι ακατανόητο ότι καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Λες και όλοι οι έγκλειστοι στις φυλακές είναι το ίδιο. Είναι επίσης ακατανόητο, πως αντιμετωπίζονται καταληψίες δημοσίων κτιρίων και πανεπιστημίων -μέχρι και στη βουλή φτάσανε- ως χαρωποί επισκέπτες. Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει επιτέλους ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι -όπως όλοι πιστεύουμε- η διαστρεμμένη ιδεοληψία δεν έχει σχέση με την αριστερά και η βία δεν είναι αποδεκτό μέσο για την επίλυση των διαφόρων μας. Η κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παραλείψεις της εκτρέφει το τέρας του αυταρχισμού και του φασισμού».

Σύσκεψη στο Δήμο Αγράφων για τις παλιές οφειλέςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη στο Δήμο Αγράφων για τις παλιές οφειλές

Σύσκεψη πραγματοποίησε ο Δήμος Αγράφων το μεσημέρι της  περασμένης Κυριακής 29 Μαρτίου 2015, με την Εκτελεστική Επιτροπή και την Οικονομική Επιτροπή, με μοναδικό θέμα τη ρύθμιση των παλαιών οφειλών του Δήμου.
Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο έγκριτος δικηγόρος Αθηνών κ. Αλεξόπουλος Βασίλειος, προκειμένου να δώσει τις νομικές  συμβουλές του επί του θέματος. Ως γνωστόν ο κ. Αλεξόπουλος είναι νομικός σύμβουλος τριών μεγάλων δήμων της Αττικής με μεγάλη εμπειρία στα θέματα των ΟΤΑ.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ο τρόπος και η διαδικασία τακτοποίησης των παλαιών οφειλών του Δήμου.
Μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση και ανοιχτή συγκέντρωση με όλους τους ενδιαφερόμενους και στόχος του Δήμου είναι να μπορέσει να τακτοποιήσει όλες τις παλιές νόμιμες οφειλές, προκειμένου να κλείσει το μέτωπο των οφειλών και να μπορέσει να υλοποιήσει πλέον το πρόγραμμά του.
Ο χρόνος και ο τόπος που θα γίνει η ανοιχτή συγκέντρωση θα ανακοινωθεί από το Δήμο με δελτίο τύπου, μετά το Πάσχα.

Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης ΕΥΧΕΣ
   Η Ανάσταση του Θεανθρώπου που έρχεται πάντα μαζί ε την Άνοιξη και το Άγιο Φως της Ανάστασης να μας φωτίζουν και να μας οδηγούν σε κάθε μας βήμα.
    Με την ευχή επίσης η χώρα μας το συντομότερο να βγει από την κρίση και να μπει σε τροχιά Ανάπτυξης.
                                                                            Με αγάπη
                                                                   Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης
                                                                 Περιφερειακός Σύμβουλος

«Τριήμερες εκδηλώσεις ενόψει του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Κιλκίς»


ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΟΡΙΩΝ

«Τριήμερες εκδηλώσεις ενόψει του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Κιλκίς»
Εξέπληξε για άλλη μία φορά ευχάριστα, η δυναμική του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Κιλκίς και στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ, το τριήμερο 27-28 και 29 Μαρτίου 2015 σε συνεργασία του οικοδεσπότη Συλλόγου Σαρακατσαναίων του Νομού Κιλκίς «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με στίγμα: «Την βιωματική ενασχόληση των νέων με την παράδοση».
Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν την συμβολή των προκατόχων, αφήνοντας έξω την εσωστρέφεια.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνέδρων και επισκεπτών, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί και με έντονη την παρουσία των νέων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων του Νομού Κιλκίς «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Πραγματοποιήθηκε δε, υπό την αιγίδα του Δήμου του Κιλκίς και την «Περιφερειακή Ενότητα του Νομού Κιλκίς».
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 27/3/2015 στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ της πόλης, στις 6.30μ.μ με την προσέλευση των συνέδρων και του κοινού. Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Θόδωρου Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος». Το βιβλίο εκδόθηκε από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» και παρουσιάστηκε με εξαιρετικό τρόπο από τον Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ομοσπονδίας κ. Σκεύα Αντώνιο. Πρόκειται για το πρώτο Σαρακατσάνικο βιβλίο που αναφέρεται στον ιδιαίτερο τρόπο εκμάθησης των γραμμάτων.
Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Κιλκίς παρουσίασαν τα δρώμενα :
Τραγούδια του γάμου (συμμετείχε η χορωδία του συλλόγου)
 • Ο Τσέλιγκας και οι 5 κόρες (παραμύθι)
 • Η προδοσία του Κατσαντώνη
 • Το προξενιό (μουραπάς)
 • Ο Καπετάν Κώστας Γαρέφης.
Η βραδιά έκλεισε με το δείπνο υποδοχής στην αίθουσα «Κτήμα των ευχών» όπου πληθώρα εθελοντών τραγουδιστών διασκέδασε τους προσκεκλημένους.
Το Σάββατο 29 Μαρτίου έλαβε χώρα το 24ο Οργανωτικό Συνέδριο στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ. Οι εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, προσφέροντας πολλές ιδέες και καινοτόμες προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η Σαρακατσάνικη Παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό. Γεγονός ιδιαίτερης αξίας ήταν και ότι η πλειοψηφία των εισηγητών του συνεδρίου ήταν νέα παιδιά. Ζωτικής σημασίας ήταν και οι προτάσεις που τέθηκαν με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας. Άλλωστε κάθε Οργανωτικό Συνέδριο πρέπει να είναι μια αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων.
Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος του Σ.Σ. Νομού Κιλκίς κα Αργυρώ Ντέντα η οποία τόνισε, ότι είναι πρόκληση για ένα σύλλογο και κορυφαία δράση του, η διοργάνωση μιας εκδήλωσης, αυτού του επιπέδου, δίνοντας υπεραξία στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού. Υπερτόνισε επίσης το σημαντικότατο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τον τόπο αλλά και για τον σύλλογο, εφόσον για πρώτη φορά διοργανώνεται στο Κιλκίς το Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο των Σαρακατσαναίων.
Ο πρόεδρος της Π.ΟΣ.Σ. κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και υπερθεμάτισε, πως με αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι αδυναμίες του Οργανωμένου Σαρακατσάνικου Πολιτιστικού Κινήματος. Αναφέρθηκε επίσης, στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών, λόγω των ερεθισμάτων, που θα δοθούν ώστε να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά». Δεν παρέλειψε επίσης να ενημερώσει τους σύνεδρους για το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στις 4 -5 -6 Μαρτίου 2016 στη πόλη της Λαμίας και με παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη της Στυλίδας.
Το Συνέδριο χαιρέτισαν:
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Κωνσταντίνος Μπαλέστραβο μεταφέροντας τους χαιρετισμούς των αδερφών Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας .
 • Η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλια- Τσαρουχά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι αρωγός σε συλλογικές προσπάθειας διατήρησης αρχών και αξιών.
 • Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΤΕΛΕΙΑ» και Δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος κατοικώντας σε μία περιοχή με πολλούς Σαρακατσαναίους και έχοντας πολλούς φίλους και συνεργάτες Σαρακατσαναίους δεσμεύτηκε για βοήθεια-συνδιοργάνωση στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο. Ένας από αυτούς τους συνεργάτες που τον συνόδευε ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος και νυν Αντιδήμαρχος Στυλίδας κ. Ζαρογιάννης Νώντας.
 • Το Συνέδριο χαιρέτησε επίσης με τη σειρά του ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και νυν Βουλευτής της Α΄ εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Καλαφάτης Σταύρος ο οποίος για άλλη μια φορά βρισκόταν δίπλα στην προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων και μας διαβεβαίωσε ο στέκεται και θα στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια μας.
 • Επίσης το Συνέδριο χαιρέτησε ο Σαρακατσάνος βουλευτής του Νομού Λάρισας κ. Κέλας Χρήστος, και παρευρέθηκε στο χώρο του Συνεδρίου και ο Σαρακατσάνος επίσης Βουλευτής Νομού Μαγνησίας κ. Μποκόρος Χρήστος. Επίσης και η πρώην βουλευτής Ν Φθιώτιδας Σαρακατσάνικης καταγωγής κ Ελένη Μακρή - Θεοδώρου
 • Ο Σαρακατσάνος Βουλευτής Νομού Κιλκίς και πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεωργαντάς Γεώργιος τόνισε ότι είναι δίπλα στα νέα παιδιά του Συλλόγου, στην προσπάθεια τους ώστε να διασώζεται, να αναδεικνύεται και να μεταλαμπαδεύεται στη νέα γενιά, ο λαϊκός πολιτισμός, που είναι πηγή ενέργειας.
 • Ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Φθιώτιδας κ. Καραΐσκος Ευθύμιος, εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη Κώστα, ο οποίος δήλωσε συστράτευση στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για ένα επιτυχημένο Συνέδριο Παγκόσμιας Εμβέλειας στην Λαμία τον Μάρτιο του 2016.
Επίσης χαιρέτισαν το Συνέδριο:
 • Ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου Σαρακατσαναίων Σκοπίων «το Χελιδόνι» κ. Κώτσος Χρήστος και
 • Ο Δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς κ. Χρήστος Γκουντενούδης.
Ο Σαρακατσάνος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης Γεώργιος έδωσε το πνεύμα του Επιστημονικού συνεδρίου ενώ ο Σαρακατσάνος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σερμπέζης Βασίλειος ενημέρωσε τους σύνεδρους για τους στόχους του 24ΟΥ Επιστημονικού Συνεδρίου όντας και οι δύο μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας κηρύσσοντας την έναρξη, ευχήθηκε στους οργανωτές καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
Οι Θεματικές Ενότητες στις οποίες κινήθηκαν οι εισηγητές ήταν:
 • Οι Καινοτόμες Δράσεις από τους Συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ
 • Η Νεολαία και η Παράδοση
 • Ο Τρόπος Λειτουργίας των Συλλόγων και της Π.Ο.Σ.Σ
Όλες οι εισηγήσεις ήταν αξιόλογες και αφού αναγνώσθηκαν τα συμπεράσματα αυτών, έληξαν οι κύριες εργασίες του συνεδρίου. Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε γλέντι στον ετήσιο χορό του Συλλόγου του Ν. Κιλκίς στο χορευτικό κέντρο «ΘΕΑΤΡΟ».
Την Κυριακή 31 Μαρτίου, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η 34η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Σ με θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης.
Η Γενική Συνέλευση άρχισε με την ανάγνωση των συμπερασμάτων του 24ου Συνεδρίου από τον Γ. Γραμματέα της ΠΟΣΣ κ. Δερβίση Ανδρέα.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣ κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό όπου λεπτομερέστατα ανέλυσε όλα τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους. Ενώ η επικεφαλής της Επιτροπής Νεολαίας, κα Καρατάσου Ειρήνη παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό της Επιτροπής Νεολαίας συνεπικουρούμενη . από τον κ. Κώστα Κατσιούλα μέλος της Επιτροπής Νεολαίας.
Ο Ταμίας της ΠΟΣΣ κ. Καρυώτης Αθανάσιος αναφέρθηκε στον οικονομικό απολογισμό.
Αξιοσημείωτο ήταν το κλίμα νεωτερισμού, που ήταν διάχυτο κατά την διάρκεια της Συνέλευσης με τις νέες προτάσεις από τους αντιπροσώπους των συλλόγων αλλά και την διαρκή προσπάθεια του Δ.Σ να αναβαθμίσει την Ομοσπονδία, γεγονός που έγινε εύκολα κατανοητό, μετά το Διοικητικό Απολογισμό που παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση.
Αποφασίστηκε η στελέχωση της Επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΣΣ από τους: κ. Κατσαρός Νικόλαος, κ. Σκεύας Αντώνιος, κ. Σερμπέζης Βασίλειος, κ. Γεώργιος Καψάλης και κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη. Επίσης ανατέθηκε στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου - Ξηρόμερου Νομού Ευρυτανίας με έδρα το Αγρίνιο η διοργάνωση του 25ου Οργανωτικό συνέδριο που θα γίνει τον Μάρτιο του 2017.
Τέλος έλαβε χώρα διάλογος μεταξύ των αντιπροσώπων όπου ακούστηκαν προτάσεις για την καλύτερη διεξαγωγή του Πανελληνίου Ανταμώματος. Οι προτάσεις ήταν όλες αξιόλογες και εισακούστηκαν από το ΔΣ της ΠΟΣΣ.
Με το πέρας του Συνεδρίου έγινε σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν οι προγονοί τους με αποτέλεσμα να γίνονται αποδοτικότεροι.
Η δε αίσθηση της φιλοξενίας του Συλλόγου του Ν. Κιλκίς στους Συνέδρους και τους επισκέπτες, χαρακτηριστική της Σαρακατσάνικης φυλής, θα μείνει σε όλους αξέχαστη.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.e-sarakatsanos.gr