Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων - Οι Πρόδρομες Εργασίες Συνεχίζονται.


Ο ΠΙΟ ΥΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων - Οι  Πρόδρομες  Εργασίες  Συνεχίζονται
Μετά την πρώτη κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2014, ακολούθησε η δεύτερη, με σκοπό, την αρτιότερη οργάνωση του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Σαρακατσαναίων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, στην αίθουσα συσκέψεων του ξενοδοχείου ABC στη Θεσσαλονίκη. Σ' αυτή τη συνάντηση παρευρέθησαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, της Οργανωτικής Επιτροπής και ορισμένοι παρατηρητές.
Στην πολύωρη συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τίτλο του Συνεδρίου και τις Θεματικές Ενότητες αυτού, οι οποίες θα αποτελέσουν και την πρώτη ανακοίνωση του Συνεδρίου.
Η πρώτη Εγκύκλιος – Ανακοίνωση, για την πρόσκληση ενδιαφέροντος της συμμετοχής στο Συνέδριο των Εισηγητών, θα γίνει, μόλις ολοκληρωθεί το ειδικό site που δημιουργείται από την Ομοσπονδία, για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί στη πρώτη συνάντηση, για το τίτλο του συνεδρίου, κωδικοποιηθήκαν και ομόφωνα αποφασίστηκε ως τίτλος του Συνεδρίου να είναι:
«Σαρακατσαναίοι: Πορεία και προοπτική στον χώρο και στον χρόνο».
Με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Καψάλη, ο οποίος ανέλαβε και την σύνταξη της πρώτης εγκυκλίου, προχώρησαν οι συζητήσεις, οι οποίες επικεντρωθήκαν στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, που προσδιορίστηκαν, μετά τις τοποθετήσεις όλων των μελών τις Επιστημονικής Επιτροπής.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, επί των οργανωτικών θεμάτων. Αποφασίστηκε, μόλις ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί η πρώτη εγκύκλιος, να σταλεί άμεσα η διακήρυξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, ούτως ώστε να προκαλέσει το Παγκόσμιο Ερευνητικό Ενδιαφέρον της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τίμησαν με την παρουσία τους την συνάντηση:
Από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου:
  • Γκοδόλιας Γεώργιος ( Καθηγητής Ορθοπεδικής Δ.Π. Θράκης )
  • Καρατάσιου Μαρία (Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π. Θεσ/νίκης)
  • Καψάλης Γεώργιος (Καθηγητής- Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
  • Σερμπέζης Βασίλειος (Αν. Καθηγητής Μεθοδικής διδακτικής του χορού Δ.Π. Θράκης)
  • Σκεύας Αντώνιος ( Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπ. Ιωαννίνων)
  • Σούλιος Γεώργιος (Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π. Θεσ/νίκης)
  • Στεργίου Σπυρίδων (Dr Εκκλησιαστικών Σπουδών-Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών)
Από την Επιστημονική Επιτροπή της Ομοσπονδίας
  • Κατσαρός Νικόλαος (Δικηγόρος, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής)
  • Κουτσοκώστας Ιωάννης (Συνταξιούχος Γεωπόνος -Συγγραφέας)
Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου:
  • Μουτσιάνας Γεώργιος ( Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ)
  • Παππάς Κωνσταντίνος (Αντιπρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ)
  • Δερβίσης Ανδρέας ( Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ)
  • Καρύωτης Αθανάσιος ( Ταμίας Π.Ο.Σ.Σ)
  • Κατσιούλας Απόστολος ( Μέλλος Π.Ο.Σ.Σ)
  • Γιαννιώτης Θεόδωρος ( Επίτιμος Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ)
  • Επίσης παρόν ήταν και ο κ. Σουφλιάς Ηλίας εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων A.S.A. η οποία είναι και χορηγός του Συνεδρίου.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ:
  • Ζαχείλα Αικατερίνη (Εθελόντρια-Συνεργάτης Επιτροπής Νεολαίας Π.Ο.Σ.Σ)
  • Λέφας Γρηγόριος (Πρόεδρος Συλ. Σαρακ. Ν. Πιερίας)
  • Λουκοβίτης Ιωάννης ( Πρόεδρος Συλ. Σαρακ. Ν.Θεσ/νίκης)
  • Τριάντης Γεώργιος (πρόεδρος του Συλ. Φοιτητών Θεσ/νίκης)

Συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Σ στην γιορτή Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου με τον σύλλογο Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Άγραφων»



Το Σάββατο του Λαζάρου 4/4/2015 και την Κυριακή των Βαΐων, 5/4/2015, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έγινε ο εορτασμός της 189ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου. Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιο συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η έξοδος ήταν η κατάληξη ενός άνισου, με όρους αριθμητικής σύγκρισης, αγώνα μεταξύ των αναρίθμητων Τούρκων και λιγοστών Ελλήνων και φιλελλήνων υπερασπιστών της ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Στη μεγάλη αυτή Γιορτή συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων την οποία εκπροσώπησε ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρόμερου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ». Ο σύλλογος, συμμετείχε στην πομπή από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων, κρατώντας το λάβαρο της Π.Ο.Σ.Σ. δίνοντας έτσι δυναμικό παρόν εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία και όλους τους Σαρακατσάνους, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, μέσα στους οποίους υπήρχαν Σαρακατσάνοι, στρατηγοί, οπλαρχηγοί και απλοί πολίτες.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Στους αγωνιστές της πολιορκημένης Πόλης συγκαταλέγονται και επιφανείς οπλαρχηγοί Σαρακατσαναίοι, πέρα από το ανώνυµο πλήθος των Σαρακατσαναίων παλικαριών τους, που πάντοτε ήταν στο πλευρό τους. Ο Σαρακατσάνος κλεφταρµατωλός του αρματολικιού της Βόνιτσας Γεώργιος Τσιόγκας µε το σώµα του, που αποτελείτο κατά το μεγαλύτερο µέρος από συµπατριώτες του κτηνοτρόφους των ξεκαλοκαιριών των Τζουμέρκων και των χειμερινών λιβαδιών της νότιας Ηπείρου, χρημάτισε στρατιωτικός διοικητής του πολιορκημένου Μεσολογγίου, για να παραδώσει το αξίωµα στον Νότη Μπότσαρη, όταν η «στενούρα» και η υγρασία της πόλης κατέστησε ανέφικτη τη δυνατότητά του να το διοικεί. Οι Σαρακατσαναίοι κλεφταρµατωλοί του αρματολικιού του Καρπενησίου, που περιελάμβανε τα αρματολίκια του Σολοβάκου, του Βλοχού και των Πολιτοχωρίων, Αλεξάκης και Κων/νος Συκάς ή Βλαχόπουλος, µε τα παλικάρια τους είχαν σηµαντική συμμετοχή στην απόκρουση των επιθέσεων του Κιουταχή και του Ιµπραήµ για να εκπορθήσει την Πόλη. Μάλιστα ο Αλεξάκης Συκάς ή Βλαχόπουλος χρημάτισε και Υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση που σχημάτισε ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι. Ο δε αδελφός του Κων/νος, που προήχθη σε Στρατηγό, όπως και ο Αλεξάκης, µετά την απελευθέρωση της χώρας µας ίδρυσε την Ελληνική Βασιλική χωροφυλακή. Οι κλεφταρµατωλοί Λαµπραίοι ή Λαµπροπουλαίοι και Αραπογιανναίοι ήταν ξαδέλφια του Αλεξάκη και του Κων/νου.
Κορυφαίος οπλαρχηγός, χιλίαρχος και κατόπιν Στρατηγός , υπερασπιστής των ελεύθερων πολιορκημένων ήταν ο Σαρακατσάνος αρµατωλός Κλινοβού Ασπροποτάµου, καπετάν Γρηγόρης Λιακατάς. Γόνος της µεγάλης Σαρακατσάνικης οικογένειας των τσελιγκάδων Λιακατέων, γαµπρός του αρµατωλού του Ασπροποτάµου Νικολάου Στουρνάρη, ανεψιός του αρµατωλού Ολύµπου και Ραψάνης Νασιούλα Λιακατά, µετά τη διάλυση των κλεφταρµατωλών του Ασπροποτάµου και της Πίνδου από το Σκόδρα Πασά κατέβηκε µε τον πεθερό του στο Μεσολόγγι και αγωνίστηκε εκεί µέχρι τον ηρωικό του θάνατο στο νησάκι Ντολµά του Αιτωλικού, εκτός από µια περίοδο που έκανε εκστρατεία για να καταλάβει τα Γιάννενα. Στο Μεσολόγγι µε τον Νικ. Στουρνάρη διατάχθηκαν να φυλάγουν την τάπια - προµαχώνα τερίµπιλε, που σήµαινε φοβερά επικίνδυνη και θανατηφόρα. Και όταν ο πασάς Ιµπραήµ άρχισε να καταλαμβάνει το ένα µετά το άλλο τα νησάκια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου για να κάνει πιο ασφυκτική την πολιορκία και να πλησιάσει περισσότερο την πόλη από τη θάλασσα, ο Γρηγόριος Λιακατάς µε τους 300 περίπου άνδρες του σώµατος του προθυμοποιήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του Ντολµά. Όταν όλοι οι άλλοι Στρατηγοί έλεγαν όχι εκείνος είπε το «θα πάω εγώ» εν γνώσει του ότι εκεί θα εύρισκε το θάνατο. Τον ακολούθησαν και 80 δικοί, δηλαδή 3 αδέλφια του, 36 ξαδέλφια, κουµπάροι, ανεψιοί και λοιποί συγγενείς και πιστά παλικάρια. Σ' αυτούς προστέθηκαν και άλλοι 200 περίπου Ασπροποταµίτες από τον Κλινοβό και τα γύρω χωριά, που µαζί µε τους συγγενείς του ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Οι λίγοι εκείνοι γενναίοι αντιµετώπισαν2000 Αρβανίτες µε επικεφαλής τον Μανούση Σερβάνη και άλλους 2000 πεζούς και καβαλάρηδες Αγαρηνούς του Ιµπραήµ με γενικό Αρχιστράτηγο το γαµπρό του Χουσεΐν Μπέη. Η µάχη που ακολούθησε θυµίζει εκείνη των Θερμοπυλών του Λεωνίδα, τη γιγαντομαχία στο Καλπάκι, στα βουνά της Βόρειας Ηπείρου το 1940. Το αποτέλεσµα της µάχης εκείνης ήταν 1000 περίπου Αγαρηνοί έπεσαν στο πεδίο της µάχης και ανάµεσα σε αυτούς και ο επικεφαλής των Αρβανιτών Σερβάνης. Αργότερα στην Κλείσοβα έπεσε και ο γαµπρός του Ιµπραήµ, Χουσεΐν Μπέης. Και από την άλλη πλευρά έπεσαν όλοι, πλην ενός, και µαζί, τελευταίος µάλιστα µε σπασμένο το σπαθί στο χέρι του, ο ήρωας Γρηγόρης Λιακατάς.
Θα ήταν όµως σοβαρή παράλειψη αν δεν αναφερόταν και η βοήθεια και η συµπαράσταση στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκηµένων του γιου της Καλογριάς, του αρχιστράτηγου της Ρούµελης, Γεωργίου Καραϊσκάκη. Σαρακατσάνος σίγουρα και αναμφισβήτητα από τη µάνα του Ζωή Ντιµισκή, αδελφή του Σαρακατσάνου κλεφταρµατωλού Γ. Ντιµισκή και πρώτη εξαδέλφη του επίσης Σαρακατσάνου καπετάνιου στο αρματολίκι του Ραδοβιτσίου Γώγου Μπακόλα. Σαρακατσάνος όµως και από την πλευρά του Σαρακατσάνου πατέρα του ∆ηµητρίου Ίσκου ή Καραΐσκου, γιου του Λαλογιώργου Ίσκου, αρµατωλού του Κάτω Βάλτου.
Ο Καραϊσκάκης µε το στράτευµά του σ' όλο το διάστηµα της πολιορκίας πολιορκούσε τους πολιορκητές και κάθε φορά που του δινόταν κάποια ευκαιρία, παρά το ολιγάριθµο στράτευµά του µπροστά στις χιλιάδες των αντιπάλων του, επετίθετο εναντίον τους και τους προκαλούσε πολλές φθορές σε έµψυχο και άψυχο υλικό. Κατά την έξοδο ευρίσκετο ασθενής εις το στρώµα και δεν µπόρεσε να βοηθήσει συνεπεία µάλιστα και µιας ραγδαίας νεροποντής. "Μόνον ο Καραϊσκάκης έδωσεν βοήθεια πάντα εις ηµάς" ... "τον Καραϊσκάκη τον ευγνωµονούµεν και θα τον ευγνωµονούµεν όλη η φρουρά" λέγει ο Νικ. Στουρνάρης.
Είναι εποµένως αξιόλογη η συμμετοχή των Σαρακατσαναίων, στον αγώνα των Μεσολογγιτών να κρατήσουν ελεύθερη την πατρίδα τους...

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ευχές από τον Πρόεδρο και τo Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.


Ο Πρόεδρος και τo Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων εύχεται σε όλο τον κόσμο Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση! Το Άγιο Φως της Αναστάσεως ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας!

ΕΥΧΕΣ Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης Περιφερειακός Σύμβουλος




   Η Ανάσταση του Θεανθρώπου που έρχεται πάντα μαζί ε την Άνοιξη και το Άγιο Φως της Ανάστασης να μας φωτίζουν και να μας οδηγούν σε κάθε μας βήμα.
    Με την ευχή επίσης η χώρα μας το συντομότερο να βγει από την κρίση και να μπει σε τροχιά Ανάπτυξης.
                                                                            Με αγάπη
                                                                   Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης
                                                                 Περιφερειακός Σύμβουλος

ο Συντονισμός των ενεργειών σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές, περιόδου 2015 του Δήμου Αγράφων



Κερασοχώρι, 06 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Αγράφων  πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή  στο Δημαρχείο για το Σχεδιασμό και τις Δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών αντιπυρικής περιόδου 2015.
Σκοπός της συνεδρίασης αποτελεί η  ενημέρωση των μελών για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από κάθε είδους καταστροφή, και ο Συντονισμός των ενεργειών σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές, περιόδου 2015.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι κάτωθι:
·         Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής
·         Εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας κα Παναγιώτα Σιαπέρα και κ. Αθανάσιος Μπίκας

ΕΓΚΡΙΘΕΝ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΠΡΑΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 455.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΥΡΩ.



Κερασοχώρι, 06 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι κατόπιν υποβολής των προτάσεών μας αναφορικά με τα έργα στο Δήμο Αγράφων, προς την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007-2013», του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάχθηκε το έργο ¨ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ «ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ»¨  στον Άξονα Προτεραιότητας 3 στο Μέτρο 322 του Π.Α.Α. 2007-2013.

Η Συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στο ΒΗΜΑ Fm και την εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου


Ενσωματωμένη εικόνα 1

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης έδωσε σήμερα το πρωί συνέντευξη στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ Fm.

Παρακάτω η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη:
Δημοσιογράφοι: Θα καλημερίσουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είχε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία την περασμένη εβδομάδα. Συναντήθηκε με τη βουλευτή που επισκέφθηκε τον Κουφοντίνα στις φυλακές και της είπε «καλημέρα σας, μαθαίνω ότι είχατε μία πολιτισμένη συζήτηση με τον δολοφόνο του πατέρα μου». Καλή σας ημέρα κύριε Μπακογιάννη.
Κώστας Μπακογιάννης: Καλή σας ημέρα κύριοι.
Δημοσιογράφοι: Και μάθαμε ότι η κ. Λέβα στη συνάντηση αυτή σηκώθηκε και έφυγε και έκλεισε την πόρτα πίσω της, μάλιστα. Ενοχλήθηκε;  
Κώστας Μπακογιάννης: Προφανώς η κ. βουλευτής ενοχλήθηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που κάναμε με τον Υπουργό, αλλά ξέρετε δεν είναι εκεί το θέμα. Υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα. Έχουμε για πρώτη φορά νομίζω στα χρονικά μία κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται και συνδιαλέγεται ανοιχτά, χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ με τους τρομοκράτες. Και επειδή αυτό που λέω μπορεί να ακουστεί πολύ βαρύ και λυπάμαι που αναγκάζομαι να το πω, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά με την ανοχή και την άδειά σας.
Είχαμε λοιπόν μία απεργία πείνας και μετά είχαμε μία ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία λίγο πολύ είπε ότι «παιδιά εντάξει χαλαρώστε, αφού τα αιτήματά σας θα ικανοποιηθούν». Μετά από λίγο είχαμε μία επίσκεψη βουλευτού του Σύριζα-της ίδιας αυτής κυρίας- στις φυλακές για να στηρίξει ψυχολογικά τον Κουφοντίνα προφανώς, λέγοντας ότι έκανε μία πολιτισμένη συζήτηση μαζί του. Μετά από λίγο είχαμε μία ανακοίνωση από τον Γιωτόπουλο, ο οποίος έλεγε στους άλλους φυλακισμένους ότι «μα γιατί επιμένετε, κόφτε το, η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Πρώτη φορά έχουμε μία κυβέρνηση που μας ακούει». Ταυτόχρονα είχαμε διάφορα επεισόδια τα οποία τρέχανε -τα ξέρετε- σε όλη την Ελλάδα, με διάφορες καταστροφές. Και βεβαίως, είχαμε και χθες τον Μαζιώτη, ο οποίος επίσης ανέστειλε την απεργία πείνας, λέγοντας ότι «εντάξει, το νομοσχέδιο έρχεται, κρατάω κάτι επιφυλάξεις, αλλά περιμένω να το δω». Είναι δηλαδή σαφές ότι εδώ υπάρχει μία επικοινωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, το οποίο νομίζω είναι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Δημοσιογράφοι: Τα είπατε αυτά στον κ. Πανούση;
Κώστας Μπακογιάννης: Τα είπα βέβαια.
Δημοσιογράφοι: Γιατί είναι ένας Υπουργός ο οποίος περιμένουμε να προστατέψει τον κόσμο, αλλά προς το παρόν γράφει άρθρα.
Κώστας Μπακογιάννης: Νομίζω ότι ο κ. Πανούσης αντιλαμβάνεται απολύτως το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τον κ. Πανούση. Έχουμε να κάνουμε και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Έχει καταθέσει για παράδειγμα μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση του Ξηρού -που πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε έναν που έχει δολοφονήσει ο Ξηρός θα έχει μείνει λιγότερο από τρία χρόνια στη φυλακή- και η οποία ρύθμιση έχει δημιουργήσει τρομερές αντιδράσεις. Η Ένωση Εισαγγελέων για παράδειγμα έχει αντιταχθεί γιατί ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις. Λέει πολύ απλά ότι οι πάντες θα απελευθερώνονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εδώ, ακόμα και για να πάρεις ένα επίδομα αναπηρίας, ένα βοήθημα, περνάς από αξιολόγηση ειδικής επιτροπής στην Ελλάδα. Για να βγεις από τη φυλακή, έτσι απλά θα παίρνεις ένα χαρτί και θα βγαίνεις;
Δημοσιογράφοι: Εγώ για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, τον αντίλογο αν θέλετε. Έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Από ποιο σημείο και μετά η πολιτεία πρέπει να είναι μεγαλόψυχη ακόμα και με τους δολοφόνους.
Κώστας Μπακογιάννης: Μα έχετε απολύτως δίκιο. Η πολιτεία οφείλει να είναι μεγαλόψυχη και αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας. Κανένας δεν έχει αρνηθεί στον Ξηρό να μπει στο νοσοκομείο, όποτε χρειάζεται. Άλλωστε μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία τακτικά. Και αν υιοθετήσουμε το επιχείρημα του κ. Υπουργού- γιατί αυτό που λέει ο Υπουργός είναι ότι δεν έχει χώρο στις φυλακές, άρα κάνει αλλαγές στον ποινικό κώδικα για να απελευθερώσει κάποιους ανθρώπους. Άρα με αυτή τη λογική που θα πάμε; Αν αύριο το πρωί δεν έχουμε κελιά, δε θα καταδικάζουμε τους δολοφόνους και τους βιαστές;   
Δημοσιογράφοι: Γιατί δεν αναβαθμίζουμε το νοσοκομείο των φυλακών για να μπορεί να μένει εκεί ο Ξηρός από να τον αφήνουν ελεύθερο;
Κώστας Μπακγιάννης: Αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή ερώτηση. Εγώ είχα συναντηθεί με τον Υπουργό δικαιοσύνης πριν μερικές εβδομάδες και του είπα ότι προφανώς επειδή όλοι συμφωνούμε ότι πολλές φορές οι συνθήκες στις φυλακές είναι απάνθρωπες, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε έστω και αυτά τα λίγα χρήματα που έχουμε από το ΕΣΠΑ, για να βοηθήσουμε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι. Δεν υπάρχει ζήτημα ότι αυτό – αν θέλετε - αντανακλά συνολικά την πολιτεία.
Δημοσιογράφοι: Ποιο σοβαρό κατά τη γνώμη σας είναι το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού ή η τροπολογία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση της συμβίας Τσάκαλου, την οποία είχε απορρίψει η δικαιοσύνη δύο ημέρες πριν.
Κώστας Μπακογιάννης: Νομίζω ότι είναι εξίσου σοβαρά γιατί εδώ έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τρομοκρατών, δολοφόνων- κατά συρροή δολοφόνων- ληστών και βομβιστών. Και εδώ τίθεται ένα ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει πάρα πολύ και τον κ. Πανούση. Είναι αυτό που λίγο πολύ λέει και στο άρθρο του. Πού πάμε ως χώρα; Που μπαίνουν οι κανόνες; Πώς ορίζουμε τη δημόσια ασφάλεια. Θεωρούμε ότι η βία είναι θεμιτό μέσο για την επίλυση των διαφορών μας και τέλος πάντων δεν πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να αποδείξει έμπρακτα αυτό που όλοι εμείς πιστεύουμε: ότι η αριστερά δεν έχει καμία σχέση με αυτή την στρεβλή – διαστρεμμένη ιδεοληψία  ορισμένων δολοφόνων.
Δημοσιογράφοι: Θα πάρετε κάποια πρωτοβουλία, οι συγγενείς των θυμάτων της 17 Νοέμβρη για αυτόν τον νόμο ο οποίος προωθείται προς ψήφιση;    
Κώστας Μπακογιάννης: Ναι. Σχεδιάζουμε να πάρουμε μία πρωτοβουλία. Απλά ξέρετε το θέμα ξεπερνάει εμάς. Οι δικοί μας άνθρωποι δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω, είτε αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί είτε όχι. Το θέμα είναι ότι κανείς από εμάς δε θέλει να δει άλλα θύματα, άλλες δολοφονίες. Και γι αυτό ενδεχομένως έχουμε μία ευαισθησία την οποία εκδηλώνουμε με κάθε ευκαιρία.
Δημοσιογράφοι: Ναι, αλλά εσείς μπορείτε να ευαισθητοποιήσετε την κοινή γνώμη, γι αυτό ρωτάω.
Κώστας Μπακογιάννης: Γι αυτό και θα κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και ξέρετε, η αίσθησή μου είναι ότι η κοινή γνώμη είναι ευαισθητοποιημένη. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνονται αυτά τα πράγματα και γιατί γίνονται.
Δημοσιογράφοι: Μιας και συζητάμε γι αυτό το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Για την υπόθεση της Βίκης Σταμάτη. Ποια είναι η άποψή σας;
Κώστας Μπακογιάννης: Το να τοποθετηθώ εγώ για κάτι τέτοιο ή να τοποθετηθεί οποιοσδήποτε από εμάς, απλώς θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Εδώ υπάρχει δικαιοσύνη, η οποία κάνει το έργο της και τις αποφάσεις της πρέπει όλοι να τις σεβόμαστε. Κι εγώ ενδεχομένως θα ήθελα όταν υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στη 17 Νοέμβρη να πάνε φυλακή, αλλά δεν αποδείχθηκε στο δικαστήριο η συμμετοχή τους. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε σε αυτή τη χώρα ότι η  δικαιοσύνη λειτουργεί ξεχωριστά. Είναι ανεξάρτητη και σεβόμαστε τις αποφάσεις της. Και γι αυτό αυτές οι πολιτικές παρεμβάσεις που γίνονται στο έργο της δικαιοσύνης, μας βρίσκουν όλους αντίθετους.
Δημοσιογράφοι: Στη συνάντηση που είχατε με τον κ. Πανούση, τι άλλο συζητήσατε;
Κώστας Μπακογιάννης: Συζητήσαμε συνολικότερα  για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας στο ζήτημα της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας. Συζητήσαμε κάποια ειδικότερα θέματα όπως για παράδειγμα το ζήτημα της κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, το οποίο μας ανησυχεί πάρα πολύ. Είναι άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό. Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας, γιατί πολύ απλά και λογικά έρχεται το δημόσιο και αναγνωρίζει ότι δεν είναι όλοι οι έγκλειστοι ίδιοι. Δεν είναι το ίδιο κάποιος ο οποίος έχει δολοφονήσει ή βιάσει με κάποιον που είναι μέσα για μία οικονομική απάτη και γι αυτό χρειάζονται πολλές φορές ξεχωριστές συνθήκες ασφαλείας. Και γι αυτό πολλές φορές χρειάζεται μία διαφορετική σωφρονιστική πολιτική.   
Δημοσιογράφοι: Κ. Μπακογιάννη να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συζήτηση
Κώστας Μπακογιάννης: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχές Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα


ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ


Ο Υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ στον Κώστα Μπακογιάννη




Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, στη Λαμία με τον Υφυπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μπακογιάννης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Καλωσορίσαμε τον κ. Υπουργό, τον κ. Κουίκ, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εδώ στη Λαμία. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία πολύ αναλυτική συζήτηση, μία παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην Περιφέρειά μας.

Συζητήσαμε, πρώτα απ’ όλα, για το ΕΣΠΑ. Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για το πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το Στόχο 2, ο οποίος δραματικά περιορίζει τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας.

Συζητήσαμε για την πορεία των χρηματοδοτήσεων από τους Εθνικούς Πόρους και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Νομίζω κ. Υπουργέ ότι έχετε την πλήρη εικόνα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για ζητήματα –τα οποία άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά-, συγκεκριμένα για τα προβλήματα της υγείας, τα οποία έχουμε στην Περιφέρειά μας, ιδιαίτερα αυτά που προκύπτουν από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και από την έλλειψη των πόρων για να μπορέσουμε να κάνουμε τα βασικά, όπως να κινήσουμε τα ασθενοφόρα μας.

Τέλος, είχα την ευκαιρία για άλλη μία φορά να θέσω το τεράστιο ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Ο κ. Υπουργός γνωρίζει καλά την Περιφέρειά μας, την έχει περπατήσει ο ίδιος, οπότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την οξύτητα του φαινομένου. Έχουν περάσει δυόμιση μήνες δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πλέον θα πρέπει, αφού Περιφέρεια και Δήμοι έχουμε φτάσει στα όριά μας, η πολιτεία να έρθει και να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι αλλιώς τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Εμείς, ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δεν διεκδικούμε πολυτέλειες, δεν διεκδικούμε κάτι το υπερβολικό. Το μόνο που θέλουμε είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας και στα χωριά μας.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα νέα επεισόδια που συνέβησαν χθες στην Αθήνα με την αστυνομία να παρακολουθεί και τη δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου ότι «κάτω από τις κουκούλες υπάρχουν άνθρωποι».

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε:

«Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό, γιατί σήμερα εδώ από τη Λαμία, έστειλε ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι βρίσκουμε πεδία συνεννόησης και συνεργασίας και αυτό έχω την αίσθηση ότι θα μπορέσει να μας επιτρέψει να ανοίξουμε νέους φωτεινούς δρόμους και να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν τα οποία είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, άσχετα με όποιες – αν θέλετε – διαφορετικές πολιτικές απόψεις πολιτικές ερμηνείες ή πολιτικές αναγνώσεις έχουμε για τα πράγματα. Και βεβαίως μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα κ. Υπουργέ. Και νομίζω ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση της βίας και η προστασία των Ελλήνων είναι το αυτονόητο».

Ο Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την κήρυξη του Κωπαϊδικού Πεδίου σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης



Ενσωματωμένη εικόνα 1


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, περιοχές του Κωπαϊδικού Πεδίου.
Μετά τις έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου, οι οποίες συνεχίζονται  μέχρι και σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής  Στερεάς Ελλάδας, του Παρνασσού και του Ελικώνα, την αυξημένη απορροή των πηγών της ευρύτερης περιοχής (Πηγές Χαρίτων, Πολυγύρας κλπ), την αυξημένη απορροή του Μέλανα Ποταμού και σε συσχέτιση με την έλλειψη έργων συντήρησης των αποστραγγιστικών τάφρων και καναλιών της Κωπαΐδας  τα είκοσι τελευταία χρόνια , καταγράφεται έντονη πλημμυρική κατάσταση σε εκτεταμένη έκταση, πλέον των 100.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας, καταστρέφοντας τις εγκατεστημένες καλλιέργειες  και παράλληλα προκαλώντας αδυναμία εισόδου των καλλιεργητών στα κτήματά τους προκειμένου να καλλιεργήσουν  τις νέες καλλιέργειες, κυρίως βάμβακος.
Η έκτακτη αυτή κατάσταση δημιουργεί τεράστια οικονομική ζημιά σε χιλιάδες αγρότες-καλλιεργητές της Κωπαΐδας .  
Στόχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λόγω της έντασης και της έκτασης του πλημμυρικού φαινομένου, είναι η υλοποίηση  δράσεων πολιτικής προστασίας, κυρίως στον καθαρισμό των αντιπλημμυρικών έργων, των αποστραγγιστικών τάφρων  και του ποταμού Μέλανα, από φερτά υλικά λόγω των πλημμυρικών υδάτων, για την άμεση διαχείριση των συνεπειών και την αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας των πλημμυρισμένων περιοχών της Κωπαΐδας, την  αποκατάσταση της λειτουργικότητάς τους καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και την καταβολή των ανάλογων αποζημιώσεων.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Ήρθε η ώρα η Αυτοδιοίκηση να προστατέψει με κάθε τρόπο τους πολίτες της. Αυτούς που ζουν και δουλεύουν στους πέντε νομούς μας. Μετά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία, τον τελευταίο καιρό πλήττεται καθημερινά και η Βοιωτία, γεγονός που σήμερα μας αναγκάζει να ζητήσουμε να κηρυχθεί το Κωπαϊδικό Πεδίο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δυόμιση μήνες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Ελπίζω, ύστερα και από τα σημερινά γεγονότα το κράτος να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. Να πράξει το αυτονόητο».  

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2014-2019



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Την  Τρίτη του Πάσχα 14/04/2015 στις 12:00 μ.μ., ενόψει της προετοιμασίας του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2019 και της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα μετέχει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης Κωνσταντίνος με το επιτελείο του. Το θέμα της διαβούλευσης που θα τεθεί επί τάπητος, αποτελεί ο αναπτυξιακός Προγραμματισμός στο πλαίσιο του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2019 και του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.
Κύριοι στόχοι της διαβούλευσης είναι η διασφάλιση του συντονισμού των δράσεων μεταξύ των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, η καταγραφή προτεραιοτήτων, ο εντοπισμός και η ωρίμανση των προτεινόμενων προς ένταξη και χρηματοδότηση παρεμβάσεων με κύριο σκοπό την ανάπτυξη του τόπου και την δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες.
Καλούνται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι – Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων – Τοπικοί Σύμβουλοι, Σύλλογοι και Παραγωγικοί φορείς της τοπικής κοινωνίας να συμμετέχουν στη διαδικασία της διαβούλευσης.                           

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση δημοτικών βοσκοτόπων για το έτος 2015,  να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση  μέχρι  και την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, στην οποία θα δηλώνουν τον αριθμό ζώων που κατέχουν καθώς και τον αριθμό στρεμμάτων δημοτικού βοσκότοπου που επιθυμούν να κάνουν χρήση.
Εν αναμονή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης  για τον τρόπο και τη διαδικασία κατανομής και χρήσης των δημοτικών βοσκοτόπων για το έτος 2015, διατηρούμε επιφύλαξη για τυχόν περαιτέρω αναζήτηση  συμπληρωματικών δικαιολογητικών.

Τηλέφωνο επικοινωνίας :2237351316  Fax: 2237351313

Ευχές από το Δήμαρχο Καρπενησίου κ.Νίκο Σουλιώτη


Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης στον Κώστα Μπακογιάννη





Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, στη Λαμία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καλωσορίσαμε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον Υπουργό, κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος χαίρει βαθύτατης εκτίμησης ως άνθρωπος, επιστήμονας και πολιτικός. Συζητήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια μας. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τα σώματα ασφαλείας και να εξάρω το έργο των Ελλήνων αστυνομικών και πυροσβεστών, που 365 ημέρες τον χρόνο, με ήλιο, βροχή και χιόνι, στέκονται δίπλα στον πολίτη.
Μοιραστήκαμε επίσης και κάποιους προβληματισμούς μου. Είναι ακατανόητο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπραγματεύεται, είτε μέσω δημοσίων δηλώσεων, είτε με επισκέψεις βουλευτών στον Κουφοντίνα, με τρομοκράτες. Είναι ακατανόητο ότι, με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις και απελευθερώνονται έτσι απλά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατά συρροή δολοφόνοι, ληστές και βομβιστές, όπως ο Ξηρός, αγνοώντας ακόμη και την Ένωση των Εισαγγελέων. Είναι ακατανόητο ότι καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Λες και όλοι οι έγκλειστοι στις φυλακές είναι το ίδιο. Είναι επίσης ακατανόητο, πως αντιμετωπίζονται καταληψίες δημοσίων κτιρίων και πανεπιστημίων -μέχρι και στη βουλή φτάσανε- ως χαρωποί επισκέπτες. Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει επιτέλους ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι -όπως όλοι πιστεύουμε- η διαστρεμμένη ιδεοληψία δεν έχει σχέση με την αριστερά και η βία δεν είναι αποδεκτό μέσο για την επίλυση των διαφόρων μας. Η κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παραλείψεις της εκτρέφει το τέρας του αυταρχισμού και του φασισμού».

Σύσκεψη στο Δήμο Αγράφων για τις παλιές οφειλές



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη στο Δήμο Αγράφων για τις παλιές οφειλές

Σύσκεψη πραγματοποίησε ο Δήμος Αγράφων το μεσημέρι της  περασμένης Κυριακής 29 Μαρτίου 2015, με την Εκτελεστική Επιτροπή και την Οικονομική Επιτροπή, με μοναδικό θέμα τη ρύθμιση των παλαιών οφειλών του Δήμου.
Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο έγκριτος δικηγόρος Αθηνών κ. Αλεξόπουλος Βασίλειος, προκειμένου να δώσει τις νομικές  συμβουλές του επί του θέματος. Ως γνωστόν ο κ. Αλεξόπουλος είναι νομικός σύμβουλος τριών μεγάλων δήμων της Αττικής με μεγάλη εμπειρία στα θέματα των ΟΤΑ.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ο τρόπος και η διαδικασία τακτοποίησης των παλαιών οφειλών του Δήμου.
Μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση και ανοιχτή συγκέντρωση με όλους τους ενδιαφερόμενους και στόχος του Δήμου είναι να μπορέσει να τακτοποιήσει όλες τις παλιές νόμιμες οφειλές, προκειμένου να κλείσει το μέτωπο των οφειλών και να μπορέσει να υλοποιήσει πλέον το πρόγραμμά του.
Ο χρόνος και ο τόπος που θα γίνει η ανοιχτή συγκέντρωση θα ανακοινωθεί από το Δήμο με δελτίο τύπου, μετά το Πάσχα.

Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης ΕΥΧΕΣ




   Η Ανάσταση του Θεανθρώπου που έρχεται πάντα μαζί ε την Άνοιξη και το Άγιο Φως της Ανάστασης να μας φωτίζουν και να μας οδηγούν σε κάθε μας βήμα.
    Με την ευχή επίσης η χώρα μας το συντομότερο να βγει από την κρίση και να μπει σε τροχιά Ανάπτυξης.
                                                                            Με αγάπη
                                                                   Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης
                                                                 Περιφερειακός Σύμβουλος

«Τριήμερες εκδηλώσεις ενόψει του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Κιλκίς»


ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΟΡΙΩΝ

«Τριήμερες εκδηλώσεις ενόψει του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου  Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Κιλκίς»
Εξέπληξε για άλλη μία φορά ευχάριστα, η δυναμική του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Κιλκίς και στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ, το τριήμερο 27-28 και 29 Μαρτίου 2015 σε συνεργασία του οικοδεσπότη Συλλόγου Σαρακατσαναίων του Νομού Κιλκίς «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με στίγμα: «Την βιωματική ενασχόληση των νέων με την παράδοση».
Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν την συμβολή των προκατόχων, αφήνοντας έξω την εσωστρέφεια.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνέδρων και επισκεπτών, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί και με έντονη την παρουσία των νέων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων του Νομού Κιλκίς «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Πραγματοποιήθηκε δε, υπό την αιγίδα του Δήμου του Κιλκίς και την «Περιφερειακή Ενότητα του Νομού Κιλκίς».
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 27/3/2015 στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ της πόλης, στις 6.30μ.μ με την προσέλευση των συνέδρων και του κοινού. Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Θόδωρου Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος». Το βιβλίο εκδόθηκε από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» και παρουσιάστηκε με εξαιρετικό τρόπο από τον Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ομοσπονδίας κ. Σκεύα Αντώνιο. Πρόκειται για το πρώτο Σαρακατσάνικο βιβλίο που αναφέρεται στον ιδιαίτερο τρόπο εκμάθησης των γραμμάτων.
Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Κιλκίς παρουσίασαν τα δρώμενα :
Τραγούδια του γάμου (συμμετείχε η χορωδία του συλλόγου)
  • Ο Τσέλιγκας και οι 5 κόρες (παραμύθι)
  • Η προδοσία του Κατσαντώνη
  • Το προξενιό (μουραπάς)
  • Ο Καπετάν Κώστας Γαρέφης.
Η βραδιά έκλεισε με το δείπνο υποδοχής στην αίθουσα «Κτήμα των ευχών» όπου πληθώρα εθελοντών τραγουδιστών διασκέδασε τους προσκεκλημένους.
Το Σάββατο 29 Μαρτίου έλαβε χώρα το 24ο Οργανωτικό Συνέδριο στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ. Οι εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, προσφέροντας πολλές ιδέες και καινοτόμες προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η Σαρακατσάνικη Παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό. Γεγονός ιδιαίτερης αξίας ήταν και ότι η πλειοψηφία των εισηγητών του συνεδρίου ήταν νέα παιδιά. Ζωτικής σημασίας ήταν και οι προτάσεις που τέθηκαν με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας. Άλλωστε κάθε Οργανωτικό Συνέδριο πρέπει να είναι μια αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων.
Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος του Σ.Σ. Νομού Κιλκίς κα Αργυρώ Ντέντα η οποία τόνισε, ότι είναι πρόκληση για ένα σύλλογο και κορυφαία δράση του, η διοργάνωση μιας εκδήλωσης, αυτού του επιπέδου, δίνοντας υπεραξία στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού. Υπερτόνισε επίσης το σημαντικότατο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τον τόπο αλλά και για τον σύλλογο, εφόσον για πρώτη φορά διοργανώνεται στο Κιλκίς το Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο των Σαρακατσαναίων.
Ο πρόεδρος της Π.ΟΣ.Σ. κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και υπερθεμάτισε, πως με αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι αδυναμίες του Οργανωμένου Σαρακατσάνικου Πολιτιστικού Κινήματος. Αναφέρθηκε επίσης, στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών, λόγω των ερεθισμάτων, που θα δοθούν ώστε να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά». Δεν παρέλειψε επίσης να ενημερώσει τους σύνεδρους για το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στις 4 -5 -6 Μαρτίου 2016 στη πόλη της Λαμίας και με παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη της Στυλίδας.
Το Συνέδριο χαιρέτισαν:
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Κωνσταντίνος Μπαλέστραβο μεταφέροντας τους χαιρετισμούς των αδερφών Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας .
  • Η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλια- Τσαρουχά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι αρωγός σε συλλογικές προσπάθειας διατήρησης αρχών και αξιών.
  • Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΤΕΛΕΙΑ» και Δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος κατοικώντας σε μία περιοχή με πολλούς Σαρακατσαναίους και έχοντας πολλούς φίλους και συνεργάτες Σαρακατσαναίους δεσμεύτηκε για βοήθεια-συνδιοργάνωση στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο. Ένας από αυτούς τους συνεργάτες που τον συνόδευε ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος και νυν Αντιδήμαρχος Στυλίδας κ. Ζαρογιάννης Νώντας.
  • Το Συνέδριο χαιρέτησε επίσης με τη σειρά του ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και νυν Βουλευτής της Α΄ εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Καλαφάτης Σταύρος ο οποίος για άλλη μια φορά βρισκόταν δίπλα στην προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων και μας διαβεβαίωσε ο στέκεται και θα στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια μας.
  • Επίσης το Συνέδριο χαιρέτησε ο Σαρακατσάνος βουλευτής του Νομού Λάρισας κ. Κέλας Χρήστος, και παρευρέθηκε στο χώρο του Συνεδρίου και ο Σαρακατσάνος επίσης Βουλευτής Νομού Μαγνησίας κ. Μποκόρος Χρήστος. Επίσης και η πρώην βουλευτής Ν Φθιώτιδας Σαρακατσάνικης καταγωγής κ Ελένη Μακρή - Θεοδώρου
  • Ο Σαρακατσάνος Βουλευτής Νομού Κιλκίς και πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεωργαντάς Γεώργιος τόνισε ότι είναι δίπλα στα νέα παιδιά του Συλλόγου, στην προσπάθεια τους ώστε να διασώζεται, να αναδεικνύεται και να μεταλαμπαδεύεται στη νέα γενιά, ο λαϊκός πολιτισμός, που είναι πηγή ενέργειας.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Φθιώτιδας κ. Καραΐσκος Ευθύμιος, εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη Κώστα, ο οποίος δήλωσε συστράτευση στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για ένα επιτυχημένο Συνέδριο Παγκόσμιας Εμβέλειας στην Λαμία τον Μάρτιο του 2016.
Επίσης χαιρέτισαν το Συνέδριο:
  • Ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου Σαρακατσαναίων Σκοπίων «το Χελιδόνι» κ. Κώτσος Χρήστος και
  • Ο Δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς κ. Χρήστος Γκουντενούδης.
Ο Σαρακατσάνος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης Γεώργιος έδωσε το πνεύμα του Επιστημονικού συνεδρίου ενώ ο Σαρακατσάνος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σερμπέζης Βασίλειος ενημέρωσε τους σύνεδρους για τους στόχους του 24ΟΥ Επιστημονικού Συνεδρίου όντας και οι δύο μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας κηρύσσοντας την έναρξη, ευχήθηκε στους οργανωτές καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
Οι Θεματικές Ενότητες στις οποίες κινήθηκαν οι εισηγητές ήταν:
  • Οι Καινοτόμες Δράσεις από τους Συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ
  • Η Νεολαία και η Παράδοση
  • Ο Τρόπος Λειτουργίας των Συλλόγων και της Π.Ο.Σ.Σ
Όλες οι εισηγήσεις ήταν αξιόλογες και αφού αναγνώσθηκαν τα συμπεράσματα αυτών, έληξαν οι κύριες εργασίες του συνεδρίου. Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε γλέντι στον ετήσιο χορό του Συλλόγου του Ν. Κιλκίς στο χορευτικό κέντρο «ΘΕΑΤΡΟ».
Την Κυριακή 31 Μαρτίου, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η 34η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Σ με θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης.
Η Γενική Συνέλευση άρχισε με την ανάγνωση των συμπερασμάτων του 24ου Συνεδρίου από τον Γ. Γραμματέα της ΠΟΣΣ κ. Δερβίση Ανδρέα.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣ κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό όπου λεπτομερέστατα ανέλυσε όλα τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους. Ενώ η επικεφαλής της Επιτροπής Νεολαίας, κα Καρατάσου Ειρήνη παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό της Επιτροπής Νεολαίας συνεπικουρούμενη . από τον κ. Κώστα Κατσιούλα μέλος της Επιτροπής Νεολαίας.
Ο Ταμίας της ΠΟΣΣ κ. Καρυώτης Αθανάσιος αναφέρθηκε στον οικονομικό απολογισμό.
Αξιοσημείωτο ήταν το κλίμα νεωτερισμού, που ήταν διάχυτο κατά την διάρκεια της Συνέλευσης με τις νέες προτάσεις από τους αντιπροσώπους των συλλόγων αλλά και την διαρκή προσπάθεια του Δ.Σ να αναβαθμίσει την Ομοσπονδία, γεγονός που έγινε εύκολα κατανοητό, μετά το Διοικητικό Απολογισμό που παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση.
Αποφασίστηκε η στελέχωση της Επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΣΣ από τους: κ. Κατσαρός Νικόλαος, κ. Σκεύας Αντώνιος, κ. Σερμπέζης Βασίλειος, κ. Γεώργιος Καψάλης και κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη. Επίσης ανατέθηκε στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου - Ξηρόμερου Νομού Ευρυτανίας με έδρα το Αγρίνιο η διοργάνωση του 25ου Οργανωτικό συνέδριο που θα γίνει τον Μάρτιο του 2017.
Τέλος έλαβε χώρα διάλογος μεταξύ των αντιπροσώπων όπου ακούστηκαν προτάσεις για την καλύτερη διεξαγωγή του Πανελληνίου Ανταμώματος. Οι προτάσεις ήταν όλες αξιόλογες και εισακούστηκαν από το ΔΣ της ΠΟΣΣ.
Με το πέρας του Συνεδρίου έγινε σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν οι προγονοί τους με αποτέλεσμα να γίνονται αποδοτικότεροι.
Η δε αίσθηση της φιλοξενίας του Συλλόγου του Ν. Κιλκίς στους Συνέδρους και τους επισκέπτες, χαρακτηριστική της Σαρακατσάνικης φυλής, θα μείνει σε όλους αξέχαστη.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.e-sarakatsanos.gr