Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Προεργασίες του 3ου Διεθνές Επιστημονικού Συνεδρίου των απανταχού Σαρακατσαναίων 4 - 5 και 6 Μαρτίου 2016 στην Λαμία





Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Σ προχώρησε ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση του 3ου Διεθνές Επιστημονικού Συνεδρίου, των απανταχού Σαρακατσαναίων. Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 κλιμάκιο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με τα μέλη του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Νομού Φθιώτιδας είχαν σειρά συναντήσεων με τις τοπικές αρχές του Νομού Φθιώτιδας.
Οι συναντήσεις έγιναν μέσα σε εγκάρδιο κλίμα και δεσμεύσεις από όλους, με πνεύμα ομαδικής προσπάθειας ώστε να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συνέδριο όπως αρμόζει στους Σαρακατσαναίους αλλά και στους κατοίκους του Νομού Φθιώτιδος.
Σε μια πρώτη επαφή ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, (Σαρακατσάνος στην καταγωγή) εκλεγμένος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μας δέχθηκε στο γραφείο του και μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο δόθηκαν οι αμοιβαίες υποσχέσεις για τη πλήρη στήριξη του συνεδρίου. Εξάλλου δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο κ. Σταϊκούρας είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλετε η ανάληψη του συνεδρίου στη πόλη της Λαμίας.
Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης της Λαμίας με τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη και τον Αντιδήμαρχο κ. Δήμο Καλαμπαλίκη. Μέσα σε κλίμα εγκάρδιο και απολύτως φιλικό η συζήτηση διεξήχθη γύρω από τους χώρους όπου μπορεί να στεγασθεί το συνέδριο και οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εν' όψη του συνεδρίου.
Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος (Σαρακατσαναίοι στην καταγωγή) δεσμεύθηκαν για τη πλήρη υποστήριξη του συνεδρίου αλλά και όλων των παράλληλων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν.
Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραΐσκο Ευθύμιο (Σαρακατσάνο στην καταγωγή) ο οποίος, εκτός από τις δεσμεύσεις που πήρε για την πλήρη υποστήριξη του συνεδρίου έθεσε και τον εαυτό του, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής καθώς θεωρεί ότι εκτός από τον θεσμικό του ρόλο είναι και Σαρακατσάνος.
Η τελευταία συνάντηση των μελών της διοίκησης της Π.Ο.Σ.Σ, έγινε με τον Δήμαρχο Στυλίδας κ. Απόστολο Γκλέτσο και πρόεδρο του πολιτικού κόμματος «ΤΕΛΕΙΑ», ο οποίος και αυτός με την σειρά του, δεσμεύθηκε για τη πλήρη υποστήριξη του στο συνέδριο και τη φιλοξενία μέρος αυτού, στη πόλη της Στυλίδας.
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο σύμβουλος Συνεδρίων κ. Ηλίας Αλ. Σουφλιάς εκπρόσωπος της εταιρείας A.Σ.Α. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ οι οποία θα είναι και χορηγός του Συνεδρίου.
Η ικανοποίηση και οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από τις παραπάνω συναντήσεις είναι αρκετές και προμηνύουν ότι το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Απανταχού Σαρακατσαναίων έχει τεθεί στις σωστές βάσεις και η υλοποίηση του πραγματοποιείται βήμα βήμα.
Το Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ θεωρεί υποχρέωση του, να ευχαριστήσει, όλους τους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες αλλά και το Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας για τη φιλοξενία και τη πλήρη υποστήριξη τους στη πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

«Έφυγε» ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας, Βασίλης Τσίπρας

Στην αιωνιότητα ταξίδεψε ο γνωστός και διακεκριμένος ποινικολόγος, Βασίλης Τσίπρας, που εξελέγη βουλευτής Ευρυτανίας με τη Ν.Δ. αντικαθιστώντας στις 26.9.2000 με απόφαση του εκλογοδικείου τον κ. Δ. Τσιαμάκη.
Ο αείμνηστος πέθανε χθες από έμφργμα στην Αθήνα. Γεννήθηκε στη Βούλπη Ευρυτανίας το 1939. Παντρεύτηκε την Ελένη Φραγκεδάκη, οικονομολόγο και από το γάμο του απόκτησε 2 γιους, που είναι και αυτοί Δικηγόροι.
Τελείωσε το σημερινό Λύκειο, τότε 8\ταξιοΓυμνασιο, στο Καρπενήσι και μετά από εξετάσεις εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε πτυχίο και στη συνέχεια άδεια δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κατόπιν εξετάσεων στον ‘Αρειο Πάγο. Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων μετείχε ενεργά και δυναμικά σε όλες τις εκδηλώσεις για την προάσπιση των φοιτητικών προβλημάτων και ακαδημαϊκών ελευθεριών . Δυναμική ήταν η παρουσία του σε κάθε εκδήλωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπιεζομένων λαών, όπως την Κυπρίων.

Στη συνάντηση και στη σύσκεψη απο τον βουλευτή ΕυρυτανΙας κ. Θωμά Κώτσια και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών....



                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τα προβλήματα του συστήματος υγείας στο νομό Ευρυτανίας, που απειλείται με κατάρρευση από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων, τέθηκαν σήμερα Τρίτη 24/2/2015, στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απο τον βουλευτή ΕυρυτανΙας κ. Θωμά Κώτσια και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών - νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων των υγειονομικών μονάδων του νομού.
    Στη συνάντηση και στη σύσκεψη, που ακολούθησε ο Γ.Γ. Του Υπουργείου κ. Γ. Μπασκόζος και οι αρμόδιοι επικεφαλής των γραφείων του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού, ενημερώθηκαν αναλυτικά για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει  η υγεΙα στην Ευρυτανία και αναζητήθηκαν άμεσες και πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ειδικότερα ο βουλευτής του νομού και οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων ζήτησαν να ληφθεί άμεσα πρόνοια για:

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Παλλαϊκή και παγκόσμια στήριξη

Δίπλα στην επίκαιρη λέξη “διαπραγμάτευση” για τα ελληνικά, σε σχέση με την Ευρώπη, δρώμενα, έχει ανορθωθεί ένας τοίχος θάρρους και στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση, από τον λαό και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η μικρή, αγέρωχη και περήφανη πατρίδα μας ταρακουνάει άλλη μια φορά τον κόσμο. Παρά το ότι κάποιοι και με τις πλάτες άλλων μας έφτασαν στο γκρεμό, κάθε μέρα από όλα τα εγχώρια κανάλια και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ακούμε και βλέπουμε πολιτικούς, δημοσιογράφους, οικονομολόγους να μας βομβαρδίζουν και να μας ζαλίζουν με τις φιλοσοφίες τους. Όση εχθρότητα κι αν επιδεικνύουν οι σκληροτράχηλοι Γερμανοί και οι υποστηρικτές τους απέναντί μας, η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση έχει δίπλα της όλον τον πλανήτη και, πάνω απ' όλα, την απόλυτη πλειοψηφία του λαού της. Απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες, ο λαός ξεσηκώθηκε σύσσωμος με ειρηνικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην κυβέρνηση, που διαπραγματεύεται σταθερά και σκληρά την αξιοπρέπεια και περηφάνεια μας. Από την Πλατεία Συντάγματος μέχρι το Λευκό Πύργο, από την Γαύδο μέχρι και το Καρπενήσι, ο κόσμος διατρανώνει με φωνή στεντόρεια τα δίκια του, που απλόχερα πρόσφατα με την ετυμηγορία του ανέθεσε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηριζόμενη και από τους ΑΝΕΛ, να τα φέρουν σε πέρας.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων,κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας καιχοροεσπερίδα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Κλεισθένους 17 -Τ.Κ. 105-52 - Αθήνα Αθήνα 17-02-2015
Τηλ- Fax: 210 3834451 -6980764652
Εmail: oesevrytanias@gmail.com
www.oes.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέσα σε πνεύμα ενότητας σύμπνοιας και σύγχρονης αντίληψης, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, πραγματοποίησε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και την χοροεσπερίδα στις 15-02-2015 ημέρα Κυριακή στο Κέντρο <<ΑΓΡΙΜΙΑ>> σε συνεργασία με τους Ευρυτανικούς Συλλόγους. Ο απλός κόσμος ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμα της Ο.Ε.Σ.
Η Πρόεδρος κ. A. Σκοτίδα καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με πλήρη επιτυχία. Η τεράστια αίθουσα του κέντρου "ΑΓΡΙΜΙΑ" ήταν κατάμεστη μέχρι την τελευταία στιγμή από ενθουσιώδεις συμπατριώτες που απολάμβαναν γνήσια παραδοσιακά τραγούδια. Την παράσταση εδώ έκλεψε η προσέλευση της Ευρυτανικής Νεολαίας η οποία λικνίζονταν έως αργά το βράδυ στην πίστα, αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η λαχειοφόρος αγορά που ήταν πλούσια σε πολλά και καλά δώρα βρήκε ανταποκριτές. Η ορχήστρα ήταν εξαιρετική. Η παρουσία του Στέφανου Κόπανου, μέλους του Δ.Σ της Ο.Ε.Σ, στο τραγούδι μάγεψε το κοινό, καθώς και ο αδελφός του Τάσος Κόπανος ,

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ Προς Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Μπακογιάννη Κωνσταντίνο

Χαλκίδα 16/2/2015

Κύριε Περιφερειάρχη
Δια της παρούσης, σας δηλώνω την παραίτηση μου από μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 156 και 157 του ν. 3852/2010. Η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, δε μου επιτρέπει να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα μου ως Περιφερειακού Σύμβουλου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Προεδρείο, το Σώμα, τα μέλη της παράταξης «Η Στερεά σε Νέα Τροχιά» και εσάς για τη σημαντική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε ως τώρα με γνώμονα πάντα την υπηρέτηση του συμφέροντος των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Και βεβαίως τους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και εμπιστεύθηκαν την ανθρωποκεντρική μας πρόταση για μια Περιφέρεια με δυναμική κοινωνικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.
Είμαι στη διάθεση σας για τα θέματα που αφορούν στον τομέα της αγροτικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης & τροφίμων και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια αγαστή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων και την προώθηση των πολλών και σημαντικών ζητημάτων της Περιφέρειας μας.

Με εκτίμηση
Προς Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Μπακογιάννη Κωνσταντίνο

Βαγγέλης Αποστόλου 
Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα



ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Με ευθύνη και της Επιτροπής που είναι μέλος της τρόικας χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα.


Παρέμβαση για την πρόσβαση στα φάρμακα στην ΕΕ έκανε χτες 11/02/2015, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο .
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, τα θέματα που απασχολούν τους φτωχοποιημένους από τη λιτότητα πολίτες του Ευρωπαϊκού Νότου σε σχέση με την πρόσβαση στα φάρμακα επικεντρώνονται πρώτον στις υψηλές τιμές και δεύτερον στην απόφαση της Ε.Ε. να μετατραπεί το φάρμακο από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.
Ο Νότης Μαριάς τόνισε πως: ''Στην Ελλάδα λόγω του μνημονίου χιλιάδες Έλληνες δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν φάρμακα. Αυτό ισχύει για τους καρκινοπαθείς και άλλους βαριά πάσχοντες ασθενείς. Γι' αυτό πλέον δημιουργήθηκαν δεκάδες κοινωνικά  ιατρεία που προσφέρουν δωρεάν φάρμακα στους ανέργους. Ταυτόχρονα η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που επέβαλε η τρόικα και το μνημόνιο μείωσαν δραστικά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων στα οποία πλέον παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις βασικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς''.
Και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κατέληξε: ''Επομένως, με ευθύνη και της Επιτροπής που είναι μέλος της τρόικας χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Συγχαρητήρια κύριοι της Επιτροπής''.     

Επισυνάπτεται βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά:
  

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

κοπή πίτας και χοροεσπερίδα σε συνεργασία και συμμετοχή µε Συλλόγους, µέλη της, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα έναρξης 13 µ.µ. στο “ΚΕΝΤΡΟ “ΑΓΡΙΜΙΑ”



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ. για πρώτη φορά διοργανώνει και πραγματοποιεί κοπή πίτας και χοροεσπερίδα σε συνεργασία και συμμετοχή µε Συλλόγους, µέλη της, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα έναρξης 13 µ.µ. στο “ΚΕΝΤΡΟ “ΑΓΡΙΜΙΑ” (οδός Λιοσίων 7 και Βατσαξή 4), τηλ. 210-5244739. Εδώ θα µας δοθεί η δυνατότητα να  βρεθούµε όλοι μαζί οι Ευρυτάνες μαζί και µε φίλους τους, να γνωριστούμε, ν’ ανταλλάξουµε απόψεις και να περάσουµε ένα αξέχαστο απόγευµα  γεµάτο πατριωτικά αισθήματα, µε φαγοπότι και χορό, υπό τον ήχο του εξαιρετικού συγκροτήματος του κέντρου, µε την συμμετοχή των Στέφανου και Τάσου Κόπανου, µε τραγούδια του τόπου µας αλλά και άλλων περιοχών.
Να είµαστε όλοι εκεί!
Τιµή πρόσκλησης: 20 ευρώ.(φαγητό ποτά ,αναψυκτικά)

Με εκτίμηση το Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ.

   Η Πρόεδρος                                                                      Η Γενική Γραμματέας
Αγγελική Σκοτίδα                                                  Νίκη ΡέκκαΤζανάκου


Δήμος Αγράφων Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες που έθεσαν τον Δήμο Αγράφων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας



Κερασοχώρι, 10 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες που έθεσαν τον Δήμο Αγράφων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε του δημότες μας, για τις ενέργειες του Δήμου και των υπηρεσιών του καθώς και των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και των αρμοδίων Υπουργείων.
Συγκεκριμένα:

Δήμος Αγράφων αναβάλλονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές ημερίδες που είχαν προγραμματιστεί.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Επειδή ο Δήμος Αγράφων τέθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για διάστημα τριών (3) μηνών από την 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Μαΐου 2015, με το υπ’ αριθμ. 703/01-02-2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ανακοινώνεται πως μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, αναβάλλονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές ημερίδες που είχαν προγραμματιστεί.

Μετά το πέρας της περιόδου αυτής θα ανακοινωθούν εκ νέου οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια και οι ημερίδες.

Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις καλέστε στο 22373-51320.

Aνάγκη άμεσης εκτέλεσης του προγράμματος της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας



Λαμία, 10 Φεβρουαρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστολή Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελο Αποστόλου για την ανάγκη άμεσης εκτέλεσης του προγράμματος της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, αναγνωρίζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος της δακοκτονίας, έστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, επιστολή με την οποία καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει η επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 Τ από τη γέφυρα της Τέμπλας

Τη διακοπή της κυκλοφορίας στο 32ο χλμ της Επ. Οδού Εμπεσού Ραυτόπουλου ( Γέφυρα Τέμπλας) , για τις κατηγορίες οχημάτων άνω των 3,5 Τ ( Φορτηγά – Λεωφορεία – Λοιπά οχήματα) και την εκτροπή κυκλοφορίας αυτών μέσω της Επ. Οδού Αγρινίου – Αλευράδας – Καρπενησίου στο 55ο χλμ αυτής ( Γέφυρα Τατάρνας) λόγω φθορών που έχουν προκληθεί στην Γέφυρα Τέμπλας , εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων ( πλημμύρες – κατολισθήσεις), αποφάσισε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας. Η απόφαση: Άρθρο 1ο Διακοπή της κυκλοφορίας για τις κατηγορίες οχημάτων άνω των 3,5 Τ ( Φορτηγά – Λεωφορεία – Λοιπά οχήματα), στο 32ο χλμ της Επ. Οδού Εμπεσού Ραυτόπουλου ( Γέφυρα Τέμπλας) και εκτροπή κυκλοφορίας αυτών μέσω της Επ. Οδού Αγρινίου – Αλευράδας – Καρπενησίου στο 55ο χλμ αυτής ( Γέφυρα Τατάρνας) λόγω φθορών που έχουν προκληθεί στην Γέφυρα Τέμπλας , εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων ( πλημμύρες – κατολισθήσεις). Άρθρο 2ο Η ανωτέρω ρύθμιση θα ισχύσει μέχρι την λήξη των φαινομένων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Το Α.Τ. Εμπεσού για το χρονικό διάστημα των φαινομένων αυτών και μέχρι την αποκατάσταση της κυκλοφορίας , να επιτηρεί συνεχώς ανωτέρω οδικό τμήμα αρμοδιότητάς του με σκοπό την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων και την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών οδικής κυκλοφορίας οχημάτων. Άρθρο 3ο Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της, σύμφωνα με το άρθρο 109 του Ν. 2696/1999 Κ.Ο.Κ. και την ανάρτησή της στο διαδίκτυο σύμφωνα με το άρθρο 4 Ν3861/2010. Με μέριμνα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας να τοποθετηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 10 του Κ.Ο.Κ. οδική σήμανση. Άρθρο 4ο Οι παραβάτες της παρούσας τιμωρούνται σύμφωνα με τις ποινές που ορίζονται από τον Ν.2696/99 ( Κ.Ο.Κ.) , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει , καθώς και τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Η εφαρμογή ( εκτέλεση) της παρούσας ανατίθεται στο Α.Τ. Εμπεσού.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το γεφύρια Τέμπλας και Αυλακιού άντεξαν όμως πρέπει άμεσα να επουλωθούν οι πληγές του

Όπως αρκετά ιστορικά γεφύρια στην Ελλάδα, υπέστησαν μεγάλες ζημίες από την πρόσφατη κακοκαιρία, τις ίδιες ζημίες, που ευτυχώς επισκευάζονται, υπέστησαν στην Ευρυτανία και τα ξακουστά γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακιού. Θα πρέπει άμεσα, οι αρμόδιες αρχές, πέραν των άλλων πολλών προβλημάτων, που δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση στον Δήμο Αγράφων, να ασχοληθούν μεθοδικά και για τα ιστορικά αυτά γιοφύρια, που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Και νέα σύγκρουση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή με την Κομισιόν για PSI και ασφαλιστικό στην Ελλάδα.




Βρυξέλλες, 04/02/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και νέα σύγκρουση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ του Νότη Μαριά και της Κομισιόν αυτή τη φορά για PSI και ασφαλιστικό στην Ελλάδα..
Μιλώντας στην Επιτροπή Αναφορών την Τρίτη 27/1/2015 ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς  επιτέθηκε σφοδρά στην Κομισιόν για τον ρόλο της τρόικας στο ασφαλιστκό και στο PSI.

ΑΓΡΑΦΑ

http://www.agrafiotis.gr(Άγραφα, 2 Φεβρουαρίου 2015)   
  Από την Κυριακή πρωί είναι αποκομμένα τα χωριά των Αγράφων από το Καρπενήσι. Στο έλεος της κακοκαιρίας ο Μάραθος, το Μοναστηράκι, τα Άγραφα, τα Επινιανά, τα Μεγάλα Βραγγιανά και το Τροβάτο. Διακοπή και στις επικοινωνίες σταθερής και κινητής. Κλειστά τα σχολεία.

 


   Κόπηκε ο δρόμος λίγο πριν τη Βαρβαριάδα - κοντά στην Αγία Βαρβάρα (φωτο 1), έπεσε η είσοδος στη γέφυρα της Βαρβαριάδας (φωτο 2) και "κατέβηκε" το βουνό και έκλεισε το χωματόδρομο λίγο μετά τη γέφυρα (φωτο 3). Επίσης πολλά προβλήματα και στην μεγάλη γέφυρα του Καρβασαρά. Μόνο μικρά 4Χ4 αυτοκίνητα περνάνε και έχουν πρόσβαση με την υπόλοιπη Ευρυτανία μέσω Μοναστηρακίου και Σίχνικου!
(03/02/2015) Άγραφα: Μεγάλες ζημιές μέσα στο χωριό. Η ταβέρνα του Δημήτρη Κίτσιου (πεστροφάδικο) δίπλα στον Αγραφιώτη, υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές. Εξαφανίστηκαν τα τραπεζοκαθίσματα έξω, χάλασε το ενυδρείο και λάσπες γέμιζαν το εσωτερικό του. Το σπίτι του Βασίλη Σουλδάτου, κοντά στον Αη Γιάννη, γέμισε λάσπες και κρίθηκε προσωρινά μη κατοικήσιμο. Τέλος ένας παλιός στάβλος του Γιώργου και Δήμου Μπαμπαλή γκρεμίστηκε μερικώς αλλά σώθηκαν τα ζώα. Πρόβλημα και στην ύδευση γιατί κόπηκε ο αγωγός που μεταφέρει το νερό από τη "μάνα". Προσωρινά εξυπηρετούντε από τις βρύσες του Αη Γιώργη.
Ένα ελικόπτερο Super Puma με τον αντιδήμαρχο Ευθύμιο Μιχόπουλο (υπεύθυνο πολιτικής προστασίας), μετέφερε ένα γιατρό, φάρμακα και τρόφιμα στο χωριό Άγραφα.

... περισσότερα νέα σε πραγματικό χρόνο από ανθρώπους που δύσκολα βρίσκουμε και επικοινωνούμε.

04/02/15 Αποκαταστάθηκε η σταθερή τηλεφωνία.

Ευχαριστούμε τον Ηλία Π. Τσιγαρίδα για τις φωτογραφίες και τον Ηλία Μπουμπουρή και Λάμπρο Γατή για την ενημέρωση.http://www.agrafiotis.gr

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δήμου Αγράφων



Κερασοχώρι, 05/02/2015

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λόγω των μεγάλων καταστροφών που άφησε πίσω της η θεομηνία των τελευταίων ημερών στα χωριά του Δήμου Αγράφων και το γεγονός ότι ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αύριο Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά εκτός από τα κάτωθι τα οποία θα παραμείνουν κλειστά:

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
·        Δημοτικό Αγράφων
·        Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Βαλαώρας
·        Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Δαφνούλας
·        Δημοτικό, Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός Ραπτοπούλου

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
·        Γυμνάσιο και Λύκειο Γρανίτσας
·        Γυμνάσιο και Λύκειο Ραπτοπούλου


Ο Δήμαρχος

                Μπαμπαλής Θεόδωρος

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες, από τα έντονα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, περιοχές των Δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης, του νομού Φθιώτιδας.
Έπειτα από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, που επέτρεψαν μία πρώτη εκτίμηση των σοβαρών καταστροφών, ο κ. Μπακογιάννης, λαμβάνοντας υπόψη τα έγγραφα αιτήματα των δύο Δήμων, ζήτησε σήμερα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Οι προσπάθειες των συνεργείων τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όσο και των δύο Δήμων της περιοχής, συνεχίζονται προκειμένου να αποκατασταθούν στο μέτρο του δυνατού οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην κοιλάδα του Σπερχειού. Από εδώ και στο εξής απαιτείται οργανωμένο σχέδιο και άμεση κρατική χρηματοδότηση για την αποκατάστασή τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μπακογιάννης θα συναντήσει την Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη. 

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Άμεση αποζημίωση από την Κομισιόν των συγγενών των χιλιάδων Ελλήνων που αυτοκτόνησαν λόγω μνημονίου.



Βρυξέλλες, 03/02/2015.


ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ



Να αποζημιώσει  τους συγγενείς των χιλιάδων συμπατριωτών μας που αυτοκτόνησαν λόγω την μνημονιακής λιτότητας καλεί την Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα Τρίτη 03/02/32015 στην Ευρωβουλή, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.
Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής σύμφωνα με Έρευνα Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική ιατρική επιθεώρηση BMJ Open τα περιστατικά των αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1/3 λόγω των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την τρόικα και την μνημονιακή Ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2011.
Η Έρευνα φέρει τον τίτλο: ''The impact of economic austerity and prosperity events on suicide in Greece: a 30-year interrupted time-series analysis'', περιγράφει τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για αυτοκτονίες στην Ελλάδα από το 1983 έως το 2012 και επισημαίνει ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 35,7% στους μήνες που ακολούθησαν τον Ιούνιο του 2011 σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων μηνών.
Σύμφωνα με το Νότη Μαριά από την παραπάνω Έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα οφείλεται στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.
Γι αυτό λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ρωτά την Κομισιόν ως μέλος της τρόικας εάν επιμένει στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει με τα μνημόνια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα καλεί την Κομισιόν να αποζημιώσει τους συγγενείς των χιλιάδων Ελλήνων συμπολιτών μας που αυτοκτόνησαν λόγω των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε η τρόικα.

Θα υπάρξει σχετική νέα ανακοίνωση για το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

Εξαιτίας της κήρυξης του Δήμου Αγράφων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, η προγραμματισμένη Διαβούλευση ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και προετοιμασίας για το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ήταν να λάβει χώρα την Παρασκευή 06/02/2015 σε Κερασοχώρι και Γρανίτσα αναβάλλεται επ' αόριστον.
Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση με τη νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της διαβούλευσης.Ο Δήμαρχος Αγράφων
Μπαμπαλής Θεόδωρος

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ




ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ



ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ


ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:………………………………………………………………………………………………………………………………
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: ……………………………...………….
……………………………………………………………………………..
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΚΙΝΗΤΟ)………………………… …….
……………………………………………………………………………..
ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ:               ΝΑΙ                      ΟΧΙ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ): …………………...
…………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ:…………………………………….
Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΑΓΡΑΦΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ



Κερασοχώρι, 04/02/2015

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ


Παρακαλούνται οι κάτοικοι του Δήμου, όπως  υποβάλλουν γραπτή αίτηση προς ενημέρωσή μας για τις τυχόν ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους (οικίες, ποιμνιοστάσια, αποθήκες, επιχειρήσεις) από κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε όλα τα ΚΕΠ του Δήμου μας. Εναλλακτικά, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dimos-agrafon.gr, να κατεβάζουν την αίτηση καταγραφής καταστροφών κακοκαιρίας και να την αποστέλλουν με e-mail στο info@dimos-agrafon.gr.


ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ



ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ


ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:………………………………………………………………………………………………………………………………
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: ……………………………...………….
……………………………………………………………………………..
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΚΙΝΗΤΟ)………………………… …….
……………………………………………………………………………..
ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ:               ΝΑΙ                      ΟΧΙ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ): …………………...
…………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ:…………………………………….
Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Θωμάς Κώτσιας "να απολογηθούν αντί να διεκδικούν μερίδιο ανιδιοτελούς προσφοράς για συγκάλυψη της ευθύνης τους.

Επιστρέφοντας απόψε από την Ευρυτανία όπου βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων και διαβρώσεων σε πολλούς δρόμους, χωριά και οικισμούς του νομού, και έχοντας κατά το δυνατόν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, θέλω να συγχαρώ τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους θεσμικούς φορείς για τον ικανοποιητικό συντονισμό και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες στήριξης των πολιτών με την αποκατάσταση των δικτύων και της επικοινωνίας. Αισθάνομαι όμως και την ανάγκη να επισημάνω ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανάδειξαν με δραματικό και αποκαλυπτικό τρόπο τις παθογένειες ενός ολόκληρου συστήματος που ξεκινά από τον σχεδιασμό, την μελέτη και την κατασκευή των έργων υποδομής στο νομό μας. Αυτή την στιγμή και σε συνθήκες κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ένας ολόκληρος μηχανισμός έχει επιστρατευτεί και έχει ριχτεί στη μάχη επούλωσης των πληγών του τόπου μας και καλά κάνει, έτσι πρέπει να γίνει. Όμως πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν σαν ελεγκτές ή ελεγχόμενοι και σε διάφορα επίπεδα, δεν έχουν παρά να "θαυμάσουν" τα έργα τους για τον ερασιτεχνισμό, την προχειρότητα, την έξω από κάθε επιστημονική και κατασκευαστική προδιαγραφή των ακριβοπληρωμένων δημιουργημάτων τους και σε κατάλληλο χρόνο θα πρέπει για αρκετά από τα έργα τους που έγιναν 'φτερά στον άνεμο"να απολογηθούν αντί να διεκδικούν μερίδιο ανιδιοτελούς προσφοράς για συγκάλυψη της ευθύνης τους.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΠΙΟ ΥΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Ο ΠΙΟ ΥΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Με καλύτερη απόδειξη του ενδιαφέροντός τους, την προσωπική τους παρουσία στην πρώτη σύσκεψη, με θέμα το 3ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, τα μέλη της Διευρυμένης Προσωρινής Επιστημονικής Επιτροπής και η Επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας, έδωσαν ένα πρώτο δείγμα , του πόσο σημαντική θα είναι η συνεισφορά τους, στην επίτευξη του πιο φιλόδοξου στόχου, των οργανωμένων σε συλλόγους Σαρακατσαναίων, εντός και εκτός Ελλάδος. Η πρώτη κρίσιμη σύσκεψη , με απόσταση περισσότερου του ενός έτους από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου (Μάρτιος του 2016), είχε εξαιρετικά εντυπωσιακή επιτυχία, σαν να επρόκειτο για συνάντηση λίγο πριν από την ...έναρξη του Συνεδρίου! Το ενδιαφέρον όλων όσων πήραν μέρος στη σύσκεψη, εκδηλώθηκε με την κατάθεση εξαιρετικά χρήσιμων απόψεων και προτάσεων, σε μια συζήτηση ελεύθερη, ημερησίας διάταξης, με χαρακτήρα ακαδημαϊκό, την οποία συντόνισε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Ν. Μουτσιάνας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα συσκέψεων του Πανεπιστημίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» της Θεσσαλονίκης, σε φιλοξενία του χορηγού της Ομοσπονδίας «ΧΟΥΤΟΣ CATERING» με υπεύθυνο τον κ. Λευτέρη Δόση.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑNΑΒΟΛΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Λόγω που ο Δήμος Αγράφων κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, η προγραμματισμένη Διαβούλευση ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και προετοιμασίας για το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ήταν να λάβει χώρα την Παρασκευή 06/02/2015 σε Κερασοχώρι και Γρανίτσα αναβάλλεται επ' αόριστον.
Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση με τη νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της διαβούλευσης.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία




φωτογραφίες Δημήτρης Νταλλής - Ευρυτανικός Παλμός
--



φωτογραφίες: Ευρυτανικά Νέα-Ηλίας Τσώνης​
Συνεχής η μάχη με τα καιρικά φαινόμενα
     Υπό τον συντονισμό του Περιφερειάρχη οι επιχειρήσεις
     Στόχος η ασφάλεια των πολιτών

Συνεχή μάχη με τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες δίνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Από χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που προκλήθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.   

Με συντονισμένες προσπάθειες και σε άψογη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την 7η ΕΜΑΚ και τα Ελληνικά Διασωστικά Σώματα των περιοχών, πραγματοποιούνται συνεχείς επιχειρήσεις, με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα:

Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας

Από χθες το απόγευμα, όταν και εμφανίστηκαν τα καιρικά φαινόμενα, προληπτικά ζητήθηκε η μεταφορά των ποιμνιοστασίων που βρίσκονται παραπλεύρως του Σπερχειού, στα χωριά Καστρί και Παλιούρι. Σήμερα το πρωί, ζητήθηκε και η μεταφορά ορισμένων πολιτών που διαμένουν σε καταλύματα κοντά στον Σπερχειό ποταμό, ενώ παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις εμβάθυνσης στα σημεία των γεφυρών, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερχείλιση. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε σημεία, επικίνδυνα να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα, από μισθωμένα μηχανήματα.

Ο μεγαλύτερος όγκος των υδάτων συσσωρεύτηκε στην πεδιάδα της Λαμίας, δεδομένου ότι τα καιρικά φαινόμενα έρχονται από δυτικά. Υπάρχουν δε ορισμένες πλημμυρισμένες ιδιοκτησίες. Στη θέση Περιβόλι έπεσε ένα γεφύρι, και υπάρχουν τρία αποκλεισμένα χωριά. Συνεργείο της Περιφέρειας βρίσκεται στο σημείο, με στόχο να παρέμβει εφόσον εντοπιστεί ανάγκη. Η Τοπική Κοινότητα Κυριακοχωρίου έχει απεγκλωβιστεί.

Ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας βρίσκεται σε επιφυλακή, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη, Ευθύμιου Καραΐσκου και του εντεταλμένου συμβούλου, Θανάση Καρακάντζα.


Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας

Ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή από χθες το βράδυ μέχρι και αυτή την ώρα επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, με έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά από ολονύκτια προσπάθεια, συνεχίζουν και σήμερα να επιχειρούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε όλο σχεδόν το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στο χωριό Κρίκελλο, όπου μία μεγάλη κατολίσθηση ανάγκασε τον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να δώσουν εντολή εκκένωσης του χωριού. Δεν υπάρχει πρόσβαση στις Τοπικές Κοινότητες της ΔΕ Δομνίστας, δεδομένου ότι αυτή γίνεται μέσω Κρικέλλου.

Παράλληλα, σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζει ολόκληρος ο Δήμος Αγράφων, με το οδικό δίκτυο προς τη ΔΕ Αγράφων να παραμένει κλειστό και πολλούς οδικούς άξονες σε όλη την επικράτεια του να παρουσιάζουν έντονα προβλήματα.

Το οδικό δίκτυο από Γαύρο προς Προυσό, ενώ έχει διανοιχτεί, παραμένει κλειστό για λόγους ασφαλείας, λόγω της πιθανότητας κατολισθήσεων και μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η Αστυνομική Διεύθυνση θα επιτρέπει τη διέλευση των οχημάτων.

Τα οδικά δίκτυα στην Ποταμιά  δεν παρουσιάζουν προβλήματα, εκτός από τον δρόμο προς Χελιδόνα.

Η κίνηση προς Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιείται μόνο μέσω του εθνικού δικτύου, ενώ το εθνικό δίκτυο Λαμία-Καρπενήσι δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Οι ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.    

Υπάρχουν εκτενή προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Συστήνεται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης από νωρίς σήμερα βρέθηκε στην Ευρυτανία, από όπου σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη, Αριστείδη Τασιό συντονίζει τις επιχειρήσεις.  Το απόγευμα βρέθηκε στο σημείο της κατολίσθησης , στην Τοπική Κοινότητα Κρικέλλου, επιβλέποντας την εκκένωση της.

Από το κέντρο επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από χθες το βράδυ, δύο Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, η Ευρυτανία και η Φθιώτιδα δοκιμάζονται, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Οι υπηρεσίες μας είναι σε επιφυλακή με συνεχείς επιχειρήσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο. Βασικό μέλημά μας είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι βροχοπτώσεις είναι συνεχείς και τα δεδομένα αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό. Μέχρι στιγμής καταφέραμε, να διανοίξουμε πολλά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, κυρίως στην Ευρυτανία,  καθώς επίσης και να περιορίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, εστιάζοντας στον Σπερχειό ποταμό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ αλλά και τα διασωστικά σώματα που με αυτοθυσία, πολλές φορές  συνδράμουν  στο δύσκολο αυτό έργο. Μετά από την αντιμετώπιση της κρίσης, που αυτή τη στιγμή είναι εν εξελίξει, σειρά έχει η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου οι υπηρεσίες του κεντρικού κράτους να προχωρήσουν στις απαραίτητες για την επιβίωση της Περιφέρειας μας αποζημιώσεις» .