Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία
φωτογραφίες Δημήτρης Νταλλής - Ευρυτανικός Παλμός
--φωτογραφίες: Ευρυτανικά Νέα-Ηλίας Τσώνης​
Συνεχής η μάχη με τα καιρικά φαινόμενα
     Υπό τον συντονισμό του Περιφερειάρχη οι επιχειρήσεις
     Στόχος η ασφάλεια των πολιτών

Συνεχή μάχη με τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες δίνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Από χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που προκλήθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.   

Με συντονισμένες προσπάθειες και σε άψογη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την 7η ΕΜΑΚ και τα Ελληνικά Διασωστικά Σώματα των περιοχών, πραγματοποιούνται συνεχείς επιχειρήσεις, με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα:

Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας

Από χθες το απόγευμα, όταν και εμφανίστηκαν τα καιρικά φαινόμενα, προληπτικά ζητήθηκε η μεταφορά των ποιμνιοστασίων που βρίσκονται παραπλεύρως του Σπερχειού, στα χωριά Καστρί και Παλιούρι. Σήμερα το πρωί, ζητήθηκε και η μεταφορά ορισμένων πολιτών που διαμένουν σε καταλύματα κοντά στον Σπερχειό ποταμό, ενώ παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις εμβάθυνσης στα σημεία των γεφυρών, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερχείλιση. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε σημεία, επικίνδυνα να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα, από μισθωμένα μηχανήματα.

Ο μεγαλύτερος όγκος των υδάτων συσσωρεύτηκε στην πεδιάδα της Λαμίας, δεδομένου ότι τα καιρικά φαινόμενα έρχονται από δυτικά. Υπάρχουν δε ορισμένες πλημμυρισμένες ιδιοκτησίες. Στη θέση Περιβόλι έπεσε ένα γεφύρι, και υπάρχουν τρία αποκλεισμένα χωριά. Συνεργείο της Περιφέρειας βρίσκεται στο σημείο, με στόχο να παρέμβει εφόσον εντοπιστεί ανάγκη. Η Τοπική Κοινότητα Κυριακοχωρίου έχει απεγκλωβιστεί.

Ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας βρίσκεται σε επιφυλακή, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη, Ευθύμιου Καραΐσκου και του εντεταλμένου συμβούλου, Θανάση Καρακάντζα.


Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας

Ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή από χθες το βράδυ μέχρι και αυτή την ώρα επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, με έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά από ολονύκτια προσπάθεια, συνεχίζουν και σήμερα να επιχειρούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε όλο σχεδόν το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στο χωριό Κρίκελλο, όπου μία μεγάλη κατολίσθηση ανάγκασε τον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να δώσουν εντολή εκκένωσης του χωριού. Δεν υπάρχει πρόσβαση στις Τοπικές Κοινότητες της ΔΕ Δομνίστας, δεδομένου ότι αυτή γίνεται μέσω Κρικέλλου.

Παράλληλα, σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζει ολόκληρος ο Δήμος Αγράφων, με το οδικό δίκτυο προς τη ΔΕ Αγράφων να παραμένει κλειστό και πολλούς οδικούς άξονες σε όλη την επικράτεια του να παρουσιάζουν έντονα προβλήματα.

Το οδικό δίκτυο από Γαύρο προς Προυσό, ενώ έχει διανοιχτεί, παραμένει κλειστό για λόγους ασφαλείας, λόγω της πιθανότητας κατολισθήσεων και μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η Αστυνομική Διεύθυνση θα επιτρέπει τη διέλευση των οχημάτων.

Τα οδικά δίκτυα στην Ποταμιά  δεν παρουσιάζουν προβλήματα, εκτός από τον δρόμο προς Χελιδόνα.

Η κίνηση προς Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιείται μόνο μέσω του εθνικού δικτύου, ενώ το εθνικό δίκτυο Λαμία-Καρπενήσι δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Οι ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.    

Υπάρχουν εκτενή προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Συστήνεται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης από νωρίς σήμερα βρέθηκε στην Ευρυτανία, από όπου σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη, Αριστείδη Τασιό συντονίζει τις επιχειρήσεις.  Το απόγευμα βρέθηκε στο σημείο της κατολίσθησης , στην Τοπική Κοινότητα Κρικέλλου, επιβλέποντας την εκκένωση της.

Από το κέντρο επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από χθες το βράδυ, δύο Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, η Ευρυτανία και η Φθιώτιδα δοκιμάζονται, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Οι υπηρεσίες μας είναι σε επιφυλακή με συνεχείς επιχειρήσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο. Βασικό μέλημά μας είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι βροχοπτώσεις είναι συνεχείς και τα δεδομένα αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό. Μέχρι στιγμής καταφέραμε, να διανοίξουμε πολλά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, κυρίως στην Ευρυτανία,  καθώς επίσης και να περιορίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, εστιάζοντας στον Σπερχειό ποταμό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ αλλά και τα διασωστικά σώματα που με αυτοθυσία, πολλές φορές  συνδράμουν  στο δύσκολο αυτό έργο. Μετά από την αντιμετώπιση της κρίσης, που αυτή τη στιγμή είναι εν εξελίξει, σειρά έχει η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου οι υπηρεσίες του κεντρικού κράτους να προχωρήσουν στις απαραίτητες για την επιβίωση της Περιφέρειας μας αποζημιώσεις» .

Εκκενώθηκε το Κρίκελλο. ΗΧΗΤΙΚO - Tηλεφωνική επικοινωνία.

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση των κατοίκων του χωριού Κρικέλλου, πλην ελάχιστων περιπτώσεων που αρνήθηκαν να αφήσουν την περιουσία τους και τα ζωντανά τους.
Η πλατεία του χωριού γέμισε με λάσπες από την συνεχή και αδιάκοπη βροχόπτωση.
Ο εκδότης του Ευρυτανικού Παλμού βρίσκεται ήδη στο χωριό και καταγράφει το ρεπορτάζ.
Ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του...http://www.evrytanikospalmos.gr

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Νομός Μετάβαση Μπακογιάννη στην Ευρυτανία για τον συντονισμό της επιχείρησης

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ευρυτανία Μάχη με τα καιρικά φαινόμενα δίνει η Ευρυτανία Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Νομός Μετάβαση Μπακογιάννη στην Ευρυτανία για τον συντονισμό της επιχείρησης Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, μετά από την ολονύκτια προσπάθεια του μηχανισμού της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε όλο σχεδόν το επαρχιακό δίκτυο και σε συνέχεια των αιτημάτων των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων. Ολόκληρος ο νομός αντιμετωπίζει πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα των αποκλεισμό πολλών περιοχών και τη διακοπή κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης μετέβη στην Ευρυτανία, όπου σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιό συντονίζει την επιχείρηση. Ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται σε επιφυλακή και σε απόλυτη συνεργασία με τους δύο Δήμους, την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου, την 7η ΕΜΑΚ και το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας. Η μάχη με τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζεται.

3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Με καλύτερη απόδειξη του ενδιαφέροντός τους, την προσωπική τους παρουσία στην πρώτη σύσκεψη, με θέμα το 3ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, τα μέλη της Διευρυμένης Προσωρινής Επιστημονικής Επιτροπής και η Επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας, έδωσαν ένα πρώτο δείγμα , του πόσο σημαντική θα είναι η συνεισφορά τους, στην επίτευξη του πιο φιλόδοξου στόχου, των οργανωμένων σε συλλόγους Σαρακατσαναίων, εντός και εκτός Ελλάδος. Η πρώτη κρίσιμη σύσκεψη , με απόσταση περισσότερου του ενός έτους από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου (Μάρτιος του 2016), είχε εξαιρετικά εντυπωσιακή επιτυχία, σαν να επρόκειτο για συνάντηση λίγο πριν από την ...έναρξη του Συνεδρίου! Το ενδιαφέρον όλων όσων πήραν μέρος στη σύσκεψη, εκδηλώθηκε με την κατάθεση εξαιρετικά χρήσιμων απόψεων και προτάσεων, σε μια συζήτηση ελεύθερη, ημερησίας διάταξης, με χαρακτήρα ακαδημαϊκό, την οποία συντόνισε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Ν. Μουτσιάνας.