Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Από το Δήμο Αγράφων, την Πανευρυτανική Ένωση, την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών και το Σύλλογο Απεραντίων. Ξεχωριστή τιμή στον μεγάλο Ευρυτάνα Στέφανο Γρανίτσα Παρουσία του φιλέλληνα Πρέσβη της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Σκουρόφ

Στις 13 Αυγούστου 2015, ημέρα Πέμπτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στη Γρανίτσα, στην Πλατεία ιερέως Σπυρ. Μανωλίδη μια όμορφη και ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το θάνατο του λογοτέχνη, δημοσιογράφου και πολιτικού Στέφανου Γρανίτσα. Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Αγράφων, η Πανευρυτανική Ένωση, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών και Σύλλογος Απεραντίων.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον Γρανιτσιώτη ιερέα π. Κ ωνσταντίνο Σκόνδρα και την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Στέφανου Γρανίτσα από τον Δήμαρχο Αγράφων Θεόδωρο Μπαμπαλή, το λόγο πήρε ο Γρανιτσιώτης Περιφερειακός Διευθυντής Θεσσαλίας της Εθνικής Τραπέζης Χαρίλαος Γρανίτσας ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική και εθνική προσφορά του εκλιπόντος

Με απλό, μεστό και απόλυτα πειστικό λόγο ανέλυσε τα επιτεύγματα του Στέφανου Γρανίτσα τόσο στη δημοσιογραφία και στην πολιτική όσο και κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 στους οποίους αυτοβούλως έτρεξε στα βουνά της Ηπείρου και ίδρυσε αντάρτικο σώμα και πολέμησε με ηρωισμό και αυταπάρνηση τον εχθρό.
Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης Ηλία Λιάσκου ο οποίος, με θέμα την πνευματική προσφορά του Στέφανου Γρανίτσα, αναφέρθηκε στα γνωστά και άγνωστα κείμενα και μάλιστα πολλά από αυτά τα ανέλυσε με τον δικό του απλό λογοτεχνικό τρόπο. Ενδιαμέσως υπήρξαν όμορφες απαγγελίες χαρακτηριστικών ποιημάτων του Στέφανου Γρανίτσα, από τον καταξιωμένο Γρανιτσιώτη ηθοποιό Δημήτρη Κωνσταντίνου.
Στη θέση του παρουσιαστή της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Γιώργος Μουρτζιάπης.
Έκπληξη και τιμή αποτέλεσε η παρουσία του πρέσβη της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Σκουρόφ ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και πρόσφερε σε ένδειξη αγάπης και προσωπικής ικανοποίησης στον ιερέα του χωριού μια παλαιά εικόνα του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως του Ρώσου. Ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής ανταπέδωσε την προσφορά αυτή με έναν τόμο με τα > του Στέφανου Γρανίτσα.
Αξίζει να αναφέρουμε την ξεχωριστή παρουσία του Γιώργου Κων. Λάγαρη ο οποίος διέθεσε 50 τόμους από τα > του Στέφανου Γρανίτσα προκειμένου να διανεμηθούν σε σχολεία της περιοχής.
Στην εκδήλωση η οποία ομολογουμένως είχε πάρα πολύ κόσμο, μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν:
Ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου π. Ευάγγελος Φεγγούλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λάμπρος Τσιτσάνης και Αικατερίνη Καλατζή, ο Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, οι αντιδήμαρχοι Θεόδωρος Κατσιάδας, Θεόδωρος Τσάμης, Κωνστ. Τάκης και Βασιλική Φεγγούλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπαθανάσης Γρηγόριος και Κατσιφάς Ευάγγελος, ο Διοικητής Α.Τ. Κερασοχωρίου, ο πολιτευτής Χρήστος Αρβανίτης, ο Αντιπρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Δυτ. Ευρυτανίας Δημήτρης Γεωργαλής, η Λυκειάρχης του Λυκείου Γρανίτσας κ. Πανοπούλου Φωτεινή, η Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Γρανίτσας κ. Αλεξάνδρα Παπακωνσταντίνου ο Γιώργος Ρήγας, μέλος του Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, ο Νικόλαος Αλκμάνος, δημοσιογράφος, εγγονός του εισαγγελέα Νίκου Γρανίτσα, αδελφού του Στέφανου Γρανίτσα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γρανίτσας Ανδρέας Ζαχαράκης, η Πρόεδρος της Ο.Ε.Σ. Αγγελική Σκοτίδα, ο τέως Πρόεδρος της Αδελφότητας και νυν μέλος της Πανευρυτανικής Κώστας Φούκας, ο Βασίλειος Τσιαμάκης από το Σύλλογο Απεραντίων και ο Νίκος Σιαλμάς από το Σύλλογο Λιθοχωριτών.
Τα εδέσματα ήταν προσφορά του Δήμου Αγράφων και οι παραδοσιακές πίττες προσφέρθηκαν από τις οικοκυρές του χωριού, Μαρία Βελτσίστα, Γεωργία Σιαλμά, Γεωργία Παπαντωνίου, Κούλα Παπαντωνίου, Ευθαλία Τσιάκου, Χρυσούλα Μανώλη, Γεωργία Κωστή και Ουρανία Ι. Αλέστα.
Η βραδιά συνεχίστηκε με το υπέροχο χορευτικό της ενορίας Κρέντης, να παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του τόπου μας και απεράντιο γλέντι με τους οργανοπαίκτες, Αποστόλη Παππά βιολί, Κώστα Γούλα τραγούδι, Στέφανο Κόπανο τραγούδι, Τάσο Κόπανο στο κλαρίνο και το Γιώργο Τριανταφυλλόπουλο στην κιθάρα.
Κατά κοινή ομολογία η όλη εκδήλωση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με κέφι, χορούς και τραγούδια, κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη και ικανοποίησε όλους τους παρισταμένουςhttp://www.evrytanikospalmos.gr