Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Προς: 1 . Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη Ο Δήμαρχος Αγράφων Μπαμπαλής Θεόδωρος




EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                Κερασοχώρι, 20/07/2014

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ                                                               Αριθμός Πρωτ.:6395

ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ                                                        

----------

Ταχ.Δ/νση: Κερασοχώρι  Τ.Κ.36071                                                
Τηλέφωνο: 2237351320                                 
FAX: 2237351313
                                                                                           Προς:
                                                                             1 . Υπουργό Υγείας
          κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη
Κύριε Υπουργέ,
Κατόπιν της κατ’ ιδίαν συναντήσεώς μας, και με αφορμή την έλλειψη της στοιχειώδους παροχής Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης στους κατοίκους του Δήμου Αγράφων τον οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ, σας εκθέτω και γραπτώς την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει ο κάθε πολίτης που χρήζει ανάγκης παροχής υπηρεσιών Υγείας στα όρια του δύσβατου Δήμου μας.
Όσον αφορά στο  Δήμο Aγραφών θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για τον πιο ορεινό Δήμο , 1.200.000 περίπου στρεμμάτων που τα γεωγραφικά του όρια περιλαμβάνουν πέντε (5) Δημοτικές Ενότητες ενώ αποτελεί το  53% του Νομού Ευρυτανίας. Ο Δήμος μας αποτελείται από τριάντα δύο (32) Τοπικές Κοινότητες, εκατόν εξήντα (160) οικισμούς και εκατοντάδες μεμονωμένες οικίες, αγροικίες, επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές μονάδες.
Ο Δήμος μας έχει πολύ δύσκολη γεωμορφολογία,  τεράστια διασπορά των οικισμών και αντιμετωπίζει δύσκολα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το  γεγονός αυτό πολλές φορές μας έχει φέρει αντιμέτωπους με τον πλήρη αποκλεισμό τοπικών κοινοτήτων, καθιστώντας έτσι αδύνατη την Παροχή Ιατρικής Περίθαλψης, γεγονός το οποίο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές των δημοτών μας οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την κοινωνικά ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων.




Κύριε Υπουργέ,
Η Ευρυτανία αποτελεί σήμερα τον πιο γερασμένο νομό της χώρας μας, ενώ  η προαναφερθείσα δύσκολη γεωγραφική του θέση, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, η ενασχόληση του πληθυσμού με τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής αλλά και οι τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις σε συνδυασμό με τα άθλια έως ανύπαρκτα οδικά δίκτυα, αποτελούν βασικούς παράγοντες μείωσης της ασφάλειας των πολιτών και αύξησης της επικινδυνότητας ατυχήματος και ασθενειών τα οποία αντιμετωπίζονται με τεράστια δυσκολία εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων στο Κ.Υ. Δυτικής Φραγκίστας αλλά και στα αγροτικά ιατρεία. 
Στο πλαίσιο της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο μας, υπηρετούν μόνο δύο (2) Ιατροί και πιο συγκεκριμένα, ένας Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας και ένας ακόμη Ιατρός στο πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας. Αντιλαμβάνεστε την τεράστια αναντιστοιχία, δεδομένου ότι στο Δήμο Αγράφων αυτήν την περίοδο βρίσκονται τουλάχιστον 15000 πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, σας παραθέτουμε τις κατά το  ελάχιστο ανάγκες μας για τη στοιχειώδη λειτουργία του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας, αλλά και για την επαναλειτουργία των απομακρυσμένων και αναγκαίων αγροτικών Ιατρείων  Αγράφων και Ραπτοπούλου, ευελπιστώντας να δείξετε την ευαισθησία σας και να διασφαλίσετε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας.
 Οι ανάγκες που χρήζουν άμεσης κάλυψης τόσο  σε ιατρικό, όσο σε νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό στις μονάδες υγείας του Δήμου μας είναι οι εξής:
·         2 Ιατροί για το Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας
·         1 Ιατρό για το Αγροτικό Ιατρείο Αγράφων
·         1 Ιατρό για το Αγροτικό Ιατρείο Ραπτοπούλου
·         1 Διοικητικό Υπάλληλο για το Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας
·         1 Οδηγός για το Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας
·         3 Νοσηλευτές
·         1 Παρασκευαστής
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβάνεσθε ότι οι πολίτες του Δήμου Αγράφων χρήζουν άμεσης κοινωνικής μέριμνας στον Τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ ότι θα πράξετε τα δέοντα για την εξάλειψη της κοινωνικής αυτής ανισότητας και αδικίας σε βάρος των δημοτών μας. 
Με την ελπίδα ότι θα καλύψετε τις ανάγκες μας αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.  Είμαι στην διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή επεξήγηση.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Αγράφων
Μπαμπαλής Θεόδωρος