Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Την Κυριακή 19/7/2015 πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Κυπριανό Κλειτσού το 27ο Πανευρυτανικό Αντάμωμα σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.



Οι Ευρυτάνες αντιπάλεψαν τη κρίση και έδωσαν και φέτος το παρόν στο 27ο Πανευρυτανικό Αντάμωμα στον Άγιο Κυπριανό Κλειτσού την Κυριακή 19-7-2015 .
Στον καταπράσινο χώρο  κάτω  από πλατάνια  της ονειρεμένης  τοποθεσίας του Αγίου Κυπριανού πραγματοποιήθηκε το 27ο Πανευρυτανικό Αντάμωμα .

Το πρωί σήμανε χαρμόσυνα η Καμπάνα του Αγίου Κυπριανού Κλειτσού και με προεξάρχοντα τον αεικίνητο και ακούραστο Πατέρα Ιλαρίωνα και συνειλειτουργούντα  Πατέρα Γεράσιμο πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος εκκλησιασμός και η αρτοκλασία. Στη συνέχεια όλοι παρακάθισαν στα σκιασμένα τραπεζοκαθίσματα.
·        Μεταξύ των πολλών και εκλεκτών  επισήμων ήταν, ο Πατέρας Ιλαρίωνας και ο Πατέρας Γεράσιμος, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρευρέθησαν η κ. Καλαντζή Αικατερίνη εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Στέρεας Ελλάδος κ. Κ. Μπακογιάννη και η οποία διάβασε την χαιρετιστήρια επιστολή του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσιτσάνης Λάμπρος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτρομάνος Ταξιάρχης, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κ. Σοφία Ζαλοκώστα, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο πρώην Αντιδήμαρχος και πρώην Δ.Σ. κ. Καρβέλης Κωνσταντίνος, ο πρώην Δήμαρχος Φουρνάς κ. Παπουτσόπουλος Ηλίας, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων και Δημοτικός Σύμβουλος Αγράφων κ. Κατσιφός Ευάγγελος, ο επίτιμος Αεροπαγίτης κ. Μάλλιος Ελευθέριος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παπαδογούλας Παναγιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κεραμάρης Δημήτριος, ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Ε.Σ και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων κ. Καββαδίας Γιώργος, η Δημοτική Σύμβουλος Φουρνάς και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φουρνάς κ. Γεωργία Γκαρίλα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «το Βελούχι» κ. Λώρα Νίξον-Νικοπούλου, ο κ. Ντζιώρας Ηλίας εκπροσωπώντας τον Εύρυτο και την Πανευρετανική Ένωση. Επίσης, παραβρέθηκαν από το Σύλλογο Φουρνιωτών Φθιώτιδας «Το Ζαχαράκι» το Μέλος του Δ.Σ. κ. Παπαγιάννης Παναγιώτης και ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, από τον Σύλλογο Φουρνιωτών Αθήνας ο «Λεπενιώτης» ο κ. Κ. Τσιαντής και ο κ. Τσέλιος Πέτρος, από  τον Σύλλογο Κλειτσιωτών Φθιώτιδος ο κ. Χρ. Πάνου, από το Σύλλογο Βράχας η κ. Νάνσυ Ντζιώρα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βράχας κ. Ακρίβος  Σωτήριος, από το Σύλλογο Ν. Βράχας ο κ. Σακκάς Γεώργιος, από τον Σύνδεσμο Ευρυτάνων Φθιώτιδος ο κ. Κρεμμύδας Γεώργιος, από τον Σύλλογο Ευρυτάνων Ν. Μαγνησίας κ. Ζαφείρης Λεωνίδας, από τον Σύλλογο Τριποταμιτών η κ. Λάμπου Παναγιώτα, από το Σύλλογο Μαυρομάτας ο κ. Ντότσικας Δημήτριος, από την χορωδία Καρπενησίου Antonio Vivaldi ο κ. Τσιάμης Δημήτριος , η  κ. Ξένη Μαντζιούφα   του ξενοδοχείου Ελβετία, εκπρόσωποι Συλλόγων  και  φυσικά υπήρξε αθρόα προσέλευση Ευρυτάνων και φίλων της Ευρυτανίας.
Το Μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ. κ. Χρίστος Μαρκαντώνης προσφώνησε όλους τους παρευρισκόμενους Ευρυτάνες και τους επίσημους προσκεκλημένους και σύμφωνα με το καθιερωμένο πρωτόκολλο τους κάλεσε να απευθύνουν από έναν σύντομο χαιρετισμό.
Οι τοποθετήσεις όλων των ομιλητών περιορίστηκαν σε χαιρετισμούς και πολλές ευχές για να ξεπεραστούν τα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αυτή την δύσκολη περίοδο και από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης αναφέρθηκε στην αγαστή  και συνεχόμενη συνεργασία του Δήμου και της Ο.Ε.Σ.
Μετά τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς όλων των επισήμων, ακολούθησε η ολιγόλογη και μεστή ομιλία της προέδρου της Ο.Ε.Σ κ. Αγγελικής Σκοτίδα.
Η Πρόεδρος Αγγελική Σκοτίδα τόνισε στην ομίλα της:
Σας καλωσορίζουμε στο 27ο Αντάμωμα  Πανευρυτανικό Αντάμωμα εδώ,   στον Άγιο Κυπριανό Κλειτσού.
Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε σε δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ίσως αυτή η φορά είναι πιο δύσκολη, οι Ευρυτάνες όμως απέδειξαν ότι μάχονται στα δύσκολα και ότι δε φοβούνται.
Η δε νεολαία μας βρίσκεται ακόμα σε πιο σε δεινή θέση, διότι καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη βαθιά κρίση αξιών-ηθών καθώς και πολιτισμικών -οικονομικών θεσμών. Ήταν ωστόσο αυτονόητο για όλους τους παρευρισκόμενους  ότι αυτή η κατάσταση θα μας έβρισκε ενωμένους, ως Ευρυτάνες γύρω από την πολιτιστική μας κληρονομιά που τόσα χρόνια όλοι μας, κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες για να διατηρήσουμε.
Διότι ο πολιτισμός μας και η ιστορία μας είναι όλα εκείνα που σήμερα μας οδηγούν και μας εμπνέουν μέχρι και σήμερα.
Όλη μας η θητεία ως Ομοσπονδία αλλά  και όλων μας η ζωή είναι μια προσπάθεια. Και οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, και οι μανάδες μας και οι πατεράδες μας ξέρουν πολύ καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει αυτό.
Και από εκείνους αντλούμε και θέληση και δύναμη και αφού μπόρεσαν εκείνοι μέσα σε τόσες αντιξοότητες να διατηρήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά ώστε σήμερα να ανταμώνουμε όλοι εμείς ακόμα, τότε μπορούμε και εμείς να μη σταματήσουμε να υπάρχουμε. Διότι αυτή είναι η δική μας η φωνή. Αυτή είναι η δική μας αλληλεγγύη.
Διότι μέσα από όλες τις κοινωνικές μας δράσεις, συνεχίζουμε να δίνουμε το στίγμα μας συνεχίζουμε να υπάρχουμε ως Ευρυτάνες, περήφανοι και δυναμικοί.
Αυτό είναι το παράδειγμα για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας αυτή είναι η πολύτιμη κληρονομιά που τους αφήνουμε.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω μία πρόταση, ορμώμενη από τη δύσκολη περίοδο που διανύομε.
Σήμερα, εδώ , αυτή τη στιγμή, να συμφωνήσουμε όλοι, να δημιουργηθεί ένα ταμείο αλληλεγγύης για εκείνους τους συμπατριώτες μας που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα  σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολης Καρπενησίου,  την Π.Ε Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων και φυσικά και με την Ο.Ε.Σ.
Θα σας παρακαλούσαμε να σκεφτείτε και να μας αποστείλετε είτε στην Ο.Ε.Σ., είτε στους αντίστοιχους φορείς μέσω mail-τηλεφώνου, όλους εκείνους τους συμπατριώτες που γνωρίζετε ότι χρειάζονται στήριξη.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Ο πολιτισμός σημαίνει πάνω απ’ όλα να είσαι άνθρωπος.
Στο αντάμωμα μας δόθηκε η ευκαιρία για να βρεθούμε, να ανταμώσουμε με φίλους και γνωστούς  να ανταλλάξουμε τους προβληματισμούς μας και να βρεθούμε  στα πάτρια εδάφη της Ευρυτανικής γης. 
Στην εποχή της κρίσης που όλο και περισσότερο δεν έχουμε παρά ο ένας τον άλλο, στηρίζοντας το μεγαλύτερο συλλογικό μας φορέα, την Ο.Ε.Σ ενισχύουμε το στήριγμα για  κάθε  Ευρυτάνα και Ευρυτάνισσα.
Η Ο.Ε.Σ  στη συνολική προσπάθεια  συσπείρωσης του  Ευρυτανικού απόδημου Ελληνισμού και διατήρησης της Ευρυτανικής  παράδοσης και κουλτούρας  σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.  Το  καθήκον μας επιτάσσει , να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας.
Οι πολιτιστικοί μας Σύλλογοι και η Ομοσπονδία μας περνάνε μια δύσκολη φάση. Η οικονομική κρίση τους έκανε να έχουν άδεια τα ταμεία τους και έτσι να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση να καλύπτουν τις βασικές με δικά τους χρήματα τα μέλη του Δ.Σ.
Μέσα στην δύσκολη συγκυρία πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα της Ο.Ε.Σ 20& 21 Ιουνίου 2015 με την Συνδιοργάνωση της Π.Ε. Ευρυτανίας του Δήμου Καρπενησίου και της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου με θέμα «Ο Λαϊκός πολιτισμός μοχλός ανάπτυξης της τοπικής Κοινωνίας». Στη Διημερίδα αυτή αναπτύχθηκαν συνολικά 25 αξιόλογες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις  από διακεκριμένους εισηγητές, οι οποίοι έθεσαν την Ευρυτανία  στο επίκεντρο, της πλούσιας ιστορίας της και  πολιτισμού της και εξήραν το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της και τις δυνατότητες περαιτέρω τουριστικής αξιοποίησης με αποτέλεσμα την οικονομική της ανάπτυξη της, προς όφελος των κατοίκων της και ιδιαίτερα της νέας γενιάς της πιο μορφωμένης που πέρασε ποτέ από τον τόπο μας. Στόχος της Διημερίδας είναι οι εισηγήσεις να γίνουν γνωστές σε όλους και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι να εντάξουν  στις καλοκαιρινές τους πολιτιστικές τους δράσεις τις εισηγήσεις των Συνέδρων, ήδη ο Σύλλογος Βράχας στις πολιτιστικές του καλοκαιρινές δραστηριότητες ένταξε στο πρόγραμμα του  ομιλίες από την Διημερίδα.
Από εδώ, τον Κλειτσό - στον Άγιο Κυπριανό ανακοινώνουμε την πρόθεση μας, για συλλογή υλικού προκειμένου να γίνει  έκθεσης Ευρυτανικής φωτογραφίας με θέματα από την Ιστορία, Καθημερινή ζωή, Τοπίο και Αναμνηστική Φωτογραφία.
Η σκυτάλη πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά, ώστε να υπάρξει ανανέωση σε όλες τις πτυχές των εκδηλώσεών μας, ώστε να προσεγγίσουμε τη νεολαία μας. Οφείλουμε να δούμε τη πολιτιστική μας κληρονομιά και μέσα από τα δικά τους μάτια.
Ακολούθησαν  οι ευχαριστίες  σε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν   στη διενέργεια του Ανταμώματος.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Καρπενησίου τον Δήμαρχο κ Νικόλαο Σουλιώτη  για την χορηγία του εντάσσοντας το Αντάμωμα στις γιορτές του Δάσους 2015 και την πρόεδρο της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ Κ. Σοφία Ζαλοκώστα.
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γυναικών Φουρνάς την Πρόεδρο κ Γεωργία Γκαρίλα καθώς και μέλη του Δ.Σ. για την πολύτιμη βοήθεια τους  στο αντάμωμα με την προσφορά τους να διαθέσουν το πούλμαν για την μεταφορά των επισκεπτών στο χώρο του Ανταμώματος, καθώς τον Σύλλογο Βράχας, τον Σύλλογο Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδος και τον Σύλλογο Φουρνιωτών Ν. Φθιώτιδος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τέως πρόεδρο  Φουρνιωτών Αθήνας «ο Λεπενιώτης» τον κ. Πέτρο Τσέλιο για την προσφορά και το έργο του.
Ευχαριστούμε τα νέα παιδιά που ζουν μόνιμα εδώ και προσπαθούν κα κρατήσουν  όρθιες και ζωντανές τις παραδόσεις μας , το χορευτικό του τμήμα  Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδος, τον Σύνδεσμο Ευρυτάνων  Ν. Φθιώτιδος  που παρ’ όλες τις αντιξοότητες είναι μαζί μας, που  θα μας καταπλήξουν  με το χορευτικό τους ταλέντο και ευχαριστούμε τους μουσικούς μας.
Ευχαριστούμε τον Χορηγό Επικοινωνίας του Ανταμώματος Prasia@online,   τον evritos.gr, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τις εφημερίδες τα Ευρυτανικά  νέα, τον Ευρυτανικό παλμό  τον Ραδιοφωνικό  Σταθμό Καρπενησίου «Ράδιο Καρπενήσι» και τέλος ευχαριστούμε την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας και ιδιαίτερα το Αστυνομικό Τμήμα Φουρνάς.
Τελειώνοντας, σας ανακοινώνω δυο σημαντικά << ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ   από την  Ο.Ε.Σ.>>
1. Το Σάββατο 28  Αύγουστου 2015 και ώρα 18.00 μ.μ. ανταμώνουμε  όλοι στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα ! Οι ξενιτεμένοι Ευρυτάνες, οι Ευρυτάνες της Αθήνας, όλοι οι φίλοι της Ευρυτανίας και της Παράδοσης, θα ανταμώσουν στο Βύρωνα, στο Θέατρο  Βράχων. Γράφουμε όλοι μαζί την πρώτη σελίδα σε ένα αντάμωμα που θα γίνει το κορυφαίο Ευρυτανικό παγκόσμιο  αντάμωμα το  καλοκαίρι στην Αθήνα! Και αυτό αξίζει να το ζήσουμε όλοι μαζί !
2. Καλούμε τους Ευρυτάνες-Ευρυτάνισσες, τους φίλους και όλους όσους αγαπούν την Ευρυτανία να προτιμήσουν τις φετινές διακοπές τους, να τις περάσουν στην Ευρυτανία  στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ευρυτανία γενικά, μια περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό Ελλαδικό  και Απόδημο κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μια περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία.
Τελειώνοντας την ομιλία της η Πρόεδρος κ Αγγελική Σκοτίδα ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους τη βράβευση του κ. Ηλία Ντζιώρα και της κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, για την ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο τους. Κάλεσε τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Σουλιώτη να επιδώσουν μαζί στον Καθηγητή κ. Ηλία Ντζιώρα  του Βάϊου την Τιμητική Πλακέτα. Η επίδοση στην κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, η οποία απουσίαζε λόγω σοβαρού κωλύματος, θα γίνει στην Αθήνα σε επόμενη εκδήλωση της Ο.Ε.Σ.
Ο κ. Ηλίας  Β. Ντζιώρας βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε την Ο.Ε.Σ. και ευχήθηκε τα καλύτερα  και η Ομοσπονδία να συνεχίσει το έργο της καθώς αποτελεί το Δευτεροβάθμιο Συλλογικό όργανο όλων των πολιτιστικών Συλλόγων  του Νομού .  
Συνοψίζοντας στην ορχήστρα ήταν ο Κώστας Καλαμίδας, αφού τελείωσαν τα χορευτικά, τα οποία ενθουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους, το χορό συνέχισαν και οι επίσημοι καλεσμένοι μέχρι αργά το απόγευμα. Στο τέλος κληρώθηκαν ποίκιλλα όμορφα δώρα.
Η δε Έφορος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, η κ. Καλύβα Αγγελική απαθανάτιζε έως και την τελευταία στιγμή κάθε στιγμιότυπο και ο βοηθός ταμίας κ Κουζής Δημήτριος συνέβαλε τα πλείστα από το πόστο του.

 Ευχαριστούμε όλους  για την πολύτιμη βοήθεια  που πρόσφεραν  .

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Για ο Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ.