Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.

 Του Αθανασίου Καρυώτη,  Ταμίας της Π.Ο.Σ.Σ.
kariotis athanasios
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ,την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του οπλαρχηγού των Κλεφταρματολών Αντώνη Κατσαντώνη και η ονοματοδοσία της αντίστοιχης πλατείας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θ. Κολοκοτρώνη και Χ. Δοϊτσίδη, στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρούπολης.
 Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με σκοπό να τιμηθεί ο αγωνιστής των Αγράφων  Αντώνης Κατσαντώνης για την τεράστια συμβολή του στα πεδία των μαχών ως ένα πρότυπο Έλληνα με αλύγιστο και ανδρείο φρόνημα και χαρίσματα στρατηγικού νου.
 Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου , κ. Μπίκος Παναγιώτης , καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο , με επικεφαλή τον κ. Μπίκο Βασίλειο, για την σύλληψη της ιδέας καθώς επίσης και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης , κ. Λαμπάκη Ευάγγελο , και το δημοτικό συμβούλιο για την υλοποίηση του έργου. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων , κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος , ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης , τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του τιμώμενου ήρωα στην απελευθέρωση του έθνους και αναφέρθηκε στις αξίες που πρέπει να μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές μέσα από την Παράδοση και την Ιστορία του ελληνικού έθνους.
Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο ταμίας της ΠΟΣΣ κ Καρυώτης Αθανάσιος και ο ειδικός γραμματέας Γκόγκος Γεώργιος, επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν Καβάλας κ Δαλακούρα Χρύσα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ξάνθης κ Μπίκος Γεώργιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν Ροδόπης κ Νάκος Γεώργιος
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε από τον Σαρακατσάνο τραγουδιστή κ. Σερμπέζη Βασίλη , με την ερμηνεία ενός τραγουδιού προς τιμή του οπλαρχηγού Αντώνη Κατσαντώνη. 
Στην συνέχεια ,με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου , ακολούθησε εκδήλωση στο Κηποθέατρο του Πάρκου Προσκόπων με τίτλο «Κατσαντώνης – Τραγουδώντας το θρύλο», στην οποία οι καλλιτέχνες : Βασίλης Σερμπέζης, Σταύρος Μπόνιας και Παναγιώτης Ούτος ερμήνευσαν τραγούδια αφιερωμένα στον ηρωικό αγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. 
Ακολουθεί ο λόγος του προέδρου της Π.Ο.Σ.Σ.
IMG 0196
Η σημερινή εκδήλωση μπολιάζει με ευαισθησία το σώμα της Ελληνικής Κοινωνίας και ανασταίνει μνήμες που μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους και στητούς απέναντι σε γεγονότα, τα οποία έχουν απελπίσει πολλούς και τρομάζουν τον κόσμο για τα επερχόμενα.

 Με την ονοματοδοσία, την οποία αποφάσισε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, προς τιμή ενός από τους ηρωϊκότερους αγωνιστές της περιόδου, κατά την οποία με Θεία Βουλή απελευθερώθηκε η Πατρίδα μας μετά από τουρκικό ζυγό τετρακοσίων χρόνων, όλοι εμείς εδώ και σύμπας ο Ελληνισμός όπου γης, που η καρδιά του χτυπά ελληνικά, και ουδείς αμφιβάλλει περί αυτού, συμβάλλουμε και συνυπογράφουμε και συν-ορκιζόμαστε ότι θα τιμάμε αιώνια τη μνήμη Εκείνου, για τον οποίο όλοι οι ιστορικοί και οι βιογράφοι του συμφωνούν ότι ήταν ένα πρότυπο Έλληνα με αλύγιστο φρόνημα και χαρίσματα στρατηγικού νου, ώστε ν’ ανακηρύσσεται αρχηγός ομοθυμαδόν, ως από κάθε ανδρείο, ανδρειότερος!   Ως Έλληνες, το γένος Σαρακατσαναίοι, όπως και ο τιμώμενος ήρωας, Αντώνης Κατσαντώνης, με την τεράστια συμβολή στα πεδία των μαχών και με αλυσίδα νικηφόρων συγκρούσεων εναντίον υπεράριθμων τουρκαλβανών, στην περιοχή των Αγράφων, εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας προσωπικά στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη και σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για την ομόφωνη απόφασή τους, με την οποία δίδεται τον όνομα του θρυλικού αρματωλού των Αγράφων, Αντώνη Κατσαντώνη, σε  πλατεία  της ακριτικής και ξακουστής Αλεξανδρούπολης.
 Οι Έλληνες είναι και παραμένουν στην πρωτοπορία της ανθρωπότητας.   Αυτοί άνοιξαν το Βιβλίο της Ιστορίας, όπου έχει καταγραφεί η προσφορά τους στις Τέχνες, στα Γράμματα, στις Επιστήμες.   Παράλληλα, με την ιστορία, ο λαός μας διαθέτει πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα Παράδοση, με συντελεστή τα χαρίσματα και τις αρετές του λαού, ο οποίος ιστοριογραφεί και αποθανατίζει τα γεγονότα σε δημοτικά τραγούδια και μοιρολόγια., τα οποία αναγνωρίζονται ως η γνησιότερη πηγή ακόμη και των ιστορικών γεγονότων .
 Τον τιμώμενο ήρωα, Αντώνη Κατσαντώνη τραγούδησε η λαϊκή μούσα, βάζοντας το θρύλο και την αξία του σ’ ένα μεγάλο κάδρο, με τον τίτλο:   «Ο Κατσαντώνης και η Κλεφτουριά»! Με πρότυπα ηρωϊκών μορφών, όπως αυτή του Σαρακατσάνου, Αντώνη Κατσαντώνη, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και συλλογικά και ως άτομα, γιατί μας εμπνέει η προσφορά του στην εθνεγερσία και, κυρίως, η Θυσία του.    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας