Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ο Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την κήρυξη του Κωπαϊδικού Πεδίου σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης



Ενσωματωμένη εικόνα 1


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, περιοχές του Κωπαϊδικού Πεδίου.
Μετά τις έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου, οι οποίες συνεχίζονται  μέχρι και σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής  Στερεάς Ελλάδας, του Παρνασσού και του Ελικώνα, την αυξημένη απορροή των πηγών της ευρύτερης περιοχής (Πηγές Χαρίτων, Πολυγύρας κλπ), την αυξημένη απορροή του Μέλανα Ποταμού και σε συσχέτιση με την έλλειψη έργων συντήρησης των αποστραγγιστικών τάφρων και καναλιών της Κωπαΐδας  τα είκοσι τελευταία χρόνια , καταγράφεται έντονη πλημμυρική κατάσταση σε εκτεταμένη έκταση, πλέον των 100.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας, καταστρέφοντας τις εγκατεστημένες καλλιέργειες  και παράλληλα προκαλώντας αδυναμία εισόδου των καλλιεργητών στα κτήματά τους προκειμένου να καλλιεργήσουν  τις νέες καλλιέργειες, κυρίως βάμβακος.
Η έκτακτη αυτή κατάσταση δημιουργεί τεράστια οικονομική ζημιά σε χιλιάδες αγρότες-καλλιεργητές της Κωπαΐδας .  
Στόχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λόγω της έντασης και της έκτασης του πλημμυρικού φαινομένου, είναι η υλοποίηση  δράσεων πολιτικής προστασίας, κυρίως στον καθαρισμό των αντιπλημμυρικών έργων, των αποστραγγιστικών τάφρων  και του ποταμού Μέλανα, από φερτά υλικά λόγω των πλημμυρικών υδάτων, για την άμεση διαχείριση των συνεπειών και την αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας των πλημμυρισμένων περιοχών της Κωπαΐδας, την  αποκατάσταση της λειτουργικότητάς τους καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και την καταβολή των ανάλογων αποζημιώσεων.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Ήρθε η ώρα η Αυτοδιοίκηση να προστατέψει με κάθε τρόπο τους πολίτες της. Αυτούς που ζουν και δουλεύουν στους πέντε νομούς μας. Μετά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία, τον τελευταίο καιρό πλήττεται καθημερινά και η Βοιωτία, γεγονός που σήμερα μας αναγκάζει να ζητήσουμε να κηρυχθεί το Κωπαϊδικό Πεδίο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δυόμιση μήνες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Ελπίζω, ύστερα και από τα σημερινά γεγονότα το κράτος να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. Να πράξει το αυτονόητο».