Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ Πρώτος σε ψήφους ο Κώστας Παπαδόπουλος


Αθρόα ήταν η συμμετοχή των Ευρυτάνων της Αθήνας στη Γενική Συνέλευση των μελών της ιστορικής Πανευρυτανικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΠΑΡΝΩΝ» του συμπατριώτη μας Κώστα Αβράμπου, στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014.
Η διεξαγωγή των εργασιών της παραπάνω Γενικής Συνέλευσης υπήρξε άψογη από κάθε πλευρά και, δίκαια, χαρακτηρίστηκε ως «λίαν υψηλού επιπέδου». Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Κώστας Παπαδόπουλος, μετά το καθιερωμένο καλωσόρισμα και τις δέουσες εόρτιες ευχές, ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 1 του ισχύοντος Καταστατικού, το υπ’ αριθ. 3/12-03-2014 πρακτικό του Δ.Σ. για την ανακήρυξη ως Ευεργέτη της Ένωσης «του εκ Βράχας των Αγράφων ορμώμενου Πανεπιστημιακού Καθηγητή (Ε.Μ.Π.) κ. Ηλία Ντζιώρα, προσωπικότητας με πανελλήνια εμβέλεια, για την αφειδώλευτη ηθική και υλική συμβολή του στα δρώμενα της Ένωσης», και, κυρίως, για την μεγάλη χορηγία του για την πραγματοποίηση του 3ήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου κατά τον Ιούλιο του 2012 στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά και την έκδοση του μνημειώδους 2τομου έργου «Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας (Πρακτικά Συνεδρίου)». Ακολούθως, τηρήθηκε 1΄σιγή στη μνήμη των αείμνηστων μελών της Ένωσης Αφροδίτης Ιωακείμ – Κωστοπαναγιώτη, Γεωργίου Τσιτούρη, Δημητρίου Βράχα κ.ά. Επίσης, εκφράστηκε η ευχή για τη διάσωση συμπατριωτών μας (ευτυχώς είναι μεταξύ των διασωθέντων) (μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος κ. Μπουμπουρής με την σύζυγό του) που βρίσκονταν μεταξύ των ναυαγών του ιταλικού πλοίου στα ανοικτά της Κέρκυρας
Στη συνέχεια εκλέχθηκε ομόφωνα το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης τις εργασίες της οποίας διηύθυναν άψογα και υποδειγματικά οι κ.κ. Πέτρος Τσέλιος, Νάνση Ντζιώρα και Βασιλική Αθ. Ζούκα, η οποία ορίστηκε και ως Γραμματέας

Το προεδρείο, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εκλογή του, αμέσως μετά έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο του απερχόμενου Δ.Σ. κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο για την καθιερωμένη λογοδοσία, ο οποίος και έκανε τον απολογισμό της τριετούς θητείας (2011-2014), κατά την οποία, όπως τόνισε, συνεχίστηκε με απόλυτη συνέπεια το δημιουργικό ταξίδι της Πανευρυτανικής Ένωσης των τελευταίων χρόνων, δικαιώνοντας τις προσδοκίες των μελών, των όπου γης Ευρυτάνων αλλά και όλων των φορέων του τόπου μας.
Το πολυσχιδές και πλουσιότατο πολιτιστικό έργο της Πανευρυτανικής Ένωσης επιβραβεύτηκε και από το κορυφαίο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας, την Ακαδημία Αθηνών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της επί τη λήξει του 2011, στις 29-12-2011 με την απονομή επαίνου: «ότι επί πέντε και πεντήκοντα έτη σπουδαίον πολιτιστικόν τε και κοινωνικόν έργον επιτελεί».
Η μέγιστη αυτή τιμητική διάκριση προς την Πανευρυτανική Ένωση από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της Χώρας μας, την Ακαδημία Αθηνών, σίγουρα αποτελεί το επιστέγασμα της 55χρονης και πλέον αθόρυβης, μεθοδικής και δημιουργικής λαμπρής πορείας, δράσης και προσφοράς της στη ζωή και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας.
Στην συνέχεια ανέφερε κατά τομείς τις δραστηριότητες της Ένωσης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα λίαν πετυχημένα Συνέδρια στις Δημοτικές Ενότητες Φουρνά (2012) και Προυσού (2013), στην Ημερίδα της Καστανιάς (Κύριλλος Καστανοφύλλης, 2014), στις, κατά έτος, θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις προς τιμήν Ευρυτάνων Αγίων, στις προσεγγίσεις πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας και στην απονομή τιμητικών διακρίσεων (Ηλίας Ντζιώρας, Ιωάννης Μάγκας, Πέτρος Τσέλιος), στις παρουσιάσεις βιβλίων, στις εκδόσεις μιας δεκάδας νέων βιβλίων και στα υπό έκδοση, στην έκδοση του περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» κ.λ.π. Ειδικότερα για την συνέχιση της εκδοτικής ανθοφορίας της Πανευρυτανικής Ένωσης τόνισε και πάλι πως: «η δραστηριότητα αυτή αποτελεί πραγματικό άθλο και, φυσικά, αποτελεί και πανελλήνιο - αν όχι και παγκόσμιο - ρεκόρ για ένα σωματείο»!.
Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Δ.Σ., τα Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων, που συνεργάστηκαν άψογα για την πραγματοποίηση των συνεδρίων, ημερίδων, παρουσιάσεων βιβλίων κ.λπ., και τους χορηγούς εκδηλώσεων και εκδόσεων κ. Ηλία Ντζιώρα και Ειρήνη Πουρνάρα – Καρκατζή και Νίκο Πουρνάρα, καθώς και όλα τα μέλη που προσήλθαν στη Συνέλευση για να ακούσουν, να κρίνουν, να τοποθετηθούν….
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Μετά τον απολογισμό του προέδρου του απερχόμενου Δ.Σ. ο λόγος δόθηκε στον Ταμία κ. Βασίλειο Σιορόκο, ο οποίος έκανε αναλυτικό οικονομικό απολογισμό των εσόδων και εξόδων της τριετίας 2011-2014 και ευχαρίστησε ονομαστικά τους χορηγούς και τους δωρητές, τόνισε δε ιδιαίτερα ότι δεν πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, όπως συνεστιάσεις, κοπή πίτας κ.λπ., αντί αυτρών δε μικρά χρηματικά ποσά διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέας Ζούκας, μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ανέγνωσε τη σχετική έκθεση της οικονομικής διαχείρισης, την οποία χαρακτήρισε νόμιμη και καθόλα άψογη, συγχάρηκε δε προς τούτο ιδιαίτερα τον Ταμία της Ένωσης κ. Βασίλειο Σιορόκο.
Η Γενική Συνέλευση, ακολούθως, ενέκρινε παμψηφεί τα πεπραγμένα και τον οικονομικό απολογισμό, απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη το απερχόμενο Δ.Σ., και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στα μέλη για προτάσεις,
Εποικοδομητικές προτάσεις έγιναν, κατά σειρά, από τους κ. κ. Κώστα Παπαδόπουλο (συμβολή στη λειτουργία του Μουσειακού Κέντρου Καρπενησίου, Παρουσίαση Πρακτικών του Συνεδρίου για τον Ευγένιο Αιτωλό με τον Σύνδεσμο «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», επίσκεψη στην Έκθεση, με ευρυτανικό ενδιαφέρον, για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ, Ονοματοδοσία οδών προς τιμήν του Χαρ. Κατσιμήτρου), Παναγιώτη Βλάχο (ευχαριστίες, συγχαρητήρια, προβολή Στρατηγού Κατσιμήτρου), Δημήτρη Φαλλή (λειτουργία Μουσειακού Κέντρου, ιστορική έρευνα για περιοχή Ποταμιάςβ κ.ά.), Γεώργιο Φλώρο, (συγκρότηση επιστημονικής ομάδας για ανάπτυξη της Ευρυτανίας, εκδήλωση για Κατσιμήτρο), Φώτη Κουλαρμάνη (αναφέρθηκε στον Στρατηγό Κατσιμήτρο), Ηλία Λιάσκο (σύμπτυξη Ευρυτανικών Σωματείων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης), Λάμπρο Παπαδόπουλο (εκδήλωση από Σύλλογο Απεραντίων για Στέφανο Γρανίτσα: 100 χρόνια από τον θάνατό του) κ.ά.
Σημειώνεται ότι παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο τ. Βουλευτής Ηλίας Καρανίκας, ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Ιωάννης Παπανίκος, ο πολιτευτής κ. Θωμάς Κώτσιας, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων κ.ά., ενώ μηνύματα με συγχαρητήρια και θερμότατες ευχές απέστειλαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κων/νος Βαστάκης και ο Καθηγητής της Ιατρικής κ. Νίκος Πουρνάρας, οι οποίοι δεν προσήλθαν για λόγους αδιαθεσίας.
Στο τέλος διεξήχθησαν με άψογο τρόπο και σε άριστο κλίμα οι αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ. και την Ε.Ε., τα σχετικά δε πρακτικά παραδόθηκαν στον πλειοψηφίσαντα σύμβουλο κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, ο οποίος και κάλεσε τους νεοεκλεγέντες στην πρώτη τους συνεδρίαση κατά τις επόμενες ημέρες. Οι εκλεγέντες για το Δ.Σ., πλην του πλειοψηφίσαντος κ. Κ. Παπαδόπουλου, κατά αλφαβητική σειρά είναι: Ζούκας Ανδρέας, Ζωρογιαννίδης Νίκος, Λιάσκος Ηλίας, Ντζιώρας Ηλίας, Σταμάτης Αθανάσιος, Τσιώλης Κων/νος, Φαλλής Δημήτριος και Φούκας Κων/νος. Αναπληρωματικά μέλη: Θανασούλα Λεωνή, Πότσιος Δημήτριος και Πρασσάς Κων/νος. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκα (κατά αλφαβητική σειρά) οι: Ζούκα Βασιλική, Κουτρής Στυλιανός, Μάγκας Ιωάννης και αναπληρωματικό μέλος ο Σώκος Σωτήριος. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι εκπροσωπούσαν όλες τις γεωγραφικές ενότητες του Νομού μας και άπαντες ήταν πανάξιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.
Με θερμότατες ευχές
για ένα ευτυχισμένο 2015!