Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Στο πανέμορφο Περτούλι αντάμωσαν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι (ΕΙΚΟΝΕΣ -video]

 Με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και αναπαράσταση του Καραβανιού... Με αφιέρωμα στην Αλληλεγγύη και την Ανθρωπιά πραγματοποιήθηκε σήμερα το 34ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, τα χορευτικά των Συλλόγων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ έγινε και αναπαράσταση εθίμων της ζωής των Σαρακατσαναίων. Στο πανέμορφο Περτούλι αντάμωσαν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι[ΕΙΚΟΝΕΣ] Στο πανέμορφο Περτούλι αντάμωσαν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι[ΕΙΚΟΝΕΣ] Κάτω από τα έλατα, στα καταπράσινα λιβάδια του Περτουλίου στήθηκαν και φέτος τα κονάκια και η σαρακατσάνικη στάνη δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο σκηνικό όπου αναβίωσαν τα ήθη και έθιμα της σαρακατσάνικης παράδοσης. Στο πανέμορφο Περτούλι αντάμωσαν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι[ΕΙΚΟΝΕΣ] Στο πανέμορφο Περτούλι αντάμωσαν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι[ΕΙΚΟΝΕΣ] Χιλιάδες επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αναπαραστάσεις από τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων, παραδοσιακούς χορούς και αθλήματα, αφηγήσεις περιστατικών από την ιστορία τους και την καθημερινή τους ζωή και τον χορό των γερόντων, που τον σέρνει ο μεγαλύτερος των γερόντων. Στο πανέμορφο Περτούλι αντάμωσαν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι[ΕΙΚΟΝΕΣ] Στο πανέμορφο Περτούλι αντάμωσαν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι[ΕΙΚΟΝΕΣ] Οι Σαρακατσάνοι, περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και έθιμα της φυλής τους. - See more at: http://www.thessaliatv.gr/news/






Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Βελούχι, ανάβαση στην κορυφή(2.315μ) από τα Καγκέλια [22.6.2014]



 
Του Στέφανου Σταμέλλου*
“Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά
κι αρχίζει τις μανούβρες «βίρα μάινα»” **



 
Βγήκαμε κι αυτή την Κυριακή, οι γνωστοί τρεις «καπεταναίοι παντός καιρού», να μανουβράρουμε ορειβατώντας στο Βελούχι [Βάσω, Γιάννης, Στέφανος]. Τούτες τις μέρες, τις αδιευκρίνιστες και τόσο παράξενες, νιώθεις την ανάγκη να πλησιάζεις στα πατρώα και στα “πάλαι”... «Κι όλο τραγουδάς», μου λέει η Βάσω.
 
Είναι φαίνεται ανθρώπινο καμιά φορά να σε «τραβάει» το παρελθόν, να τα βλέπεις όλα λίγο πιο κοντά, αλλά κι «από ψηλά». Από το Βελούχι. Να δεις «από ψηλά» όχι μόνο αυτά που συμβαίνουν σήμερα, αλλά κι αυτά που έζησες τα χρόνια εκείνα. Θέλεις δε θέλεις, κυριαρχούν στη σκέψη. Όσο πλησιάζεις στο Βελούχι, νοιώθεις να σε τυλίγει ένα περίεργο συναίσθημα, κάτι μεταξύ νοσταλγίας, γλυκιάς ανάμνησης και ελευθερίας.
 
Με ασκήσεις αυτοκυριαρχίας και εσωτερικής ισορροπίας καταφέρνω να μανουβράρω το καράβι της λογικής, να φορέσω το ορειβατικό μου χαμόγελο και να αντιμετωπίσω τα «κύματα» των ερωτήσεων για την ανάβαση. Όλα υπό έλεγχο σ’ αυτή την ειδική κατάσταση. Παιχνίδι είναι η ορειβασία και τραγούδι είναι η ζωή, το πιο όμορφο· κι εμείς καπεταναίοι, στο “karpen Island” και στο Βελούχι, ανεβαίνοντας απ’ τα Καγκέλια. Χαρά θεού, χαρά καιρού, χαρά γεμάτοι.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΟΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΟΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Σήμερα το μεσημέρι συζητήθηκε στο διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας ,η ένσταση που κατέθεσε ο Χρήστος Δημητρόπουλος κατά των αποφάσεων του Πρωτοδικείου Καρπενησίου που έθεσαν τον συνδυασμό του εκτός εκλογικής διαδικασίας.

Με την ένσταση που κατατέθηκε ζητείτε να γίνει δεκτή η αρχική προσφυγή, να ακυρωθούν οι εκλογές στο δήμο Αγράφων,να τροποποιηθούν οι αρχικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Καρπενησίου έτσι ώστε να ανακηρυχθεί ως υποψήφιος συνδυασμός η "Δυναμική Συνεργασία" ,όπως και να διαταχθεί να επαναληφθούν οι εκλογές στα Άγραφα .
Η απόφαση του Δικαστηρίου σε 20 μέρες.... 

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
                                             ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
                       ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ




Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους κατοίκους της Περιφέρειας για τα  προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουν για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

                                                                             Λαμία,  24  Ιουνίου  2014

Δ
Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σας ενημερώνει ότι η υλοποίηση του προγράμματος κουνοποκτονίας του έτους 2014 ξεκίνησε από 5 Μαΐου με επίγειους ψεκασμούς σε ολόκληρη την Περιφέρεια προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και η όχληση από τα κουνούπια των κατοίκων της Περιφέρειας.
Πραγματοποιείται  καθημερινή παρακολούθηση των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων, και  καταγραφή της εμφάνισης και αφθονίας των προνυμφών κουνουπιών, στους ορυζώνες, στο φυσικό και στο περιαστικό σύστημα των οικισμών της περιφέρειας αλλά και  παρακολούθηση της εμφάνισης των ακμαίων κουπουπιών ( με την χρήση ειδικών παγίδων).
Η παραπάνω παρακολούθηση της εμφάνιση και αφθονία των προνυμφών στους ορυζώνες, μας οδήγησε στον έγκαιρο προγραμματισμό του πρώτου αεροψεκασμού για την Παρασκευή  27 Ιουνίου 2014.
Επειδή όμως δεν είναι δυνατή μια επιτυχής κουνουποκτονία χωρίς την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των Δήμων και κατοίκων της Περιφέρειας, παραθέτουμε μέτρα που προτείνονται από ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κεντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) για την προστασία μας  από τα κουνούπια και τις ασθένειες των οποίων είναι φορείς.
Τόποι που αναπαράγονται και ζουν τα κουνούπια:
Είναι εκείνοι στους οποίους υπάρχει στάσιμο νερό ή νερό με μικρή ροή. Συνεπώς, ιδανικά μέρη θεωρούνται τα έλη, οι βάλτοι, οι ορυζώνες, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι ανοικτοί βόθροι, τα βαρέλια, τα σιντριβάνια, μέρη με νερά μικρής ροής, τα πιατάκια της γλάστρας, αλλά και οποιοδήποτε φυσικό ή τεχνητό μέρος, που κρατά νερό στάσιμο, ακόμη και σε πολύ μικρή ποσότητα.
Αποφυγή των κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους
  • Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού (π.χ. πηγάδια) με κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.
  • Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά.
  • Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιούμενων ελαστικά αυτοκινήτων.
  • Καθαρισμός στα λούκια της βροχής από τα φύλλα, ώστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό.
  • Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σήτες.
  • Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
  • Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
  • Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων που έχουν διαρροή.
  • Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. σιντριβάνια.
  • Κάλυψη των βαρκών, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
  • Χρησιμοποίηση συνθετικών λουλουδιών στα νεκροταφεία και όχι ανθοδοχείων με νερό.
  • Κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων, όπου είναι αναγκαίο, για να μην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
  • Πότισμα του κήπου κατά προτίμηση το πρωί
  • Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στον δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου.
Αποφυγή των κουνουπιών στο σπίτι
  • Χρησιμοποίηση προστατευτικών αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως σε παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες κ.α., με κατά περιόδους έλεγχο, συντήρηση και επισκευή όπου χρειάζεται.
  • Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
  • Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων για τη μείωση της θερμοκρασίας και την μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.
Πως αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
  • Εντομοαπωθητικά. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και στο ακάλυπτο δέρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χημικές και φυσικές ουσίες, όπως π.χ. DEET, πικαριδίνη/ικαριδίνη, IR3535, αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πάνω από τα αντηλιακά και να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε της οδηγίες του κατασκευαστή για δική μας προφύλαξη.
  • Εντομοκτόνα αέρος. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρεθρίνες. Στο εμπόριο θα τα βρούμε σαν αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα, σπιράλ κ.α. Δεν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας και ακολουθούμε και εδώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων.
  • Χρησιμοποιούμε ρούχα τα οποία καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα μας, π.χ. παντελόνια, μακριά μανίκια κ.λ.π. ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα. Λιγότερο χρόνο σε έκθεση στα κουνούπια. Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο (λίγα τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο), οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι.
.              

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Το Καρπενήσι φιλοξενεί το 18ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και τον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών από τις 26 έως και τις 29 Ιουνίου 2014.

18ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και 12ος Διεθνής Διαγωνισμό Χορωδιών 
26-29 Ιουνίου 2014.
Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός στον τόπο μας είναι και φέτος γεγονός.
Το Καρπενήσι φιλοξενεί το 18ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και τον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών από τις 26 έως και τις 29 Ιουνίου 2014.
17 χορωδίες και πάνω από 800 χορωδοί για 4 ημέρες αναδεικνύουν τη χορωδιακή τέχνη και γεμίζουν με τις μουσικές τους το Δήμο μας.
Την Πέμπτη 26 Ιουνίου οι χορωδίες θα παρουσιάσουν πρόγραμμα θρησκευτικής μουσικής στον Ιερό Ναό των Ευρυτάνων Αγίων. Την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιουνίου οι χορωδίες θα παρουσιάσουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις, γνωστές ελληνικές και ξένες μελωδίες, παραδοσιακά ακούσματα αλλά και έργα μεγάλων κλασικών συνθετών.
Από το 1988 μέχρι και σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Antonio Vivaldi, που διοργανώνεται από το Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο-Χορωδία Καρπενησίου Antonio Vivaldi, με τη συνεργασία του Δήμου Καρπενησίου, φαίνεται πως έχει γίνει σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα τις περιοχής, κινητοποιώντας πλήθος χορωδιών από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και φυσικά από το εξωτερικό. Από την μακρινή Κένυα μέχρι το Ισραήλ και από την Κύπρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχουσες στο φεστιβάλ χορωδίες μας υπόσχονται ένα ξεχωριστό μουσικό τετραήμερο. Μία γιορτή της μουσικής που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΑ - ΜΕΡΟΣ Α΄ *Μόνο στο Δήμο Αγράφων θα μπορούσαν να συμβούν αυτά αδέλφια.

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΑ - ΜΕΡΟΣ Α΄

*Μόνο στο Δήμο Αγράφων θα μπορούσαν να συμβούν αυτά αδέλφια. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος Δήμος στην Ελλάδα που να λειτουργεί με την «μέθοδο των τριών» και όχι με όσα προβλέπει ο Κώδικας και ο Καλλικράτης.
Πήρα λοιπόν στα χέρια μου τις περιβόητες κατανομές-πληρωμές του περασμένου Δημοτικού Συμβουλίου, που ήθελε ο Πρόεδρος με το έτσι θέλω να ψηφιστούν και τι να δώ. Ας προσέξουν λοιπόν τι γίνεται οι έχοντες λαμβάνειν από τον Δήμο με τα παρακάτω που αναφέρω και για τα οποία έχω όλα τα στοιχεία στα χέρια μου. Λοιπόν με τον κωδικό 30-7336.004, υπάρχει καταχωρημένη πίστωση που αναφέρεται στο έργο «Κατασκευή ασφαλτοτάπητα αυλείου χώρου ΤΕΕ και Γυμνασίου Δυτ. Φραγκίστας ύψους 6.411,11 ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το έργο αυτό έχει εξοφληθεί εδώ και δυο χρόνια και το αναφερόμενο ποσό στον Πίνακα πληρωμών του Δήμου, που ήλθε στο Δ.Σ. για ψήφιση, ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΕΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ!!!, Ποιος θα εισέπραττε το συγκεκριμένο ποσό και με ποια παραστατικά έγγραφα;  Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι.

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αναφορικά με τη συνεδρίαση....

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Ντέκα Χρήστο 

17 Ιούνη 2014

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την έγκριση για ενός θέματος που άπτεται σοβαρών ζητημάτων  (λχ χρήσεις γης) χωρίς  καλά προετοιμασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα ήταν και επιπόλαιο αν αναλογιστούμε την εμπειρία με το ΓΠΣ του Καρπενησίου. 

Πολύ περισσότερο όταν δεν έχουμε στα χέρια μας αντίγραφο της μελέτης και εύλογο χρόνο για την αξιολόγησή της, δυνατότητα διευκρινήσεων κα. Σημειώνουμε ότι η μελέτη παρελήφθη τον Νοέμβρη του 2013 ενώ η τελευταία γνωμοδότηση υπηρεσίας χρονολογείται το Μάρτη του 2014. Η βιάση της Δημοτικής Αρχής και η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης μας προβληματίζει για τις προθέσεις της .

Επίσης θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι στις 2 Ιούνη 2014 με επιστολή μας επισημάναμε ορισμένα σοβαρά θέματα για τα οποία το τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί: 

1. Τη λεγόμενη  «αξιολόγηση» του προσωπικού του Δήμου, και γενικότερα του ν. 4250/26-3-14 που ανοίγουν το δρόμο σε απολύσεις υπαλλήλων, παραπέρα αντιδράστική ανατροπή εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση έως και κλείσιμο διευθύνσεων και τμημάτων

2. Τους υπόλοιπους φακέλους για έργα ΑΠΕ και χρονίζουν στα συρτάρια του Δήμου χωρίς να υπάρχει καν ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε
- να μας δοθεί πλήρες αντίγραφο της μελέτης της α φασης του ΣΧΟΑΠ Ποταμιάς.
- να ορισθεί τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε εύλογο χρόνο.
- να εγγραφούν στην Ημερήσια Διάταξη τα θέματα που έχουμε θέσει. 
 
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου
Νίκος Σερετάκης

Δελτίο Τύπου απολογισμού της δράσης της 24ης ΕΒΑ στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 στην Ευρυτανία και συγκεκριμένα στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί.



Απολογισμός δράσεων 24ης ΕΒΑ
στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στην Ευρυτανία
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της 24ης
ΕΒΑ στο πλαίσιο του εορτασμού της ιεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 με
θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν» στην Παλαιοχριστιανική
Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί.
Ο ναός του Μάρτυρα Λεωνίδη αποτελεί το σημαντικότερο υλικό τεκμήριο
και μοναδικό ανασκαμμένο μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου στην
Ευρυτανία. Aνήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής εξωτερικών
διαστάσεων 28Χ18,50 μ., με εγκάρσιο κλίτος στα ανατολικά που καταλήγει σε
κόγχες και νάρθηκα στα δυτικά, χωρίς προσκτίσματα. Από την ανωδομή του
κτιρίου διατηρήθηκαν σε μικρό ύψος οι περιμετρικοί τοίχοι και η βάση του
συνθρόνου στην κόγχη του ιερού.

Όλοι οι χώροι, πλην της κόγχης του ιερού, καλύπτονταν από ψηφιδωτό,
δάπεδο το οποίο διασώζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με φυτική και
γεωμετρική διακόσμηση και σκηνές από το ζωικό βασίλειο (παραστάσεις με ζώα,
πτηνά και ψάρια). Ιδιαίτερη σημασία μεταξύ των ψηφιδωτών έχουν οι αφιερωτικές
επιγραφές, οκτώ τον αριθμό, στις οποίες αναφέρονται μέλη της τοπικής
εκκλησιαστικής κοινότητας, η αφιέρωση του ναού στο Μάρτυρα Λεωνίδη και η
χρονολογία κατασκευής των ψηφιδωτών, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο β’
τέταρτο 6ου αι. μ.Χ.. Το κτήριο καταστράφηκε πιθανότατα από σεισμό, ίσως του
551 μ.Χ., τον οποίο ακολούθησε πυρκαγιά. Ο Άγιος Λεωνίδης είχε εκτεταμένη
λατρεία κατά τον 5ο - 6ο αι. στην Κόρινθο, την Αθήνα (Βασιλική Ιλισσού) και
ενδεχομένως την Θεσσαλία. Μετά τις καταστροφές του 6ου αι. το όνομα και η
λατρεία του νεανία αγίου δεν εμφανίζονται ξανά.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στην Γρανίτσα Ευρυτανίας (θέση Πλατανιάς) την Κυριακή 03-08-2014. Είναι το 26ο Αντάμωμα ( Ο.Ε.Σ )


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ                                  Αθήνα 16-06-2014
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ   17 Τ.Κ 105-52
ΤΗΛ-FAX 2103834451
                                              ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ-
Ευχαρίστως σας γνωρίζουμε ότι Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων ( Ο.Ε.Σ ) μαζί με τους συλλόγους μέλη της, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τα  Δ.Σ. των Συλλόγων στην Αθήνα στις 3-5-2014 και 01-06-2014   απεφασίσθη  όπως το   ετήσιο "Πανευρυτανικό αντάμωμα"   το οποίο αποτελεί  θεσμό πλέον  να πραγματοποιηθεί  για εφέτος στην Γρανίτσα Ευρυτανίας (θέση Πλατανιάς)  την Κυριακή 03-08-2014. Είναι  το 26ο Αντάμωμα   και  πραγματοποιείται  ανελλιπώς από  το 1988 από  όταν ιδρύθηκε η Ο.Ε.Σ και κάθε φορά σε διαφορετική τοποθεσία  ώστε να δίδεται η ευκαιρία  στον εκάστοτε τόπο να αναδεικνύει τις επί μέρους φυσικές ομορφιές του , αλλά και τις συνήθειες του , παραδόσεις ήθη και έθιμα.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

"ο υπάλληλος της Παρασκευής"Στο Δημαρχείο Καρπενησίου

Φίλοι και μη, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει δημοτικός υπάλληλος που οι γνωρίζοντες όταν αναφέρονται σ' αυτόν, τον αποκαλούν όχι με το όνομά του αλλά ως "ο υπάλληλος της Παρασκευής". Και αυτό γιατί ΜΟΝΟ αυτή την ημέρα εμφανίζεται και εργάζεται στο Δημαρχείο Καρπενησίου, με τις ευλογίες των διοικούντων φυσικά. Αντίθετα για τους υπόλοιπους υπαλλήλους η αυστηρή τήρηση του ωραρίου είναι θεμελιώδης και απαρέγκλιτος κανόνας.

Ο Χαρδαλιάς Γενικός Γραμματέας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


13/6/2014
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, πρώην Δήμαρχος Βύρωνα, είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr. Ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι πλέον ένας από τους συνεργάτες του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη. 
- See more at: http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=12709#sthash.elFcmm29.dpuf

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Του Θωμά Κώτσια


Λίγες μέρες μετά τις εκλογές είναι αναγκαίες για μια αντικειμενική αποτίμηση των αποτελεσμάτων, για νηφάλιες εκτιμήσεις και ψύχραιμα σχόλια.
«Εμείς θα σας ψηφίσουμε, όμως μην μας προδώσετε» μας είπαν πολλοί συμπατριώτες μας με μάτια που αισθανόσουν να σε τρυπούν, κρατώντας μας σφιχτά το χέρι μέσα στις παλάμες τους. Τα εκλογικά ποσοστά το επιβεβαίωσαν, παρά την μεγάλη αποχή που κατά βάση ήταν εναντίον μας, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις Περιφερειακές όσο και στις Ευρωεκλογές, δίνοντας μας στην Ευρυτανία το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στη χώρα μας, έχοντας απέναντι μας μια από τις ισχυρότερες πολιτικά και οικονομικά οικογένειες της Ελλάδας.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Τα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας με πρόταση της ελληνικής προεδρίας



Ευάγγελος Αποστόλου
Βουλευτής Εύβοιας – ΣΥΡΙΖΑ
Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

10/6/2014
ΔΗΛΩΣΗ



«Μπαίνει αύριο για συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. το ζήτημα της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένων) σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Και δυστυχώς η πρόταση αυτή προωθείται από μια Ελληνική Προεδρία, ένα από τα λίγα κράτη -μέλη της Ε.Ε. που ήταν παραδοσιακά αντίθετο στα μεταλλαγμένα .
Η κατάπτυστη αυτή πρόταση δημιουργεί σοβαρό θέμα ουσίας αλλά και κύρους για τη χώρα μας, αφού φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε στην Ελληνική πλευρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω από κρυφές διαβουλεύσες και πιέσεις. Την ίδια βέβαια στιγμή μαθαίνουμε κιόλας ότι η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πρόταση που έφερε στο τραπέζι την οποία μάλιστα βαφτίζει «Συμβιβαστική Πρόταση για τα Γενετικά Τροποποιημένα».
Είναι να απορεί κανείς για το τι είδους συμβιβασμό εννοούν ότι πέτυχαν οι φωστήρες στο ΥΠΕΚΑ ;
Έχουν άραγε συνειδητοποιήσει πόση ζημιά προκαλούν με την πρωτοφανή στα χρονικά επιπόλαιη αυτή ενέργεια;
Αλήθεια αν εγκριθεί η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας και παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του 2014, ποια θέση θα πάρουν οι Κυβερνητικοί Ευρωβουλευτές αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων; Θα ψηφίσουν κατά βούληση ή θα ακολουθήσουν την γραμμή των μεγάλων Ευρωπαϊκών κομματικών συνασπισμών ;»

Βαγγέλης Αποστόλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 72 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΝΟΠΛΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ.


Ως δημότης Δομνίστας και πρώην Δήμαρχος Δομνίστας, θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για τη μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την ετήσια εκδήλωση για την Έναρξη του Ένοπλου Αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης στις 7 Ιουνίου 1942 από τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ.
Μια Ιστορική εκδήλωση που από το 1982, οι τότε κοινοτικές αρχές, παρά τις μικρές τους δυνάμεις κατάφεραν να την κάνουν γνωστή στα πέρατα του κόσμου και να καταστεί το χωριό μας τόπος προσκυνήματος για τους ανά την Ελλάδα Αγωνιστές και Δημοκράτες.
Φέτος πραγματοποιήθηκε με συνοπτικές και τυπικές διαδικασίες, χωρίς έκδοση οποιασδήποτε ανακοίνωσης ή πρόσκλησης, χωρίς παρουσία κάποιου από τους Δημοτικούς Άρχοντες. Ο Σύλλογος του χωριού και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου με την παρουσία μας, περίπου 20 άτομα, επιτελέσαμε το ιστορικό μας καθήκον και προβληματιστήκαμε για το λόγο της τιμωρίας της Δομνίστας. Εκτός και εάν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος προσφερόταν για μπάνια και ως εκ τούτου οι ιστορικές εκδηλώσεις μπορούν να περιμένουν.
Λυπούμε και εγώ και οι συγχωριανοί μου γι αυτό το φαινόμενο. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

Πρόσκληση
 
 
Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας,
 σας προσκαλεί
σε εκδήλωση με θέμα:
 
Όσιος Πορφύριος:
 Πνευματικός Πατέρας και
Χαρισματικός Παιδαγωγός
 
την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014 και ώρα 7:30 μ.μ.
στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας
 (Πατρ. Ιωακείμ 4, πλησίον ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας, έναντι Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου).
 
Θα μιλήσει ο Ομ. Καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης.
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γενική Γραμματέας
Αθ. Ραφτόπουλος                                                           Ευαγγελία Λιτοσελίτη


Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Οι αρμόδιοι βλέπεις έχουν άλλα ενδιαφέροντα πλέον Γιάννης Σταμάτης



Κυριακή 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1942
Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ επικεφαλής μιας μικρής ομάδας οπλισμένων ανταρτών εμφανίζεται στην πλατεία της Κοινότητας Δομνίστας και παρουσία του Προέδρου και του παπά του χωριού κηρύσσει στους συγκεντρωμένους Δομνιστιάνους την έναρξη του ένοπλου αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης κατά των κατακτητών της πατρίδας μας. Γερμανούς - Ιταλούς - Βούλγαρους.
Από το 1982 και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή ή και Σαββατοκύριακο μετά την 7η Ιουνίου η Δομνίστα φόραγε τα καλά της και γιόρταζε αυτή την επέτειο. Ένα γεγονός εφάμιλλο της Κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα. Με συνέπεια πάντα και υποδειγματική οργάνωση τιμούσαμε στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ τους πρωταγωνιστές και τον απλό λαό που συμμετείχε σ' αυτή την ένδοξη σελίδα της Ιστορίας της Ελλάδας.
Σήμερα 6 Ιουνίου 2014, λίγες μέρες μετά τις Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές κανείς δεν γνωρίζει αν θα γίνει η εκδήλωση ΜΝΗΜΗΣ. Θεέ μου, τι υποβάθμιση είναι αυτή! Τι προσπάθεια να ξεχαστεί η Νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας!
Κακότυχε ΑΡΗ...! Οι αρμόδιοι βλέπεις έχουν άλλα ενδιαφέροντα πλέον. Γιατί στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν διδάσκεται Ελληνική Ιστορία. Το βασικό τους μέλημα είναι οι επικοινωνιακές μέθοδοι για τη χειραγώγηση των μαζών.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014. Αγαπητέ Υποψήφιε, … να γιατί χάσατε!


4/6/2014
Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ - Επικοινωνιολόγου 
 
Είναι γνωστό ότι οι εκλογές, είναι ανταγωνισμός, είναι αγώνας , είναι μάχη, οι εκλογές είναι ΠΟΛΕΜΟΣ. 

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστο Ντέκα,Με αφορμή την εγγραφή στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Ιούνη 2014


Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Θέμα: Θεματολογία συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Με αφορμή την εγγραφή στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Ιούνη 2014 του θέματος που αφορά στον ιδιωτικό αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Μοσχοπλάι» Δ.Καρπενησίου – το οποίο εκκρεμεί επί σχεδόν 2 χρόνια με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ- σημειώνω ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα ορισμένα σοβαρά θέματα για τα οποία το τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο έχει την πολιτική και ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί.

Αυτά αφορούν
-          τους υπόλοιπους φακέλους που αφορούν γνωμοδότηση για έργα ΑΠΕ και χρονίζουν στα συρτάρια του Δήμου χωρίς να υπάρχει καν ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

-          το θέμα του ν. 4250/26-3-14, της λεγόμενης  «αξιολόγησης» και της έκδοσης αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώναπό τον Δήμαρχο ή τον ΓΓ του δήμου όπως αναφέρει η απαράδεκτη κυβερνητική εγκύκλιος που ανοίγουν το δρόμο σε απολύσεις υπαλλήλων, παραπέρα αντιδράστική ανατροπή εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση έως και κλείσιμο διευθύνσεων και τμημάτων

Ζητώ τα παραπάνω θέματα να τεθούν στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης.


Νίκος Σερετάκης
Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου


ΖΗΤΩ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Με το παρόν σχόλιό μου έρχομαι μετά τις Εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπενησίου, να ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους που στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Ιδιαίτερα μάλιστα εκείνους που αν και δεν ανήκουν στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο μου έκαναν την υπέρβαση και απέδειξαν πρωτόγνωρη ωριμότητα και στήριξαν ανθρώπους μεταξύ των οποίων και εμένα και μάλιστα απέδειξαν να ξεχωρίζουν ανθρώπους με προσωπικότητα και ήθος. Και μάλιστα πέρα και έξω από κάθε προεκλογική υπόσχεση, συμμαχία ή συναλλαγή.

Βόμβα μεγατόνων στο Δήμο Αγράφων - Σύμφωνα με το Νόμο και την επίσημη ανακήρυξη του Συνδυασμού του Θ. Μπαμπαλή, μεγάλες ανακατατάξεις στην εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων Ποιοι Δ.Σ. μένουν εκτός, ποιοι εκλέγονται

Εξελίξεις που επιφέρουν ανακατατάξεις στην εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων, έχουμε στο Δήμο Αγράφων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας του Συνδυασμού του Θοδωρή Μπαμπαλή, που έγινε σήμερα το μεσημέρι και με βάση τον Νόμο, Δημοτικοί
Σύμβουλοι εκλέγονται οι 27 πρώτοι σε ψήφους στην Γενική Κατάταξη του ψηφοδελτίου και όχι οι πρώτοι Δημοτικοί Σύμβουλοι σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Αυτό προβλέπει ο Νόμος σε περιπτώσεις ενός μόνο υποψηφίου στις Εκλογές. Με βάση αυτά τα δεδομένα και με κάθε επιφύλαξη στην ερμηνεία του Νόμου, στην Δ.Ε Απεραντίων εκλέγονται 4 Δ.Σ, στην Δ.Ε. Φραγκίστας 7, στη Δ.Ε Βίνιανης 6, στη Δ.Ε. Αγράφων 5 και 5 στη Δ.Ε. Ασπροποτάμου. Άρα έχουμε αλλαγές σύμφωνα με την σταυροδοσία και έτσι στον πρώην Δήμο Βίνιανης  εκλέγονται και οι 6 υποψήφιοι, στον π. Δήμο Φραγκίστας κατά πάσα πιθανότητα 7 από 5, στον Απεράντιο 4 από 7 και στην Δ.Ε. Ασπροποτάμου 5 από 6.
Με βάση την ανακήρυξη του Συνδυασμού και του Νόμου εκλέγονται ως Τακτικά Μέλη οι 27 πρώτοι σε ψήφους στην Γενική Κατάταξη και ακολουθούν οι Αναπληρωματικοί:

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΥΡΑ

Θερμά συγχαρητήρια στον Κώστα Μπακογιάννη για την εκλογική νίκη του. Ηταν νίκη όλων των Ευρυτάνων και των Στερεοελλαδιτών, οι οποίοι πίστεψαν στο «καινούργιο». Μας έκανε όλους  περήφανους. Επίσης συγχαρητήρια στον Αρη Τασιό και εύχομαι και στους δύο να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες του Ευρυτανικού λαού. Θέλω από βάθους καρδιάς, να ευχαριστήσω και εγώ, όσους Ευρυτάνες λεοντόκαρδους, με τίμησαν με την ψήφο τους, στις πρόσφατες Περιφερειακές Εκλογές
και οι οποίοι δεν ενέδωσαν σε κάθε είδους πιέσεις. Επίσης και αυτούς οι οποίοι γνωρίζω ότι η καρδιά τους ήταν μαζί μου  και υπό διαφορετικές συνθήκες, πάλι θα με τιμούσαν. Για ένα πράγμα τους διαβεβαιώ. Οτι θα είμαι παρών και πάντα θα αγωνίζομαι για το καλό του τόπου.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΟΥΡΑΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ
(πρώην Δήμαρχος Αγράφων και νυν
Περιφ.Σύμβουλος) Γ’ Σεπτεμβρίου 13
Τηλέφ. 210-5238617 και 6974748965
ΑΘΗΝΑ