Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Η Κωπαΐδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Περιφερειακού Συμβουλίου



Λαμία, 25 Νοεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της οργάνωσης και διοίκησης του καταργηθέντος Οργανισμού Κωπαΐδας.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ανέπτυξε την εισήγηση – πρότασή, την οποία είχαν από κοινού διαμορφώσει η Περιφερειακή Αρχή και οι πέντε Δήμαρχοι των Δήμων όπου ανήκει η ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας. Με βάση αυτή, οργανώνεται η διαχείριση της Κωπαΐδας και του επιχειρησιακού της αντικειμένου από την Περιφέρεια, στην οποία έχει περιέλθει σύμφωνα με το νόμο.
Η συζήτηση έγινε με την παρουσία τριών από τους  πέντε Δημάρχους,  του Κ. Λουκά Υπερήφανου, Δημάρχου Ορχομενού και προέδρου της ΠΕΔ, της κ. Γιώτας Πούλου από τη Λιβαδειά και του κ. Γιώργου Ντασιώτη από την Αλίαρτο, οι οποίοι και επιβεβαίωσαν την σύμπλευση των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Η εισήγηση, με μικρές προσθήκες που αναφέρονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της Περιφέρειας, ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα με δύο αρνητικές ψήφους και ένα παρόν.
   
Στην εισαγωγή του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε τα εξής:
«Η Κωπαΐδα έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τη Βοιωτία, αλλά για ολόκληρη την Περιφέρεια. Είναι το Περιβόλι της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησης του Κωπαΐδικού Πεδίου, παρά τις αγωνίες των αγροτών, με την Κωπαΐδα να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: να διαχειριστούμε την Κωπαΐδα, με ένα υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Και εμείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να δώσουμε λύσεις. Βέβαια, δε σταματούμε να διεκδικούμε και να θίγουμε τρία σοβαρά ζητήματα:
1.      Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου. Ενός ευέλικτου σχήματος στα πρότυπα της Δυτικής Κρήτης. Καταθέσαμε την πρόταση μας και συνεχίζουμε να το διεκδικούμε, στη λογική της θέσπισης ενός αυτόνομου νομικού προσώπου.
2.      Το θέμα της κυριότητας. Ενώ μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες και το επιχειρησιακό αντικείμενο της Κωπαΐδας στο σύνολό του, δεν μεταβιβάζεται η ακίνητη περιουσία της. Αυτό αντίκειται σε κάθε λογική. Έχω θέσει το πρόβλημα στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Χαρδούβελη και εκκρεμεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, κ. Γούναρη.
3.      Ρύθμιση των χρεών των αγροτών. Η Κωπαΐδα έχει περίπου 13.000 κληρούχους που καλούνται να καταθέσουν συσσωρευμένα χρέη, πολλά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν γιατί η τιμολογιακή πολιτική του οργανισμού δεν προέβλεπε απαλλαγές, σαν και αυτές που η Περιφέρεια τώρα θα προωθήσει.
Το θετικό ωστόσο που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι το γεγονός ότι η Κωπαΐδα περνάει, απαλλαγμένη από χρέη, στην Περιφέρεια, έπειτα από πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση, την οποία και διεκδικήσαμε.
Περιφέρεια και Δήμοι θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα παραπάνω ζητήματα και να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Προς το παρόν όμως, οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό μέσα στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο».
Επισυνάπτεται αυτούσια η εισήγηση.