Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


Τη Δευτέρα 20/10/2014 πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου. Από τον συνδυασμό της ΑΔΕΚΚ απουσίαζε ο Ταξιάρχης Σκλαπάνης. Με την έναρξη της συνεδρίασης τέθηκαν από εμάς ερωτήματα και παρατηρήσεις για διάφορα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μας.
- Έγινε ερώτηση για το θέμα που έχουμε δημοσιοποιήσει σχετικά με την πρόσληψη δυο καθαριστριών στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο του Φουρνά. Έμφαση δόθηκε στην αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε. Περιμένουμε την γραπτή απάντηση του υπεύθυνου αντιδημάρχου, στην καταγγελία που του έχει γίνει.

- Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε και πάλι με την διαδικασία που επιλέχθηκε για να εξευρεθεί επιπλέον αίθουσα στο 2ο Νηπιαγωγείο Καρπενησίου. Και εδώ έγιναν εργασίες διαμόρφωσης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της σχολικής κοινότητας και των γονέων. Κανείς εκ της Δημοτικής Αρχής δεν νοιάστηκε για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα νήπια ο τρόπος που γίνονται οι εργασίες μεταφοράς του λεβητοστασίου και συγχρόνως τα παιδιά να κάνουν μάθημα στον ίδιο χώρο.
- Τα πολλά αδέσποτα σκυλιά που περιφέρονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους αν σκεφτεί κανείς και το γεγονός ότι μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με λυσασμένη αλεπού. Και αυτό με αφορμή την ανακοίνωση για εναέρια ρίψη εμβολίων κατά της λύσσας που θα γίνει στην περιοχή μας.
- Ζητήσαμε εξηγήσεις για τη χρήση δημοτικού αυτοκινήτου από εργαζόμενο εκτός του Δήμου.
- Ζητήσαμε ενημέρωση για τις εργασίες αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στον Άνω Προφήτη Ηλία και θέσαμε κάποια προβλήματα.
- Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το υδροηλεκτρικό του Μικρού Χωριού, για το εμφιαλωτήριο νερού της Αγίας Τριάδας, για τα υπέρογκα ποσά που απαιτεί από τους επαγγελματίες μας η ΑΕΠΙ, για τους Αγροτικούς γιατρούς, για τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου κ.α.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα 60 θέματα της ημερήσιας διάταξης και τα 4 εκτός ημερησίας.
-Το 2ο θέμα αφορούσε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων του Δήμου στον ΧΥΤΥ Λαμίας με κόστος 30ευρώ/τόνο απορριμμάτων. Μέχρι το τέλος του 2015 αυτό το κόστος υπολογίζεται περίπου στις 200,000ευρώ, που θα μετακυληθεί στις τσέπες των δημοτών.
-Το 3ο θέμα αφορούσε την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2015, που ανέρχεται στα 9.600.000ευρώ περίπου και περιλαμβάνει παλαιά και νέα έργα από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ, LEADER, ΠΙΝΔΟΣ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, ΣΑΤΑ '10 - '13, ΣΑΤΑ '14 & ΣΑΤΑ '15. Τα νέα έργα για το 2015 από τη ΣΑΤΑ φθάνουν το ποσό των 800.000 ευρώ.Με αυτά τα χρήματα πρέπει να γίνουν έργα στο Καρπενήσι και τα 49 χωριά του Δήμου. Η κατανομή έγινε με πληθυσμιακά κριτήρια. Η παράταξή μας διαφοροποιήθηκε διότι δεν τηρήθηκαν κάποιες προϋποθέσεις στη σύνταξη του προγράμματος όπως:
Δεν έγινε διάλογος με τους εκλεγμένους προέδρους των χωριών και ιεράρχηση των προβλημάτων.
Δεν κατονομάζονται τα έργα όπως επιβάλλει ο νόμος αλλά υπάρχουν γενικοί τίτλοι.
Δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια αφού δεν θα γίνει δημοπράτηση των έργων.
Δεν περιλαμβάνονται σοβαρά έργα & υποδομές αναγκαίες την πόλη και τα χωριά (καταλληλότητα παιδικών χαρών, διάνοιξη δρόμων στο παλαιό σχέδιο Καρπενησίου& Προφήτη Ηλία, κατασκευή αγωγών ομβρίων στον Πρ. Ηλία, διαμόρφωση των πλατειών πάνω και κάτω Πρ. Ηλία, αντικατάσταση φθαρμένων πλακών στην πλατεία των Κορυσχάδων κ.α.)
-Στο 5ο θέμα συγκροτήθηκε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου. Η Επιτροπή είναι 9μελής και από την παράταξή μας θα συμμετέχει ως τακτικό μέλος ο Γιάννης Μαντζιούτας με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Γιαννιώτη.
-Στο 6ο, 7ο, 8ο, και 9ο θέμα έγινε καθορισμός των τελών καθαριότητας & φωτισμού, ύδρευσης & αποχέτευσης, νεκροταφείων, πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων για το 2015. Η πρόταση της πλειοψηφίας μας βρήκε αντίθετους. Ζητήσαμε στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, την κοστολόγησή τους ώστε να προσδιοριστεί το ύψος των τελών (πράγμα το οποίο δεν έγινε). Ζητήσαμε την μείωση των τελών 10 - 20% σε σχέση με το 2014 λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της οικονομίας και της δυσπραγίας των νοικοκυριών. Η διαφορά θα μπορούσε να καλυφθεί από την περικοπή της σπατάλης. Ζητήσαμε οι κάτοικοι των χωριών που δεν απολαμβάνουν συχνές ή ποιοτικές υπηρεσίες (π.χ. καθάρισμα οδών, φωτισμό κ.λ.π.) να πληρώνουν ανάλογα. Ζητήσαμε να γίνονται καθαρισμοί των πηγών και των δεξαμενών ύδρευσης και να τοποθετηθούν χλωριοτήρες. Προτείναμε να προμήθεια και τοποθέτηση ηλιακών φωτιστικών πιλοτικά, σε διάφορα σημεία του Δήμου. Παρά τη συζήτηση που ακολούθησε η πλειοψηφία επέμενε στην πρότασή της και εμείς στη δική μας.
-Στο 17ο θέμα καταψηφίσαμε πιστώσεις ύψους 22.000ευρώ για την τουριστική προβολή του Δήμου, διότι δεν είχε προηγηθεί σύνταξη προγράμματος τουριστικής προβολής από την αρμόδια Επιτροπή.
-Τέλος στο 19ο θέμα ζητήσαμε να αναβληθεί η συζήτηση για την απαλλαγή επαγγελματία στο Κρίκελλο από το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου