Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

1η Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου. Σ' αυτό η ΑΔΕΚΚ εκπροσωπείται με 10 συμβούλους. Παρόντες ήταν ο επικεφαλής Γ. Σταμάτης

Προχθές τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου. Σ' αυτό η ΑΔΕΚΚ εκπροσωπείται με 10 συμβούλους. Παρόντες ήταν ο επικεφαλής Γ. Σταμάτης και οι Γ. Ίβρος, Τ. Σκλαπάνης, Π. Γιαννιώτης, Ι. Μαντζιούτας, Δ. Πεταρούδης, Η. Κοντογιώργος και Ν. Τσώνης. Απουσίαζε η Κ. Γρίβα. Επίσης ήταν παρόντες σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι κοινοτήτων που εκλέχτηκαν με την ΑΔΕΚΚ.

Με την έναρξη της συνεδρίασης και μετά την ανταλλαγή των τυπικών ευχών τόνισα ότι λειτουργήσουμε παραγωγικά, με προτάσεις και θέσεις και οτι θα είμαστε θετικοί σε ότι είναι σωστό για το σύνολο των δημοτών μασ, όταν όμως υπάρξει εκ μέρους της πλειοψηφίας αλαζονική αντιμετώπιση θα μας βρούνε απέναντι και σκληρούς όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα.
Συνεχίζοντας έθιξα το θέμα της μη ενημέρωσής μας για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του στις Δ.Ε. Στο μέλλον απαιτούμε να γνωρίζουμε τις συναντήσεις για να είμαστε παρόντες και γνώστες των προβλημάτων που θα θέτουν οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων.
Επίσης ζήτησα να γίνει ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο για το πλήθος και το πολύ μεγάλο κόστος των διοδίων και να ενώσουμε τη φωνή της διαμαρτυρίας και με άλλους φορείς της Περιφέρειας.
Έθεσα το πρόβλημα της μη χορήγησης εξισωτικής αποζημίωσης σε πολλούς κτηνοτρόφους του δήμου μας, λόγω του ότι τα λιβάδια που που έχουν δηλωθεί έχουν δασικό χαρακτήρα στους χάρτες. Πρέπει άμεσα ο Δήμος να ξανασχεδιάσει τα βοσκοτόπια που παραχωρεί στους κτηνοτρόφους.
Ζήτησα ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται η μελέτη για την αποχέτευση του Μικρού και Μεγάλου Χωριού διότι έχει παρέλθει πολύς χρόνος από την εξαγγελία του έργου.
Τέλος αναφέρθηκα στο θέμα της διάνοιξης ιδιωτικού δρόμου και πλατώματος έξω από τη Χελιδόνα προς Αγία Βλαχέρνα, με μηχάνημα του Δήμου Καρπενησίου.(Φ.1)
Ακολούθως συζητήθηκε ένα εκτός ημερησίας διάταξης θέμα για την αποδοχή παραχώρησης στο Δήμο του πατρικού σπιτιού του Π. Μπακογιάννη που βρίσκεται στα Βελωτά, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία μουσείου Δημοκρατίας. (Φ.2) Η θέση μας ήταν θετική με την προϋπόθεση οι πόροι που θα απαιτηθούν για την επισκευή και διαμόρφωση του κτιρίου δεν θα είναι σε βάρος των ούτως ή άλλως μικρών πόρων του δήμου μας, ειδικά σήμερα που επικρατεί μεγάλη οικονομική ανέχεια. Αντίθετα, οι δωρητές πρέπει να φροντίσουν να τους εξασφαλίσουν από ευρωπαϊκά προγράμματα ή τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης τονίσθηκε ότι ο Δήμος δεν έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να λειτουργήσει σωστά το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες που συμβολίζει την κορωνίδα των ανθρωπίνων αξιών.
Στα υπόλοιπα θέματα:
Στο 3ο θέμα που αφορά τη σύνθεση επιτροπής διαβούλευσης προτείναμε ως τακτικά μέλη τους Ν. Μπάκα, Μ. Γρίβα-Κρίντα, Δ. Ζαχαρόπουλο, Δ. Καρφή, Ν. Λαθύρη, Γ. Παπαροϊδάμη, Ν. Ρεσίτη, Γ. Σώκο, Κ. Μάργαρη, Κ. Αναγνωστάκη με αναπληρωματικά μέλη τους Δ. Κοντό, Α. Ανδρώνη, Γ. Κοκόση, Κ. Καρδαμπίκη, Β. Μπανιά, Η. Γκρίζη, Σ. Δημητρόπουλο, Μ. Ζαραβέλη,Ν. Τάσιο και Θ. Λιάπη.
Στο 5ο θέμα ορίσθηκαν τα μέλη του Ν.Π. "Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων" στο οποίο συμμετέχουμε με τους Γιάννη Σταμάτη και Βασίλη Παπαροϊδάμη και αναπληρωτές τους Κων/να Γρίβα και Παναγιώτη Παπαδογούλα. Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας για τοποθέτηση της κ. Ροδοθέας Καρφή ως προσώπου με ιδιαίτερη κοινωνική δράση. Με ευθύνη της πλειοψηφίας τα άλλα μέλη είναι : Πρόεδρος Π. Χαλκιάς, μα αναπληρωτή τον Κ. Λιάππη, Αντιπρόεδρος Ε. Σαξιαμπάνη με αναπληρωτή την Π. Πασσιά, μέλη ο Δ. Κεραμάρης και Ι. Πανόπουλος με αναπληρωτές τους Φ. Κοκόση και Ν. Τάκη.
Να σημειωθεί ότι η πρότασή μας στον Βσίλη Παπαροϊδάμη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ έγινε για να σηματοδοτήσουμε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίας δυναμικής για την ύπαρξη και λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων.
Στο 13ο θέμα που αφορούσε την λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου ζητήσαμε να έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου στα δικαιολογητικά προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια στον έλεγχο των κριτηρίων ένταξης των ενδιαφερομένων.
Στο 14ο θέμα που αφορούσε την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού για τα διάφορα έργα που εντάσσονται αυτή την περίοδο, έγινε πολύς λόγος για το αν αποτελούν ή όχι εξαργύρωση προεκλογικών δεσμεύσεων. Τονίσθηκε επίσης ότι λόγω της κοπτοραπτικής που εφαρμόσθηκε στη σύνταξη της μελέτης για την Ανάπλαση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο ακολουθείται εδώ και καιρό η ένταξη συνοδών έργων για εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί. Αυτά τα έργα πρέπει να έλθουν σε γνώση των πολιτών για τη διαμόρφωση σωστής κρίσης.
Το 21ο θέμα αφορούσε την παραχώρηση στη Digea 3 εκτάσεων σε Ποταμιά, Κρίκελλο (Πυροφυλάκειο) και Δομνίστα για την τοποθέτηση αναμεταδοτών T.V. που θα λειτουργούν από τον επόμενο μήνα. Ζητήσαμε 1ον να διασφαλισθεί ότι θα υπάρχει κάλυψη όλων των χωριών του δήμου μας και αν χρειάζεται να τοποθετηθούν περισσότεροι πομποί και 2ον το κόστος του ρεύματος λειτουργίας των πομπών να μην επιβαρύνει το δήμο μας.
Στο 23ο θέμα συζητήθηκε η παραχώρηση με δημοπρασία κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρήσεις για χρήση. Ζητήθηκε να γίνονται οι διαδικασίες τον Χειμώνα ή την Άνοιξη και όχι το Φθινόπωρο.
Το 28ο θέμα αφορούσε αίτηση εταιρείας για μη καταβολή προσαυξήσεων στο ενοίκιο για 5 χρόνια. Ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης για να ελεγχθεί η νομιμότητα τέτοιας απόφασης. Το θέμα αναβλήθηκε.
Στο 30ο θέμα που αφορούσε διαγραφές οφειλών και ιδιαίτερα οφειλές τέλους παρεπιδημούντων ζητήσαμε και πετύχαμε αναβολή για να διερευνηθεί η νομιμότητα της απόφασης.
Στο 35ο θέμα που αφορούσε κατασκευή ξύλινης πέργκολας στην πλατεία της Τ.Κ. Κρικέλλου τονίσθηκε ότι υπάρχει πολεοδομική παράβαση από τον ιδιώτη. Ζητήσαμε και πετύχαμε την αναβολή του θέματος για διερεύνηση.
Τέλος στο 37ο θέμα που αφορούσε αίτηση ιδιώτη για συμψηφισμό εργασιών με μισθώματα ζητήσαμε και πετύχαμε την αναβολή του θέματος για διερεύνηση. Σημειώνουμε ότι ο ιδιώτης κατέχει δύο δημοτικά καταστήματα για τα οποία δεν καταβάλλει ενοίκιο. Βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Δήμο Καρπενησίου, δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών του και τέλος με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου,πρόσφατα ορίσθηκε δικηγόρος για να προχωρήσει σε έξωση του ιδιώτη από τα 2 δημοτικά καταστήματα.
Να θυμήσουμε ότι η παράταξή μας έχει προσφύγει εδώ και 3 χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της χαριστικής απόφασης της πλειοψηφίας του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου προς τον ιδιώτη με την οποία παρέτεινε για 12 χρόνια τη μίσθωση του ενός καταστήματος. Το Σ.τ. Ε. έχει αναβάλλει έως τώρα 4 φορές την εκδίκαση της υπόθεσης.
ΕΛΕΟΣ! Ταγοί της πολιτείας! Η δικαιοσύνη θα έχει πολλή δουλειά στο μέλλον!