Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Λίμνη Κρεμαστών : 50 χρόνια μετά… ένα οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο!

Λίμνη Κρεμαστών : 50 χρόνια μετά… ένα οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο!


Ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα του φίλου συμπατριώτη Θωμά Κώτσια για το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Το τίμημα της Ανάπτυξης

  • Αν στο μύθο της αρχαιότητας ο Ηρακλής νικώντας τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Αχελώο, παίρνει το κέρας σαν σύμβολο της αφθονίας, στα Κρεμαστά η γνώση και η τεχνολογία στα χέρια των ανθρώπων που δούλεψαν εκεί μεταμορφώνουν την ορμή του σε ηλεκτρικό ρεύμα και τα νερά του σε μια τεράστια λίμνη, αλλάζοντας οριστικά το τοπίο και τη ζωή των ανθρώπων που κατοικούσαν κοντά του.

Από το 1955 η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της με πρώτη προτεραιότητα σ΄ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια τον εκτεταμένο εξηλεκτρισμό της χώρας. Ανάμεσα στα φαράγγια και τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας δημιουργούνται γαιοφράγματα και λίμνες που αλλάζουν οριστικά την εικόνα της. Το «ιδανικό» της εκβιομηχάνισης προσθέτει στο ελληνικό τοπίο νέα ιδεολογικά σύμβολα που εξυμνούν το βιομηχανικό πολιτισμό και τις αρετές της τεχνολογίας. Η μονόπλευρη ανάδειξη της νησιωτικής Ελλάδας που θεμελίωσε η μεταπολεμική τουριστική πολιτική, αγνοούσε την ομορφιά της άλλης Ελλάδας που σιγά–σιγάσήμερα ανακαλύπτουμε.

Πριν την έναρξη του έργου ο χώρος των Κρεμαστών και ότι κάλυψαν τα νερά της λίμνης είναι ένα κράμα όπου γη, άνθρωπος, παραδόσεις και το ίδιο το ποτάμι συνθέτουν ένα ενιαίο, σχεδόν κλειστό σύνολο. Η περιοχή διαθέτει μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά και παρ’ ότι είναι φορτωμένη με σημαντικά ιστορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, παραμένει αθέατη και αναξιοποίητη.


Αυτές τις εικόνες του φυσικού χώρου διαδέχονται εκείνες όπου η περιοχή αποψιλώνεται και το τοπίο τεμαχίζεται. Στα Κρεμαστά η φυσική αγριάδα του τοπίου αντιδιαστέλλεται με την επιβλητικότητα του συνεχούς υψούμενου φράγματος και των εργοταξίων που το περιβάλλουν. Γερανοί, βαριά μηχανήματα, αδρανή υλικά, συνθέτουν ένα τραυματισμένο τοπίο με την αθέατη πλευρά που αφορά τη συμμετοχή και των ντόπιων στο έργο.

Ο Δήμος Αγράφων πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία διήμερο Σεμινάριο Μελισσοκομίας στις 10 και 11 Μαΐου 2013 στο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Βίνιανης.


Δελτίο Τύπου
          Ο Δήμος Αγράφων πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία διήμερο Σεμινάριο Μελισσοκομίας στις 10 και 11 Μαΐου 2013 στο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Βίνιανης.
         Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Βασίλης Αηδόνης, Γεωπόνος – Επόπτης Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας, Μελισσοκόμος – Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας στο ΙΓΕ (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών), ο οποίος την πρώτη ημέρα (Παρασκευή) έκανε μια γενική εισαγωγή στη μελισσοκομία και απευθυνόταν σε κοινό αρχαρίων μελισσοκόμων ενώ τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο) ήρθε σε επαφή με επαγγελματίες ή επί πολλά χρόνια ερασιτέχνες μελισσοκόμους και μίλησαν κυρίως για τις ασθένειες των μελισσιών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους καθώς και για τη δυνατότητα προώθησης των προϊόντων της μέλισσας.
        Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού και του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, σύντομα θα υπάρξουν νέα σεμινάρια μελισσοκομίας στο εγγύς μέλλον.
       Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα εκατό (100) άτομα σε σύνολο που παρακολούθησαν το σεμινάριο μελισσοκομίας θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Δήμο Αγράφων.
      Αυτό ήταν το πρώτο από μια σειρά σεμιναρίων που έχει προγραμματίσει για το 2013 ο Δήμος Αγράφων, με σκοπό την επιμόρφωση των δημοτών αλλά και όλων γενικά των ενδιαφερομένων πάνω σε θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.

Ο Δήμαρχος

Δημήτριος Τάτσης

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Αγράφων στο Κερασοχώρι
Πληροφορίες :                                                                                                     192 Χρόνια
Δήμος Αγράφων                                                       
    

                     Ελεύθερη πατρίδα

Τηλ. : 2237351320-51318                                                                                      
ΦΑΞ : 2237351313