Σε πολλούς δήμους της χώρας γίνονται έλεγχοι για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης από οικονομικούς επιθεωρητές, το Ελεγκτικό Συνέδριο κα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει διαχειριστικός έλεγχος στην πρώην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων της Δωδεκανήσου από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της. Αφορμή ήταν καταγγελία στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, η οποία έδωσε στην οικονομική διαχείριση της ΤΕΔΚ.
Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σ. Κεδίκογλου σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο στο δήμο Καρύστου, τον περασμένο Νοέμβριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε ενημερώσει ότι εκδόθηκε το πόρισμα για την πρώην κοινότητα Καφηρέως, σε εξέλιξη βρισκόταν έλεγχος στον πρώην δήμο Στυρέως και θα ακολουθούσε έλεγχος του πρώην δήμου Μαρμαρίου και του δήμου Καρύστου.
Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις όπο το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να προχωρήσει οικονομικός έλεγχος για τα πεπραγμένα χρόνων είτε στο πλαίσιο της διαφάνειας για μια νέα αρχή είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές Φεβρουαρίου 2013 το δημοτικό συμβούλιο Αγράφων έλαβε κατά πλειοψηφία μια τέτοια απόφαση. Θα προχωρήσει στη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου από το 1999 για τους πέντε πρώην δήμους που αποτελούν τον νέο καλλικρατικό δήμο Αγράφων.
Επίσης, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου προχωρεί για διαχειριστικό έλεγχο ο δήμος Μεγαρέων. Η διοίκηση του δήμου κατέθεσε το αίτημα στην περιφέρεια, η οποία το έκανε δεκτό, και θα γίνει ο έλεγχος της προηγούμενης τετραετίας.http://www.cretalive.gr