Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΝΑΠΗΡΟ (ακρωτηριασμένο) ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟ ΠΑΤΕΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ 17 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Γράφει ο Θωμάς Κωτσιας  υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ που αυτές της ήμερες ακούει τα προβλήματα των Αγραφιωτων σε περιοδεία του στα χωριά των ΑΓΡΑΦΩΝ     Ο παραλογισμός, η ανευθυνότητα της πολιτείας και η κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας, βρίσκουν την απόλυτη έκφραση τους στα σχολεία της δυτικής Ευρυτανίας του δήμου Αγράφων.
Το στάδιο της εγκυμοσύνης μιας Νηπιαγωγού στο χωριό Παλαιοκάτουνο δεν στάθηκε ικανό να ενεργοποιήσει την διαδικασία αντικατάστασης της. Έτσι όταν ήρθε η ώρα της γυναίκας να γεννήσει, κρίθηκε ότι έπρεπε να πάρει μαζί της και τα κλειδιά του Νηπιαγωγείου αφού δεν διατέθηκε αντικαταστάτρια για να συνεχίσει η λειτουργία του Σταθμού. Στους διαμαρτυρόμενους γονείς από τα κοντινά χωριά προτάθηκε σαν «λύση» η μεταφορά των παιδιών στη Φραγγίστα, μια απόσταση 17 χιλιομέτρων στους κακοτράχαλους δρόμους της Ευρυτανίας με φροντίδα των ίδιων των γονιών, ακόμα στην περίπτωση γονιού με αναπηρία. Ο παραλογισμός όμως και η ανευθυνότητα έχουν και συνέχεια. Για τα παιδιά του λυκείου που είναι αναγκασμένα να φοιτούν στο λύκειο της Φραγγίστας, ο διαγωνισμός που προκήρυξε η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας για την μεταφορά των μαθητών κρίθηκε άγονος, αφού δεν υπήρξε καμιά συμμετοχή λόγω του πολύ χαμηλού και ασύμφορου κομίστρου. Το γεγονός δεν φάνηκε να απασχολεί τους αρμοδίους και έτσι, πολύ απλά, τα παιδιά σταμάτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο. Κάθε προσπάθεια να ενεργοποιηθούν υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας προσκρούει στον ισχυρισμό από την πλευρά τους ότι δεν έχουν την νομική κάλυψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και έτσι πήραν την ευθύνη να παρανομήσουν οι ίδιοι οι καθηγητές των παιδιών, αναλαμβάνοντας και τα καθήκοντα της μεταφοράς τους με δικά τους αυτοκίνητα, κόπο και έξοδα, στην προσπάθειά τους να μην χάνουν τα παιδιά μαθήματα, με την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί μια κάποια λύση στο πρόβλημα. Λύση όμως δεν φαίνεται, το μόνο που φαίνεται είναι η γελοιότητα των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων και των μέτρων τους στην παιδεία, καθώς και η αυτοθυσία των εκπαιδευτικών που κατά τα άλλα καθημερινά και για χρόνια συκοφαντούνται γιατί αντιστέκονται στην κατάρρευση της.