Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Επίσημα υποψήφιος ο Θ.Γιαννόπουλος,παρουσίες και απουσίες!Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η απουσία του δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη που οι φήμες εξακολουθούν να αναφέρουν ότι μπορεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς.


Με την παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Φθιώτιδας Νίκου Σταυρογιάννη το  μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωην υφυπουργόςΥγείας  Θανάσης Γιαννόπουλος ανήγγειλε την επίσημη κάθοδο του στις περιφερειακές εκλογές.
Στην αίθουσα του ξενοδοχείου Σαμαράς όπου έγινε η εκδήλωση ο κ. Γιαννόπουλος περιστοιχίζονταν από πολλά στελέχη της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης επι Νομαρχίας Θανάση χειμάρτα καθώς και στελέχη, κυρίως παλαιά, της Νέας Δημοκρατίας.
Παρόλα αυτά στην ομιλία του ο κ.Γιαννόπουλος τόνισε ότι δεν επιθυμεί κομματικό χρίσμα και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδος.http://www.lamiafm1.gr
Οι κομματικοί εναγκαλισμοί με τα χρίσματα και τις εξαρτήσεις από πολιτικά και κομματικά στελέχη έχουν αποδοκιμαστεί απο τον λαό που θέλει μια πραγματικά ανεξάρτητη και διεκδικητική περιφερειακή διοίκηση τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι απουσίαζε απο την εκδηλωση του κ. Γιαννόπουλου ο δήμαρχος Λαμιέων αλλά όπως ανέφερε δελτίο τυπου του Δήμου ο κ. Κοτρωνιάς μετείχε στην Αθήνα στη σημερινή κρίσιμη και θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η απουσία του δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη που οι φήμες εξακολουθούν να αναφέρουν ότι μπορεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται  ότι ο κ.Γιαννόπουλος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κ.Ντόρας Μπακογιάννη στην διεκδίκηση της  προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν κάλεσα κανέναν όσοι βρέθηκαν μαζι μου ήρθαν με δική τους πρωτοβουλία αλλά δεν έχω καμιά αντίρρηση για οποιονδήποτε θα ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον εκλογικό στίβο του προσεχούς Μαΐου απάντησε ο κ. Γιαννόπουλος σε σχετική ερώτηση στο δελτίο του FM-1.

Η σημερινή εκδηλωση έγινε στον απόηχο της δριμύτατης επίθεσης που εξαπέλυσε ο κ. Γιαννόπουλος κατά του σημερινού υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για την μείωση της τιμής των γενοσήμων κυρίως φαρμάκων, έτσι έμμεσα συμπαρατάχθηκε με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την τροπολογία.
Όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο του FM-1 ο κ. Γιαννόπουλος με την τροπολογία αυτή αποδυναμώνονται οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τα γνήσια φάρμακα και διευκρίνισε με την ιδιότητα του γιατρού τα γενόσημα μπορεί να έχουν την αρχική δραστική ουσία αλλά δεν είναι το ίδιο με τα πρωτότυπα και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία όταν μάλιστα πολλά από αυτά δεν είναι σε θέση να τα ελέγξει βιοχημικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης αναφερόμενος  στην παρουσία του στη σημερινή εκδηλωση του κ. Γιαννόπουλου δήλωσε ότι ο πρώην υφυπουργός είναι προσωπικός φίλος του και εκτιμά ότι η υποψηφιότητα του έχει όλα τα εχέγγυα για αλλαγή γραμμής πλεύσης στην δημιουργική και  διεκδικητική διοίκηση της περιφέρειας στερεάς Ελλάδος, ενδεχομένως πρόσθεσε όταν αποφασίσω οριστικά για την δική μου υποψηφιότητα στον Δήμο Λαμιέων ο κ. Γιαννόπουλος να παραβρεθεί στην αντίστοιχη δική μου εκδήλωση.

Έμμεση κρατική και αποδοκιμασία δέχτηκε όμως ο κ. Γιαννόπουλος από τον πρόεδρο του Παμφθιωτικού αγροτικού συλλόγου Δημήτρη Δημογιάννη ο οποίος μιλώντας στο δελτίο του FM-1 τόνισε ότι αυτές οι φιέστες δεν συγκινούν πλέον κανέναν πολίτη, δεν έχουν τίποτα το καινούργιο να μας πουν όσοι εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες μας είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικά επίπεδο ,τους γνωρίσαμε και από άλλες θέσεις ευθύνης και μας απογοήτευσαν επισήμανε ο κ. Δημογιάννης.
Η Ομιλία του κ.Γιαννοπουλου
Είναι γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε μια τριετία με την ψήφιση των διατάξεων του Ν.3852/2010 με την θεσμοθέτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με την συγκρότηση ισχυρών αυτοδιοικούμενων περιφερειών με στόχο εντόνου αναπτυξιακού ρόλου. Η δομική και λειτουργική επαναθεμελίωση της νέας αυτής διοικητικής μεταρρύθμισης απετέλεσε ένα τολμηρό εγχείρημα ιδιαίτερα μέσα στην φάση της οικονομικής κρίσεως αλλά μπορεί να σχολιάσει κανείς ότι δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες, για τον Έλληνα πολίτη να αναδείξει τα προτερήματά του, όπως τουλάχιστον μέχρι σήμερα ιστορικά έχει καταγραφεί. Είναι όμως σίγουρο ότι η περίοδος αυτή θα κριθεί με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα από τον ιστορικό αυτοδιοικητικό αναλυτή στο μέλλον για τον χρόνο που επελέγη η μεταρρύθμιση αυτή, για την σκοπιμότητά της, για τα αποτελέσματα των στόχων, για τη συνέπεια των κυβερνήσεων προς τις δεσμεύσεις τους, αλλά από τον λαό και τους πολίτες θα κριθούν στις προσεχείς εκλογές όλοι οι περιφερειακοί άρχοντες.
Χωρίς αμφιβολία έχει γίνει συνείδηση όλων μας ότι το σπάταλο, πελατειακό, συγκεντρωτικό αλλά και αναποτελεσματικό κράτος ήταν και παραμένει και σήμερα η αιτία του ελληνικού προβλήματος. Θα ήταν όμως ατυχές τουλάχιστον σήμερα να μην αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις αλλά δεν φθάνουν. Οι πολίτες απαιτούν σήμερα ένα
καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, αποκεντρωμένο και επιτελικό που ανοίγει νέους δρόμους περιφερειακής ανάπτυξης, ένα κράτος που θα νοικοκυρέψει καλλίτερα τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη, που θα σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων ένα κράτος βοηθό του πολίτη.
Αυτό όμως το μοντέλο, που είναι το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης, σημαίνει το τέλος εποχής, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Η νέα θητεία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχει στοιχεία ισόρροπης ανάπτυξης κέντρου και περιφέρειας αλλά και μέσα στην ίδια περιφέρεια πρέπει να υπάρχει ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη με λειτουργική και διαχειριστική επάρκεια, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών στοιχείων και γεωγραφικής χωροθεσίας, αναδεικνύοντας αναπτυξιακά τα χαρακτηριστικά στοιχεία κάθε νομαρχιακού διαμερίσματος και δημιουργώντας ή βελτιώνοντας υποδομές ανύπαρκτες ή υπάρχουσες.
Είναι γεγονός ότι το νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης που συνηθίζεται και λέγεται «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ξεκίνησε από την αφετηρία του εδώ και τρία χρόνια. Έχει δρόμο όμως να διανύσει με μεγάλα εμπόδια και με απαραίτητη προϋπόθεση για μια σταθερή ανοδική πορεία ειδικά σε συνθήκες κρίσεως όπως η σημερινή, είναι η ενίσχυση της πολιτικής εμπιστοσύνης (δηλαδή της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και γενικότερα τους δημοκρατικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς και εκπροσώπους). Επομένως χρειάζεται μια στρατηγική ανάκαμψης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα που απαιτεί ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας ώστε να φέρει πιο κοντά στους πολίτες τις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων όμως δεν είναι μια νομοθετική πράξη είναι μεταφορά πόρων, είναι μεταφορά προσωπικού, είναι μεταφορά υλικοτεχνικών υποδομών και εξοπλισμού ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις και ολοκλήρων υπηρεσιών.
Η πορεία ανάκαμψης της πολιτικής εμπιστοσύνης δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε ευθύγραμμη γιατί η καχυποψία αν όχι η απαξίωση είναι διάχυτη. Από τα άτομα που πλαισιώνουν την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση εξαρτώνται πολλά. Μπορεί να κυριαρχεί η αίσθηση ότι τα προβλήματα ξεκινούν κυρίως από αδυναμίες της κεντρικής διακυβέρνησης ωστόσο οι απαιτήσεις βελτίωσης των υπηρεσιών δεν εξαντλούνται εκεί.
Η απαίτηση για καλλίτερη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος αφορά όλες τις βαθμίδες διοίκησης.
Αποτελεσματικότερη διαχείριση, περισσότερη ενημέρωση και διαφάνεια, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων πρέπει να είναι το τρίπτυχο και η στόχευση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης για τα επόμενα χρόνια.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ
Ήταν πρόθεσή μου και το 2010 να ασχοληθώ με τη περιφέρεια. Τελικά δεν ευδοκίμησε η επιθυμία μου αυτή και θα μπορούσα να πω αυτό που λέει και ο λαός μας «κάθε εμπόδιο για καλό».
Πολλοί με ρωτούν ή κάνουν αρνητική κριτική γιατί τόσο νωρίς εμφανίζομαι να διεκδικήσω τη ψήφο των πολιτών της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ θα μπορούσα να περιμένω. Θέλω όμως να πω ότι δεν είμαι προπέτης ούτε επιθυμώ με την ανακοίνωσή μου αυτή να προκαταλάβω ενδεχόμενες άλλες επιλογές. Πιστεύω λόγω του ότι δεν έχω κανέναν προσωπικό μηχανισμό εάν θέλω να είμαι συνεπής με τους πολίτες, εάν θέλω να είμαι αποτελεσματικός σε αυτά που πρόκειται να προγραμματίσω μπορεί ήδη να είναι και αργά. Διότι τώρα εγώ μαζί με όλους τους άλλους περιφερειακούς συμβούλους θα χτίσουμε πέτρα πέτρα τη προεκλογική μας εκστρατεία. Ήμασταν συνηθισμένοι το τελευταίο μήνα προ των εκλογών να εμφανιζόμασταν ως παράκλητοι υποδεικνυόμενοι (χρισμένοι) για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει.
Οι επερχόμενες εκλογές αυτοδιοίκησης, θέτουν σε δοκιμασία θεσμούς, πρόσωπα και κλίμα. Δοκιμάζουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τον KAΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και κυρίως μετά τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.... Ίσως βέβαια να γίνουν τώρα την τελευταία ώρα κάποιες μικρότερες η μεγαλύτερες αλλαγές στον χάρτη αλλά η σημασία τους θα είναι δευτερεύουσα. Σημασία έχει να αποδειχθεί ότι οι θεσμοί δήμοι και περιφέρειες είναι σταθερά βιώσιμοι και ικανοί να προσελκύσουν ικανά και άξια άτομα να αφιερωθούν στο έργο της καθημερινής μέριμνας... Τα πρόσωπα αυτά είναι δεδομένο ότι πρέπει να δώσουν ή καλύτερα να έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής. Γραφής αυθόρμητης και όχι κατά υπαγόρευση. Γραφής "ανοιχτού λογισμικού", δηλαδή έτοιμης για συνεργασίες και συνέργειες για το κοινό καλό. Στο σημείο αυτό ακούγεται πολύ η πιθανότητα να υπάρξουν "ανοιχτά" ψηφοδέλτια με υποψηφιότητες προσωπικές και όχι "συνδυασμοί". Είναι ίσως η καλύτερη μέθοδος για να "λύσει" τα χέρια του ο ψηφοφόρος και να κάνει τις επιλογές του με βάση την προσωπικότητα του κάθε ατόμου-υποψηφίου και όχι το χρώμα του Α η του Β "εκλογικού συνδυασμού". Το επιβάλλει το κοινό καλό, το καλό του τόπου μας που τόσο έχει υποφέρει από τις αγκυλώσεις των κομματικών οδοφραγμάτων....Ήλθε ο καιρός, ήλθε η στιγμή να κρίνει ο ΠΟΛΙΤΗΣ τα άτομα χωρίς κομματικά προσωπεία ή χειροπέδες. Να σταθμίσει την ατομική ικανότητα του κάθε υποψηφίου που θέλει να προσφέρει και όχι την Κομματική Ταυτότητα. Καλές ήσαν οι ταυτότητες των κομμάτων όσο ζούσαμε μέσα στην "φούσκα" της ευμάρειας, των παροχών, του κρατισμού, του "έτοιμου φαγητού" που μοιραζόταν σε "νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες"... Η φούσκα μεγάλωνε, μεγάλωνε και τελικά "έσκασε" στον αέρα και γέμισε τον τόπο τρύπες, χρέη, συντρίμμια, αίματα... Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι το μερίδιο της ευθύνης του καθενός μας θα φανεί από το δείγμα γραφής που θα δώσουμε στις επιλογές των προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν. Τα υποψήφια πρόσωπα θα πρέπει να δοκιμασθούν στο σημείο αυτό. Να είναι οι άνθρωποι που έχουν την ΤΟΛΜΗ που πρέπει... Επίσης βέβαια, θα δοκιμασθεί και η τόλμη του εκλογικού σώματος παράλληλα. Κανένας δεν είναι ανεύθυνος, ούτε καν ο τελευταίος ανώνυμος πολίτης. Γιατί, ο ανώνυμος, τον πικρό λογαριασμό που τώρα πληρώνει, ας μην αμφιβάλλει ότι τον πληρώνει για εκείνες τις επιλογές που ο ίδιος έκανε....
Στις προσεχείς εκλογές που έρχονται θα είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Ζητώ τη στήριξη όλων σας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ
Σας ευχαριστώ