Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θωμά Κώτσια στον ‘ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ’


              
                 20-11-2013
ΕΡΩΤ:
 κ.Κώτσια, αυτές τις μέρες λέχτηκαν και γράφτηκαν πολλά γύρω από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όμως η πρόταση δεν υπερψηφίστηκε. Μήπως ο χρόνος που επιλέχτηκε ήταν λάθος, γιατί κάνατε τώρα αυτή την μομφή κατά της κυβέρνησης;
ΑΠΑΝΤ:  
Κατ’ αρχήν δεν είχαμε αυταπάτες για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν έπεσε από πρόταση μομφής. Ωστόσο πρώτον: θέλαμε να επαναφέρουμε την πολιτική ατζέντα στα νέα μέτρα που φαίνεται να αποφασίζονται, μέτρα που προκαλούν τρόμο και αναδεικνύουν τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής για την οικονομία της χώρας και το λαό μας. Δεύτερον: να αποκαλύψουμε την υποκρισία κάποιων βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους κάνοντας πως διαφωνούν ή  εξαντλούν τη διαφωνία τους στο γραφείο του κ. Στουρνάρα, ο οποίος δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζει την πολιτική που όλοι μαζί αποφασίζουν. Τρίτον: θέλαμε να εξαναγκάσουμε τον Πρωθυπουργό, που είναι νομίμως απών από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να έρθει στη Βουλή , ως όφειλε,  και να δώσει απαντήσεις για την πολιτική του, για την πορεία της χώρας και για τις επικείμενες συμφωνίες με την τρόικα. Τέταρτον: θέλαμε να ξεσκεπάσουμε το ρόλο της ΔΗΜ.ΑΡ. η οποία φαίνεται να «συμφωνεί διαφωνώντας» με την πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την επιλογή να ψηφίσει «παρών»  στην πρόταση δυσπιστίας.

Ο χρόνος που κατατέθηκε η πρόταση συνδέονταν με όλα αυτά τα φαινόμενα και με την απαίτηση της κοινωνίας να κάνουμε κάτι περισσότερο σαν αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από την συμμετοχή μας στα κινήματα και τους κοινωνικούς αγώνες, που δυστυχώς ακόμα βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, που ζητά  ανατροπή αυτής της πολιτικής.
 ΕΡΩΤ.
Ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από αυτή την διαδικασία, ποια είναι η δικιά σας άποψη;
ΑΠΑΝΤ:
 Νομίζω ότι δεν στηρίζεται πουθενά ο ισχυρισμός του κ. πρωθυπουργού. Όχι μόνο γιατί είχε μία ακόμα απώλεια από τους βουλευτές, που στήριζαν την κυβέρνηση (αναφέρομαι στην βουλευτή Πέλλας κ. Τζάκρη η οποία υπερψήφισε την πρόταση μομφής), αλλά και γιατί  2-3 ακόμα βουλευτές  διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν  νέα μέτρα και πληθαίνουν όλο και περισσότερο δηλώσεις βουλευτών που φαίνεται να διαφωνούν. Όσο για το «προξενειό» της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία για τους δικούς της λόγους πρωτοστάτησε για να επιστρέψει η  αυτοαποκαλούμενη «κυβερνώσα αριστερά» του κ. Κουβέλη στον κυβερνητικό συνασπισμό, δείχνει την αγωνία για το μέλλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Για την ίδια τη ΔΗΜΑΡ τι να πει κανείς. Η επιλογή  του «παρών» στην πολιτική της καταστροφής λέει πολλά. Μένει να αποδειχθεί αν  θα επιλέξει να είναι και δεκανίκι για  τη στήριξη της.    
ΕΡΩΤ:
κ. Κώτσια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πέρασαν τα δύσκολα για τον λαό μας και ότι πολύ σύντομα ξεπερνάμε την οικονομική ύφεση, με την προϋπόθεση να συνεχίσουμε απαρέγκλιτα τις επιταγές της τρόικας και του μνημονίου. Απόδειξη του ισχυρισμού της είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει επιτευχτεί και φέρνει τη χώρα σε πλεονεκτική θέση έναντι των δανειστών της.
ΑΠΑΝΤ:
Μακάρι να ήταν αλήθεια ο ισχυρισμός της και να έπιαναν τόπο οι θυσίες του λαού μας, όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Δυστυχώς τα οικονομικά στοιχεία είναι αμείλικτα. Επιβεβαιώνουν ότι μετά από  4 χρόνια άγριας λιτότητας στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε μεγαλύτερα και πιο τραγικά αδιέξοδα, χωρίς καμιά ελπίδα ανάκαμψης όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Τα νέα μέτρα που επιβάλλουν οι τροικανοί και επιδιώκει να εφαρμόσει  η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα αυτά. Όσο για το υποτιθέμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ότι πραγματικά πλεονάσματα σε μία χώρα με  βαθιά   οικονομική κρίση δεν μπορεί να υπάρξουν. Αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει πλεόνασμα δεν είναι παρά τα κοινωνικά μας ελλείμματα, είναι τα χρήματα που στερούν από τους μισθούς, τις συντάξεις, από τις περικοπές στην υγεία, την παιδεία, από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την περιστολή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το κράτος πρόνοιας και από κάθε δημόσια δαπάνη. Είναι τα χαράτσια και οι εξοντωτικοί φόροι που οδηγούν το λαό μας στην απόγνωση και την απελπισία, είναι από την ουσιαστικά  εσωτερική στάση πληρωμών του κράτους. Πλεονάσματα πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας, για να ικανοποιηθούν  οι  απαιτήσεις των δανειστών,  δεν έχουν τίποτα θετικό για τον Ελληνικό λαό. Αντίθετα πραγματικό πρωτογενές  πλεόνασμα μπορεί να προκύψει μόνο από την ανάπτυξη και την αύξηση του εθνικού μας προϊόντος, όμως  η ασκούμενη πολιτική δεν δίνει καμιά αναπτυξιακή δυνατότητα για να υπάρξει ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.
ΕΡΩΤ:
Υπάρχει άλλη πρόταση εξόδου από την κρίση κ. Κώτσια;
ΑΠΑΝΤ:
Ασφαλώς και υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις και το δικό του  κυβερνητικό πρόγραμμα,  αν κληθεί από το λαό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Υπενθυμίζω ότι μόλις την περασμένη Κυριακή ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη του στην Αυγή, ανέπτυξε το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών μιας κυβέρνησης της αριστεράς.   Είναι σχέδιο, που θέλει παρούσα την κοινωνία και δεν υπακούει στη λογική κάποιου  σωτήρα, που θα έρθει και θα μας επαναφέρει στην προ μνημονίων εποχή. Αυτά δεν γίνονται.
Όμως η  οποιασδήποτε πρόταση διεξόδου από την κρίση πρέπει να  κρατήσει την κοινωνία όρθια και αυτοί που θα την εφαρμόσουν να μην εμπλέκονται σε λίστες διαπλοκής και σε ρεμούλες, που τους κρατούν ομήρους και αδύναμους να διαπραγματευτούν. Πάντως το να κόβεις 100 ευρώ από την πολύτεκνη μητέρα, την ίδια στιγμή που έχεις στο συρτάρι σου μια λίστα δισεκατομμυρίων  με χιλιάδες ονόματα πιθανών φοροφυγάδων και να δηλώνεις χωρίς ντροπή ότι την έχασες και όταν σου την ξαναδίνουν να μην έχεις ακόμα  εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αυτό δεν είναι σίγουρα πρόταση εξόδου από την κρίση. Αυτό  είναι αξιοποίηση της κρίσης και ευκαιρία για πλιάτσικο σε βάρος του λαού.  Ξέρετε, όλοι  σε αυτή τη χώρα θέλουμε να βγούμε από την κρίση, αλλά διαφορετικά καταλαβαίνουμε και τις αιτίες που τη δημιούργησαν και τις πολιτικές που θα μας βγάλουν από αυτή.  
ΕΡΩΤ:
 Αυτοί που μας κυβερνούν δεν θέλουν το καλό της χώρας; Aν θα μπορούσε η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική δεν θα το έκανε;
ΑΠΑΝΤ:
 Για να απαντηθεί το γιατί εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, ενώ όλοι βλέπουν που οδηγεί, πρέπει να   κατανοηθεί το τι εκπροσωπούσαν και συνεχίζουν να εκπροσωπούν αυτοί που μας κυβερνούν.
Αναθέσαμε με την ψήφο μας να μας βγάλουν από την κρίση οι ίδιοι πολιτικοί, που μας έφτασαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Θα εμπιστευόσαστε εσείς ποτέ ένα μηχανικό που αποδεδειγμένα ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση του σπιτιού σας, να το ξανακτίσει με τους ίδιους μαστόρους και τα ίδια υλικά;
 Μπορούν, ας πούμε, να ελέγξουν τη διαφθορά οι ίδιοι που την υπηρέτησαν, την γιγάντωσαν και ο καθένας τους βρίσκεται και σε κάποια λίστα διαπλοκής; Μπορεί, δηλαδή, να ελέγξει τη λίστα Λαγκάρντ μια  επιτροπή της οποίας τα περισσότερα μέλη είναι τα ίδια η κάποιοι από την  οικογένειας τους μέσα στη λίστα με τις παράνομες καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας; Το ίδιο ισχύει και για την υπόθεση της ZIMENS και για πολλές ακόμα λίστες.   Άλλο παράδειγμα: Ζητάμε να ελεγχθούν υπουργοί, που οι ίδιοι  έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να προστατέψουν τον εαυτό τους από πιθανές διώξεις για τις ρεμούλες τους. Ζητάμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα από αυτούς που υπηρέτησαν τη φοροδιαφυγή ή  μέτρα κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών από πρωθυπουργούς (βλέπε Παπαδήμο) και υπουργούς(βλέπε Στουρνάρα), που οι ίδιοι είναι  τραπεζίτες και έχουν οριστεί  για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών. Βάλαμε, δηλαδή, τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα και αυτοί πολύ φυσικά μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να μας φάνε.       
ΕΡΩΤ:
 Ανεξάρτητα από το πώς φτάσαμε εδώ,  είναι αλήθεια ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι σήμερα έχουμε ανάγκη τους δανειστές μας για να μπορεί το κράτος  να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να μην καταρρεύσει η χώρα;
ΑΠΑΝΤ:
 Αντίθετα πιστεύω ότι η ασκούμενη πολιτική είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταρρεύσει η χώρα. Τώρα πλέον δεν υπάρχει οικονομολόγος στον κόσμο που να μην βλέπει ότι το χρέος της χώρας μας δεν είναι διαχειρίσιμο. Ακόμα και οι ίδιοι οι δανειστές μας δείχνουν να το κατανοούν και μόνο η κυβέρνηση με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε  δεν βλέπει αυτό που βλέπουν όλοι: ότι δηλαδή, μετά από 4 χρόνια άγριας λιτότητας το χρέος αυξήθηκε αντί να μειωθεί, από το 130% στο 176% επί του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και έφτασε στα 321δις. ευρώ.
 Τα δάνεια που πήραμε στα χρόνια των μνημονίων έφτασαν τα 262,3 δις. από αυτά τα 116 δισ. πήγαν για αποπληρωμή χρεών στους ίδιους που μας δάνεισαν. Τα 94 δισ. για επαναγορά Ελληνικών ομολόγων που κρατούσαν στο χαρτοφυλάκιο τους πάλι αυτοί που μας δάνεισαν. Τα 47 δισ. πήγαν για τόκους ξανά στους ίδιους. Συνολικά τους επιστρέψαμε τα 257 δισ. από τα 262.3 και έμειναν μόλις 5,3 δισ. τα οποία πήγαν για να καλύψουν τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή, το 98,4%  που μας δάνεισαν το ξαναπήραν και το χρέος παραμένει χρέος,  μέχρι να μας ξαναδανείσουν για να τα ξαναπάρουν μαζί με ό,τι μαζεύουν από  τα χαράτσια, τους μισθούς, τις συντάξεις, τους φόρους, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τώρα και της ιδιωτικής, με την δήμευση των σπιτιών μας. Μπορεί αυτός ο εφιάλτης που ζούμε να θεωρηθεί σωτηρία της χώρας και πρόταση εξόδου από την κρίση;
 Συμπέρασμα, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα αποπληρωμής ενός τέτοιου χρέους και μόνο αχυράνθρωποι υπάλληλοι των δανειστών στη χώρα μας, καθώς και διεφθαρμένοι πολιτικοί, που είναι όμηροι στα χέρια τους, μπορούν ακόμα να συνεχίζουν αυτόν τον καταστροφικό κατήφορο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μας κυβερνούν άνθρωποι, που ο ένας καλύπτει τον άλλο για να κρατιούνται στην εξουσία και ενώ πολλοί από αυτούς θα έπρεπε να είναι φυλακή, μας κουνούν και  το δάκτυλο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει και είναι αυτός που βάζει τον ίδιο το λαό και τη σωτηρία του πάνω από τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων.
ΕΡΩΤ:
Ας φύγουμε από την οικονομία και να πάμε ξανά στην πολιτική. Μια δήλωση του κ. Τσίπρα στην  Αμερική θόλωσε ξανά το τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά ισοδυναμεί με καταστροφή η απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ;
ΑΠΑΝΤ:
 Δεν υπήρξε καμιά αλλαγή της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το τοπίο το θολώνουν οι μονταζιέρες της ακροδεξιάς ομάδας των συμβούλων του πρωθυπουργού και τα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά κανάλια, που είναι στρατευμένα στην υπηρεσία τους. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την εκτίμηση  ότι δεν συμφέρει κανέναν η απομάκρυνση από το ευρώ και ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με καταστροφή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι καταστροφή της χώρας όπως θα ήθελε η συγκυβέρνηση για να παρουσιαστεί σαν προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δικιά τους θέση, η οποία δικαιολογεί και την με κάθε θυσία απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων.
ΕΡΩΤ:
 Να πάμε στα τοπικά μας. Τι γίνεται με τα αυτοδιοικητικά ενόψει των εκλογών του Μαΐου του επομένου έτους , θα κατεβάσετε δικούς σας υποψηφίους στους Δήμους;
ΑΠΑΝΤ:
 Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι εμείς ποτέ δεν συμφωνήσαμε να μετατρέπονται οι Δήμοι σε κομματικούς μηχανισμούς. Αυτές τις μέρες διαπιστώνουμε  ότι και ο κ. Μπακογιάννης φόρεσε τον μανδύα του ανεξάρτητου, κάτι που δεν φορούσε πέρυσι  παραμονές των βουλευτικών εκλογών, όπου από τη θέση του Δημάρχου κομματάρχη της Ν.Δ. μας διαβεβαίωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το παλιό και το σάπιο που αντιστέκεται στο καινούργιο που έρχονταν» και να σκεφτεί κανείς ότι το καινούργιο ήταν αυτό που βιώνουμε σήμερα και  εκπροσωπεί αυτός με το κόμμα του, με τους συνεταίρους του. Εκτιμάμε ότι δεν θα είναι μόνο αυτός ο ανεξάρτητος. Κανένα στέλεχος, υποψήφιος  των  κομμάτων  της συγκυβέρνησης δεν θα θελήσει να ταυτιστεί με τα κόμματα αυτά  τουλάχιστον προεκλογικά.
Εμείς αναζητούμε τις αναγκαίες διευρυμένες συμμαχίες  στη βάση ενός πλαισίου αρχών ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της καταστροφής και της Καλλικρατικής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, με πρόσωπα και κινήσεις πολιτών που εκπέμπουν ένα διαφορετικό ήθος από όσα χαρακτηρίζουν τις λειτουργίες στους Δήμους μας, με ανθρώπους που δεν ενέχονται και δεν εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης. Θα στηρίξουμε και θα συμβάλλουμε στη δημιουργία ψηφοδελτίων με σαφή πολιτική βούληση εναντίωσης στην μετατροπή της αυτοδιοίκησης από πυλώνα δημοκρατικής οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, σε ανώνυμες εταιρείες εφαρμογής μνημονιακών δεσμεύσεων,  εκχώρησης περιουσιακών στοιχείων και δραστηριοτήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Αξίζει εδώ να αναφερθούμε ότι στην αναζήτηση και στις επαφές μας με αξιόλογους συμπατριώτες μας πρόθυμους να συστρατευτούν για αλλαγή σελίδας στους Δήμους, σημαντικός αρνητικός παράγοντας, αυτές τις δύσκολες εποχές της εξαθλίωσης όλων μας, είναι το οικονομικό. Έτσι υπάρχει ό κίνδυνος να επικρατήσουν όχι ικανά και χρηστά άτομα, αλλά φιλόδοξοι διαπλεκόμενοι παράγοντες από το σάπιο καθεστώς του παρελθόντος, ικανοί να διαθέσουν τις αναγκαίες δαπάνες προκειμένου να κερδίσουν τους δήμους , συνεχίζοντας και αναπαράγοντας τα φαινόμενα της κακοδιαχείρισης και της διαπλοκής. Όμως παρά τις δυσκολίες είμαστε σε καλό δρόμο και πολύ σύντομα και για τους δύο Δήμους θα υπάρξουν ανακοινώσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες. 
ΕΡΩΤ:
κ. Κώτσια, ένα περίπου χρόνο μετά την ανοιχτή επιστολή σας στον βουλευτή του νομού μας κ. Κοντογιώργο , τι θα θέλατε να του πείτε δημόσια σήμερα.
ΑΠΑΝΤ:
Να  ξαναθυμηθεί τις δικές του δηλώσεις όπου αμέσως μετά τις εκλογές  εξηγούσε γιατί έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, να  ξαναδιαβάσει τη δικιά μου επιστολή και να σταματήσει να στέλνει υπομνήματα απ’ το Καρπενήσι διαμαρτυρόμενος δήθεν για πολιτικές που ο ίδιος ψήφισε.
Σήμερα θα ήθελα να του αφιερώσω δύο μόνο στίχους από ένα ποίημα του Καβάφη:
 «…και αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις
 τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις»
ΕΡΩΤ: Θα θέλατε εσείς να προσθέσετε κάτι σε αυτή την συζήτηση μας;
ΑΠΑΝΤ: Θα ήθελα να επισημάνω στους αναγνώστες σας ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει όρους κυβερνητικής πλειοψηφίας, τόσο μεγαλύτερες και αδυσώπητες θα είναι οι συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον του, που θα φτάνουν ακόμα και σε  πιθανές προβοκάτσιες και αντιδημοκρατικές εκτροπές σε βάρος του από το σημερινό πολιτικοοικονομικό σύστημα και τους καναλάρχες του. Η «δημοκρατία τους» φτάνει μέχρι εκεί που δεν απειλείται η εξουσία τους και τα συμφέροντα τους. Ας έχουμε στο νου μας πως πίσω από ό,τι γράφεται και λέγεται από τους μηχανισμούς προπαγάνδας που έχουν στη διάθεση τους κρύβονται τεράστια συμφέροντα που αισθάνονται να απειλούνται από μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Π.χ. αυτές τις μέρες, το συγκρότημα Λαμπράκη (Εφημ. ΝΕΑ- ΒΗΜΑ κ.α.)  που για δεκαετίες κατάφερνε να βάζει στο χέρι και να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, αποδίδει στον κ. Τσίπρα σχέδια αποσταθεροποίησης  της Κυβέρνησης Σαμαρά,  κατά τα πρότυπα της αποστασίας του 1965, αξιοποιώντας μια αυτονόητη δήλωση, ότι η βουλευτές της συγκυβέρνησης που θα αποφασίσουν να θέσουν τέρμα στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, θα δεχτούν σκληρή επίθεση από τους μηχανισμούς της διαπλοκής, αλλά θα εναρμονιστούν απόλυτα με την γνώμη και την θέληση των τοπικών κοινωνιών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο. Για όσους βέβαια  ξέρουν τα γεγονότα εκείνης της εποχής δεν υπάρχουν συγκρίσεις, έχει όμως σημασία να γνωρίζουν οι νεώτερη ότι τα ΝΕΑ τότε ήταν οι πρωτεργάτες και αρχιτέκτονες της αποστασίας μαζί με το παλάτι, που οδήγησε τη χώρα στη Δικτατορία. Μάλιστα τα φύλλα της εφημερίδας καίγονταν δημόσια στο σύνταγμα σαν έκφραση διαμαρτυρίας για το βρώμικο ρόλο της, ρόλο που συνέχισε και στα δίσεκτα χρόνια της χούντας. Θα ακούτε, λοιπόν, θα βλέπετε και θα διαβάζετε τα πάντα από όλους αυτούς, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.