Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Περί Λαϊκισμού Με αφορμή τις περίφημες μειώσεις των δημοτικών τελών στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου και τον χαρακτηρισμό «λαϊκιστές»



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ                            
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ      
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ                                                      

Περί Λαϊκισμού

Με αφορμή τις περίφημες μειώσεις των δημοτικών τελών στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου και τον χαρακτηρισμό «λαϊκιστές» του Δημάρχου προς την εν σύνολο αντιπολίτευση, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι οι «μειώσεις» που πρότεινε η Δημοτική Αρχή στα δημοτικά τέλη είναι οι συγκεκριμένες:

Στο νέο κοιμητήριο Καρπενησίου και σε μια μεμονωμένη κατηγορία τάφων που διατηρούν δημότες, συγγενείς θανόντων περισσότερο από 5 χρόνια, να μειωθούν τα τέλη διατήρησής τους κατά 20%, μέτρο που δυστυχώς δεν θα ελαφρύνει την πλειοψηφία των πολιτών. Ωστόσο, στον αντίποδα, αξίζει να σημειωθεί ότι θεσπίσθηκε το τέλος χρήσης οστεοφυλακίου, το οποίο τόσο στο νέο κοιμητήριο Καρπενησίου όσο και στο παλιό θα ήταν 30 ευρώ ετησίως, ενώ στις Τοπικές Κοινότητες 10 ευρώ ετησίως και δεν πρόκειται ούτε για μείωση ούτε για αύξηση, πρόκειται για επιβολή νέου τέλους που θα επιβαρύνει όλους τους δημότες. Επίσης στα τέλη ύδρευσης μόνο του Καρπενησίου η μείωση που πρότεινε η Δημοτική Αρχή ήταν 7% για κατανάλωση από το 16ο κυβικό νερού και άνω που αντιστοιχεί σε μείωση από 0,01 ευρώ/κυβικό νερού και φτάνει 0,12 ευρώ/κυβικό για καταναλώσεις μεγαλύτερες των 100 κυβικών. Και πάλι όμως αυτό το μέτρο αφήνει έξω περίπου το 55% των νοικοκυριών και κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες του Δήμου. Παρόλο που δεν πιστεύαμε ότι η μείωση τη τάξης του 7% θα λύσει σοβαρά προβλήματα, σύσσωμη η αντιπολίτευση πρότεινε η μείωση του 7% να αρχίζει από το 1ο κυβικό κατανάλωσης έτσι ώστε να μειωθεί το πάγιο και να μην είναι ένα οριζόντιο μέτρο κυρίως για λόγους δικαιοσύνης εντάσσοντας όλους τους δημότες στη νέα ρύθμιση. Επιπλέον από την μειοψηφία προτάθηκε να μειωθούν τα τέλη καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού από 7%-25% και ως αντισταθμιστικό μέτρο για αυτή τη μείωση να χρησιμοποιηθεί η μείωση μέρους της κατανάλωσης ρεύματος για τους χειμερινούς μήνες σε Κοινότητες που δεν κατοικούνται 3-6 μήνες το χρόνο σε συνδυασμό με εξορθολογισμό κατανάλωσης ρεύματος του δημοτικού φωτισμού. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζοντάς μας λαϊκιστές. Είναι λυπηρό για κάποιον που σπούδασε πολιτικές επιστήμες στα καλύτερα πανεπιστήμια "in the word" να μην γνωρίζει την έννοια του λαϊκιστή. Λαϊκιστής δεν είναι αυτός που ασκεί φιλολαϊκή πολιτική, αλλά είναι εκείνος που επιφανειακά μιμείται λαϊκά πρότυπα και για να προσωποποιήσουμε ενδεικτικά τον λαϊκιστή: είναι αυτός που δίνει πλέον των 30.000 ευρώ στο κάθε Ρέμο για δύο ώρες, υιοθετώντας την ιστορική φράση «άρτον και θεάματα» της Ρωμαϊκής περιόδου. Σε κάθε όμως περίπτωση αποτελεί μοναδικό φαινόμενο η τακτική του Δημάρχου να επικαλείται οικονομική αδυναμία, όταν τίθεται ζήτημα πραγματικής ελάφρυνσης των δημοτών από τα δημοτικά τέλη και αντιθέτως να διαθέτει πακτωλό χρημάτων για συναυλίες, τραπεζώματα, κρουαζιέρες, φιλοξενία Άγγλων τουριστών, αμοιβές αποτυχημένων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που βαφτίστηκαν σύμβουλοι του Δημάρχου.

Σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και την έκπληξή μας για την πρόσφατη εκ θεμελίων καταστροφή με μπουλντόζα του πεζόδρομου κάτω από την εκκλησία Αγία Τριάδα χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού και καλαισθησία υπήρχε στον συγκεκριμένο πεζόδρομο και πρόσφατα είχε ανακατασκευαστεί. Φαίνεται όμως πως η μελέτη ανάπλασης που πρότεινε γνωστή εταιρεία συμφερόντων συγγενικού προσώπου του κ. Δημάρχου, πράγμα που και ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχτηκε εκ των υστέρων και μετά από αποκαλύψεις κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ., έχει άλλες προδιαγραφές, Ασιατικής κουλτούρας αφού τα πετρώματα ήρθαν στην πόλη μας από την μακρινή Κίνα έτσι για να διατηρούμε και τα παραδοσιακά στοιχεία του τόπου μας.