Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

10 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Οι μνηστήρες του θρόνου στο Δήμο Αγράφων


Ο Αύγουστος αγαπητοί μου αναγνώστες, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, είναι ο καλύτερος μήνας του χρόνου, γι΄ αυτό λέμε να είναι 2 φορές τον χρόνο. Καλός μήνας για όλους μας λοιπόν, αλλά καλύτερος, όταν είναι Αύγουστος προεκλογικής περιόδου όπως συμβαίνει φέτος, καθότι το ερχόμενο Μάιο, θα διεξαχθούν στην πατρίδα μας, τόσο οι αυτοδιοκητικές εκλογές, όσο και οι Ευρωεκλογές.

Τούτος λοιπόν ο μήνας, του οποίου το πρώτο 10ημερο διανύουμε, είναι φέτος ένας μήνας με έντονο προεκλογικό χρώμα και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις των υποψηφίων στα χωριά μας, που τούτη την εποχή είναι γεμάτα κόσμο.
Όπως όλοι γνωρίζουμε η κατάσταση στον πολυπαθή Δήμο Αγράφων είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν φαίνεται πως δημιουργεί κανένα εμπόδιο σε εκείνους που άρχισαν να εκδηλώνουν τις προθέσεις τους για τις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Ε.Π., που σήμερα θα ασχοληθεί με τα Άγραφα, οι δεδηλωμένοι πλέον «μνηστήρες» του θρόνου στον Δήμο είναι πολλοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραμείνουν όλοι στο κυνήγι αυτό μέχρι τέλους.
Ο ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
Ας ξεκινήσουμε από την αντιπολίτευση. Ο Θοδωρής Μπαμπαλής όπως όλα δείχνουν θα είναι σίγουρα υποψήφιος, μετά μάλιστα και το ΟΚ που πήρε από την ομάδα του, σε συνάντηση που είχαν πριν μερικές μέρες στην έδρα του Δήμου. Βέβαια, στην συνάντηση αυτή, κάποιοι διαφοροποιήθηκαν ή αν θέλετε δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Αυτό όμως δεν φαίνεται πως θα δημιουργήσει πρόβλημα στο αρχηγό της μείζονος πλειοψηφίας του Δ.Σ. Αγράφων, καθότι η ομάδα του δείχνει δεμένη και αποφασισμένη να διεκδικήσει με ξεχωριστή δυναμική την ψήφο του αγραφιώτικου λαού.   
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη νέα κίνηση Μπαμπαλή, θα συμμετάσχουν 2-3 ισχυρές προσωπικότητες που δεν ήταν στον Συνδυασμό και αναμένεται να δώσουν άλλο αέρα στην διεκδίκηση του θρόνου. Εδώ όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι 2 εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι του Μπαμπαλή, που φαίνεται να διεκδικούν κάτι παραπάνω στις επερχόμενες εκλογές, είναι ένα αγκάθι. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών, έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου με νέα πρόσωπα, έχοντας όπως ισχυρίζεται και την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ευρυτανία αλλά και την γειτονική Αιτ/νια.
Πέραν αυτών, κύριος στόχος του Θοδωρή Μπαμπαλή, είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου, υπερκομματικού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο πυρήνας του δεν θα αποτελείται από πρόσωπα του κεντρώου χώρου. Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς και πολλά θα εξαρτηθούν όσον αφορά την υποψηφιότητα και το ψηφοδέλτιο Μπαμπαλή, από το τι θα κάνει στο Δήμο ο ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο, ποια απόφαση θα πάρει εν ενεργεία αυτοδιοικητικός στο 2ο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αν εμπλακεί στα προεκλογικά του Δήμου Αγράφων, τότε θα αλλάξουν πολλά.
Ο ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ
Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται και ο πρώην Αντιδήμαρχος Θύμιος Μιχόπουλος. Ένας από τους πιο έμπειρους δημοτικούς Συμβούλους, δηλώνει υποψήφιος, έχοντας μάλιστα όπως ισχυρίζεται την στήριξη του πρώην Αντιδημάρχου Νίκου Φούκα και τουλάχιστον 3 ακόμη εν ενεργεία Δημοτικών Συμβούλων. Η περίπτωση Μιχόπουλου είναι ιδιαίτερα σοβαρή, διότι ο π. Αντιδήμαρχος, τον τελευταίο χρόνο, εμπράκτως βρίσκεται απέναντι στο Δήμαρχο. Αυτό σημαίνει ότι και υποψήφιος Δήμαρχος αν δεν καταφέρει ο ίδιος να είναι, θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι αντίπαλος του Τάτση. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ο Μιχόπουλος έχει και την στήριξη 3-4 εν ενεργεία Δημοτικών Συμβούλων, όπως προαναφέραμε από της Δ.Ε. Αγράφων, Βίνιανης και Φραγκίστας, τότε μπορούμε να πούμε ότι η παρουσία Μιχόπουλου, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι ένα σημαντικό θέμα, στη προεκλογική περίοδο που ήδη διανύουμε. Το πρόβλημα για τον Μιχόπουλο, εστιάζεται στους «πέρα» Δήμους. Τόσο στον Απεράντιο όσο και στον Ασπροπόταμο, υπάρχουν δυσκολίες, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι αυτές μπορεί να γίνουν αξεπέραστες.
ΕΤΟΙΜΟΣ
 Ο ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αντίστοιχη κίνηση άρχισε να διαφαίνεται και από την μεριά του Χρήστου Δημητρόπουλου, ο οποίος δεν έχει ακόμη βγει ξεκάθαρα να μιλήσει για την υποψηφιότητά του, όμως από κουβέντα σε κουβέντα και από χωριό σε χωριό που περνάει το τελευταίο διάστημα, έχει αφήσει στους Δημότες να εννοηθεί ότι θα είναι και αυτός υποψήφιος στις εκλογές του ερχόμενου Μάη. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τα όσα διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρώην Δήμαρχος Ασπροποτάμου, έχει ήδη πάρει την απόφαση να διεκδικήσει το Δήμο. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ήδη υποστηρικτές, τόσο τον νυν Αντιδήμαρχο Δημήτρη Τσιώλη, ένα ακόμη Αντιδήμαρχο όσο και Δημοτικούς Συμβούλους του πρώην Δήμου Ασπροποτάμου. Στην περίπτωση του Δημητρόπουλου, οι όποιες δυσκολίες στην συγκρότηση ενός καλού και ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου, εντοπίζονται στους «δώθε» Δήμους και κυρίως στις Δ.Ε. Βίνιανης, Φραγκίστας και λιγότερο στα Άγραφα. Αν όμως ο πρώην Δήμαρχος Ασπροποτάμου, βρει λύσεις στις 3 αυτές Δ.Ε. αλλά και στον πρώην Δήμο Απεραντίων, τότε «παίζει» δυνατά.
ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΑΤΣΗ
Σίγουρη θεωρείται και η εκ νέου υποψηφιότητα του Δημήτρη Τάτση, παρά τα όσα ακούγονται ότι ο Δήμαρχος δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Αγράφων αντιμετωπίζει προβλήματα και την ευθύνη αυτών την έχει η Δημοτική Αρχή, η οποία εισπράττει, όπως είναι λογικό και την όποια φθορά. Το θέμα είναι όμως με ποιους θα συγκροτήσει ψηφοδέλτιο επανεκλογής ο Δημήτρης Τάτσης;
Το λέμε αυτό γιατί η ομάδα που πήρε άνετα τις περασμένες εκλογές, έχει στην ουσία «σκορπίσει» καθότι σημαντικά στελέχη της Δημοτικής ομάδας Τάτση, έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα είναι οι ίδιοι υποψήφιοι ή αν θέλετε δεν θα είναι με τον Τάτση.
Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω και αν δεν ακολουθήσουν τον Δήμαρχο, Μιχόπουλος, Φούκας, Τσιώλης και οι Δ.Σ. που ανεξαρτητοποιήθηκαν, η συγκρότηση ψηφοδελτίου από την πλευρά του νυν Δημάρχου, μετατρέπεται σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Τα πρόσωπα που έχουν φύγει από τον Τάτση, είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, διότι δεν υπάρχουν στα χωριά ή αν θέλετε είναι λιγοστές οι ισχυρές εκείνες προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν σε ένα νέο ψηφοδέλτιο.
Παρά την δυσκολία, κύκλοι από το περιβάλλον του Δημήτρη Τάτση, αναφέρουν ότι ο Δήμαρχος έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και με μεθοδικές κινήσεις από δω και πέρα, θα ανατρέψει το κλίμα έτσι ώστε οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες να βρεθούν και πάλι δίπλα του, ενώ από τους ίδιους κύκλους τονίζεται ότι όπου υπάρξει πρόβλημα, ο κ. Τάτσης έχει ήδη βρει τους αντικαταστάτες, προκειμένου να συγκροτήσει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο που θα πάρει και πάλι τις εκλογές. Είναι γεγονός ότι από τον Αγραφιώτη και πέρα ο Τάτσης έχει δημιουργήσει ένα δυνατό μπλοκ, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στους πρώην Δήμους Βίνιανης, Φραγκίστας και Αγράφων. Εν κατακλείδι, ο Δήμαρχος μέχρι στιγμής δείχνει πληγωμένος, όμως τα πληγωμένα θηρία δεν μπορείς να μην τα υπολογίζεις…

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ για τους «μνηστήρες» του θρόνου στο Δήμο Αγράφων, διευκρινίζουμε ότι οι προεκλογικές κινήσεις των ΤΑΤΣΗ, ΜΠΑΜΠΑΛΗ, ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, που έχουν μέχρι στιγμής διαφανεί, δεν είναι και σίγουρο ότι θα «περπατήσουν» κιόλας. Το λέμε αυτό γιατί πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι στην πορεία μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις αλλά και συνεργασίες που θα αλλάξουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Κύκλοι όμως που γνωρίζουν πολύ καλά τα εκλογικά στον Δήμο Αγράφων, αναφέρουν ότι στις επερχόμενες εκλογές θα έχουμε τρεις υποψηφίους, με έναν μόνο εκ των ανωτέρω αναφερομένων σίγουρο και δυο νέα πρόσωπα που θα ταράξουν τα νερά στο Δήμο και τα οποία θα κάνουν την επίσημη εμφάνισή τους τον Οκτώβριο. Επίσης θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουμε πολλές μετακινήσεις εν ενεργεία Δημοτικών Συμβούλων, που θα βρεθούν σε άλλο στρατόπεδο στις επερχόμενες εκλογές αλλά και εκπλήξεις που θα κάνουν αίσθηση.