Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ…………..ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ




Πρωταπριλιά! Κατά το έθιμο   λέγονται αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουν  όποιον μπορούν. Δυστυχώς τα περισσότερα  λέγονται τον υπόλοιπο καιρό και κυρίως δεν είναι αθώα. Άλλωστε μία μέρα τι να προλάβουν! Κατά μία  έννοια θα έπρεπε να γιορτάζει η τρικομματική κυβέρνηση, για τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που την απαρτίζουν αλλά  και για την   προγραμματική της συμφωνία.
Τι να πρωτοθυμηθεί  κανείς! Σταχυολογούμε ελάχιστα από τη συμφωνία των τριών!

Το, όχι στις απολύσεις στο δημόσιο.
Την, αποκατάσταση των αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά  επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.
Την αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.

Την επανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας την  εξυγίανσή της και διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.
Ότι θα ανοίξει τον δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου),

Την γενική επιδίωξη, όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι. 
Ο  κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Αυτά είναι μια μικρή συλλογή από τα  όσα έχουν συμπεριληφθεί  στην προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων.
Αντί αυτών, διαλύσανε την Αγροτική Τράπεζα, ψηφίσανε το Μνημόνιο 3 του Νοεμβρίου που προβλέπει νέα εξοντωτικά μέτρα , απολύσεις στο Δημόσιο, κατακρεούργηση των υφισταμένων κοινωνικών επιδομάτων, μεγάλες μειώσεις συντάξεων. Συνεχίζεται η καταβολή του χαρατσιού, Μειώνονται οι  μισθοί (οικογενειακό επίδομα, τριετίες).Όσο για την ανάπτυξη έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο. 
Και τι έπεται? Όπως πάντα νέα δόση, ερχομός της τρόικας!
Σε ρόλο εμπροσθοφυλακής της  ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έθεσε  ευθέως το ζήτημα μαζικών απολύσεων στο δημόσιο , της διατήρησης του εξοντωτικού και εκβιαστικού χαρατσιού της ΔΕΗ προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα μέτρα .
 Όλοι όμως έχουν κατανοήσει  πως η εφαρμογή του μνημονίου δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο όπου κάθε μνημονιακή «αστοχία» έρχεται να «διορθωθεί» από νέα, πιο εξοντωτικά μέτρα.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά το μονόδρομό της  συνεπής στη στρατηγική της υποταγής, για  μια ακόμη φορά, και από κοινού με τους εκπροσώπους των δανειστών θα εξαπολύσουν μια νέα επίθεση ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία  της κοινωνίας.
 Δεν δίστασαν να εγκαταλείψουν τον κυπριακό λαό συμπράττοντας στις καταστροφικές αποφάσεις  σε βάρος του, για να αιτιολογήσουν τη δική τους στάση των ατέλειωτων υποχωρήσεων.  Βγήκαν μάλιστα  την τελευταία βδομάδα σχεδόν πανηγυρίζοντας κι αυτοί που μας κυβερνάνε, αλλά και το κυρίαρχο σύστημα των ΜΜΕ, οι ίδιοι που επέβαλαν στον ελληνικό λαό  το μνημόνιο είτε «ως ευλογία» και όσοι σήμερα εξακολουθούν να το στηρίζουν «ως μονόδρομο» Με τι ακριβώς πανηγύριζαν;  Με την καταστροφή της Κύπρου;  Με το ότι αυτή η καταστροφή θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και θα είναι ίσως και το μέλλον μας εδώ σε πολύ άμεσο χρονικό διάστημα; 
Δεν έχουν ή δεν θέλουν να  κατανοήσουν  όπως φαίνεται  την  πιθανότητα εφαρμογής  κάποιων από τα μέτρα(κούρεμα καταθέσεων) και σε άλλες χώρες. Οι δηλώσεις κορυφαίων  παραγόντων της Ε.Ε όχι μόνο δεν το αποκλείουν αλλά αντίθετα το πιθανολογούν σοβαρά.
Ο ολισθηρός δρόμος που ακολουθούν δεν έχει τέλος, ήδη η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είναι  πλέον η τρίτη πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης πάνω μόνο από  Βουλγαρία και Ρουμανία.
Στη χώρα μας υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν εξαγγείλει ότι θα αντισταθούν, παρά την ομοβροντία  των ΜΜΕ, των συστηματικών πολιτικών δυνάμεων, παρά την ομοβροντία όλων όσοι θέλουν να επιβάλουν στον ελληνικό λαό  την κατάθλιψη, την απογοήτευση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος,  εμείς επιμένουμε ότι ο  μόνος ρεαλιστικός δρόμος σήμερα  είναι ο δρόμος της αντίστασης.
 Ένας «μονόδρομος» υπάρχει και αυτός δεν είναι του μνημονίου αλλά της δημοκρατικής ανατροπής της κυβέρνησης .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΕΚΑΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ