Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

«Το Κουντρί– Αφιέρωμα στην αιώνια μάνα». Το νέο βιβλίο του «δικού μας» Κώστα Μπουμπουρή, αφιέρωμα στη ΜΑΝΑ με το φακό των κορυφαίων Ελλήνων της φωτογραφίας και -κυρίως- με τις μοναδικές ασπρόμαυρες «μανάδικες» φωτογραφίες του αείμνηστου Κώστα Μπαλάφα. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, στην Αθήνα.


 
        Το βιβλίο του Κώστα Μπουμπουρή μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπατσιούλα και βρίσκεται στα χέρια των φίλων και αναγνωστών του,  από τα μέσα Μαρτίου. Ο Κώστας Μπουμπουρής με περίσσεια επιμέλεια έφερε σε πέρας την  εντολή/προτροπή του Κώστα Μπαλάφα -λίγο πρίν το θάνατό του- για την Ελληνίδα μάνα, πλαισίωσε τα εξαιρετικά κείμενά του με ανέκδοτες φωτογραφίες που  κληροδότησε στο βιογράφο του ο Μπαλάφας και πρόσθεσε και ανάλογες,  κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών της φωτογραφίας. Ο Κώστας Μπουμπουρής γεννήθηκε στο Μάραθο  Ευρυτανίας και το νέο του βιβλίο είναι το έκτο  που κυκλοφορεί. Πολυγραφότατος ο συγγραφέας, τέως ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, πολιτευτής Ευρυτανίας,  με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στον τόπο μας,  ορισμένα από τα βιβλία του και ειδικά « Ο Κατσαντώνης» και το «Αγραφιώτικο Συναξάρι» να έχουν  εξαντληθεί,  προ πολλού. Σημαντικοί  πνευματικοί άνθρωποι και άνθρωποι της Δημόσιας ζωής θα παρουσιάσουν  το βιβλίο,  μεταξύ αυτών ο Ιστορικός και συγγραφέας   Σαράντος Καργάκος,  ο οποίος στον πρόλογο του βιβλίου,  σημειώνει:

 ………..
Ο Κώστας Μπουμπουρής, που επί πολλά έτη έγινε «πνευματικοπαίδι» του Κώστα Μπαλάφα, μετά το βιβλίο «Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του» , που είχα την τιμή να παρουσιάσω στην Παλαιά Βουλή, επιχειρεί ένα νέο συγγραφικό τόλμημα. Άξονας αναφοράς η Μάνα. Ερέθισμα οι «μανάδικες» φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα και παρόμοιες φωτογραφίες άλλων Ελλήνων κορυφαίων φωτογράφων. Σημείο εκκίνησης το «Κουντρί», όπου κόβεται-λόγω ξενιτιάς ή πολέμου- ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στη μάνα και στο παιδί. Με τρόπο λογοτεχνικό και με ελλειπτική γραφή δίνεται αρχικά η πρώτινη ζωή του Κώστα Μαλάφα και ακολουθεί η πορεία του στη ζωή συντροφευμένη από τη σκιά της Μάνας, που στέκεται δίπλα του όπως η Αθηνά στον Οδυσσέα)
……….
       Η αναφορά του Ευρυτανικού Παλμού στο συγγραφέα και στο βιβλίο του,  θα κλείσει όπως κλείνει και ο πρόλογος του Σαράντου  Καργάκου στο βιβλίο του Κώστα Μπουμπουρή, με τον έπαινο του Σολωμού προς την Ελληνίδα Γυναίκα:

«Θαυμάζω τες γυναίκες μας και στ΄ όνομά τους μνέω».

       (Εμείς οι Ευρυτάνες να μην ξεχνάμε το δικό μας «κουντρί» και τα υγρά μάτια  της όποιας μάνας που μας κοίταζαν  σπαράζοντας, να απομακρυνόμαστε, παίρνοντας το μεγάλο μονοπάτι   για να κατακτήσουμε  τη ζωή).