Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο θεσμός των Σχολαρχείων στην Αιτ/νία και Ευρυτανία


ΕκτύπωσηE-mail
Τσαλάκος - Παπαδόπουλος  03/02/2013    Η Πανευρυτανική Ένωση και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, παρουσίασαν το βιβλίο "Ο θεσμός των Σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία - Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) 100 χρόνια μετά" (Πρακτικά Ημερίδας),  στο  Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13 - Αθήνα), την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11:00 π.μ.   (ρεπορτάζ - Χρήστος Γ. Κίτσιος)

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους,  ο τ. πρωθυπουργός και  τ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Γρίβας, η  τ. υπουργός και τ. βουλευτής κα Κέλλυ Μπουρδάρα, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο τ. υπουργός κ.Αλέξανδρος Μπαλτάς, ο τ. βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο τ. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Παπαλέξης, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Θωμάς Κώτσιας, ο πολιτευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Μπουμπουρής, ο πολιτευτής Ευρυτανίας και νομικός σύμβουλος της Ρ.Α.Ε. κ. Γιώργος Λάγαρης, ο τ. Γεν. Δ/ντής του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Νίκος Ζωρογιαννίδης, πολλοί πρόεδροι  και μέλη πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του νομού μας (ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Ιωάννης Ζούμπος, ο πρόεδρος του Ιστορικού-Λαογραφικού-Μουσειακού κέντρου Ευρυτανίας κ. Γιώργος Οικονόμου, η τ. πρόεδρος της Ο.Ε.Σ. Βάσω Χαλκιά, οι πρόεδροι συλλόγων από το Καρπενήσι, τα Άγραφα, τα Μεγάλα Βραγγιανά, τη Χρύσω,τη Δομνίστα, την Άμπλιανη, το Μικρό Χωριό, τους Σταύλους και το Μεγάλο Χωριό), ο πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου Ναυπακτίων - Δωριέων κ. Μάρκος Μεντζάς, οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Κλεόμένης Κουτσούκης, Γιώργος Γιαννίτσαρης και Σπύρος Κυρίτσης, οι συγγραφείς Γιάννης Μαυρομύτης και Παναγιώτης Βλάχος και οι ιερείς π. Ιωάννης  Διώτης, π. Δημήτρης Παπασπύρος και π. Δημήτρης Σκόνδρας.Θεσμός Σχολαρχείων Αιτ/νίας - Ευρυτανίας
(Κώστας Παπαδόπουλος, Μαριέττα Μινώτου, Παναγιώτης Κοντός, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Παλιούρας, Ιωάννης Τσαλάκος)Πρόγραμμα:Κυριακή 3-2-2013
11:00-11:15     Έναρξη της εκδήλωσης - Προσφωνήσεις

Παλιούρας - Τσαλάκος11:15-12:15      Παρουσίαση του βιβλίου από τους:
                          κα. Μαριέττα Μινώτου, Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
                          κ.   Παναγιώτη Κοντό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
                          κ.   Γεώργιο Παπαδόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
                          κ.   Αθανάσιο Παλιούρα, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

12:15-12:45       Συζήτηση - κλείσιμο από τον Χορηγό της έκδοσης κ. Ιωάννη Τσαλάκο.

Σχολαρχεία σε Αιτ/νία και Ευρυτανία Χορηγός: Ιωάννης Τσαλάκος, Συνταξιούχος ΔικηγόροςΣημείωση: Το παρουσιαζόμενο βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν.
Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.
Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) 100 χρόνια μετά
Ιωάννης Τσαλάκος, Αθανάσιος Παλιούρας, Φώτιος Ι. Μάλαινος, Μαρία Μπακαδήμα, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Χρυσούλα Σπυρέλη, Ιωάννης Νεραντζής
επιμέλεια: Χρυσούλα Σπυρέλη
Εκδόσεις Πασχέντη, 2012
192 σελ., ISBN 978-960-9531-20-7
    

        Ο πρόεδρος της                          Οι προϊστάμενες των Γ.Α.Κ.
 Πανευρυτανικής Ένωσης       Ν. Αιτωλοακαρνανίας        Ν. Ευρυτανίας    
     Κ.Α.Παπαδόπουλος                  Μ. Μπακαδήμα     Μ. Παναγιωτοπούλου
Πανευρυτανική Ένωση, Κλεισθένους 17, 10552 Αθήνα, τηλ. 210-3240001, 210-6920004
Γ.Α.Κ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Πρώην Στρ/δο Καψάλη, 30200 Μεσολόγγι, τηλ. 26310-25884
Γ.Α.Κ. Ν. Ευρυτανίας, Ψαρών 1, 36100 Καρπενήσι, τηλ. 22370-24111

25/06/2012     Στη μνήμη του Σχολάρχη (ελληνοδιδασκάλου) Ιωάννη Κούρου (1854-1912), "εξ Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων Ευρυτανίας" - για τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του - διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, 25 Ιουνίου 2012, επιστημονική ημερίδα στη γενέτειρα του με θέμα: "Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία". Εμπνευστής και Χορηγός της εκδήλωσης και της έκδοσης των Πρακτικών ήταν ο εγγονός του Σχολάρχη, δικηγόρος Ιωάννης Τσαλάκος, ο οποίος καταθέτοντας το μνημονικό του φορτίο και στήνοντας την προτομή του Ιωάννη Κούρου, αναζωπυρώσε τη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας αφενός για το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) που λειτούργησε στον ορεινό Άγιο Βλάσιο αρχές 20ου αι. και αφετέρου για την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα του γηγενούς σχολάρχη κατά την εξαετή υπηρεσία του σ' αυτό (1904-1910).
     Στα Πρακτικά αναδεικνύονται επάξια τα παραπάνω αλλά παράλληλα προκύπτει και μια γενικότερη εικόνα των ελληνοδιδασκάλων που υπηρέτησαν σ' αυτά, τόσο στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όσο και στην Ευρυτανία (η οποία αποτέλεσε επαρχία του αναφερθέντος νομού μέχρι το 1899, οπότε ιδρύθηκε ο νομός Ευρυτανίας για πρώτη φορά. Το 1909 υποβιβάστηκε σε επαρχία Αιτωλ/νίας και παρέμεινε μέχρι το 1943, οπότε συστήθηκε πάλι ο νομός).
     Αξιόλογοι και επώνυμοι ερευνητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών κατέθεσαν με τις ανακοινώσεις τους ή τις παρεμβάσεις τους νέα στοιχεία για την ιστορία της εκπαίδευσης.
(πρόλογος του βιβλίου)
Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Ιωάννης Γ. Τσαλάκος, "Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος"
- Αθανάσιος Παλιούρας, "Ιωάννης Τσαλάκος, ο αναστηλωτής της μνήμης"
- Φώτιος Ι. Μάλαινος, "Το 'Ελληνικόν Σχολείον' (Σχολαρχείο) Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων (1904-1910) και ο σχολάρχης Ιωάννης Κούρος"
- Μαρία Μπακαδήμα, "Τα ελληνικά σχολεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας"
- Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου - Μποτονάκη, "Τα ελληνικά σχολεία - σχολαρχεία της επαρχίας Ευρυτανίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα (1836-1929)"
- Χρυσούλα Σπυρέλη, "Συμπληρωματικά στοιχεία για το Σχολάρχη Ιωάννη Κούρο (1854-1912) και Χρονολόγιο"
- Ιωάννης Νεραντζής, "Πηγές για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας της κοινότητας Αγίου Βλασίου νομου Αιτωλίας και Ακαρνανίας"

( ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος )http://www.agrafiotis.gr