Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

3,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Ευρυτανία

Σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησαν την Ευρυτανία, στις 3.41 τα ξημερώματα με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα Βόρεια, Βορειοανατολικά του Καρπενησίου με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Δυτική Φθιώτιδα.Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 3.33 σεισμική δόνηση 5 ρίχτερ είχαμε και πάλι στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης. Ο σεισμός έγινε αισθητός κυρίως στο Ηράκλειο Κρήτης και θεωρείται μετασεισμός της χθεσινής δόνησης των 5,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
http://www.lamiastar.grΠολλές μικρότερες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το βράδυ που μας πέρασε. Δείτε τι κατέγραψε το Πανεπιστήμιο Αθηνών (οι ώρες είναι GMT).

Κλέαρχος Περγαντάς, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας : «Εξαιρετική η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαμία 26-01-2012

                                                                             


(Απάντηση στις δηλώσεις Χειμάρα)

Με θλίψη μου διαπιστώνω ότι σε ένα κοινό αγώνα για την ανάπτυξη και την ευημερία της Περιφέρειάς μας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου αντιμετωπίζει με λαϊκισμό, στοιχεία τα οποία προβλήθηκαν και αναγνωρίστηκαν Πανελλήνια. Αμφισβητεί την εξέλιξη του Προγράμματος βάζοντας διαχωριστικές γραμμές σε ένα  εξελισσόμενο  Πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2008 και θα ολοκληρωθεί το 2015
Ο κος Χειμάρας επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν έργα γέφυρες και μεταφερόμενα έργα. Επίσης, επικεντρώθηκε στην ένταξη έργων πριν αναλάβει τη διαχείριση του Προγράμματος η παρούσα αιρετή Περιφέρεια. Παραλείπει όμως να αναφερθεί στην ουσία της επιτυχίας, που έγκειται στον απεγκλωβισμό των έργων από αγκυλώσεις και παραλήψεις του παρελθόντος, όπως τη μη ύπαρξη συμβάσεων, την αργή υλοποίηση και απορρόφηση. Εμείς πετύχαμε αυτό ακριβώς. Εξυγιάναμε το Πρόγραμμα από νεκρά ή ανενεργά έργα, προωθήσαμε την υπογραφή των συμβάσεων και επιτύχαμε την υλοποίηση και κατά συνέπεια την απορρόφηση του Προγράμματος.
Η συμβολή μας όμως στην εξαιρετική πορεία του Προγράμματος δεν σταματάει εδώ. Από 1/1/2011 έως 31/12/2011, στον πρώτο δηλαδή χρόνο της θητείας μας, εντάχθηκαν έργα ύψους 100 εκατ. €, υπογράφηκαν συμβάσεις ύψους 70 εκατ. € και απορροφήθηκαν 49 εκατ. €.
Όσον αφορά στο τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή την περίοδο που η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης του Προγράμματος, εντάχθηκαν έργα προϋπολογισμού 39 εκατ. € , υπογράφηκαν συμβάσεις ύψους 50 εκατ. € και απορροφήθηκαν 33 εκατ. €. Τα χρήματα αυτά, που απορροφήθηκαν είναι χρήμα ζεστό και ρίχτηκαν στην αγορά  που χειμάζεται από την ύφεση. (Οι συμβάσεις και οι δαπάνες αναφέρονται στο σύνολο των ενταγμένων έργων).
Είναι γνωστό ότι το ΕΣΠΑ σε επίπεδο χώρας είναι πλημμυρισμένο από νεκρά ή και ανενεργά  ενταγμένα έργα, τα οποία δεσμεύουν τον προϋπολογισμό του. Εμείς όταν το παραλάβαμε ανταποκριθήκαμε με συνέπεια στην ενεργοποίηση του.

Η ενεργοποίηση έργων – γεφυρών ή μεταφερόμενων, που εντάχθηκαν το 2009 μέχρι και τα μέσα  του 2010 ξεκίνησε μέσα στο 2011 κατόπιν συνεχών διαβουλεύσεων και επαφών μου με τα συναρμόδια Υπουργεία,  οι οποίες τεκμηριώνονται τόσο από τις υπογραφείσες συμβάσεις όσο και από την απορρόφησή τους.

Ενδεικτικά, τα λιμάνια εντάχθηκαν το 2009 αλλά ξεκίνησαν να υλοποιούνται και να αποδίδουν δαπάνες το 2010 και πολύ περισσότερο το 2011. Σημειωτέον ότι τα 2 ολοκληρώθηκαν εντός του 2011.

Αναφέρεται ο κ. Χειμάρας σε 6 έργα από τα 52 συνολικά ενταγμένα στην εκπαίδευση.
Φαίνεται ότι γνωρίζει και τον ενδιαφέρει μόνο η Φθιώτιδα καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά σε έργα των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων.
Στον τομέα της εκπαίδευσης υπήρξε πλήρης ενεργοποίηση και σημαντική απόδοση δαπανών μέσα στο 2011.

Στον τομέα του περιβάλλοντος έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στην αποκατάσταση του συνόλου των ΧΑΔΑ.
Με πρωτοβουλία μου υπήρξε σειρά επαφών με το σύνολο των αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας και με το ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η υποβολή προτάσεων ύψους πλέον των 40 εκ. ευρώ,  που αφορούν σε νέα κύτταρα ΧΥΤΑ & ΣΜΑ . Ήδη οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται.

Όσον αφορά στο Jessica, η σύσταση του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα παραμένει ακόμη υποχρέωση του Επενδυτικού Συμβουλίου του ΥΠΟΙΑΝ. Μετά τη σύσταση του η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα είναι παρούσα και θα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των δράσεων.

Σχετικά με τον πόλο καινοτομίας το Εμπορευματικό Σταθμό στα οποία αναφέρθηκε ο  κ. Χειμάρας προφανώς αγνοεί  τη δομή του Προγράμματος και δεν αντιλαμβάνεται ότι οι δράσεις αυτές υλοποιούνται από τους εταίρους του Προγράμματος (ΥΠΟΙΑΝ – Ψηφιακή Σύγκλιση – Τράπεζες). Παρά ταύτα έχουν πραγματοποιηθεί σειρά επαφών με τους αντίστοιχους ομολόγους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση τους.
Επιπλέον, όπου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει κληθεί ως δικαιούχος έχει ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά καταθέτοντας ώριμες προτάσεις στο σύνολο όλων των θεματικών ενοτήτων που έχουν εκχωρηθεί στα Υπουργεία.

Τέλος, για την ανεργία είναι σαφές ότι αποτελεί εθνικό ζήτημα και η δική μας προσπάθεια ακριβώς έγκειται ακριβώς στο να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία, που μας παρέχει το θεσμικό πλαίσιο. Δηλαδή να πετύχουμε την πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, καθώς και  Προγραμμάτων Εθνικών Πόρων, έτσι ώστε να παράγουμε έργα, εισόδημα και θέσεις εργασίας στον πολίτη.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                    
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                             Λαμία, 27 Ιανουαρίου 2012


                                 


Πραγματοποιήθηκε στις 25/1/2012 στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύσκεψη παρουσία της Υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου, του αναπληρωτή Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και εκπροσώπων όλων των Περιφερειών της χώρας, με θέμα την εφαρμογή του Ν.3879/2010 «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης» και ειδικότερα τη μετάβαση των δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) στις Περιφέρειες.

 Στη σύσκεψη, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Μπέτσιος ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις έως τώρα ενέργειες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με την εφαρμογή του Ν.3879/2010, όπως:  τη σύσταση υπηρεσιακής μονάδας Δ/νσης Δια Βίου Μάθησης Εμπορίου, Απασχόλησης και Τουρισμού, τη συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης Στερεάς Ελλάδας και την άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας στα στοιχεία που ζητήθηκαν έως σήμερα από το Υπουργείο.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε επίσης, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι η αρμοδιότητα, για τη λειτουργία και τη διαχείριση των δημοσιών Ι.Ε.Κ, να μεταφερθεί στις Περιφέρειες,  μόνο εφόσον το Υπουργείο διαθέσει τους ανάλογους πόρους και το αντίστοιχο διοικητικό προσωπικό.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων που αφορά:
·        την υπογραφή Σύμφωνου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου  και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
·        τη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών των Περιφερειών και του Υπουργείου με αρμοδιότητα το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στο Σύμφωνο Συνεργασίας
·        την υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων και εκχώρηση των αναλογούντων πόρων προς τις Περιφέρειες καθώς και
·        την παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας από το Υπουργείο στα στελέχη των Περιφερειών για τη μετάβαση, αλλά και την υλοποίηση της 1ης  Προγραμματικής Σύμβασης 2012-2015.


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ 24 ΑGROTIKA 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
                                   ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
                       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
                                            ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συμμετάσχει στην 24η AGROTICA 2012, τη Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, με ένα κεντρικό περίπτερο και με στόχο την προβολή των δραστηριοτήτων της Π.Στ.Ε και των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας.
Η 24η AGROTICA 2012 θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 1 έως 5 Φεβρουαρίου 2012 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προτρέπει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων και τους αγρότες της περιφέρειας μας να επισκεφτούν τη σημαντικότερη έκθεση του κλάδου, που προωθεί την αγροτική ανάπτυξη και αξιοποιεί τα νεότερα δεδομένα της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Η AGROTICA αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση των επαγγελματιών του κλάδου, παρουσιάζοντες τις τελευταίες εξελίξεις σε μηχανήματα, εξοπλισμό και εφόδια από όλο τον κόσμο. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου στη Ν.Α. Ευρώπη, προωθεί την ενημέρωση, την τεχνολογία και τη νέα προοπτική στους κλάδους της Γεωργίας, αποτελεί τόπο συνάντησης των εκθετών από την εσωτερική αγορά και 30 χώρες με χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υποστηρίζεται από ευρύ πρόγραμμα προβολής και διαφήμισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες για όλες τις εξελίξεις του κλάδου. 

Το ωράριο λειτουργίας της AGROTICA 2012 είναι Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή: 10.00-19.00, Σάββατο: 10.00-20.00