Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η ανάλγητη Δημοτική Αρχή Καρπενησίου επιβάλλει αυξήσεις κυρίως στα δημοτικά τέλη που θα πληρώσουν για το 2013 αντικειμενικά οι φτωχότεροι δημότες.



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ                            
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ      
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ                            
E-mail : bkarfis@otenet,gr                          

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε μια περίοδο κατά την οποία η πλειοψηφία των πολιτών τελεί στην κυριολεξία υπό οικονομική εξαθλίωση και οι Δήμοι της χώρας προσπαθούν να αντιτάξουν στην οικονομική κρίση ισοδύναμα μέτρα προς όφελος των δημοτών, η ανάλγητη Δημοτική Αρχή Καρπενησίου επιβάλλει αυξήσεις κυρίως στα δημοτικά τέλη που θα πληρώσουν για το 2013 αντικειμενικά οι φτωχότεροι δημότες. Η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. προβλέπει γενική αύξηση 5% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και μάλιστα επιβάλλει τα αυξημένα τέλη με άδικα και αναιτιολόγητα κριτήρια σε σχέση με τις κατηγορίες ωφελούμενων πολιτών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου.
Ενδεικτικό παράδειγμα αδικίας αποτελούν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών που για την οικία τους πληρώνουν τα ίδια ακριβώς τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι με αντίστοιχη οικία των τουριστικών χωριών γύρω από την πόλη του Καρπενησίου, παρόλο που οι πρώτοι δέχονται υπηρεσίες φωτισμού και καθαριότητας από το Δήμο με μικρότερη συχνότητα και για λίγους μόνο μήνες το Καλοκαίρι αφού τα χωριά τους είναι ακατοίκητα την υπόλοιπη περίοδο.
Στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης έντεχνα διαδόθηκε από την Δημοτική Αρχή ότι προτάθηκε μείωση σε ποσοστό 10% και βεβαίως η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. προβλέπει μείωση από καταναλώσεις όμως άνω των 30 κυβικών μέτρων ανά τρίμηνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  για κατανάλωση 50 κ.μ. νερού ανά τρίμηνο ο καταναλωτής κερδίζει 2,32 ευρώ και για καταναλώσεις 70 κ.μ.,90 κ.μ., 120 κ.μ. και 200 κ.μ. νερού ανά τρίμηνο αντίστοιχα το κέρδος είναι 4,71 ε, 7,42 ε, 13,86 ε και 34,24 ευρώ. Δηλαδή με αυτή την απόφασή της η Δημοτική Αρχή πριμοδοτεί τους δημότες των μεγαλύτερων καταναλώσεων που αποτελούν μόνο το 35% στο σύνολο των δημοτών, με προοδευτική αριθμητική έκπτωση επί του λογαριασμού τους. Το υπόλοιπο όμως 65% των δημοτών με βάση τα πραγματικά στοιχεία (πρώην ΔΕΥΑΚ) που καταναλώνει μέχρι 30 κ.μ. ανά τρίμηνο όχι μόνο δεν έχει καμιά έκπτωση αλλά ο λογαριασμός αυξήθηκε το 2011 από την ίδια Δημοτική Αρχή με 1 ευρώ ανά τρίμηνο επί της πάγιας κατανάλωσης. Οι δημότες που αποτελούν την πλειοψηφία και καταναλώνουν μέχρι 30 κ.μ. ανά τρίμηνο αντιστοιχούν αντικειμενικά και στα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, γεγονός που αναδεικνύει την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να φορολογήσει «τους πολλούς με τα λίγα και όχι τους λίγους με τα πολλά», μια τακτική που στις μέρες μας είναι επίκαιρη και επιβλήθηκε στη χώρα μας από την τρόικα.
Η πρόταση της παράταξής μας ήταν οι πραγματικές και όχι οι ονομαστικές μειώσεις που θα είχαν εφαρμογή κυρίως στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και τα ισοδύναμα μέτρα που προτείναμε για να αντιμετωπίσουμε και τις περικοπές των τακτικών εσόδων από την Πολιτεία ήταν:
1. Η περικοπή της σπατάλης για χορούς, φιέστες, τραπεζώματα (κυρίως ΟΠΠΑΔΗΚ) που έχουμε αναδείξει στο παρελθόν.
2. Η ορθολογική διαχείριση κατανάλωσης ρεύματος στον δημοτικό φωτισμό με μείωση φωτισμού εκεί που δεν απαιτείται, αλλαγή λαμπτήρων, εφαρμογή συστήματος τηλεδιαχείρισης.
3. Η Βεβαίωση και είσπραξη εσόδων από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα έσοδα από τα πάσης φύσεως δικαιώματα και μισθώματα, όπου εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
4. Η απασχόληση των εργαζόμενων με πεντάμηνη διάρκεια χωρίς κόστος για το Δήμο σε συνδυασμό  με το κόστος σε αμοιβές και έξοδα προσωπικού συνολικά του Δήμου που έχει περιοριστεί κατά 25%-30% λόγω των πρόσφατων περικοπών.
5. Τέλος προτείναμε κυρίως την περικοπή του κόστους των προσωπικών συμβούλων του Δημάρχου κατά το ήμισυ, από την οποία θα προκύψει ετήσιο όφελος για το Δήμο περίπου 100.000 ευρώ με δεδομένο ότι η συχνότερη απασχόληση αυτών των συμβούλων αφορά στην διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου «προφίλ» του Δημάρχου.
Θα πρέπει όμως να υπάρχει η βούληση για να γίνουν αυτά και να μην προσπαθούμε να μεταφέρουνε τα βάρη στους δημότες οι υπογραφές των οποίων είναι χιλιάδες για μειώσεις των τελών.
Καρπενήσι 22 Οκτωβρίου 2012