Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

(ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ)


Εδώ και ενάμισι χρόνο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρπενησίου έχει αναπτύξει μια θεωρία τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και σε διαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς, με σκοπό την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. 
Ένταξη στο «ΕΥΡΟΜΟΝΤΑΝΑ», εκπόνηση χαρτών σε Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, συμμετοχή στην ένωση εκλεγμένων εκπροσώπων ορεινών περιοχών, διαφημιστικά «σποτ», ταξίδια στο εξωτερικό, πρόσκληση Άγγλων τουριστικών πρακτόρων, ένταξη σε δίκτυα παρακολούθησης της στρατηγικής στην Ευρώπη, φιλοξενίες, γεύματα και άλλες δράσεις ήταν οι προτάσεις του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο οι οποίες έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους. Βεβαίως η θεωρία και ο σχεδιασμός πάντα έχουν μια απόκλιση από την πρακτική, στην περίπτωση όμως του Δήμου Καρπενησίου η απόκλιση αυτή είναι τραγική. Τον τελευταίο καιρό η Δημοτική Αρχή λόγω ελλείψεων και ενεργειών της, έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό φαινόμενο αρνητικής προβολής της περιοχής μας σε αγορές- στόχους, όπου την προηγούμενη δεκαετία είχαμε τεράστια επιτυχία με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής απασχόλησης.
Πρόσφατα διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο συνεδριακό μας κέντρο από την Ένωση Νομικών του Νομού μας και υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπενησίου, ένα συνέδριο με θέματα εργατικού δικαίου στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι εργατολόγοι, νομικοί, δικαστές και καθηγητές πανεπιστημίου. Στο συνέδριο αυτό δεν παραβρέθηκε κανείς ως εκπρόσωπος του Δήμου αν και πραγματοποιήθηκε (κατά την πρόσκληση) υπό την αιγίδα του, με την φτηνή δικαιολογία ότι τις ημέρες εκείνες γινόταν η μεταφορά –μετακόμιση των υπηρεσιών στο νέο κτίριο και έτσι οι σύνεδροι που τουλάχιστον αποτελούν μια σημαντική πνευματική και οικονομική αγορά για τον Νομό μας,  αποκόμισαν τις χειρότερες εντυπώσεις από την συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής. Για το γεγονός δεν ενημερώθηκε η αντιπολίτευση και δεν κλήθηκε όπως θα έπρεπε, να συμμετέχει στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια έγινε κάτι πολύ χειρότερο. Εξαιτίας της κακής κατάστασης των αγωνιστικών χώρων στο προπονητικό μας κέντρο, αποχώρησαν ή ματαίωσαν την προετοιμασία τους στο Καρπενήσι αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες και αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στις αρχές του Ιούνη επισκέφθηκε την περιοχή μας (το γνωρίζουν οι ξενοδόχοι) κλιμάκιο μεγάλης Π.Α.Ε. που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην Α΄Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου, με σκοπό την συνεργασία με το Δήμο σε επίπεδο ακαδημιών. Δυστυχώς όμως οι παράγοντες έφυγαν απογοητευμένοι εξαιτίας της ακαταλληλότητας των γηπέδων και παρά τον ενθουσιασμό τους από την σπάνια ομορφιά της Ευρυτανικής φύσης.  Είναι νωπές επίσης οι συνεντεύξεις και τα σχόλια προπονητών και παραγόντων ομάδων, τόσο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όσο στο διαδίκτυο και στις αθλητικές εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, που χαρακτηρίζουν τους αγωνιστικούς χώρους στο προπονητικό μας κέντρο «ακατάλληλους» και «τραγικούς».  Πέρα από αυτά, έχουν δει το φως του διαδικτύου αρκετά περιστατικά που δυσφημίζουν την περιοχή μας σε ότι αφορά τον τουρισμό και ιδιαίτερα τον αθλητικό τουρισμό, με κορυφαίο εκείνο στο οποίο εμφανίζονται γονείς παιδιών που συμμετείχαν στα «τουρνουά» ποδοσφαίρου, να χειρονομούν μενόμενοι  από τις  κερκίδες  εναντίον του προέδρου του Ο.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ. για τις συνθήκες που επικρατούν στα γήπεδα.  
Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας τελευταία εξαιτίας αυτών των περιστατικών, υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα που αφορά  στην υποβάθμιση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την τοπική μας οικονομία. Δεν είναι ώρα για καταμερισμό ευθυνών, θα πρέπει όμως η στρατηγική και ο σχεδιασμός που θα αφορούν στην προβολή του τουριστικού μας προϊόντος να έχουν άμεση σχέση με την υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων μέσα από υποδομές που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην τόνωση της τοπικής αγοράς αλλά και στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής μας κουλτούρας. Δυστυχώς η πραγματικότητα μας λέει ότι στο Δήμο Καρπενησίου, αποφασίζουν και υλοποιούν δράσεις τουρισμού, οι κατά την γνώμη μας άπειροι σύμβουλοι του Δημάρχου σε συνεργασία με κάποιους αυτοαποκαλούμενους «φωστήρες» με εμφανή τα αποτελέσματα.
Έχουμε υποχρέωση ως αντιπολίτευση να επισημάνουμε τέτοια γεγονότα -όπως την ίδια υποχρέωση έχουν τουλάχιστον και οι φορείς που εμπλέκονται άμεσα με τον τουρισμό  στην περιοχή μας - και είμαστε στην διάθεση του δημάρχου να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υλοποίηση δράσεων με σκοπό τόσο την διατήρηση όσο και την προσέγγιση νέων τουριστικών αγορών.
Καρπενήσι 09 Ιουλίου 2012
Η μείζονα αντιπολίτευση στο Δ.Σ.
του Δήμου Καρπενησίου