Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Διατηρεί την οργανική και οικονομική του αυτοτέλεια το νοσοκομείο Καρπενησίου



Σε έντονη κινητικότητα επιδόθηκε το διήμερο 21 & 22 Φεβρουαρίου 2012 ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, προκειμένου να εξαιρεθεί η οργανική ενοποίηση των νοσοκομείων Λαμίας – Καρπενησίου – Άμφισσας, από τις προβλέψεις του σχετικού νομοσχεδίου με τίτλο  «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο "Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωσης της εθνικής οικονομίας", και άλλες διατάξεις» από το οποίο απορρέει ότι από 01 – 01 – 2013 θα λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση τα 82 συνδεδεμένα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Η ενοποίηση αυτή θα σήμαινε ενιαίο προϋπολογισμό, ενιαίο οργανισμό και  ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών με άμεσο αποτέλεσμα και τις ανεμπόδιστες μετακινήσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο θα δημιουργούνταν έντονο κοινωνικό πρόβλημα όπως και στους κατοίκους της περιοχής καθώς θα υπήρχε πιθανή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Ο κ. Καρανίκας, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενώπιον της οποίας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του θέματος.
Ως αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών, αργά το απόγευμα της 23 Φεβρουαρίου, εκδόθηκε προσθήκη το σχέδιο νόμου, με το εξής περιεχόμενο:
- Στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου προστίθεται παράγραφος 11 ως ακολούθως:
"11. Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται το Γ.Ν. Λαμίας, το Γ.Ν. Καρπενησίου, το Γ.Ν. Άμφισσας και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων, το ΓΝ-Κ.Υ. Φιλιατών"
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το νοσοκομείο Καρπενησίου εξακολουθεί να παραμένει συνδεδεμένο διοικητικά με το Νοσοκομείο Λαμίας, διατηρεί όμως την αυτοτέλειά του σε οργανικό, οικονομικό και υπαλληλικό επίπεδο.
Από το Γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας
Ηλία Καρανίκα