Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Επτά αλήθειες για τη χειμωνιάτικη φροντίδα της επιδερμίδας σου

Η πιο κρύα περίοδος της χρονιάς είναι γεμάτη μύθους, παρεξηγήσεις και εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την όψη και την υγεία της επιδερμίδας σου. Τώρα είναι η στιγμή να τα βάλεις όλα σε τάξη, ώστε να βγάλεις τον υπόλοιπο χειμώνα με την αυτοπεποίθησή σου στα ύψη και την ομορφιά της επιδερμίδας σου, ακμαία όσο ποτέ άλλοτε.

ΜΥΘΟΣ 1: Πρέπει να αλλάξεις δραστικά την καθημερινή φροντίδα του προσώπου σου όταν ο χειμώνας είναι στο φόρτε του.ΑΛΗΘΕΙΑ: Μην υπερβάλλεις. Απλά ενίσχυσε τις άμυνές σου με το κατάλληλο τέχνασμα.

Η συνηθισμένη κρέμα σου δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας σου, παρά μόνο αν κατοικείς σε περιβάλλον με πολικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, μπορείς να της δώσεις περισσότερη ενεργητικότητα απλώνοντας πριν, ένα σέρουμ ενυδάτωσης. Αυτοί οι οροί είναι πανάλαφροι, συνεπώς δεν επηρεάζουν καθόλου την υφή, την πυκνότητα και τις ιδιότητες της κρέμας σου και επιπλέον, διεισδύουν βαθιά στην καρδιά των κυττάρων μεταφέροντας τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα μπορείς να προσθέσεις μια ακόμη σημαντική υποστήριξη στη χειμωνιάτικη ρουτίνα ομορφιάς, απλώνοντας κάθε βράδι μια επανορθωτική κρέμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά ώστε να προλάβεις την αφυδάτωση και τα σημάδια της γήρανσης ενώ κοιμάσαι, τότε δηλαδή που η επιδερμίδα σου είναι πιο επιρρεπής στην ξηρότητα.

ΜΥΘΟΣ 2: Πρέπει να αλλάζεις το χρώμα της βάσης του μακιγιάζ σου ανάλογα με τις εποχές.ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να αλλάζεις το χρώμα του τελειώματος ανάλογα με τις εποχές.

Μην επιδιώκεις πολύ ανοιχτές αποχρώσεις στο make-up σου, όπως κάνεις τον Αύγουστο, που η επιδερμίδα σου έχει σκουρίνει τουλάχιστον δυο τόνους από την ηλιοθεραπεία. Αν το κάνεις αυτό θα δείχνεις ωχρή και άτονη. Το σωστό τέχνασμα είναι να επιλέξεις μια ενυδατική βάση με ένα σατινέ φινίρισμα, επιμένοντας σε φόρμουλες με βασικά συστατικά νερό και γλυκερίνη.

ΜΥΘΟΣ 3: Μπορείς να μειώσεις την εφαρμογή αντηλιακού το χειμώνα, αφού ούτε βγαίνεις πολύ από το σπίτι, ούτε και ο ήλιος καίει όσο το καλοκαίρι.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όσο ο υδράργυρος πέφτει, οι ακτίνες του ήλιου γίνονται περισσότερο ύπουλες και απειλητικές

Πράγματι, η ένταση των ακτίνων UVB (αυτές που δημιουργούν το έγκαυμα) είναι ασθενέστερη κατά το ήμισυ αυτή την εποχή αλλά εσύ δεν πρέπει να αφήνεσαι απροστάτευτη. Ο λόγος είναι ότι οι άλλες ακτίνες, οι UVA (αυτές που προκαλούν πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και, κυρίως, καρκίνο του δέρματος) παραμένουν αμετάβλητες και σταθερές στην έντασή τους, αφού έχουν την ικανότητα να διαπερνούν όχι μόνο τα σύννεφα, αλλά ακόμη και τα παράθυρα των σπιτιών. Και η αλήθεια είναι πως όταν είσαι έξω μια χειμωνιάτικη μέρα, η αντηλιακή σου θωράκιση πρέπει να είναι παρόμοια με μια καλοκαιρινή μέρα στην παραλία. Σιγουρέψου ότι έχεις απλώσει στο πρόσωπο μια αντηλιακή κρέμα ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 κάθε μέρα του χρόνου .

ΜΥΘΟΣ 4: Ο παγωμένος αέρας κάνει το δέρμα σου να ξεφλουδίζει δραματικάΑΛΗΘΕΙΑ: Η υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους από τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ φέρουν τη βασική ευθύνη.

Σε αντιδιαστολή με τη θερμότητα που εκπέμπει η ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, η τεχνητή θερμότητα στους κλειστούς χώρους αφαιρεί τη φυσική υγρασία, τόσο από το περιβάλλον όσο και από το ανθρώπινο δέρμα. Τι βοηθά: Καταρχήν διατήρησε το θερμοστάτη όλη μέρα σταθερά στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου και παράλληλα επιδίωξε να αποκτήσεις έναν υγραντήρα, τουλάχιστον για την κρεβατοκάμαρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κύτταρα της επιδερμίδας μπαίνουν σε διαδικασία φυσικής ανανέωσης, πράγμα που σημαίνει πως όσο η υγρασία στο περιβάλλον είναι σε κανονικά επίπεδα, τόσο διευκολύνεται αυτή η διεργασία.

ΜΥΘΟΣ 5: Κατεβάζοντας τόνους νερού καθημερινά, ισοφαρίζεις ικανοποιητικά την αφυδάτωση που υφίσταται η επιδερμίδα σου.ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν έχεις πραγματικά ανάγκη για βαθιά και πλήρη ενυδάτωση της επιδερμίδας σου, αναζήτησε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και όχι το απλό νεράκι.

Αναρίθμητα ποτήρια νερό ή χυμοί και τσάι είναι υπερβολή, απλά και ξεκάθαρα. Μολονότι τα υγρά βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας στην επιδερμίδα, εντούτοις οι υπερβολικές ποσότητες αναγκάζουν τον οργανισμό να τις αποβάλλει και γρηγορότερα. Αντίθετα, τροφοδοτώντας το σώμα σου με αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μέσα από μια δίαιτα πλούσια σε σολομό και τόνο ή άλλα παχιά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, τσιπούρα κλπ.) είναι πιο αποτελεσματική κίνηση για τη διατήρηση της ιδανικής ποσότητας φυσικής υγρασίας στην επιδερμίδα σου. Επιπλέον, όπως λένε οι ειδικοί, το πιο απαραίτητο από τα ω-3 λιπαρά οξέα, το α-λινολενικό οξύ, μειώνει δραστικά τις φλεγμονές και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενδυνάμωση των λιπιδίων που βοηθούν το δέρμα να παραμένει ελαστικό, «καλολαδωμένο» και ξεδιψασμένο, δηλαδή να δείχνει νεότερο.

ΜΥΘΟΣ 6: Η ξηροδερμία κρύβεται πίσω από την πιτυρίδα που εμφανίζεις εντονότερα στις πιο ψυχρές εποχές του χρόνου.ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι άσπρες νυφάδες στο μαλλί είναι μόνιμη και σταθερή συνθήκη του τριχωτού της κεφαλής. Απλά γίνεται περισσότερο εμφανής τώρα.

Παραδόξως η πιτυρίδα δεν προκαλείται από υπερβολική ξηρότητα στην επιδερμίδα του κεφαλιού, αλλά από έναν μύκητα. Το χειμώνα, αυτά τα λευκά ψήγματα γίνονται περισσότερα εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού υγρασίας στο τριχωτό, κάτι που μπορείς εύκολα να αντιμετωπίσεις χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σαμπουάν και conditioner με πυριθειόνη ψευδαργύρου.

ΜΥΘΟΣ 7: Η εξάρτησή σου από το balm χειλιών, τα έχει κάνει να είναι πρησμένα και συνεχώς ερεθισμένα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πιθανότερο είναι να ρίξεις το φταίξιμο στη συνήθειά σου να γλύφεις συνεχώς τα χείλη σου.

Είτε είσαι φαν των χειμερινών σπορ, είτε απλά σου αρέσει να γυμνάζεσαι στην ύπαιθρο, ακόμη κι αν συνηθίζεις να διεκπεραιώνεις καθημερινά εξωτερικές δουλειές βρέξει-χιονίσει και δεν κυκλοφορείς με ένα lip balm στο χέρι, τότε τα χείλη σου θα το πληρώσουν ακριβά. Ο λόγος είναι πως χωρίς αυτό, η έντονη ξηρότητα που προκαλεί το κρύο στην ευαίσθητη επιδερμίδα των χειλιών, σε αναγκάζει να τα γλύφεις συνεχώς. Αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να μοιάζει ανακουφιστικό, αλλά ίσως δεν γνωρίζεις πως το σάλιο έχει αρκετά όξινη σύνθεση (βοηθώντας έτσι να διαλύονται γρηγορότερα οι τροφές που αφομοιώνει ο οργανισμός μας) και κατά συνέπεια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αφυδάτωση των χειλιών. Εμπιστέψου όσες κρέμες είναι φτιαγμένες από jojoba ή shea butter. Και τα δύο θεωρούνται σούπερ-απαλυντικά λάδια, τα οποία επιπρόσθετα ενυδατώνουν βαθιά και προστατεύουν τα χείλη σου από τους ερεθισμούς, ακόμη και από την πρόωρη γήρανση .

ΠΗΓΗ: missbloom.gr