Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Ευχές! του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Δ. Καρανίκα

ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ


«Τη στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού Ευρυτανίας ζητά ο Βουλευτής Ευρυτανίας με Ερώτησή του στη Βουλή»


          Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2011ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο ο Βουλευτής αναφέρει:


«Το δικαίωμα κάθε πολίτη για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας  που απαιτεί η κατάσταση της υγείας του είναι υποχρέωση της πολιτείας. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε όλους χωρίς διακρίσεις ως προς τον τόπο κατοικίας.
Δυστυχώς τα δικαιώματα  των  πολιτών που αναγράφονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών για ισότιμη πρόσβαση στις μονάδες υγείας, δεν ισχύουν για τους κατοίκους των  δυσπρόσιτων και απομονωμένων περιοχών της Ευρυτανίας και αυτό γιατί παραμένουν χωρίς γιατρό πολλά περιφερειακά ιατρεία (αγροτικά).
Η έλλειψη ενδιαφέροντος στελέχωσης των κενών των απομακρυσμένων περιφερειακών ιατρείων οφείλεται στην κατάργηση του επιδόματος των άγονων ως σημαντικό ποσοστό επι του βασικού μισθού και στην κατάργηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης για την κύρια ειδικότητα με την ανάληψη υπηρεσίας σε άγονα ιατρεία, αντί με την έναρξη της πρώτης ειδικότητας. Με την διαδικασία απόκτησης της ειδικότητας χωρίς να θεωρείται απαραίτητο το αγροτικό, θα επέλθει πλήρης αδυναμία στελέχωσης των άγονων περιφερειακών ιατρείων. Παράλληλα ο διορισμός επικουρικών γιατρών στα Νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας έχει συντελέσει στην έλλειψη ενδιαφέροντος για κάλυψη των αναγκών στα επαρχιακά Νοσοκομεία, όπως είναι του Καρπενησίου.

Επειδή τα απομακρυσμένα περιφερειακά ιατρεία της Ευρυτανίας εξυπηρετούν πολίτες με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά προβλήματα ερωτούνται οι κ. υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να στελεχωθούν άμεσα τα περιφερειακά ιατρεία του Νομού Ευρυτανίας, και τι θα πράξουν για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την ίδια κατάσταση;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να υπάρξει  ενδιαφέρον από τους γιατρούς να διορισθούν ως επικουρικοί στα επαρχιακά νοσοκομεία που υπάρχει πραγματική ανάγκη;»