Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Καρπενησίου 2012 :


«Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία»

ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Κατά την 24η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καρπενησίου, 24 Οκτωβρίου 2011, συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα  του Δήμου για το έτος 2012.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία  Καρπενησίου , ζητούσε εδώ και χρόνια να υπάρχει εισηγητική έκθεση στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου , όπου να φαίνεται η φιλοσοφία, οι προοπτικές και η στόχευση του Τεχνικού Προγράμματος. Φέτος, υπήρξε εισήγηση η οποία όμως ήταν ελλιπής και δεν περιλάμβανε τα στοιχεία που ζητάμε , όπως και το ποσοστό υλοποίησης έργων του Τεχνικού Προγράμματος του προηγούμενου έτους.  Επίσης, ζητήσαμε να υπάρχει τετραμηνιαία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πορεία υλοποίησης  του τεχνικού προγράμματος. Πάντως, η εισηγητική έκθεση έστω και ελλιπής ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα.
            Για να γίνει σοβαρή επεξεργασία  του Τεχνικού Προγράμματος δεν πρέπει να παραδίνεται 3 ημέρες πριν τη συζήτησή του στις δημοτικές ομάδες. Επίσης, πρέπει να γίνεται διαβούλευση με φορείς και πολίτες ,κάτι  που σε πολλές περιπτώσεις δεν έγινε μιας και δεν συγκλήθηκαν τα τοπικά συμβούλια και οι εκπρόσωποι των τοπικών διαμερισμάτων, μόνοι τους, χωρίς τη γνώμη των κατοίκων πρότειναν έργα.
            Θετικό σημείο ήταν η ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατεδάφισης του παλιού ΚΤΕΛ με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 782.000 ευρώ.
            Όμως, στα αρνητικά είναι ότι η κατανομή της ΣΑΤΑ στις τοπικές κοινότητες και τα τοπικά διαμερίσματα δεν έγινε με αντικειμενικά κριτήρια αλλά υπερίσχυσαν άλλα κριτήρια. Το κληροδότημα του δωρητή Παπαδόπουλου  από τα Φιδάκια ξοδεύεται για να γίνουν έργα άσχετα με την επιθυμία του, ενώ η επαναφορά του θέματος κατασκευής  ηρώου της Ε. Καλύβα  θα προκαλέσει αναμόχλευση των πολιτικών παθών του εμφυλίου πολέμου. Ακόμη, υπήρξαν αρκετά έργα του προηγούμενου Τεχνικού Προγράμματος που δεν εκτελέστηκαν.
            Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα δε μας ικανοποιεί και δεν μας αρκεί να το συγκρίνουμε με Τεχνικά Προγράμματα. προηγούμενων ετών. Για μας η σύγκριση δεν είναι με το χειρότερο σενάριο, αλλά με αυτά που η δημοτική αρχή υποσχέθηκε. Προεκλογικά η δημοτική αρχή καλλιέργησε ελπίδες ότι θα έρθουν πολλά χρήματα και ως εκ τούτου το Τεχνικό Πρόγραμμα φαντάζει φτωχό.
            Η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου στα πλαίσια των προηγούμενων παρατηρήσεων  δεν ψήφισε το Τεχνικό πρόγραμμα του 2012.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι

Ντίνος Μπομποτσιάρης
Θανάσης Καραγιαννόπουλος

«Μετά την ένταξη του έργου κατεδάφισης του ΚΤΕΛ στο ΕΣΠΑ, έχουν μείνει πολλοί εκτεθειμένοι για τις μέχρι τώρα δηλώσεις τους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤην ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης του παλαιού κτηρίου  ΚΤΕΛ καθώς και των εργασιών αντιστήριξης του χώρου, εξασφάλισε η απόφαση ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ, που υπεγράφη τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχο Περγαντά.
Το έργο «Κατεδάφιση παλαιού ΚΤΕΛ και αποκατάσταση χώρου» είναι συνολικού  προϋπολογισμού 903.953 Ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, με το ποσό των 782.848 Ευρώ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς τονίζει: «Στην αυτοδιοικητική μου διαδρομή, έχω μάθει να μην αφήνω εκκρεμότητες και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σημαντικά και μεγάλα έργα στην περιοχή δουλειάς και ευθύνης μου.
Με χαρά και ικανοποίηση ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς αποδέχθηκε, τόσο την πρόταση του δήμου Καρπενησίου, όσο και την εισήγηση μου για πλήρη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου από το ΕΣΠΑ και χωρίς  επιβάρυνση  από τους ίδιους πόρους του  δήμου Καρπενησίου.
Μετά την θετική αυτή εξέλιξη, έχουν μείνει πολλοί εκτεθειμένοι για τις μέχρι τώρα δηλώσεις και απόψεις τους. Η σοβαρή δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ίσως ο  πανδαμάτωρ χρόνος, τους συνετίσουν  στο μέλλον και ιδιαίτερα εν μέσω δύσκολων στιγμών που διέρχεται η πατρίδα μας και οι πολίτες της.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας δια των εκπροσώπων της, θα είναι  πάντα αρωγός σε κάθε ώριμη και σοβαρή αναπτυξιακή πρόταση από όποιον φορέα και αν προέρχεται».                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Δεκτή η πρόταση Καρανίκα για μείωση του χρόνου παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2011 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου θερινής παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.
Ο κ. Καρανίκας αρχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, επεσήμανε όμως και την μακρά παράδοση στην κτηνοτροφική παραγωγή η οποία ενισχύεται κάθε φορά από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Όπως τόνισε από του βήματος, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να ανεβαίνουν στις ορεινές περιοχές στις αρχές Ιουνίου και να φεύγουν αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο πεντάμηνο που είναι απαραίτητο για να παίρνουν τις εξισωτικές τους αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ο Βουλευτής Ευρυτανίας ζήτησε από τον Υπουργό την μείωση του χρόνου αυτού σε τέσσερις μήνες. Να τονιστεί δε, ότι με την ευκαιρία της αναφοράς του στις δύσκολες καιρικές συνθήκες επεσήμανε και το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Απαντώντας, ο υπεύθυνος Υπουργός Ιωάννης Δριβελέγκας,  παραδέχθηκε το πρόβλημα και ήδη αμέσως μετά τη λήψη του κειμένου της ερώτησης του κ. Καρανίκα, έδωσε εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία κι έχει φύγει το έγγραφο προς τις Περιφέρειες  να καθορίσουν τις περιοχές στις οποίες μπορεί να γίνει παρέκκλιση από την Κοινοτική Οδηγία και να ισχύει νέο όριο τεσσάρων μηνών. Κατά συνέπεια είναι πλέον ευθύνη του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών να καθορίσουν τις περιοχές και να αποστείλουν προς το Υπουργείο το έγγραφο των προτάσεών τους. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί αμέσως για το 2011 και δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της Ευρυτανίας.
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, ο κ. Καρανίκας, στη δευτερολογία του, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και δεν συνέχισε στο ίδιο ζήτημα, αλλά επέλεξε να επισημάνει δύο ακόμη θέματα που αφορούν την κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή στο νομό Ευρυτανίας.
Το πρώτο αφορούσε την πιθανότητα διερεύνησης  των προϊόντων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως  Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή σαν Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και εφόσον καθοριστεί ποια από αυτά θα μπορούσαν να μπουν σε αυτές τις ομάδες, να συνταχθεί μια μελέτη για την πιστοποίηση τους. Ο Βουλευτής επεσήμανε πως ήδη στο γραφείο του διαθέτει το στελεχιακό δυναμικό να προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία.
Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε είναι η είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων όλων των κτηνοτρόφων της Ευρυτανίας, με στόχο την καλύτερη οργάνωση των κτηνοτροφικών μονάδων, την βελτίωση της ποιότητας παραγωγής των προϊόντων αλλά και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας με άμεση προώθηση των προϊόντων έτσι ώστε να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης οι ντόπιοι παραγωγοί από τις πολυεθνικές.
Ο Υπουργός επεσήμανε και πάλι ότι είναι ευθύνη των κατά τόπους Περιφερειών να συντάσσουν τον φάκελο του κάθε προϊόντος που επιθυμούν να χαρακτηριστεί ως "Ονομασίας Προέλευσης" και στη συνέχεια να τον αποστέλλουν στο Υπουργείο το οποίο θα συμπληρώσει τις ατέλειες και θα τον προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελική έγκρισή του.
Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα τόνισε ότι μετά την συνένωση των οργανισμών "ΔΗΜΗΤΡΑ" και ΕΛΟΓΑΚ, είναι πλέον εύκολο για τους συνεταιρισμούς, τις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους να αποστέλλουν το σχεδιασμό των σχετικών σεμιναρίων, τα οποία θα οργανώνονται και θα χρηματοδοτούνται από τον νέο οργανισμό προς όφελος της κτηνοτροφίας και της γεωργικής παραγωγής.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Ευρυτανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείο στα θέματα αυτά και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να επιδιώκει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ευρυτανίας μέσα από  παρεμβάσεις που αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας.