Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Οικονομική ενίσχυση Πολιτιστικών-Αθλητικών συλλόγων Αγράφων.΄Ποιοί σύλλογοι και με ποιά ποσά ενισχύονται

Στα 140.000 ευρώ η ενίσχυση του δήμου Αγράφων στους Συλλόγους την ώρα που το Υπ.Πολιτισμού σφυράει αδιάφορα
 Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα αθλητικά σωματεία των Αγράφων επιτέλλουν ένα σοβαρότατο έργο αφού διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική μας παράδοση ,την εθνική μας κληρονομιά, ενώ αποτελούν κυψέλες πολιτιστικής και αθλητικής δημιουργίας.
 Την έμπρακτη οικονομική στήριξη προς τα σωματεία και του συλλόγους ήρθε η τελευταία απόφαση του ΔΣ του δήμου Αγράφων για ενίσχυσή τους.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Βελαέτης Δημήτριος όπου τόνισε την αναγκαιότητα της οικονομικής ενίσχυσης προς τους συλλόγους αυτούς την ώρα που βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομική κατάρευση ώστε να διατηρηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος τόνισε στην εισήγησή του στο ΔΣ:
"Ο Δήμος μας πρέπει να καθιερώσει και να πραγματοποιεί κάθε χρόνο πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις.Σύμφωνα με το άρθρο 158 παρ. 3 του Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) πιστώσεις που είναι γραμμένες στον προϋπολογισμό και αφορούν την πληρωμή δαπανών για πολιτιστικές,μορφωτικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ μπορείνα διατεθούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Προτείνω από την προαναφερθείς πίστωση να διαθέσουμε ποσό για την πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνδιοργάνωση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου μας". 
Το ΔΣ κατανέμει τις πιστώσεις για την συνδιοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ως εξής:

1. Αθλητικός Όμιλος Αγράφων Ο Κατσαντώνης ποσό 11.000,00 €.
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Γρανίτσας Ευρυτανίας ποσό 16.000,00 €.
3. Αθλητικός Όμιλος Δόξα Ραπτοπούλου Ασπροποτάμου ποσό 12.000,00 €.
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών Το Καραούλι ποσό 10.000,00 €.
5. Σύνδεσμος Γυναικών Δήμου Φραγκίστας ποσό 11.000,00 €
6. Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Τροβάτου ποσό 10.650,00 €.
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λογγιτσιωτών «Η Παλιοκαρυά» ποσό 9.900,00 €.
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ραπτοπούλου ποσό 6.500,00 €.
9. Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών Το Καραούλι ποσό 3.800,00 €.
10. Σύλλογος Νέων Ανατολικής Φραγκίστας ποσό 9.150,00 €.
11. Αθλητικός Όμιλος Απεραντιακός ΒΑΛΑΩΡΑ ποσό 14.500,00 €.
12. Αθλητικός Όμιλος Αγράφων Ο Κατσαντώνης ποσό 6.000,00 €.
13. Αθλητικός Όμιλος Δόξα Ραπτοπούλου Ασπροποτάμου ποσό 4.000,00 €.
14. Αθλητικός Σύλλογος Αστέρας Αγίου Προκοπίου ποσό 4.000,00 €.
15. Αθλητικός Όμιλος Κρέντης ποσό 4.000,00 €
16. Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κερασοχωρίου ποσό 4.000,00 €.
17. Αθλητικός Όμιλος Δυτικής Φραγκίστας ποσό 2.000,00 €.
18. Αθλητική Ένωση Αναγέννηση Παλαιοκατούνας 2010 ποσό 1.500,00 €.

  Σε απόγνωση οι Σύλλογοι της Ευρυτανίας
Σε απόγνωση βρίσκονται πολλά πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία του δήμου Αγράφων αλλά και του νομού Ευρυτανίας από την έλλειψη φροντίδας και οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση για την κάλυψη οξύτατων λειτουργικών αναγκών τους.

Δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικά σωματεία του νομού μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης γιατί η πολιτεία τον τελευταίο 1,5 χρόνο σταμάτησε τις οικονομικές ενισχύσεις προς αυτά ενώ την ίδια στιγμή επιχορηγεί επιλεκτικά πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις   ιδρυμάτων που έχουν έδρα την Αθήνα και  αγνοεί επιδεικτικά το παραγόμενο πολιτιστικό και αθλητικό προϊόν της άγονης  περιοχής του νομού Ευρυτανίας.
Και δεν μιλάμε για ενισχύσεις δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δίνει το υπουργείο  αλλού, αλλά για ενισχύσεις μηδαμινής αξίας  που έχουν όμως μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία για τους συλλόγους.
Η οικονομική ενίσχυση του δήμου
Το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των συλλόγων από το Δήμο, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τις περιορισμένες επιχορηγήσεις από το Κράτος, είναι σημαντική ,καθώς  η εξεύρεση πόρων από άλλους παράγοντες από πλευράς συλλόγων είναι δύσκολη , έτσι ώστε αυτοί να μη αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία τους και να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στα έθιμα και τις εκδηλώσεις της περιοχής των Αγράφων.
Βέβαια  η επιλογή των Συλλόγων που θα συνδράμει οικονομικά ο Δήμος θα πρέπει να  γίνει  με το κριτήριο της δραστηριότητας του και το πόσες και τι ύφους πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιεί.
Ως πολιτιστικές νοούνται οι εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και, εν γένει, πολιτιστικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων σε αυτές ατόμων (π.χ. διαλέξεις, παρακολούθηση ή συμμετοχή σε συζητήσεις ή εκδηλώσεις σχετικές με τα γράμματα, τη μουσική και γενικά τις τέχνες, παρακολούθηση ή συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις ή εκδηλώσεις, επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.λπ.), και όχι οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα, όπως αυτές που αποσκοπούν κυρίως στην ψυχαγωγία και διασκέδαση των μελών τους(πανηγύρια κ.α).http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Από τα εξαντλημένα πρότυπα στη δημιουργία μιας καινούριας κατάστασης

Τετάρτη, 31 Αύγουστος  
  
Από τα εξαντλημένα πρότυπα στη δημιουργία μιας καινούριας κατάστασης
Του  Γιάννη Οικονόμου
Γραμματέα ΚΕ Δημοκρατικής Συμμαχίας

Τα τελευταία 29 χρόνια (από το 1982 και μετά),  η ανώτατη εκπαίδευση έχει ορισμένες «αξιοζήλευτες επιδόσεις». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε και θετική προσφορά. Αλλοίμονο αν δεν υπήρχε. Μόνο, που αυτή δυστυχώς με το ζόρι, προσέγγιζε τα όρια του αυτονόητου.


Γυρίζω στις «αξιοζήλευτες επιδόσεις» και  καταγράφω μερικές:

·   Μεγάλη ανάπτυξη αφού,  αισίως φτάσαμε να έχουμε 40 σχολές ανώτατης εκπαίδευσης, 511 τμήματα σε 66 πόλεις της χώρας μας. Βέβαια  τα κριτήρια της ανάπτυξης αυτής δεν είχαν να  κάνουν, τόσο,   με τις ανάγκες  κάλυψης της αγοράς εργασίας ή νέων γνωστικών αντικειμένων, αλλά με τις ανάγκες ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών, βολέματος καθηγητικού δυναμικού και φυσικά εξαγοράς ψήφων.
·   Ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σε όλες τις λίστες κατάταξης  και αξιολόγησης πανεπιστημίων και σχολών σε διεθνές επίπεδο.
·   Πενιχρά αποτελέσματα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας  με συνέπεια την αδυναμία στήριξης από τα πανεπιστήμια της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.
·   Ατελείωτο κόβε-ράβε-ξήλωνε των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου παιδείας όχι μόνο διαφορετικών, αλλά συχνά και της ίδιας κυβέρνησης.
·   Εθιμικού τύπου καταλήψεις  μέσα από γενικές συνελεύσεις- παρωδία και μειοψηφικές αποφάσεις.
·   Άσυλο για τις μολότωφ, τα καλάσνικοφ, τους  τραμπουκισμούς, τους  ξυλοδαρμούς και πάσης φύσεως ανομία
·   Αλισβερίσι  μεταξύ πεφωτισμένων συνδικαλιστών με αντικείμενο εκδρομές, χορούς, μαγαζιά, λέσχες, εστιατόρια
Η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει. Όχι απλώς να σουλουπωθεί. Να αλλάξει ριζικά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

  Γενναίες  μεταρρυθμίσεις,  στο τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου, που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο  του κομματισμού και του συντεχνιασμού. Με τον τρόπο ακόμα και πολλοί από τους ανθρώπους που ασχολούνται σήμερα με την διοίκηση των ΑΕΙ  θα μπορέσουν απελευθερωμένοι από το άγχος της εξάρτησης ή της υποχρέωσης να κάνουν πολύ πιο καλά και αποτελεσματικά την δουλειά τους και φυσικά και καινούριοι άνθρωποι που από φόβο ή και απέχθεια για τις συναλλαγές έμεναν μακριά, θα μπορέσουν να εμπλακούν και να προσφέρουν.
 Ουσιαστικές  παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αξιοποίησης περιουσίας και πόρων από τα ιδρύματα, μακριά από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους.
Πραγματική  αξιολόγηση που θα δίνει κίνητρα σε καθηγητές και ιδρύματα να γίνονται ολοένα και καλύτεροι, να προσελκύουν φοιτητές, να παράγουν ακαδημαϊκό και επιστημονικό έργο, να επιδιώκουν αδιάκοπά μέσα από την έρευνα την καινοτομία και την εφαρμογή της στην πραγματική οικονομία.
  Επικαιροποίηση  και εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, των συγγραμμάτων  και του καθεστώτος που ισχύει για την διανομή τους αλλά και για την φοιτητική ιδιότητα.
 Αντιμετώπιση της δειλίας και της σύγχυσης αρμοδιοτήτων σε ότι αφορά τον τραγέλαφο του ασύλου.

Ο νόμος  που ψηφίστηκε  στην Βουλή αντιμετωπίζει, αλλού ικανοποιητικά και αλλού όχι όσο τολμηρά θα έπρεπε, πολλές από αυτές τις αναγκαιότητες.

Για τη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως και για άλλα κόμματα, οι αλλαγές στα ΑΕΙ ήταν από την αρχή στρατηγική και αδιαπραγμάτευτη επιλογή.

Άλλες πολιτικές δυνάμεις αναγκάστηκαν για λόγους τακτικής να προσχωρήσουν, την τελευταία στιγμή, στο ρεαλισμό και την κοινή λογική.

Όπως και να έχει, η υπερψήφιση από τέσσερα κόμματα του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, είναι πολύ σημαντική εξέλιξη και σπουδαία παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Παιδεία αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα.

Στον αντίποδα αυτής της  λογικής παρακολουθούμε ένα κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας  να δίνει μάχες οπισθοφυλακής. Οι καθηγητές αναβάλλουν την εξεταστική και δίνουν πάσα στους «επαναστάτες καριέρας»  να παραλύσουν την λειτουργία των ΑΕΙ.

Τα νέα παιδιά που φέτος πέτυχαν στο πανεπιστήμιο, η μεγάλη βουβή πλειοψηφία των φοιτητών που αντιλαμβάνονται ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί για να τους καταρτίσει, να τους εκπαιδεύσει , να τους μορφώσει και μαζί τους ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη το φετινό φθινόπωρο με ένα ντελίριο «ανυπακοής» και «αμφισβήτησης».

Είναι το τίμημα  που θα πληρώσουμε όλοι, προκειμένου  να απαλλαγούν τα πανεπιστήμια από την ομηρεία ετερόκλητων συντεχνιών.

Είναι το οριστικό πέρασμα από τα εξαντλημένα πρότυπα και τα τελειωμένα στερεότυπα που κυριάρχησαν στην ανώτατη εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, στη δημιουργία μια καινούριας κατάστασης που θα επιτρέψει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο να  γίνει  κινητήριος δύναμη οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ισχυρή αφετηρία κοινωνικής και αξιακής αναγέννησης της κοινωνίας και της χώρας

Σήμερα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας  στην αίθουσα του ΔΣ Λαμίας, Αινιάνων 8,ώρα 11.30 π.μ,με 10 θέματα ημερησίας διάταξης.
 ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικών Περιφερειακών Συμβουλίων 7/2-6-2011 και 8/16-6-2011.
ΘΕΜΑ 2ο : Έγκριση του 1ου Συγκριτικού Πίνακα, 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης και Παράταση συμβατικής προθεσμίας της μελέτης του έργου: Γεωτεχνική μελέτη επέκτασης Αλιευτικών Καταφυγίων Καραβομύλου –Γλύφας και Δήμου Καμμένων Βούρλων». Αναδόχου Δ. Γάζελα. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.
ΘΕΜΑ 3ο : Έγκριση 1ης Τροποποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Ιδίων Πόρων, έτους 2011. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.
ΘΕΜΑ 4ο : Έγκριση 1ης Τροποποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Επιχορηγήσεων Διαφόρων Φορέων, έτους 2011. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.
ΘΕΜΑ 5ο : Έγκριση 2ης Τροποποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), έτους 2011. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.
ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση 2ης Τροποποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις ΣΑΕ 047/6 (Ο.Σ.Κ.Α.Ε.), για το έτος 2011. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.

ΘΕΜΑ 7ο : Έγκριση για λύσεις Προγραμματικών Συμβάσεων του Ν.3614/2007 σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.). Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση λύσεων Προγραμματικών Συμβάσεων Έργων. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.

ΘΕΜΑ 9ο : Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων και Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε. για την υλοποίηση των προβλεπομένων δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος GROSS BORDER COOPERATION IN THE MEDITERRANEAN – MEDITERRANEAN SEA BASIN PROGRAMME ( ENPI CBC MED). Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουραντάς Αθανάσιος.

ΘΕΜΑ 10ο : Μεταφορά μαθητών σχολικού έτους 2011-2012 Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Καρπέτας Ευάγγελος.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ"

Αυτό και αν είναι απ΄τ' Άγραφα: Το ΔΣ του Δήμου Αργιθέας ενέκρινε την κατασκευή αιολικού πάρκου σε περιοχή Νατούρα!

 Σε χθεσινή συνεδρίαση (29 Αυγ2011) το ΔΣ του Δήμου Αργιθέας ενέκρινε την κατασκευή Αιολικού πάρκου σε περιοχή Νατούρα. Αφορά το έργο «Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 41,4MW στη θέση «Ζυγουρολίβαδο-Παλιό Μαντρί» της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας του Νομού Καρδίτσης» που βρίσκεται στο όρος Βουτσικάκι το οποίο έχει χαρακτηριστεί περιοχή προστατευόμενη περιοχή Natura.
 Έχει καταγραφεί ως βιότοπος γιατί αποτελεί περιοχή με σπάνια πανίδα και χλωρίδα.
Ενώ η απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αργιθέας πάρθηκε χθες (29 Αυγ) το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας θα συζητήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του παραπάνω έργου την Τετάρτη 31 Αυγ 2011 όπως έγραψε η εφημερίδα ΕΛΕΘΕΡΙΑ της Λάρισας την 27 Αυγ 2011, δηλαδή γνώριζαν τουλάχιστον 2 ημέρες πριν ότι το ΔΣ του Δήμου Αργιθέας θα εγκρίνει έργο.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατήγγειλε στο ΔΣ του Δήμου Αργιθέας ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος Natura και σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται να κατασκευαστεί το παραπάνω έργο στη συγκεκριμένη περιοχή, δυστυχώς, ήταν από τους ελάχιστους που το καταψήφισαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΔΣ που έγινε δεν παρουσιάστηκε ούτε περιβαλλοντική μελέτη ούτε οικονομική μελέτη ούτε επίσης αναφέρθηκε ότι το έργο θα κατασκευαστεί πάνω από την περιοχή που υπάρχει η κυριότερη και μεγαλύτερη πηγή «Κεφαλόγουρνο» από την οποία υδροδοτείται το μισό χωριό Πετρίλο της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας.http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/