Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα στα χωριά των Αγράφων

   11/07/2011  Η ομάδα της μειοψηφίας του Καλλικρατικού Δήμου Αγράφων, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Μπαμπαλή, διαφωνεί με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις τοπικές κοινότητες Αγράφων και Βραγγιανών και καταψηφίζει για τους εξείς λόγους.
                                       
     1) Δεν έγινε χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη χωροθέτησης, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας και η ανεξέλεγκτη τοποθέτησή τους, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπεις και στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη ανάπτυξη της περιοχής μακροπρόθεσμα και άμεσα.
     2) Η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μία από τις καθαρότερες περιοχές στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντας μηδενική μόλυνση περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται από τους ειδικούς ως βάση και μέτρο σύγκρισης με άλλες περιοχές στις έρευνες και μελέτες που πραγματοποιούν.
       Η περιοχή των Αγράφων (ως πιο αραιοκατοικημένη) είναι και το πιο καθαρό τμήμα του νομού μας και αυτό από μόνο του έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
     3) Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός και η πορεία ανάπτυξης της περιοχής έχει αγροτουριστική κατέυθυνση. Όποιες επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) έχουν γίνει μέχρι σήμερα έγιναν προς αυτόν το σκοπό, ο οποίος ακυρώνεται από την αισθητική προσβολή και ακαλαισθησία ενός τόπου άπειρου φυσικού κάλους και ομορφιάς και την μετατροπή του σε απέραντο εργοτάξιο από παλιοσίδερα και τσιμέντα.
     4) Η γνωμοδότηση των πλέον αρμοδίων περιβαλλοντικών υπηρεσιών της Ευρυτανίας α) της Διεύθυνσης Δασών και β) του Δασαρχείου είναι αρνητική, πλήρως αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη. Με ιδιαίτερη ανάλυση και ειδικό βάροςστην εφαρμογή της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αν σε τόσο σοβαρά ζητήματα δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η γνώμη των ειδικών, τότε που ακριβώς θα ληφθεί υπ' όψιν και ποιών τη γνωμάτευση θα προσμετρήσουμε; Αυτών που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της φύσης των  ΑΓΡΑΦΩΝ  
     5) Πολλές από τις περιοχές αυτές εντάχθηκαν στο δίκτυο NATURA και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην γεωμορφολογία - την πανίδα και την χλωρίδα του τόπου.
        Ακόμη θα πρέπει να υπολογιστεί και η καταστροφή που θα συντελεστεί όχι μόνο από το ίδιο το αιολικό πάρκο, αλλά και από τα συνοδευτικά έργα, όπως η κατασκευή δικτύου μεταφοράς ρεύματος και οι διανοίξεις δρόμων για την μεταφορά υλικών και τεράστιου εξοπλισμού.
     6) Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί για τις ανανεώιμες πηγές ενέργειας (πράσινη ανάπτυξη)  όταν αυτές γίνονται με πραγματικό σχεδιασμό και μελετημένη χωροθέτηση που σέβεται τόπους, ανθρώπους και περιβάλλον.
        Επίσης μπορούμε να υποδείξουμε και κάποια σημεία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που "δεν ενοχλούν". Σε καμία όμως περίπτωση δεν συμφωνούμε με τα επιλεγμένα σημεία που ζητάτε την γνώμη μας.
     7) Επιπλέον η γνώμη της τοπικής κοινωνίας είναι σημαντική για μας και για το λόγο αυτό ζητάμε την πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων στις τοπικές κοινότητες των Αγράφων και Βραγγιανών με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων και των δημοτών για ενημέρωση και συγκατάθεση ή απόριψη από την τοπική κοινωνία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.


       Για εμάς τους Αγραφιώτες, αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, είναι το μόνο κοινό μας περιουσιακό στοιχείο. Είναι ότι πολυτιμότερο κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι η πατρίδα μας, είναι το σπίτι μας, είναι το δώρο του Θεού και της φύσης προς εμάς. Οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το προστατέψουμε και να το διατηρήσουμε όσο πιο ανέγκιχτο μπορούμε, για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές να το χαρούν και να το απολαύσουν και εκείνες.
     
       Τα Άγραφα ανήκουν στους Αγραφιώτες πρώτα, σαν ένας τόπος άπειρου φυσικού κάλους και ομορφιάς, σαν ένα μνημείο της φύσης, σαν ένας τόπος οικολογικής απόδρασης και γαλήνης.
        Τα Άγραφα ανήκουν επίσης και σε όλους τους Έλληνες που θέλουν να ζήσουν και να χαρούν στον πιο καθαρό τόπο της Ελλάδας.  
                       

«Επιστολή-αίτημα του Ηλία Καρανίκα για Βραγκιανά-Ρόγκια-όρια Ευρυτανίας»
Αθήνα, 12 Ιουλίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΎΠΟΥ

Επιστολή προς τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας Καλλιόπη Γερακούδη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό απέστειλε χθες 11 Ιουλίου ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας και ταυτόχρονα είχε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με αίτημα την ασφαλτόστρωση του δρόμου «Βραγκιανά-Ρόγκια-όρια Ευρυτανίας», η οποία εφόσον ολοκληρωθεί συνδέει τη Δυτική Ευρυτανία με τους Νομούς Καρδίτσας και Άρτας μέσω της γέφυρας Κοράκου.
            Το αίτημα του Βουλευτή εντάσσεται στη σειρά των συναντήσεων και πολιτικών του διεκδικήσεων για τη βελτίωση και επέκταση του οδικού δικτύου του Νομού, διεκδικήσεις που αποτελούν και τη βασική προϋπόθεση για την άρση της όποιας μέχρι σήμερα οικονομικής και κοινωνικής απομόνωσης της Ευρυτανίας.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
Αθήνα, 11 Ιουλίου 2011


Θέμα: Η σύνδεση της Δυτικής Ευρυτανίας με την πόλη της Καρδίτσας, το Μουζάκι και την Άρτα

Είναι γνωστή και γενικά παραδεκτή η ανάγκη για οδική σύνδεση της Ευρυτανίας με τις όμορες περιοχές. Εξίσου ζωτικός για την οικονομική και κοινωνική επιβίωση της περιοχής ο στόχος να επεκταθεί με κάθε εφικτό μέσο η ανάπτυξη των κόμβων εκείνων του οδικού δικτύου που ήδη διαθέτουν κάποια υποδομή και μπορούν να εκπληρώσουν γρήγορα και εύκολα το στόχο αυτό. Στο πλαίσιο αυτό επιθυμώ να παραθέσω την εξής πρόταση:
Η ασφαλτόστρωση του δρόμου «Κέδρα-Φιλίκι», ο οποίος ανήκει γεωγραφικά στην Ευρυτανία έχει ήδη ασφαλτοστρωθεί. Απομένει πλέον η οδική σύνδεση από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, «Βραγγιανά-Ρόγκια-όρια Ευρυτανίας», η οποία εφόσον ολοκληρωθεί, θα συνδέσει τη Δυτική Ευρυτανία με το Νομό Καρδίτσας και Άρτας μέσω της γέφυρας Κοράκου. Η μελέτη της σύνδεσης αυτής δημοπρατήθηκε το 2009 στο πρόγραμμα «Πίνδος» και σημερινό αίτημα αποτελεί η άμεση ένταξη του έργου αυτού σε Περιφερειακό Πρόγραμμα.
Κρίνω πως η ένταξη αυτής της οδικής σύνδεσης δεν είναι απλά απαραίτητη για την Περιφερειακή μας Ενότητα, αλλά περιλαμβάνει πολλά οφέλη για όλες τις γύρω περιοχές.
Εκτός του ότι θα αποτελέσει «ανάσα» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό τουριστικό ρεύμα λόγω της καλής οδικής επικοινωνίας μεταξύ των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Άρτας) προσπορίζοντας πολλαπλάσια οφέλη και στο μέλλον.
Η Ευρυτανία φημίζεται και προσελκύει για τη φύση, τα βουνά της, τον εναλλακτικό και θρησκευτικό τουρισμό. Το «άνοιγμα» σε Νομούς όπως αυτοί της Άρτας και η Καρδίτσας μόνο θετικά μπορεί να φέρει στον τόπο, που σήμερα εμφανίζει από τους πιο υψηλούς δείκτες ανεργίας, ειδικά στους νέους.
Η οδική σύνδεση σε γειτονικές της Ευρυτανίας περιοχές προχώρησε στο παρελθόν με πολύ διαφορετικούς όρους και ρυθμούς. Από αυτού του είδους την ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαιρείται η Ευρυτανία. Για το λόγο αυτό αιτούμαι την ένταξη του δρόμου «Βραγκιανά-Ρόγκια-όρια Ευρυτανίας» ως έργο πνοής με ώριμα για τον τόπο χαρακτηριστικά και απαραίτητο για τους πολίτες όχι μόνο της  Ευρυτανίας αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας.
                                                                                                            Με εκτίμηση


Ο Βουλευτής Ευρυτανίας
Ηλίας Δ. Καρανίκας

«Συνάντηση του Ηλία Καρανίκα με τον Πρωθυπουργό»


                                    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΎΠΟΥ

                                               

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είχε ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Ξεκινώντας από τις εξελίξεις που σήμερα μονοπωλούν την ειδησεογραφία αλλά και την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων πολιτών, τις προσπάθειες για έξοδο από τον κυκλώνα της κρίσης για τη χώρα και την οικονομία, η συζήτηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, προχώρησε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και στα ζητήματα που σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ευρυτανία.
Ο Βουλευτής Ευρυτανίας τόνισε ότι αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητα η ολοκλήρωση των μελετών και η χρηματοδότηση της κατασκευής του δρόμου Λαμία-Καρπενήσι, τα βασικά ζητήματα υγείας, που αφορούν στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας αλλά και τα θέματα παιδείας. Επίσης συζητήθηκαν τα φαινόμενα της αυξημένης ανεργίας ειδικότερα στους νέους της περιοχής και το θέμα των προοπτικών για οδική σύνδεση, επικοινωνία και πρόσβαση της Ευρυτανίας από και προς τους όμορους Νομούς.
Ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση έγινε για τη δημιουργία νέων δράσεων στην Ευρυτανία καθώς και για τις δυνατότητες υλοποίησης καινοτόμων ιδεών στο Νομό, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στα πλαίσια αυτά ο Βουλευτής ετοιμάζει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο και θα απευθύνει προς τους αρμόδιους φορείς του τόπου το επόμενο διάστημα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ

Το Δ.Σ.  του Δήμου Αγράφων κατά τη συνεδρίασή του στις 10-7-11 αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα .
 Ύστερα από τη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας του νέου χάρτη των νοσοκομείων στην Ελλάδα προκύπτει ότι :
 Α) Το νοσοκομείο Καρπενησίου υποβαθμίζεται σημαντικά αφού συνενώνεται διοικητικά με άλλο νοσοκομείο , μειώνονται οι γιατροί καθώς επίσης και οι κλίνες .
Β) Υποβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας στη Δυτ. Φραγκίστα ο οποίο υποβιβάζεται και μετατρέπεται σε πολυδύναμο ιατρείο και
Γ) Παραμένει άγνωστη η τύχη του πολυδύναμου ιατρείου Γρανίτσας  το οποίο δεν έχει ακόμα επανδρωθεί από γιατρούς

Κατόπιν των ανωτέρω

Ζητάμε από την κυβέρνηση

1.                    Να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες  και βελτιωμένες προτάσεις οι οποίες θα αναβαθμίζουν και δεν θα υποβαθμίζουν την επάρκεια του μοναδικού νοσοκομείου του νομού μας  , στηρίζοντας απόλυτα όλα τα δίκαια αιτήματα των ιατρών του νοσοκομείου Καρπενησίου μιας και αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των κατοίκων της Ευρυτανίας
2.                    Να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας με αύξηση του ιατρικού προσωπικού και με μηχανικά μέσα έτσι ώστε να μην παρίσταται ανάγκη μετακίνησης ασθενών από το Δήμο Αγράφων στο Καρπενήσι για ασήμαντο λόγο
3.                    Να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει το πολυδύναμο ιατρείο Γρανίτσας έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και η δυτική Ευρυτανία , η πολυπληθέστερη μετά το Καρπενήσι περιοχή του Δήμου Αγράφων , να έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.
4.                    Το δικαίωμα στην περίθαλψη πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους πολίτες χωρίς να υπάρχει διάκριση σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και επιβάλλεται  να έχουν άμεση πρόσβαση όλοι σ’ αυτή.
5.                    Τονίζουμε ότι σε οποιαδήποτε μορφή υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και δυναμική.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.


Τσιώλης Δημήτριος

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ

Το Δ.Σ.  του Δήμου Αγράφων κατά τη συνεδρίασή του στις 10-7-11 αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα .
Μετά τα προβλήματα τα οποία ήδη δημιούργησε η συγχώνευση δημοτικών σχολείων του Δήμου Αγράφων σήμερα η κυβέρνηση καταργεί και όλα τα ολοήμερα τμήματα των δημοτικών σχολείων του Δήμου Αγράφων , ήτοι των  σχολείων : Αγίου Γεωργίου , Βαλαώρας , Γρανίτσας , Δαφνούλας , Φραγκίστας , Κρέντης , Παλαιοκατούνας και Ραπτοπούλου.
Ύστερα από τα παραπάνω
Απαιτούμε από την κυβέρνηση
1.                       Να σταματήσει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στις φτωχιές και λαϊκές οικογένειες του Δήμου Αγράφων που είναι ένας από τους φτωχότερους και προβληματικότερους  Δήμους της Ελλάδας
2.                       Να εξασφαλίσει τις ίδιες ευκαιρίες και στα παιδιά των φτωχών αγροτικών και κτηνοτροφικών οικογενειών,  όπως είναι του Δήμου Αγράφων
3.                       Ζητάμε να σταματήσει άμεσα η κατάφορη αδικία που γίνεται σε βάρος των  δημοτών μας και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση επαναλειτουργία των ολοήμερων τμημάτων των δημοτικών σχολείων του Δήμου μας ώστε να δώσει τις κατάλληλες υποδομές στην νέα γενιά και τις ίδιες δυνατότητες διεκδίκησης με την γενιά των μεγάλων αστικών κέντρων.
4.                       Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή του Υπουργείου κρίνεται εξαιρετικά άδικη και πλήττει ανεπανόρθωτα τη μαθητική κοινότητα του Δήμου μας καθώς και την  ευρύτερη οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
5.                       Τονίζουμε ότι σε περίπτωση μη πραγματοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και δυναμική

Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.


Τσιώλης Δημήτριος